Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce!

Featured Replies

Napisano

Też kiedyś miałem twardy pedał hamulca.

Wymienione zostało :

-tarcze

-klocki hamulcowe

-przewód dochodzący do płynu hamulcowego (nie wiem jak się zwie ;p)

-płyn hamulcowy

Od tamtej pory nie doświadczyłem twardego pedału.

Napisano

> Też kiedyś miałem twardy pedał hamulca.

> Wymienione zostało :

> -tarcze

> -klocki hamulcowe

> -przewód dochodzący do płynu hamulcowego (nie wiem jak się zwie ;p)

> -płyn hamulcowy

> Od tamtej pory nie doświadczyłem twardego pedału.

No właśnie ten nieszczęsny twardy pedał hamulca ja tez to mam ale po dłuższej trasie gdzie występuje naciskanie pedału wtedy twardnieje odpoczynek i wraca do normy jest to typowy objaw i co o tym sądzi szanowne gremium?

Napisano

> No właśnie ten nieszczęsny twardy pedał hamulca ja tez to mam ale po

> dłuższej trasie gdzie występuje naciskanie pedału wtedy

> twardnieje odpoczynek i wraca do normy jest to typowy objaw i co

> o tym sądzi szanowne gremium?

Pedał Ci rośnie po jakimś czasie?

Wymień elastyczne przewody hamulcowe przy kołach.

Napisano

Przeczytałem cały temat ale jestem lekko zdezinformowany. ;p

Gdyby ktoś mógł napisać co muszę kupić i wymienić aby mieć lepsze hamulce. Chodzi mi o zbiorcze zestawienie części i orientacyjnej ceny.

Będę niezmiernie wdzięczny.

Napisano

> Przeczytałem cały temat ale jestem lekko zdezinformowany. ;p

> Gdyby ktoś mógł napisać co muszę kupić i wymienić aby mieć lepsze

> hamulce. Chodzi mi o zbiorcze zestawienie części i orientacyjnej

> ceny.

> Będę niezmiernie wdzięczny.

I co, mamy pisać od nowa to samo?

Przecież to już zostało tu napisane sciana.gif

Jarzma, zaciski z tłoczkami, klocki i tarcze.

Wszystko ma pochodzić od palio/siena i mają to być wentylowane tarcze 240mm

Koniec tematu.

Napisano

> I co, mamy pisać od nowa to samo?

> Przecież to już zostało tu napisane

> Jarzma, zaciski z tłoczkami, klocki i tarcze.

> Wszystko ma pochodzić od palio/siena i mają to być wentylowane tarcze

> 240mm

> Koniec tematu.

Dzięki, o to mi chodziło. smile.gif Nie ma się co denerwować.

Napisano

> Pedał Ci rośnie po jakimś czasie?

> Wymień elastyczne przewody hamulcowe przy kołach.

Pedał rośnie po dłuższej jeździe czyli trasa około 100km gdy ostygnie wraca do normy. twardnieje ale nie jet aż tak twardy by sie zapierać o fotel hamując. dodam na marginesie wczoraj rozebrałem zacisk lewy okazało się, że przytarty na gładzi cylindra rysy, tłoczek zciera się po przekątnej a nie równomiernie (dostaje przekosu) oczyściłem to wodnym papierem 3000 okazało się ze jet luz. chyba czeka mnie wymiana zacisku nie tylko przewodów.

Napisano

> No jak nie wentylowane to nie takie same i DO ZAGRZANIA jak

> najbardziej nawet przy 899

Oj, no napewno - Polak potrafi ;-). Ale teraz przynajmniej jak zjade ze 100 do 0 to dalej mam hamulec jak jade dalej, a nie flaka przez moment jak wczesniej. Ja tam widze poprawe i dla mnie jest super. Nic mi wiecej w mojej 900tce nie potrzeba. Jest GIT ok.gif. Właśnie wróciłem z nad morza i cały czas po 100-120 (w porywach do 130 zlosnik.gif) i zawsze czułem, ze mam kontrole nad autkiem. To LUBIĘ grinser006.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Kolego - nie ma lepszej okazji jak awaria na taką wymianę.

