Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przepalanie się żarówek - moje spostrzeżenia

Featured Replies

Napisano

Otóż, przy okazji wymiany żaróweczki podświetlającej przełączniki nawiewu znajdujące się pod radiem zauważyłem ciekawą rzecz, która może mieć związek z częstym przepalaniem się żarówek.

Kiedyś był wątek, że przy uruchamianiu auta najlepiej mieć wyłączone światła, bo podawane jest zbyt duże napięcie na żarówki i te się przepalić potrafią.

Zauważyłem, że przy uruchomionym silniku jeśli gasimy światła manetką żaróweczki raz na jakiś czas potrafią rozświetlić się na moment większym światłem. Wskazywałoby to na podawanie większego napięcia podczas gaszenia świateł przy zapalonym silniku. Dlaczego tak może się dziać? Nie mam pojęcia, elektrykiem nie jestem, ale to fakt zauważony naocznie.

Podsumowując:

primo - z poprzednich wątków lepiej jest zapalać auto przy zgaszonych światłach.

secundo - z moich obserwacji lepiej jest nie gasić świateł przy włączonym silniku.

Jakieś doświadczenia w tym temacie macie?

pzdr...

/kustosz

Napisano

> Jakieś doświadczenia w tym temacie macie?

> pzdr...

> /kustosz

ja mam zamontowany jakis moduł- kosztował chyba 70 zł w ASO i musze powiedziec, ze od czasu kiedy go mam żarówki trzymaja sie...spalila mi sie tylko jedna przez 1,5 roku...

Napisano

> Jakieś doświadczenia w tym temacie macie?

Odkąd nie ruszam manetki ( odpalam i gasze na włączonych) zero spalonych ( 9mcy), poprzedni okres poszły dwa komplety w 3mce, obstawiam luźne styki w manetce. Tylna wycieraczka też lubi "nie zaskoczyć", co też winna tylko i wyłącznie jest manetka, a konkretniej je obrotowe przełączniki.

Napisano

> Zauważyłem, że przy uruchomionym silniku jeśli gasimy światła manetką żaróweczki raz na jakiś czas potrafią rozświetlić się na moment większym światłem.

> Wskazywałoby to na podawanie większego napięcia podczas gaszenia świateł przy zapalonym silniku.

Alternator podaje ani mniej, ani więcej prądu ... układ jest albo mniej, albo więcej obciążony odbiornikami.

Wyłączając odbiorniki w postaci żarówek, reszta otrzymuje więcej ok.gif

> Podsumowując:

> primo - z poprzednich wątków lepiej jest zapalać auto przy zgaszonych światłach.

Nie wiem, odpalając żarówki przy pracującym alternatorze, podejrzewam w momencie rozruchu żarówka otrzymuje "chwilowo" większy prąd hmm.gif

Również nie jestem elektrykiem, więc wyedukowany w tej dziedzinie niech skomentuje / zweryfikuje zlosnik.gif

Napisano

Wczoraj zmieniałem żarówke w EUROMOBILU i z rozmowy z Panem Krzysiem (dopiero później się zorientowałem że był juz wymieniany w kaciku blush.gif) zrozumiałem , że jak najberdziej należy zapalać zarówki po odpaleniu silnika idea.gif. Podobniez w czasie kręcenia rozrusznikiem prąd "faluje" hmm.gif w isntalacji co jest najbardziej zabójcze dla zarówek. Usłyszałem tez o ustrojstwie jak jakiś automatyczny włącznik swiateł, który włącza światła po odpaleniu silnika i ustabilizowaniu sie prądu, co pozwala nie przełaczać w koło włącznika w manetce. Czy ktos to ma/słyszał itd niewiem.gif

Napisano

Wnioski wyglądają na logiczne, dlatego staram się przestrzegać tych zasad. Mimo to dwa razy musiałem wymieniać żarówki, dopiero po zamontowaniu Philipsów longlife mam spoku juz ponad trzy lata ok.gif

Napisano

> Mimo to dwa razy musiałem wymieniać żarówki, dopiero po

> zamontowaniu Philipsów longlife mam spoku juz ponad trzy lata

A ja mam kupione w Tesco na wyprzedaży hehe.gifAle jakie to nie wiem i też już prawie 2 lata ,odpukać w niemalowane ! sciana.gifrotfl.gif

Napisano

> A ja mam kupione w Tesco na wyprzedaży Ale jakie to nie wiem i też

> już prawie 2 lata ,odpukać w niemalowane !

