Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co trzeba wiedzieć wymieniając świece ?

Featured Replies

Napisano

clown.gifJak w temacie. Zagadnienie niby błahe, ale dla kogoś, kto świecy zapłonowej nie wymieniał, może okazać się pułapką ( albo i nie smile.gif )

Czy przy wymianie świec można spodziewać się jakichś niespodziewajek? Czy są jakieś patenty na wykręcanie - wkręcanie (smary, podkładki, itp). Ja wiem, że większośc autokącikowiczów wymienia świece między poranną kawą a śniadaniem, ale dla kogoś, kto nie robił tego nigdy, może być to wyzwanie. Ponoć w Astrze w silnikach Z16XE mogą być problemy z wyjęciem świecy, bo niby głęboko siedzi? Nie bijcie smile.gif))

Napisano

> Nie bijcie ))

zdziwisz się pewnie, ale nawet fotomanual na to mamy zlosnik.gif

co prawda do innego silnika, ale jest: http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/swiece/swiece.html

generalna zasada: nic na siłę, żeby nie ukręcić gwintu

wykręcać można na rozgrzanym silniku, wkręcać nie polecam - powinien być wystygnięty idea.gif

Napisano

świece wymienia się tylko na zimnym silniku idea.gif

Przy wkręcaniu trzeba zachować odpowiedni moment zwykle między 15 a 25Nm idea.gif

Napisano

> świece wymienia się tylko na zimnym silniku

nic innego nie napisałem przecież

a wykręcać na ciepłym można, nieprawdaż? smile.gif

> Przy wkręcaniu trzeba zachować odpowiedni moment zwykle między 15 a

> 25Nm

z uwagi na różne wartości źródłowe nie podawałem smile.gif

sam dokręcam na oko smile.gif

Napisano

> moment zwykle między 15 a 25Nm

Oj tam, zaraz moment... wink.gif Czuć pod ręcamy jak podkładka zaczyna się splaszczać wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> zdziwisz się pewnie, ale nawet fotomanual na to mamy

> co prawda do innego silnika, ale jest:

> http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/swiece/swiece.html

> generalna zasada: nic na siłę, żeby nie ukręcić gwintu

> wykręcać można na rozgrzanym silniku, wkręcać nie polecam - powinien

> być wystygnięty

Nie polecam tylko klucza takiego jak w manualu. Zlamalem takie 2 i dopiero jak kupilem klucz w Norauto to udalo mi sie swiece wymienic

Napisano

Ponadto przy wkręcaniu jest patent żeby wkręcać początkowo świecę nie kluczem lecz osadzoną w krótkim wężu gumowym.

Zabezpiecza to gwint w razie krzywego włożenia bo wężyk zacznie się obracać.

Napisano

W każdym porządnym zestawie nasadek jest specjalna do świec z gumowym pierścieniem w środku - bardzo ładnie trzyma świecę i chroni izolator. Co do wkręcania - obraca się świecę w lewo do wyczuwalnego skoku, znaczy to że gwinty ustawiły się prawidłowo i można kręcić w prawo, dla Z16XE moment 25Nm.

Napisano

> Oj tam, zaraz moment... Czuć pod ręcamy jak podkładka zaczyna się

> splaszczać

> Pozdroofka

Jeden chociaz podchodzi fachowo do sprawy a nie książkowo waytogo.gif

A co do samej wymiany świec to co za problem, klucz do świec, czasami kawałek rurki bo ciężko odkręcić, starać się nie krzywić klucz bo świecę można złamać, jak ma się klucz bez gumy w środku to uwaga bo przy wyjmowaniu palcami potrafi parzyć, szczypce lub kombinerki się wtedy przydają. Patrzymy czy nowe mają główki nakręcone no i czy potrzebne są, bo może trzeba je wywalić, już i tak widziałem. Jak w nowych główek nie ma to odkręcić ze starych i nakręcić na nowe. Później wkręcamy świece, na początku ma iść lekko, jak jest opór to źle załapała. A dynamometr trzeba mieć w rękach i czuć jak siada podkładka. Nie dokręcamy na siłę bo zerwiemy gwint w gnieździe i wtedy kapliczka, trzeba robić głowicę. W zasadzie od początku jak zaczyna siadać podkładka do jej prawidłowego dokręcenia to jest ok. pół obrotu kluczem.

I tyla, taka to filozofia. Można sobie podejść do znajomego co ma komara i tam poćwiczyć zlosnik2.gif

Napisano

> Nie polecam tylko klucza takiego jak w manualu.

ja również , kupiłem na stacji benzynowej po 12 zł i do d..y poszedł za pierwszym pociągnięciem , potem w sklepu za 37 zł i poszło bez bólu, a klucz zawsze się przyda smile.gif

Napisano

> ja również , kupiłem na stacji benzynowej po 12 zł i do d..y poszedł

> za pierwszym pociągnięciem , potem w sklepu za 37 zł i poszło

> bez bólu, a klucz zawsze się przyda

Nie wiem co wy chcecie od tego klucza, mam taki i pamięta jeszcze czasy mojego saaba a to było ładnych parę lat temu. Trzyma się do dzisiaj. Ostatnio nawet jakieś 2 m-ce temu go używałem jak mamie wymieniałem świece w polówce.

