Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

JTD - Stukania przy puszczaniu gazu

Featured Replies

Napisano

Mam takie spostrzezenie odnosnie mojego stilo, poniewaz gdy wciskam gaz i go nagle puszcze, lub nagle szybko wcisne (ale glownie przy naglym puszczeniu) slychac w slinku jakis stuk, cos jak by uderzalo o siebie no i wlansie nie wiem co to jest czy poduszki pod silnikiem moga byc juz wyrobione czy to poprostu kwestia przepustnicy ze tak glosno dziala tego mechanizmu ktory ciagnie za pedal gazu tak stuka, w sumie jak ciagnalem za przepustnice recznie to odglos byl podobny, czy wy tez tak macie ? Wczsniej w Lanci mialem identycznie ale duzo ciszej no i to byl juz stary benzyniak ?

Napisano

> Mam takie spostrzezenie odnosnie mojego stilo, poniewaz gdy wciskam

> gaz i go nagle puszcze, lub nagle szybko wcisne (ale glownie

> przy naglym puszczeniu) slychac w slinku jakis stuk, cos jak by

> uderzalo o siebie no i wlansie nie wiem co to jest czy poduszki

> pod silnikiem moga byc juz wyrobione czy to poprostu kwestia

> przepustnicy ze tak glosno dziala tego mechanizmu ktory ciagnie

> za pedal gazu tak stuka, w sumie jak ciagnalem za przepustnice

> recznie to odglos byl podobny, czy wy tez tak macie ? Wczsniej w

> Lanci mialem identycznie ale duzo ciszej no i to byl juz stary

> benzyniak ?

hmm.gif przepustnicy mechanizm? nie znam się, ale raczej się takiego nie spodziewam w JTD.

U mnie też to czuć, przy stałej prędkości powiedzmy 120-130 jak popuszczam gaz, przechodząc z przyspieszania na hamowanie silnikiem to czuć i słychać (ale raczej delikatnie) jakby wszystkie luzy kasowały się w przeciwną stronę. Potem gaz i ponownie to samo. To na pewno jest kwestia, że coś się zużyło, ale myślę, że jeszcze ładne kilka tysięcy da się na tym pokulać.

Napisano
  • Autor

Wybacz nie chodzi mi o przepustnice, ale nie wiem jak to nazwac, w moim benzyniaku tak na to mowilem bo bylo blisko przepustnicy, poprostu taki mechanizm za ktory jak pociagniesz pod maska to zwiekszasz obroty (Gaz) w stilo to jest pod filtrem paliwa smile.gif Aha a jaki masz u siebie przebieg ?

Napisano

> Wybacz nie chodzi mi o przepustnice, ale nie wiem jak to nazwac, w

> moim benzyniaku tak na to mowilem bo bylo blisko przepustnicy,

> poprostu taki mechanizm za ktory jak pociagniesz pod maska to

> zwiekszasz obroty (Gaz) w stilo to jest pod filtrem paliwa Aha

> a jaki masz u siebie przebieg ?

jakieś 72kkm

Napisano
  • Autor

Yhm ok dzieki, internesuje mnie ogolnie czy tak ma byc czy to cos nie tak smile.gif

Napisano

moze poduszki silnika i skrzyni biegow mowia papa?

Napisano
  • Autor

> moze poduszki silnika i skrzyni biegow mowia papa?

Tez taka moja pierwsza mysl byla, tylo teoretycznie przebieg troche zbyt maly zeby to juz kleknelo, ewentualnie zbutwialo po latach ? czy ktos te elementy kiedys wymienial ? po ilu klockach ?

Napisano
  • Autor

Dzieki za odpowiedz, no oby to nie dwumas bo by to znaczylo ostro przekrecony licznik, ale mam nadzieje ze to cos drobniejszego ze wzgledu ze ze sprzeglem nie ma zadnych problemow i tam nic nie stuka, a poduszki pod silniikiem tak co ile sie wymienia ?

Napisano

Witam!

Jeszcze nie zrobilem tego, przyzwyczailem sie.

Po prostu nie puszczam gwaltownie sprzegla.

Rozmawialem z kolega co tez ma jtd, ma to samo.

Poduszki sprawdzone, sa ok, moze to ta slynna poduszka przedzmianowa.

Zrobie przy okazji, jak tylko dojade do warsztatu..:)

Napisano

> Dzieki za odpowiedz, no oby to nie dwumas bo by to znaczylo ostro

> przekrecony licznik

Dlaczego? hmm.gif Znane są przypadki uszkodzenia koła dwumasowego i przy przebiegu 30 kkm, więc to akurat żaden wyznacznik - bardziej zależy to od stylu jazdy niż samego przebiegu. zlosnik.gif

Z tym, że nie musi to być wcale koło dwumasowe. Czy przy zdjęciu nogi z gazu bądź dodaniu gazu oprócz stuknięcia masz wrażenie, jakby gdzieś w układzie przeniesienia napędu był "luz"? Wrzuć bieg wsteczny, podnieś auto na podnośniku i spróbuj pokręcić kołami z przodu - a zwłaszcza zwróć uwagę, co się dzieje, gdy ktoś trzyma jedno z przednich kół tak, by je unieruchomić, a ty próbujesz obrócić drugie.

