Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kapie z pod korka spustowego oleju.

Featured Replies

Napisano

Hej,

po ostatniej wymianie oleju zauwazylem ze kapie mi olej z pod korka spustowego oleju. Do tej pory olej wymienialem sam i bylo OK. NIestety nie mialem teraz czasu, wiec podjechalem do jakis magikow i teraz kapie...

Macie moze jakies patenty na to? Dociagnac sruby za bardzo juz sie nie da, boje sie zerwac gwint... Moze troche poluzowac srube i przekrecic podkladke z nadzieja, przestanie leciec?

A moze spuscic olej do jakiegos naczynia, zalozyc nowa podkladke i spowrotem go nalac? Boje sie zeby jakies paprochy sie do niego nie dostaly...

Jest tez opcja, zeby tak jezdzic do nastepnej wymiany i kontrolowac stan, ale nie lubie plam pod samochodem...

Dzieki za pomoc,

Maciej

Napisano

"A moze spuscic olej do jakiegos naczynia, zalozyc nowa podkladke i spowrotem go nalac? "

Ta opcja jest najlepsza.... chociaż.... jeśli zmieniałeś samodzielnie w przeszłości olej, zauwazyłeś, że podczas wykręcenia śruby olej nie od razu leci, dopiero po całkowitym jej wykręceniu. Świadczy to o dużej szczelności samego gwintu śruby. W misie olejowej panuje ciśnienie prawie atmosferyczne i nie ma powodu, żeby olej ciekł tamtędy podczas jazdy, jeśli śruba jest wkręcona do końca... nawet BEZ podkładki. Może czas na wymianę śruby? A może nie ma podkładki i olej powolutku się jednak przeciska?

Pozdr.

Napisano

wykręć kilka gwintów śrube, nawiń troche pakułów, skręć spowrotem i nie ma szansy, zeby leciało

w swojej astrze mam zerwany gwint i juz od dobrych kilku wymian wkręcam śrube na pakuły i ani kropla nie poleci

Napisano
  • Autor

> wykręć kilka gwintów śrube, nawiń troche pakułów, skręć spowrotem i

> nie ma szansy, zeby leciało

> w swojej astrze mam zerwany gwint i juz od dobrych kilku wymian

> wkręcam śrube na pakuły i ani kropla nie poleci

Hej,

dzieki za pomysl. Chyba na poczatku sprobuje w ten sposob. Nie wiem tylko czy mam gdzies pakuly, wiec moze przejdzie tez na tasme teflonowa...

Dzieki za pomoc:)

Napisano

> Hej,

> dzieki za pomysl. Chyba na poczatku sprobuje w ten sposob. Nie wiem

> tylko czy mam gdzies pakuly, wiec moze przejdzie tez na tasme

> teflonowa...

> Dzieki za pomoc:)

może być taśma teflonowa a przy kolejnej wymianie oleju zmień podkładkę miedzianą na nową i dokręć prawidłowym momentem bodajże 40 Nm . Inna sprawa , że podkładkę wymienia się na nową przy każdej wymianie oleju idea.gif

Napisano

> Inna sprawa , że podkładkę wymienia się na nową

> przy każdej wymianie oleju...

... albo się nie wymienia i po kilkunastu wymianach i tak nic nie kapie zlosnik.gif

Napisano

> ... albo się nie wymienia i po kilkunastu wymianach i tak nic nie

> kapie

Dokładnie tak, ja nigdy nie wymieniałem uszczelki pod korkiem w misce i nic nie kapało( tak w Astrze jak i Viki). A olej wymieniałem kilka razy waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> ... albo się nie wymienia i po kilkunastu wymianach i tak nic nie

> kapie

Ja tez do tej pory nigdy nie wymienialem i bylo OK zlosnik.gif

Napisano

przyznam , że raz czy dwa zostawiłem starą podkładkę ale wymagała nieco mocniejszego dokręcenia korka . Lepiej podkładkę wymieniać na nową przy wymianie oleju , kosztuje grosze a ryzyko zerwania gwintu w misce mniejsze idea.gif

Napisano

> Hej,

> po ostatniej wymianie oleju zauwazylem ze kapie mi olej z pod korka

> spustowego oleju. Do tej pory olej wymienialem sam i bylo OK.

> NIestety nie mialem teraz czasu, wiec podjechalem do jakis

> magikow i teraz kapie...

> Macie moze jakies patenty na to? Dociagnac sruby za bardzo juz sie

> nie da, boje sie zerwac gwint... Moze troche poluzowac srube i

> przekrecic podkladke z nadzieja, przestanie leciec?

> A moze spuscic olej do jakiegos naczynia, zalozyc nowa podkladke i

> spowrotem go nalac? Boje sie zeby jakies paprochy sie do niego

> nie dostaly...

> Jest tez opcja, zeby tak jezdzic do nastepnej wymiany i kontrolowac

> stan, ale nie lubie plam pod samochodem...

> Dzieki za pomoc,

> Maciej

Kolego! zaden opel nie kapie! On tylko tak znaczy swoj teren! 270635636-JUMP2.gif

Napisano

Możesz powiedzieć po co zacytowaleś całą wypowiedź skoro chciałeś tylko napisac dowcip? Niskich lotów zresztą....

Napisano

Ja tam u siebie nie widze żadnej podkładki grinser006.gif . Samą srubę dokręcam i nic nie kapie. Stary by mnie klnie.gif jakbym mu puzle w ciapki zrobił. 270635636-JUMP2.gif Wiem że u starego w Escorcie 1,8 Benz. 97r kapie ,bo karton pod nim leży i plama tu ,plama tam

Napisano

wymieniając ową podkładkę miedzianą na nową warto ją przegrzać choćby nad kuchenką gazową do czerwona i pozwolić jej wystygnąć swobodnie...."zmięknie" wtedy zarazem lepiej układając się a tym samym uszczelniając otwór zlewowy

Napisano

> wymieniając ową podkładkę miedzianą na nową warto ją przegrzać

Wygrzać (wyżarzyć) warto starą, bo zgniot ją utwardził. Nowa jest miękka.

Pozdrawiam.

Napisano

> Wygrzać (wyżarzyć) warto starą, bo zgniot ją utwardził. Nowa jest

> miękka.

na pewno jest bardziej plastyczna niż stara.... ale chodzi o zwiększoną plastyczność metalu po tzw. odpuszczeniu, czyli powolnym wystudzeniu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.