Napisano

Bądź przygotowany na to: klik.

Teraz, z perspektywy czasu zastanawiam się, czy to nie była moja wina, że świeca się urwała - może była za mocno wkręcona, a ja mając klucz w kształcie litery "L" (a nie "T") być może troszkę go przegiąłem przy odkręcaniu....

A teraz patenty i rady zebrane w jednym miejscu:

- podczas wykręcania i wkręcania świec klucz trzymać prosto, ma prawo on się tylko obracać wokół własnej osi, a nie przeginać, dlatego najlepiej mieć klucz w kształcie litery "T" dość szeroki, aby trzymać go obiema rękami i nasadkę do świec z wkładką gumową

- po wykręceniu starych świec zajrzeć do ich gniazd i uzunąć ewentualne zanieczyszczenia

- przed wkręceniem nowych świec, można posmarować ich gwint odrobiną oleju silnikowego - ułatwia wkręcanie

- przed rozpoczęciem wkręcania warto cofnąć świecę do 1 obrotu, żeby gwint zaskoczył

- świece wykręcać i wkręcać należy zawsze na chłodnym silniku

- gdy po wykręceniu świeca ci zostanie w gnieździe, można ją wyjąć za pomocą długiej pensety, można też wyjąć za pomocą kawałka miękiego drutu, na końcu którego robimy "sprężynkę", która chwyci świecę

- jeśli jednak urwiesz święcę, jak ja, pozostałość po niej można wykręcić za pomocą odpowiednio zaostrzonego "ostrosłupa", np. końcówką pilnika trójkątnego, czworokątnego, okrągłego, który zaklinuje się w tulejce, bez paniki, tulejka wykręca się łatwo, do cylindra nic nie wpada.

Pozdr.

Napisano

> nic innego nie napisałem przecież

> a wykręcać na ciepłym można, nieprawdaż?

nie powinno się wykręcać świec na gorącym/ciepłym silniku , prawidłowa wymiana (wykręcanie/wkręcanie) jest tylko na zimnym silniku . Metal zwiększa swoją objętość ze wzrostem temperatury(dylatacja termiczna) - sama świeca "pęcznieje" a jej gniazdo "maleje" spineyes.gif W takich warunkach wzrastają opory przy wykręcaniu świecy i bardzo łatwo wtedy o zerwanie gwintu głowicyidea.gif

Co do klucza do świec w kształcie litery T , który jest w manualu . Sprawdziłem i okazało się , że nie da się nim w żadną stronę wytworzyć momentu 25 Nm a taki zwykle potrzebny jest do prawidłowego przykręcenia świecy . A niedokręcona świeca oznacza spadek kompresji , szybkie pokrywanie się elektrod nagarem itd.

Napisano

> Co do klucza do świec w kształcie litery T , który jest w manualu .

> Sprawdziłem i okazało się , że nie da się nim w żadną stronę

> wytworzyć momentu 25 Nm

Bo to tandeta jest. Kiedyś taki miałem w Peugeocie. Po pierwszej próbie ten "nit", który jest osią przegubu wygiął się smile.gif

Normalna grzechotka (może był łamana), dobra przedłużka i długi klucz nasadowy.

A niedawno dostałem od zielika właśnie taki komplecik z łamaną grzechotką, bo wymieniałem u niego pod sklepm świece i okazało się, że nowe świece są 16-tki i nie miałem takiego klucza ze sobą (co dziwnym jest biorąc pod uwagę zawartość mojego bagażnika zlosnik.gif ). Teraz wożę juz dwa smile.gif

Pozdroofka

Napisano

a nie lepiej podjechac do jakiegos mechanika zeby Ci wymienil?

operacja niby prosta ale jesli cos pojdzie nie tak to zerwiesz gwint, cos Ci wpadnie do srodka.

kiedys tez chcialem sam dopoki nie okazalo sie, ze u mojego mechanika swiece sa tansze niz w sklepie, a za wymiane policzyl mi 5zl. mimo, ze lubie czasem cos sam zrobic to za 5zl mi sie po prostu nie chce. w szczegolnosci, ze problemy moga byc niemale.

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za porady. Rzeczywiście nie ma co zabierać chleba mechanikom, niech mają ! smile.gif

Napisano

> Rzeczywiście nie ma co zabierać chleba

> mechanikom, niech mają !

nie no bez przesady hmm.gifbiglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.