Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie numery szczotek i regulatora napięcia w C14NZ

Featured Replies

Napisano

Witam,

Na wyłączonym silniku mam 12,2 na włączonym spada do 11,9. Wygląda że siadło ładowanie. Co dziwne nie świeci się żadna kontrolka na desce żaden kod błędu - zupełnie jak by wszystko było OK.

Co ciekawsze po przekręceniu kluczyka nie zapala się również czerwona kontrolka z akumulatorem (kiedyś zapalała się i po odpaleniu silnika gasła).

Przeszukałem całe forum i ktoś tam kiedyś postawił diagnoze że szczotki nie stykają smile.gif

I teraz pytanie, bo wszyscy piszą o alternatorze Bosh, a ja mam Deco-Remy frown.gif Gdzie i jakie szczotki kupić do niego? Jakieś numery katalogowe? Czy w tym alternatorze jest to część niewymienna ?

PS. Można tak jezdzić bez ładowania ? Bo póki co do domu dojechałem... juro do pracy tez bym podjechał a wracając kupił szczotki - tylko jakie i gdzie?

silnik 1.4 1992

alternator deco-remy francja (?)

A jak nie szczotki to co tam jeszcze mozna wymienic ?

Napisano

apropos cześci to nie wiem, ale nie jeździj tak za daleko.

masz prostownik?

jeśli tak, to przez noc naładuj aq i jutro możesz zrobnić kilka, a jeśli bedziesz jechał bez świateł to kilkanaście km, ale więcej nie polecam, bo staniesz w szczerym polu jak zabraknie prądu na iskre

Napisano

> ja mam

> Deco-Remy Gdzie i jakie szczotki kupić do niego? Jakieś numery

> katalogowe? Czy w tym alternatorze jest to część niewymienna ?

część jest wymienna waytogo.gifale nr-ów niestety nie znam

gdzie kupić? podjedź do sklepu moto i zapytaj wink.gif

dla ułatwienia zapodaję foto z mojego delco:

281012584-delco.jpg

biały plastik zaznaczony na czerwono to szczotki w obudowie

przykręcone dwoma torxami (zielone strzałki)

co do jazdy bez ładowania to tak jak radzi kol. nunu7 wink.gif

P.S. jakość zdjęcia telefoniczna tak że nie bić hehe.gif

post-100298-14352495096074_thumb.jpg

Napisano

> P.S. jakość zdjęcia telefoniczna tak że nie bić

OT: ale browar i fajki w kadrze się znaleźć musiały hehe.gif

Napisano

Co ciekawsze po przekręceniu kluczyka nie zapala się również czerwona

> kontrolka z akumulatorem (kiedyś zapalała się i po odpaleniu

> silnika gasła).

A żarówke sprawdziłeś czy nie jest przepalona?

Pozdro

Napisano
  • Autor

> A żarówke sprawdziłeś czy nie jest przepalona?

zarówki niesprawdzałem, ale nawet jeśli to 11,9 przy odpalonym silniku i bez względu na obroty to zdecydowanie coś nie tak z alternatorem.

Trochę się zastanawiam jak dobrać się do niego, nie ma dostępu do szczotek z zewnątrz beksa.gif

A jak go rozbebesze to pewnie wystrzeli mi to w rękach i czy zloze to do kupy, ma ktoś moze linka to jakiegoś schematu wrazie czego? smile.gif

Napisano

> zarówki niesprawdzałem, ale nawet jeśli to 11,9 przy odpalonym

> silniku i bez względu na obroty to zdecydowanie coś nie tak z

> alternatorem.

>

20.GIF

Jednak sugerował bym sprawdzenie żarówki. Wtedy zobaczysz że jest ona inna niż pozostałe w tablicy, ponieważ płynie przez nią prąd wzbudzenia i w razie jej przepalenia nie będzie ładowania. Bardzo rzadko się przepala, ale sprawdzić należy. W razie spalenia następna musi być taka sama.

Napisano

> Jednak sugerował bym sprawdzenie żarówki.

