Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strach przy dystrybutorze - 10 litrów na 100km :/

Featured Replies

Napisano

Przejechałem moim bravo 1.4 jakieś 20tyś. km (w rodzinie jest od 40tyś. km) i dzisiaj doznałem szoku przed dystrybutorem.

Myślałem, że paląca się "rezerwa" to jakiś żart, ALE przejeżdżając 460km zatankowałem 45 litrów.

Z średniego spalania na poziomie 7-7,5 no góra 8 litrów zrobiło się 10 na paliwie z Shella (jazdy przy domu)

Zobaczymy ile spali na tym zbiorniczku.

Chyba zacznę od wymiany termostatu, bo to chyba nigdy nie zaszkodzi co nie? :/

Napisano

Najpierw sprawdz ten termostat bo moze to co inne, sprawdz moze lepiej sonde L

Ps. mi mniej gazu łyka rotfl.gif

Napisano

Może noga zrobiła się za ciężka? wink.gif

Napisano
  • Autor

> Może noga zrobiła się za ciężka?

no właśnie chce sprawdzić następny bak, na tym było zrobione 30km no może 50km jazdy z zawrotną prędkością 140-150km/h, no ale bez przesady aż tak by to zaważyło na spalaniu :/

Napisano
  • Autor

> No to masz juz odpowiedz

to by oznaczało, że przy takiej prędkości spala 20l na 100km?

Napisano

Ale 150 leciec to masz chyba z 5 kobr swoje musi spalic zeby.GIF

Napisano

> to by oznaczało, że przy takiej prędkości spala 20l na 100km?

Słuchaj mi w trasie 50% - 160 km/h + 50% przepisowych 90km.h albo czasem mniej spala średnio 8,5-9 LPG w silniku 1,6 w jedna stronę pusty, w drugą załadowany więc może i ciupke za dużo Ci pali wink.gif

Napisano

> Słuchaj mi w trasie 50% - 160 km/h + 50% przepisowych 90km.h albo

> czasem mniej spala średnio 8,5-9 LPG w silniku 1,6 w jedna

> stronę pusty, w drugą załadowany więc może i ciupke za dużo Ci

> pali

IMO 1.4 do oszczędnych nie należy więc wydaje mi się że nie jest źle....

btw. ja to mam strach jak idę z żoną do sklepu na zakupy..... rotfl.gif

Napisano

> Słuchaj mi w trasie 50% - 160 km/h + 50% przepisowych 90km.h albo

> czasem mniej spala średnio 8,5-9 LPG w silniku 1,6 w jedna

> stronę pusty, w drugą załadowany więc może i ciupke za dużo Ci

> pali

Mi 1.4 pali 10l LPG zawsze.Prędkosc podróżna to róznie (srednio 130km/h)Tyle ze często testuje tzw deche tongue.gif

Napisano

> Mi 1.4 pali 10l LPG zawsze.Prędkosc podróżna to róznie (srednio

> 130km/h)Tyle ze często testuje tzw deche

Ja takze mam bravo 1.4 12v 97 rok i 260 tysi. Tak czytam opinie i jestem zaskoczony jakie to spalanie koledzzy uzyskuja z tego silnika. Rozumiem za przy v 90km/h spala gazuok 7-8l /100km a w mieście niech spali 12-13l/100km. Większość osób pisze iż uzyskuje w mieście wnik 10 litrów LPG na 100km i dla mnie jest to dziwne gdyż książkowo ten silnik pali 9,2l PB /100km. Do wartości książkowej musimy dodać ok 0,7 litra na 100km gdyż wiadomo jak to jest z wartościami podanymi przez producnta. Byłem także w dwóch zakładach gazowych w Lublinie Trans Wag oraz Piekarz gaz i w obydwu przypadkach padło stwierdzenie iż w przypadku mojej instalacji (2 generacja z kompem na wtrysku) poprawnie wyregulowana instalacja spala od 20-30% gazu więcej w stosunku do PB natomiast gdy mieszanka jest uboga auto pali faktycznie mniej ale wypalają się zawory i co ważne te słowa potwierdziły mi dwa punkty ASO

Dlatego zastanawiam się jak to jest z waszymi instalacjami, które zużywają gazu tyle co PB albo i mniej

Napisano

moze poprostu jakies paprochu sie dostaly do filtra paliwa ? ja po wymianie mialem spalanie o 1 L mniejsze....