> Zakładaj 240-wentyl i ciesz się mega-hamulcami - NIE POŻAŁUJESZ

Tak "nie ma lepszej okazji " tez miałem dylemat (tłoczek w zacisku się zalkeszczał) wymienic na regenerowany czy nowy ale po przeczytaniu wypowiedzi forum zamontowałem zaciski, tarcze i klocki od seicento bo od sieny nie było na szrocie. Wszystko pasuje tylko jarzmo zacisku trza wyregulowac za pomoca podkładek by tarcza centralnie była na środku i nie ocierała. cały zestaw na przód zakupiłem na szrocie za cenę jednego zacisku do unika.

• 2 lata później...
Napisano

Odswierze temacik. Niestety teraz Uniak duzo stoi, bo kupilem nowy samochod. Bylem jednak ostatnio na przegladzie -wszystko orajt:-), ale to co jest najlepsze to na zaciskach z seja + tarcze 240tki po dwoch latach mam...5% roznicy w sille hamowania lewy-prawy. Rewelacja. Zadnego zacierania sie, grzania, piszczenia. Zatem 100% satysfakcja!

Napisano

W uno żony naprawiałem hamulce.

Wykręciłem całe zaciski i rozebrałem je na części pierwsze.

Zacisk jest aluminiowy więc go ładnie wyczyściłem do połysku, podstawa zacisku jest żeliwna więc ją oczyściłem i pomalowałem na srebrno, wymieniłem odpowietrzniki i wszystkie uszczelki oraz tłoczki, założyłem nowe klocki i tarcze.

Z tyłu wymieniłem cylinderki, szczęki i bębny, oczyściłem i przesmarowałem rozpieraki hamulca ręcznego i założyłem nową linkę.

Wystarczył dzień spokojnej roboty.

Ułamane odpowietrzniki bez problemu da się wykręcić, trochę precyzji w rozwiercaniu lub wykrętaki pomogą.

284360280-1.jpg

284360280-2.jpg

Zrób podobnie tym bardziej, że koszt jest niewielki, a dzięki temu można mieć całkiem nowe hamulce.

post-54103-14352510342212_thumb.jpg

Napisano

> W uno żony naprawiałem hamulce.

> Wykręciłem całe zaciski i rozebrałem je na części pierwsze.

> Zacisk jest aluminiowy więc go ładnie wyczyściłem do połysku, podstawa zacisku jest żeliwna więc ją

> oczyściłem i pomalowałem na srebrno, wymieniłem odpowietrzniki i wszystkie uszczelki oraz

> tłoczki, założyłem nowe klocki i tarcze.

> Z tyłu wymieniłem cylinderki, szczęki i bębny, oczyściłem i przesmarowałem rozpieraki hamulca

> ręcznego i założyłem nową linkę.

> Wystarczył dzień spokojnej roboty.

> Ułamane odpowietrzniki bez problemu da się wykręcić, trochę precyzji w rozwiercaniu lub wykrętaki

> pomogą.

> Zrób podobnie tym bardziej, że koszt jest niewielki, a dzięki temu można mieć całkiem nowe hamulce.

Jeżeli mogę coś doradzić to zmień ten smar miedziowy przy klinach na grafitowy (miedź + alu= korozja)

Napisano

> Jeżeli mogę coś doradzić to zmień ten smar miedziowy przy klinach na grafitowy (miedź + alu=

> korozja)

Tylko, że grafit popłynie zaraz. Do hamulców tylko miedziany.

Napisano

> Jeżeli mogę coś doradzić to zmień ten smar miedziowy przy klinach na grafitowy (miedź + alu=

> korozja)

bezedura w Uno skromny.gif

Napisano

> korozja)

Od kiedy to miedź i aluminium wspólnie powodują korozję?

Za dużo słuchasz rad "pseudomechaników" co to się na wszystkim "znają".

To już prawie dwa lata, nic nie koroduje, a hamulce hamują wzorowo.

Napisano

> Od kiedy to miedź i aluminium wspólnie powodują korozję?

> Za dużo słuchasz rad "pseudomechaników" co to się na wszystkim "znają".