Napisano

> oby to nie dwumas

Czemu "oby nie"? hmm.gif Jesli to faktycznie koło dwumasowe to jeszcze najmniejszy problem zlosnik.gif - część eksploatacyjna...

Napisano

Witam!

> Czemu "oby nie"? Jesli to faktycznie koło dwumasowe to jeszcze

> najmniejszy problem - część eksploatacyjna...

Problem jedynie z cena:)

Napisano

> Problem jedynie z cena:)

W sumie to jeszcze żaden problem. hmm.gifzlosnik.gif Objawy mogą wskazywać między innymi na mechanizm różnicowy mlot.gif - wtedy to jest dopiero problem z ceną. rotfl.gif

Napisano

> Objawy mogą wskazywać między

> innymi na mechanizm różnicowy - wtedy to jest dopiero problem

> z ceną.

na 80 % stawiał bym na to alien.gif

Napisano

> na 80 % stawiał bym na to

W sumie popularna usterka w przypadku tej skrzyni, więc szanse są spore, ale... może to jednak coś tańszego. zeby.GIF

Napisano

> Czemu "oby nie"? Jesli to faktycznie koło dwumasowe to jeszcze

> najmniejszy problem - część eksploatacyjna...

no spodziewałem się, że dwumas to już górna półka cenowa.. mechnizm róznicowy to mi nawet do głowy nie wpadł wink.gif zresztą to co piszesz, utwierdza mnie w przekonaniu, że pozbyłem się stilo w najostatniejszym momencie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dzisaj przed jazda, poruszalem troche tym calym osprzetem pod filtrem paliwa ktory porusza pedalem gazu, cos tam nim powykrecalem itp, i pojechalem sie przejechac, no i dzis nic zero stukania, zero dziwekow przy puszczaniu gazu itp, za to wibracje od silnika dosc spore, pojechalem na stacje diagnostyczna, sprawdzic poduchy pod silnikiem itp, poduchy ani drgna, wszystko ok, za to koles powiedzial ze drazki kierownicze juz maja spory luz i ze to moze byc problem dziwnych dzwiekow, no ale jak mowie dzis mi nic nie brzeczalo, ani nie stukalo to sie chyba zaczyna robic po jakiejs dluzszej jezdzie czy cos, ale dzis od wibracji silnika to az maska przednia wpadala w rezonans.

Napisano

> W sumie popularna usterka w przypadku tej skrzyni, więc szanse są

> spore, ale... może to jednak coś tańszego.

a jezeli to mechanizm to co wtedy remont czy wymiana skrzyni ,i co sie bedzie dzialo jak sie bedzie jezdzilo z tymi luzami ,kiedys skrzynia sie rozpadnie hmm.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> a jezeli to mechanizm to co wtedy remont czy wymiana skrzyni ,i co

> sie bedzie dzialo jak sie bedzie jezdzilo z tymi luzami

> ,kiedys skrzynia sie rozpadnie

Dobre pytanie smile.gif

Ale w sumie teraz troche pojezdizlem i stuki znow wrocily i faktycznie to tak przy wcisnieciu sprzegla i zmianie biegow i przy szarpnieciu silniorem, ale najpierw wyeleminuje ewentualne stuki z tych drazkow kierowniczych i wtedy bedziemy sie rozpatrywac na cos drozszego smile.gif

Napisano

> a jezeli to mechanizm to co wtedy remont czy wymiana skrzyni ,i co

> sie bedzie dzialo jak sie bedzie jezdzilo z tymi luzami

> ,kiedys skrzynia sie rozpadnie

Są różne możliwości:

1. Wymiana całej skrzyni na nową - drogo i z racji kosztów raczej bez sensu.

2. Wymiana całej skrzyni na używaną - na Allegro skrzynię do JTD da się kupić za 1500 zł, tyle że i tak nie wiadomo, czy nie jest ona w gorszym stanie niż nasza. hehe.gif Ale z drugiej strony jak się ma szczęście, to będzie to rozwiązanie najtańsze. zlosnik.gif

3. Wymiana mechanizmu różnicowego (i paru kół zębatych w jego okolicy) w skrzyni, którą mamy - trochę upierdliwe i droższe niż punkt drugi, ale w sumie dość pewne rozwiązanie. Tutaj oprócz zakupu części dochodzi nowy olej i droższa robocizna (bo więcej pracy). zlosnik.gif

Ja po wystąpieniu tego problemu korzystałem z wariantu ostatniego.