Napisano

> jestem zaskoczony jakie to spalanie koledzzy uzyskuja z tego

> silnika.

Kolego, ja tez jestem zaskoczony ;-) Mój 1.4 (160000 km przebiegu) pali na trasie benzyny 6 litrów, gazu do 8 litrów (czyli 20-30% więcej) . W mieście 10 l benzyny, 12-13 gazu. Ja robie w mieście krótkie odcinki, prawie nigdzie nie ma możliwości wrzucenia 5-go biegu, częste odpalanie, gaszenie, trasa miejska może byc też różna ...

Napisano

> Chyba zacznę od wymiany termostatu, bo to chyba nigdy nie zaszkodzi

> co nie? :/

Zaszkodzic pewnie nie zaszkodzi. Ale pomoc tez napewno nie pomoze.

Nawet gdyby termostat byl walniety to i tak przy obecnych temperaturach nic by to nie zmienialo. Dopiero w zimie gdybys przez walniety termostat jezdzil na niedogrzanym silniku wtedy mozna by mowic o powiekszonym spalaniu przez termostat. Przy obecnej pogodzie termostat nie ma tu zadnego znaczenia.

Napisano
  • Autor

ok

dzięki za wszystkie teorie i podpowiedzi.

Jak na razie wymieniłem filtr powietrza (ostatnia wymiana co najmniej 30.000km wstecz) i nóżka stała się trochę lżejsza.

Zobaczymy jakie będą efekty.

Napisano

Ja swoim 1.6 16V na 2 tankowaniach zszedłem poniżej 10 l (9.8 l /100 km)po miescie, a tak to zawsze 12 l, nigdy mniej, nieraz więcej.

Napisano
  • Autor

zmierzyłem sonde lambde - wynik od 0,17 do 1,08V Czy ta gorna granica nie jest czasem za wysoka? coś mi się obiło o uszy 0,8V

I jeszcze jedno a propos termostatu - samochód pochodził najwyżej 5-6 minut i górny wąż gorący, chłodnica również gorąca a dolny wąż nieznacznie cieplejszy niż otoczenie - jak to się ma do termostatu? Jakoś nie za bardzo pasuje mi fakt, że po tych kilku minutach chłodnica jest taka gorąca confused.gif czy to oznaka niezamykającego się termostatu, który od razu puszcza wodę w chłodnice???

dzięki za wcześniejsze podpowiedzi smile.gif

Napisano

uuu.

witam!

a już się zastanawiałem czy Bravolot nie pcrzesadza. Jednak czytając powyższe posty troszkę sie uspokoiłem.

Bravo 1,6 + LPG BRC 24

spalanie w mieście w te upały - czyli proste po maks 350 metrów i cały czas klima właczona dochodziło do 15 LPG. Normalnie jak na "trasie" zmieści się w 9 LPG to skacze z radości. jeden taki "fachman" sugerował że przy instalaci LPG prawdopodobnie uszkodzono kolektor i silniczek dostaje za dużo powietrza - komp reaguje zwiększeniem ilości plaiwa aby osiągnąć "optymalny" stan mieszanki.

hm... widze że nie tylko ja się zastanawiam czy nie za dużo pali BBM'ka..

Napisano

> "fachman" sugerował że przy instalaci LPG prawdopodobnie

> uszkodzono kolektor i silniczek dostaje za dużo powietrza - komp

> reaguje zwiększeniem ilości plaiwa aby osiągnąć "optymalny" stan

> mieszanki.

gdyby łapał lewiznę to by nie chodził jak zegarek...

Napisano

Tak naprawdę spalanie jest spalaniu nie równe.