> To już prawie dwa lata, nic nie koroduje, a hamulce hamują wzorowo.

ok.gif

cztery komplety seryjnych przednich hamulców składałem na smarze miedzianym, i w żadnym przypadku nie było mowy o korozji po dłuższym okresie eksploatacji ok.gif

Napisano

> Od kiedy to miedź i aluminium wspólnie powodują korozję?

> Za dużo słuchasz rad "pseudomechaników" co to się na wszystkim "znają".

> To już prawie dwa lata, nic nie koroduje, a hamulce hamują wzorowo.

Utlenianie się aluminium na rzecz miedzi... alu znika, a tlenek alu zarasta miedź... (korozja elektrolityczna i galwaniczna) w praktyce nie zauważalne, ale efekt występuje... dlatego do łączenia dwóch instalacji elektrycznych (AL + Cu) używa się specjalnych kostek...

dlatego robiąc C.O. na miedzi i dając grzejniki Alu używa się specjalnych wkładek separujących...

Napisano

> Utlenianie się któregoś z nich na rzecz drugiego... w praktyce nie zauważalne, ale efekt

> występuje... dlatego do łączenia dwóch instalacji elektrycznych (AL + Cu) używa się

> specjalnych kostek...

> dlatego robiąc C.O. na miedzi i dając grzejniki Alu używa się specjalnych wkładek separujących...

tak Panie ok.gif

ale czy zacisk w Uno jest w 100% zrobiony z aluminium?

Napisano

> tak Panie

> ale czy zacisk w Uno jest w 100% zrobiony z aluminium?

Wydaje mi się, że w przypadku smaru (którego jest niewiele) jest to sprawa raczej pomijalna... Co innego gdyby do zacisków szły bezpośrednio rurki miedziane... całe szczęście oddzielone są przewodami elastycznymi (gumowymi)

Napisano

> Wydaje mi się, że w przypadku smaru (którego jest niewiele) jest to sprawa raczej pomijalna... Co

> innego gdyby do zacisków szły bezpośrednio rurki miedziane... całe szczęście oddzielone są

> przewodami elastycznymi (gumowymi)

efekt ten występuje w niewielkim stopniu.

ale producenci chemii samoch. i części samochodowych zalecają w przypadku aluminiowych zacisków pastę na bazie aluminium.

pozdr

Napisano

100% prawdy. Miedź + alu = korozja elektrochemiczna. Dlatego jak posmarowalem piasty pod felgi ALU to po sezoie nie szlo ich sciagnac...

Faktycznie zaciski to nie 100% czyste aluminium, a kliny sa stalowe:-)

Jeżeli chodzi o czyszczenie hamulcow w Uno do bialego...jak sie duzo jezdzi to szkoda zachodu. Robota na jeden sezon... To samo bylo w poldku, kancie i daewoo.

Napisano

> 100% prawdy. Miedź + alu = korozja elektrochemiczna.

A gdzie tam przepływa jakiś prąd?

Dlatego jak posmarowalem piasty pod felgi ALU

> to po sezoie nie szlo ich sciagnac...

To coś kiepsko posmarowałeś. Ja smaruję i nie ma żadnego problemu.

> Faktycznie zaciski to nie 100% czyste aluminium, a kliny sa stalowe:-)

> Jeżeli chodzi o czyszczenie hamulcow w Uno do bialego...jak sie duzo jezdzi to szkoda zachodu.

> Robota na jeden sezon... To samo bylo w poldku, kancie i daewoo.

Tu nie chodzi o wygląd, a o oczyszczenie ze śniedzi i brudu, a że przy okazji się błyszczy to tylko drobny plus.

Poza tym przyjemnie i wygodnie składa się części jeżeli wszystko jest czyste, żadne paprochy nie wpadają do zacisku podczas zakładania tłoka, uszczelek itp.

Wiele ludzi naprawę hamulców ogranicza tylko do wymiany klocków i tarcz, a nie przywiązuje większej wagi do oczyszczenia zacisków, sprawdzenia uszczelek, przewodów i potem dziwią się, że hamulce "nowe", a nie hamują.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.