O to to...

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

właśnie wróciłem z garazu z opuszczoną głową bo wymiana szczotek nie pomogła. Wchodze na forum prosić o pomoc a tu o - kolejna wskazówka smile.gif

Stare szczotki okazały się ponad połowe mniejsze od nowych. Ile się namordowałem żeby to skręcić do kupy... Teraz już wiem dlaczego wszyscy wymieniają alternator na Bosha.

Jutro sprawdze tą żarówke na tablicy rozdzielczej, mam nadzieje że to powód awarii. Choć trochę się obawiam czy dobrze skręciłem ten alternator...

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> O to to...

> Pozdroofka

Niestety żarówka jest cała, i ma się dobrze. A ładowania jak nie było tak nie ma. Odłączyłem przewody od alternatora prz obrotach 1000-1500 między masą a grubszą śrubką jest 0.04V, a między masą a cieńszą śrubką jest 0.08V - czyli nic frown.gif

Po wymianie szczotek nic się nie zmieniło poatym że obraca się z nieco większym oporem.

Mój alternator różni się nieco od tego na w/w zdjęciu. Tzn też jest delco-remy ale w środku jest tylko duży radiator, z którego trzymają śruby wychodzące na zewnątrz. Drugą połowe zajmuje trzymak szczorek i jego osłona i jakiś plastik pod nim.

Może coś źle skręciłem, ale rozkładałem go i składałem juz kilka razy i inaczej się raczej nie da.

Jakieś inne pomysły? Czy dać sobie luz i poszukać uzywanego Bosha na allegro ?

Może się ktoś kto miał styczność z więcej niż jedną astrą wypowiedzieć czy ten http://allegro.pl/show_item.php?item=391207667 alternator będzie pasował do mojej astry ? Ja mam C14NC a tamten jest od C18NZ Koło pasowe takie samo. gabarytowo też podobny więc mocowanie powinno pasować. Tylko wyjescie na kable inne ale to chyba mozna przerobic ?

Napisano

Odłączyłeś wzbudzenie to nie ma się co dziwić, że nie wytwarza prądu. Podłącz + aku szeregowo przez żarówkę taką jak kontrolka do śrubki na której był cienki kabelek. Wtedy na drugiej śrubce powinno się pojawić napięcie wytwarzane przez altek.

Napisano
  • Autor

> Odłączyłeś wzbudzenie to nie ma się co dziwić, że nie wytwarza prądu.

Ok sprawdzę dziś jeszcze raz podłanczając tak na krótko. Jednak jeśli żarówka jest sprawna, alternator ma wymienione szczotki to co mogło się stać innego ? Sa pomiędzy gdzies bezpieczniki jakieś czy cos ?

PS. Ktoś wie czy wrazie czego alternator Bosha od modelu C18NZ (deasel) bedzie pasował ?

Napisano

> PS. Ktoś wie czy wrazie czego alternator Bosha od modelu C18NZ

> (deasel) bedzie pasował ?

co to jest deasel?

Napisano

> PS. Ktoś wie czy wrazie czego alternator Bosha od modelu C18NZ

> (deasel) bedzie pasował ?

IMO tak

powiem Ci w tajemnicy, że mam taki w piwnicy, całkiem niepotrzebny (70A)

możesz pisać na priv wink.gif

a c18nz to nie żaden deasel, tylko benzynka zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Podłącz + aku szeregowo przez żarówkę taką jak kontrolka do

> śrubki na której był cienki kabelek. Wtedy na drugiej śrubce

> powinno się pojawić napięcie wytwarzane przez altek.

Zarówke z tablicy rozdzielczej podłączyłem jak wyżej bezpośrednio przez akumulator do cieńszej śrubki. Odpaliłem silnik i między masą a grubszą srubką alternatora nie jest jakieś 0.09V.

Czy to potwierdza awarię alternatora? czy może być coś jeszcze po drodze?

Napisano

Na pewno szczotki dotykają do pierścieni ślizgowych? Wygląda na to, że altek kaput oslabiony.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.