Dla przykładu mam bravkę 1.4 12V i moje maksymalne spalanie w mieście, odnotowane po mieście Łodzi to jest 8,5 Pb litra na 100 km. Jest to maksymalne. Ale ja robię trasy po 10 km, po 15 i mało kiedy uczęszczam po samym centrum, tylko jeżdzę głównie przelotówkami. ogólnie jednak silnik ten nie należy do oszczędnych, szczególnie w trasie, totalnie skopane przełożenie skrzyni biegów, żeby na 5 biegu przy 130 km/h mieć aż tyle obrotów!!! Porażka, makabra, żeby jeździć w trasie tym ekonomicznie, nie można przekraczać 120!!!! Później to wir w baku dosłownie.

Pozdrawiam.

Napisano

> oszczędnych, szczególnie w trasie, totalnie skopane przełożenie

> skrzyni biegów, żeby na 5 biegu przy 130 km/h mieć aż tyle

> obrotów!!!

To znaczy ile? Tak pytam z ciekawości

Boa

Napisano

Nie chcę kłamać a dokładnie już nie pamiętam, ale np. na 5 biegu, przy 100 km/h jest około 3200 obr/min, przy 130 chyba było ponad 4 tyś. A to jest naprawdę bardzo dużo.

Pozdrawiam.

Napisano

> Tak naprawdę spalanie jest spalaniu nie równe.

> Dla przykładu mam bravkę 1.4 12V i moje maksymalne spalanie w

> mieście, odnotowane po mieście Łodzi to jest 8,5 Pb litra na 100

> km. Jest to maksymalne. Ale ja robię trasy po 10 km, po 15 i

> mało kiedy uczęszczam po samym centrum, tylko jeżdzę głównie

> przelotówkami. ogólnie jednak silnik ten nie należy do

> oszczędnych, szczególnie w trasie, totalnie skopane przełożenie

> skrzyni biegów, żeby na 5 biegu przy 130 km/h mieć aż tyle

> obrotów!!! Porażka, makabra, żeby jeździć w trasie tym

> ekonomicznie, nie można przekraczać 120!!!! Później to wir w

> baku dosłownie.

> Pozdrawiam.

A ja dalej nie rozumiem jak koledzy z kącika osiągają spalanie mniejsze niż podaje producent. Bardzo mnie to zastanawia. To jest bliskie zeru a wręcz nie możliwe

Napisano

> A ja dalej nie rozumiem jak koledzy z kącika osiągają spalanie

> mniejsze niż podaje producent. Bardzo mnie to zastanawia. To

> jest bliskie zeru a wręcz nie możliwe

Może mają mniej gratów w bagażniku i lekkie buty. Dane producenta nie są jakąś graniczną liczba, czy twój fiat osiąga max. szybkość jak w książce, a może większa lub mniejszą.

Napisano

Ja mam raczej lekkiego buta, hamuje silnikiem, nie przyspieszam gwałtownie...noi robię raczej dłuższe dystanse...to chyba dlatego, omijam centrum...ze spalania w mieście jestem zadowolony...dodam, że jeżdzę głównie sam bądź w dwie osoby, bez zbędnego obciążenia...w trasie też, pod warunkiem nie przekraczania magicznej prędkości 120 km/h.

Napisano

> to by oznaczało, że przy takiej prędkości spala 20l na 100km?

nie

nie wiem jak inne ale moj musi przekroczyc bariere "dzwieku" - na trasie do 120 to trzeba go dusic czesto po 6tys obr - czyli gaz w podloge - powyzej 120 - jakis opor areodynamiczny przestaje byc bariera - auto pedzi sobie powyzej 120 z lekkim nacisnieciem gazu tylko - po plaskim to te 170leci(gpsowo 160) - pedzilem z lodzi od katowic - noca - wyszlo mi ze gazu lyknelo 9,7l

ostatnio myknalem sobie na weekend do trojmiasta - 90kmh i wyprzedzanie do max 130 - spalanie wyszlo mi w jedna strone 8,2l w druga 8,6 (wiecej wyprzedzania)