Za to cefkie Ci przepaliło hehe.gif

Napisano

a ja posiadam dzienne i zero problemów

Napisano

> a ja posiadam dzienne i zero problemów

To fotkie zapodaj,chętnie zobaczę jak to wykombinowałeś ok.gif

Napisano

zamontowaniu Philipsów longlife mam spoku juz ponad trzy lata

ja jeżdze 3 lata na żarówkach kupionych na orlenie i odpalane sa różnie raz je wyłanczam raz nie.

Napisano
  • Autor

> zamontowaniu Philipsów longlife mam spoku juz ponad trzy lata

> ja jeżdze 3 lata na żarówkach kupionych na orlenie i odpalane sa

> różnie raz je wyłanczam raz nie.

No to widze, że nie ma reguły :-( Każdy musi znaleźć dla swojego auta... No cóż może przy następnej (nie)okazji wymienie na te Philipsy longlife...

pzdr...

/kustosz

Napisano
  • Autor

Czy ktos to ma/słyszał itd

A sprawdźcie, czy u Was też tak jest? Przy włączonym silniku wyłączcie kilka razy światła obserwując jasność świecenia żarówek - najprościej tych podświetlających gałki do ustawiania nawiewu (dla klima manualna).

pzdr...

/kustosz

Proszę ciąć cytaty zolta.gifwink.gif

Napisano

U mnie poza za H7 mijania i jedna pozycja z tyłu na klapie bagaznika nic sie nie spaliło, a swiatla wyłączam przed zgaszeniem silnika. Odpalanie bez włączonych.

Napisano

A w moim byłym bravo 100TD był taki fajny patent że jak się zapalało auto to światła gasły ,w stilo tego nie mam ale może dlatego że mam zenony niewiem.gif

Napisano

> A w moim byłym bravo 100TD był taki fajny patent że jak się zapalało

> auto to światła gasły ,w stilo tego nie mam ale może dlatego że

> mam zenony

W mojej bravie też było takie rozwiązanie. Stilo jest tego pozbawione.

Napisano
  • Autor

Dla potomnych, gdyby ktoś jeszcze wymieniał żaróweczki przy przełączniku regulacji nawiewu to manual jest na stronie:

http://www.kustosz.net/

pzdr...

/kustosz

Napisano

> Dla potomnych, gdyby ktoś jeszcze wymieniał żaróweczki przy

> przełączniku regulacji nawiewu to manual jest na stronie:

> http://www.kustosz.net/

A mam pytanie dot. - pokrętła temp, predkosci nawiewu oraz miejsc nawiewu - one wchodza na wcisk? Kiedy mozna je zdjąć - po zdjeciu czarnego panelu (cos je trzyma dodatkowo trzyma?) czy to bez znaczenia?

Napisano

> A mam pytanie dot. - pokrętła temp, predkosci nawiewu oraz miejsc

> nawiewu - one wchodza na wcisk? Kiedy mozna je zdjąć - po

> zdjeciu czarnego panelu (cos je trzyma dodatkowo trzyma?) czy to

> bez znaczenia?

Pokręta wchodzą na wcisk wyjmuje się po zdjęciu panela.

Napisano

Jeśli chodzi o odpalanie silnia przy włączonych światłach to powinno się tego unikać. Rozrusznik pobiera bardzo duży prąd z akumulatora. Obciążenie jest tak duże iż spada napięcie w całej instalacji (im słabszy akumulator tym spadek napięcia jest większy). Gdy rozrusznik przestaje działać jest gwałtowne odciążenie instalacji i w tym momencie następuje nagły wzrost napięcia, które chwilowo (ułamki sekundy) może miec wartość grubo ponad 12V.

Dla zobrazowania tego zjawiska można podać taki przykład. Podnośmy coś ciężkiego z ziemi, ciągniemy bardzo mocno. Nagle urywa się uchwyt, nasze ręce wylatują nad głowe a my na d......ie grinser006.gif

Napisano

Piękne zobrazowanie, jeśli dobrze pamiętam jest to nakładanie się napięć, podobnie jak ma to miejsce w urzędzeniach elektrycznych jak wyłączasz to trzebaby odczekać ok. 20sek aby kondensatory się rozładowały.

Co do żarówek Philips longlife czy jak tam się zwą, świecą bardzo ładnie, jednakże przy ich montażu, kolega mechanik zalecił mi instalację kabli oporowych niby ze skody octavia, ale z przeznaczeniem do H7. Bardzo ładnie się wszystko trzyma i zero problemów (odpukać) niezależnie od tego w jakiej kolejności światła są odpalane (póki co żarówki mają 8miesięcy).

Napisano
  • Autor

> Pokręta wchodzą na wcisk wyjmuje się po zdjęciu panela.

Dokładnie, najpierw panel, potem na wcisk pokrętła. Nie próbujcie najpierw wyciągać pokręteł.

pzdr...

