Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamki drzwi tylnych

Featured Replies

Napisano

Mam dwa rózne problemy z zamkami drzwi tylnych:

Drzwi lewe: Po pociągnięciu za klamkę ten element "zamykający" hm jak to nazwać, zapadka? Nie powraca samoczynnie do położenia otwartego. Skutek jest taki, że przy podniesionej klamce trzeba zdrowo szarpnąć za drzwi.

Drzwi prawe: otwierają się całkiem dobrze, ale ten sam element nazwijmy go zapadka po otwarciu drzwi opada nieco. Skutkiem czego przy zamykaniu drzwi zapadka uderza w uchwyt, ten w nadwoziu.

Czy ktoś przerabiał temat? czy warto brać się za naprawę czy lepiej od razu zamka szukać ?

PS jak to jest z szukajką ? działa ona końcu ? próbowałem juz od paru dni poszukać i zawsze mam "brak możliwości kontynuacji"

Napisano

Z zamkami nie pomogę a szukajka działa tyle że pomiędzy kolejnymi zapytaniami trzeba odczekać minutę. Jeśli poczekasz to ci da wyniki a jak nie to wyświetli komunikat , który widziałeś

Na inny forach nazywają to zabezpieczeniem przed floodowaniem a tutaj raczej chodzi o uzyskanie większej wydajności/szybkości szukajki

Napisano

mam tylko takie zdjecie zamka ,nie wiem czy coś pomoże ,ale bedziesz miał jakiś pogląd ,aha zamek jest z drzwi przednich

281033732-90452373k.jpg

Pozdro

post-79334-14352495216065_thumb.jpg

Napisano

Pewnie pękła któraś sprężynka. Rozbierz i sprawdź. Kupić zawsze zdążysz wink.gif.

Napisano

> Pewnie pękła któraś sprężynka. Rozbierz i sprawdź. Kupić zawsze

> zdążysz .

Ja się podłączam to tematu.

W tylnych drzwiach po otwarciu ich od zewnątrz pozostaje klamka w pozycji otwartej, czyli nie wraca na miejsce co utrudnia zamknięcie drzwi. Psiukałem już bez rozbierania klamkę wd40 i nie pomogło. Klamka ciężko nie pracuje. Jaka jest konstrukcja klamki, może za powrót jej odpowiada jakaś sprężynka która spadła lub pękła.

Napisano

Jaka jest konstrukcja

> klamki, może za powrót jej odpowiada jakaś sprężynka która

> spadła lub pękła.

Dokładnie tak, pękła sprężynka przy klamce rozbierz i załóż nową sprężynkę waytogo.gif Przerabiałem to też w Astrze wink.gif

Napisano
  • Autor

> Pewnie pękła któraś sprężynka. Rozbierz i sprawdź. Kupić zawsze

> zdążysz .

Ołkej, pewnie faktycznie sprężynka. A czy występuje jako część zamienna czy trzeba przypasować "od czegoś"?

Napisano

> Ołkej, pewnie faktycznie sprężynka. A czy występuje jako część

> zamienna czy trzeba przypasować "od czegoś"?

Pozwól, że odeślę Cię do szukajki ( +spręż +klamk ). Na zachętę: KLIK i fota regenerowanej sprężynki wink.gif

280669705-klamka.jpg

Pozdroofka

Napisano

JA się uda to zrobię fotki wieczorem klamki i sprężynki bo jakaś po astrze mi się szlajała w domu, a kupiłem jak miałem sprężynę urwaną. Naprawiłem sprężynę bez zmiany klamki.

pozdro

EDIT widzę że lelek mnie ubiegł frown.gif

Napisano

> Jaka jest konstrukcja

> Dokładnie tak, pękła sprężynka przy klamce rozbierz i załóż nową

> sprężynkę Przerabiałem to też w Astrze

Sprężyna wcale nie musi być pęknięta. Klamka po prostu się zapieka na ośce i potrafi blokować się w pozycji "otwarty" mimo tego, że sprężyna jest na miejscu.

Miałem tak ze wszystkimi klamkami. Po kolei je rozebrałem, wyczyściłem, zapodałem smar litowy i trzeci rok jest git. W jednej klamce niedawno pękła sprężyna, a i tak wraca do dołu.

Napisano

Moja klamka wydaje mi się, że pracuje lekko, ale to nie znaczy, że odpowiednio lekko.

Dzięki za foto, wyjaśniło mi dokładnie jak to jest skonstruowane.

Napisano

> Dzięki za foto, wyjaśniło mi dokładnie jak to jest skonstruowane.

Przeczytaj też wątek z linku w poście ze zdjęciem. Trochę się rozpisaliśmy na temat reanimacji sprężyny jak i samej wymiany: z i bez demontażu klamki z drzwi smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Wyciągnąłem prawy tylny zamek i okazało się ze popękał plastikowy korpus. I to jest przyczyną blokowania się "rygielka". Tak więc pozostaje raczej wymiana zamka.. Z kolei oglądając tą konstrukcję prawdopodobną przyczyną usterki zamka w lewych drzwiach jest uszkodzenie sprężynki "rygielka". Wydaje mi się jednak że rozbieranie nitowanego zamka jest niecelowe. Cóż, pozostaje poszukać coś uzywanego.

A teraz pytania:

czy zamki tylne będą pasować od Vectry B? Kolega ma taką na części..

jaki macie patent na tą folię przyklejoną w drzwiach ? Moja niestety nie jest już w jednym kawałku. Co gorsza chyba zesztywniała ze starości i zwyczajnie się łamie. Czym to zastąpić, a może występuje jako część zamienna ?

Napisano

> Czym to zastąpić, a może

> występuje jako część zamienna ?

nie występuje jako przycięty do odpowiedniej wielkości, dopasowany fragment...

jeśli dobrze pamiętam to wg TIS-a w razie konieczności wymiany folii

chłopaki w ASO docinają ją z większych "płatów" czy też jakiejś rolki...

Tobie radzę wyciąć coś z nowej sztywnej folii i podkleić - nawet na taśmę dwustronną

nic innego i tak nie wykombinujesz, a na szrocie ciężko

będzie znaleźć coś w stanie zadowalającym...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.