benzyny nie pale - cos jest nie tak i jeszcze tego nie rozgryzlem - latwiej mi regulowac LPG niz ecu - co sie zmieni bo wlsanie kupilem tanio karte 2 COMami do laptopa :-> cos mi sie zdaje ze mam przestawiony TPS - na penzynie kopci na czarno sadza - sonda pokazuje ze mieszanka jest za bogata - znajdzie sie i wyreguluje dziada

generalnie jak widze na allegro ogloszenia ze 1.4 jest oszczedny to sie usmiecham pod nosem

mnie ojciec zrzedzili - nie kupuj 1.6 bo benzyna bo to zre bo to OC wieksze - tylko ze 1.4 i 1.6 sa w tej samej kategorii i pala tyle samo

teraz ociec zrzedzi matce - bo dolozylem mamusce do puga206 CC z tym wiekszym motorkiem .....2.0 137KM - jakos mnie ryra ze srednie spalanie wychodzi mi 8l gdzie bravo na lpg pali mi 10lpg na tym samym dystansie

za to jak sie na wyswietlaczu pojawia 30l/100km to od razu noga odpuszcza hehe

wydaje mi sie 1.4 zahartowalo mnie - zaczynam patrzyc lasym okiem na dodge chalangera - podstawowy SE ma 3,7l v6 i kosztuje 20tys $ za 29tys $ jest juz STR z wypasikiem (nawet podswietlane trzymacze na kubki) i z motorem v8 5,7l

jesli ma to palic 12-13l to jest to pikus - bo to duzy mocny motor ktory jadac do 130kmh nawet sie nie zmeczy (ponton firebird z 5,7 v8 przy 120kmh ma 1800obr/min (4000 w bravo 1.4)

wiec jakbym jeszcze zalozyl sekwencje do takiego amerykanca to zupelnie by mnie nie ziebilo spalanie lpg rzedu i 15l

i tak wciaz taniej niz diesel

zeby tanio jezdzic to trzeba kupic sobie smarta albo citroena c1/toyote z 900ccm silniczkiem i jezdzic taka cukierniczka i cieszyc sie z 4l benzyny /100km - tylko wozki z marketu szybciej jezdza - a skutery beda poganiac klaksonem

Napisano

No to ja napiszę takie porównanie spalania pomiędzy brava 1.4 12V a Siena 1.6 16V.

Miasto: brava 8-8,5, but lekki, raczej dłuższe dystanse, jazda głównie samemu , max 2 osoby. Siena tak samo, z tym, że na krótszych dystansach. Siena spala 9,8-10,5 litra. Oby dwa auta są na PB.

Trasa. Tutaj plus dla 1.6 16V. Do 120 spala tyle samo co Brava 1.4. 12v a ma nieporównywalnie lepsze kopnięcie, po przekroczeniu 120 jest oszczędniejsza.

Co bym wolał? Ja jeżdzę głównie po mieście , więc wolę 1.4 12V. Jednakże 1.6 16V daje zdecydowanie więcej frajdy z jazdy i zdecydowanie bardziej polecam tym, którzy dużo jeżdżą w trasy.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> obecnej pogodzie termostat nie ma tu zadnego znaczenia.

A jednak wymiana pomogła i to jak!!!

Od jakiegoś czasu nawet w dłuższej trasie wskaźnik stał na 2 kresce od dołu - po wymianie termostatu stoi na pierwszej kresce poniżej połowy.

Stąd wniosek, że termostat był cały czas otwarty i jeździłem na niedogrzanym silniku, kilka minut po odpaleniu chłodnica robiła się od razu gorąca - czyli termo od razu puszczał

Po zatankowaniu i przejechaniu ok. 200km już widzę po wskaźniku, że spali duuużo mniej niż 10litrów.

Po wymianie termostatu konieczne było odpowietrzenie układu przez te 2 plastikowe odpowietrzniki (tyle znalazłem) ponieważ nie miałem ogrzewania oraz temperatura rosła do czerwoności,a wiatrak ni cholery nie chciał ruszyć.

No ale teraz jest już wszystko OK.

Nagle bravolot spala 2-3 litry więcej niż zazwyczaj???

WYMIEŃ CHOPIE TERMOSTAT yay.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.