/kustosz

• 2 tygodnie później...
Napisano

witam

ja mam zapytanko ponieważ mam możliwość założenia sobie żarówek xenonowych ale takich typowych a nie z tesco pomalowanych na niebiesko i chcał bym wiedzieć czy ktos juz posiada tego typu zarówki i czy ich zywotnośc jest dłuższa niż standartowych?

Napisano

Do zwykłych reflektorów nie da się założyć xenonów. No chyba, że Chińczycy jakieś cuda wymyślili. Inny reflektor, obowiązkowe samopoziomowanie i obowiązkowy spryskiwacz. Odpadasz na pierwszym przeglądzie technicznym. No, chyba, że wczoraj weszły nowe przepisy...:)

Napisano

> Do zwykłych reflektorów nie da się założyć xenonów. No chyba, że

> Chińczycy jakieś cuda wymyślili. Inny reflektor, obowiązkowe

> samopoziomowanie i obowiązkowy spryskiwacz. Odpadasz na

> pierwszym przeglądzie technicznym. No, chyba, że wczoraj weszły

> nowe przepisy...:)

Przepisy nie weszły - a spryskiwacz nie jest wcale obowiązkiem. Przechodzę już kolejny przegląd, pzdr

Napisano

> Przepisy nie weszły - a spryskiwacz nie jest wcale obowiązkiem.

> Przechodzę już kolejny przegląd, pzdr

I do zwykłych reflektorów masz wsadzone xenonowe żarówki?

Napisano

Oto tekst zapożyczony ze strony jednego ze sprzedawców xenonów. Osoboście jestem prawie pewien, że spryskiwacz jest obowiązkowy. Tylko nie wszyscy policjanci i diagności są wystarczająco kumaci. A jak mnie ktoś na drodze oślepia z naprzeciwka xenonami to na bank nie są to xenony oryginalne,.. i mam ochote walnąć mu "długimi".

TEKST:

Co na to kodeks?

Sam chciałbym wiedzieć?...

Na początku chciałbym zwrócić uwagę na to że taka przeróbka nie jest do końca legalna bo nie posiada homologacji, reflektory xenonowe z homologacją posiadają oznaczenie "E", ale jeśli założymy spryskiwacze i samopoziomowanie (to drógie moim zdaniem zupełnie niepotrzebne) to policja się nie przyczepi a na przeglądzie zalożymy stare lampy albo jakoś się dogadamy.

Obecne przepisy nie zabraniają używania świateł xenonowych , a warunki dotyczące np. . spryskiwaczy dotyczą producentów samochodów, jednak spryskiwacze warto zamontować.

Jedynie europejskie przepisy ECE nakazują zakładanie oczyszczania klosza i samopoziomowania w każdym aucie z xenonami.

Napisano

widze ze moje zapytanko o żarówki xenonowe poruszylo temat, dokładnie to wiem ze koleśktóry to robi zakłada zarówy typu xenoon i przetwornice do tego, ale jesli chodzi o przegląd to tak jak kolega podał że albo dobadamy sie z dioagnostą albo żaróki na tne czas sie zmieni albo sie uda ale gwaranci u niego nie ma ze nikt do tego sie nie przyczepi, chodz prawde mówiac kusząca propozycja bo za 150 pln sprzedaje tak zestawik a za 30-50 pln montuje w zależności jak z dojściem do lamp, i dlatego chciałęm sie co nieco dowiediziec co wy na to i czy ktos cos takiego probował bo jednak światło jest lepszej jakości

Napisano

Do luster Stilo nie pasują.... to znaczy założysz i jak ale będziesz oślepiał wszystkich no.gifno.gifczacha.gif

Już byli tacy co sprawdzali i powrócili do zwykłych... jeśli chcesz ksenony w stilo to kup autko z seryjnymi i tyle.... ok.gifok.gif

Ja wole alternatywę... dobre żarówki .. Philipsa ( Osram +90% starczyły na 9000 km )

Napisano

> I do zwykłych reflektorów masz wsadzone xenonowe żarówki?

Do normalnych reflektorów, mam założone xenony, oczywiście na każdym z przetwornicą.. Auto oczywiście nie ma automatycznie przeciwmgielnych. Auto kupione po szefie serwisu Fiata. Mozna założyć z powrotem "normalne" oświetlenie, wtedy wracają przeciwmgielne. Proste

Przeglądy bez zgrzytu.

Napisano

>Auto kupione po szefie serwisu Fiata.

No to policytujmy się kto po kim kupił samochód. Ty po szefie serwisu, a ja po prezesie salonu dealerskiego. To pewnie dlatego ja mam xenony fabryczne hehe.gif)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.