Napisano

> Są różne możliwości:

>wybiore chyba opcje czwarta ,nie bede niczego ruszal ,az sie rozleci samo no moze dwumas wymienie grinser006.gif, w brawie tak zrobilem 70 kkm i dalej pacjent jezdzi,a na budziku pewnie ze 160 kkm jest teraz yay.gif

Napisano

>wybiore chyba opcje czwarta ,nie bede niczego ruszal ,az sie

> rozleci samo

Też jest to jakieś rozwiązanie ok.gifzlosnik.gif - z tym, że jeśli się to rozleci, to już raczej na dobre i wtedy będzie potrzebna nowa-używana skrzynia. wink.gif

Napisano

> Też jest to jakieś rozwiązanie - z tym, że jeśli się to rozleci, to

> już raczej na dobre i wtedy będzie potrzebna nowa-używana

> skrzynia.

chyba nie, po prostu moga sie zmielic kola. Szwagier w Bravie zmielil mechanizm roznicowy tak, ze nie dalo sie ruszyc. Mechanik zaproponowal naprawe skrzyni. Trzeba tylko dobrze wszystko wyczyscic z opilek metalowych.

Napisano

> chyba nie, po prostu moga sie zmielic kola.

Ja już widziałem Stilo JTD z dziurą w korpusie skrzyni. zlosnik.gif - więc wszystko zalezy od tego, ile ma się szczęścia. hehe.gif

Napisano

Witam Wysztkich,

Moge powiedziec prawie na 100% ze to dwumas.

Mam identyczne obiawy kiedy odpuszczam lub dodaje gazu jest lekkie szarpniecie i sluchac stuk.

Wlasnie jestem po przegladzie w PRODEX na jagielonskiej, panowie mechanicy na poczatku nie mogli stwierdzic ze cos tam puka wiec wsadzilem jednego z nich do samochodu i zabralem na przejazdzke, i zeczywiscie puka smile.gif

Panowie wzieli go na podnosnik, jeden z nich siedzial w kabinie kontrolowal gaz z lekko nacisnietym hamulcem, drug pod spodem sluchal gdzie to puka.

Pukniecia pochodza z kola dwumasowego, wymiana + robicizna 3000 pln frown.gif

apropo nie wiecie gdzie to mozna taniej wymienic?

Napisano
  • Autor

Jesu jakie koszty frown.gif z jakiej racji to sie tak psuje ? Jakie moga byc konsekwencje gdy sie tego nie wymieni?

Napisano

to bardzo ciekawe, panowie w serwisie nie potrafili dostrzec gzie stuka, ale cenę za wymianę podają bez pudła.

dwomas można upić za ok 1,2- 1,3 kpln, wymiana nie powinna kosztować więcej jak 0,3 max 0,5 kpln.

chyba że do tego przy okazji doliczyć sprzęgło, mysle że nie wiecej jak 0,6 kpln

Napisano

> chyba że do tego przy okazji doliczyć sprzęgło

W zasadzie to przy takiej "okazji" szkoda nie wymienić i sprzęgła, bo żywotność jednego i drugiego w praktyce jest zbliżona. hmm.gif

Jeśli te 3000 zł to całkowity koszt wymiany sprzęgła i koła dwumasowego z uwzględnieniem części i robocizny, to kwota jest IMHO całkiem rozsądna - ale tylko pod tym warunkiem, że wymienia się wszystko. ok.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

to wszystko dosc kosztowne, a czy po rozkreceniu tego badziewia da sie sprawdzic w jakim stanie jest ten dwumas czy cos w tym stylu ? Bo w czwartek jade na wymiane paska rozrdzau itp i koles z warsztatu obiecal ze zerknie na ten dwumas i sprawdzi czy to on tak stuka ?

Napisano

> to wszystko dosc kosztowne, a czy po rozkreceniu tego badziewia da

> sie sprawdzic w jakim stanie jest ten dwumas czy cos w tym stylu

> ?

Coś tam obejrzeć się da hmm.gif - tyle, że w kwestii "zerkania" to byłbym mocno ostrożny, bo żeby się dostać do sprzęgła i koła dwumasowego to trzeba odkręcić korpus skrzyni od bloku silnika, co jest raczej pracochłonną czynnością - jakoś wątpię, żeby ktokolwiek podjął się "zerknięcia" tam ot tak sobie przy okazji innych czynności serwisowych nie doliczywszy sobie tego do rachunku (takie "zerknięcie" to w sumie więcej pracy niż ta wymiana paska rozrządu) - więc na 99% podejrzewam, że skończy się to tak, że mechanik powie, że obejrzał i jest źle i trzeba wymienić.

Czy sprawdzałeś, czy to na pewno mechanizm różnicowy nie generuje żadnych odgłosów? Zacząłbym od wkluczenia tego elementu - bo może się okazać, że wymienisz sprzęgło z kołem dwumasowym, a stukanie pozostanie jak było.

Napisano
  • Autor

Hmmmm a jak sprawdzic ten mechanizm roznicowy ?

Napisano

> Hmmmm a jak sprawdzic ten mechanizm roznicowy ?

Podnieść przednią oś do góry, pokręcić kołami - najlepiej żeby jedna osoba z jednej strony trzymała koło, a z drugiej strony druga osoba pokręciła nim w jedną i drugą stronę nasłuchując przy tym, czy przy zmianie kierunku obrotów będzie cisza. Potem można jeszcze puścić to zablokowane koło w momencie, gdy obracamy drugim i słuchać, czy nie będzie żadnych odgłosów.

Jeśli mechanizm różnicowy ma luz, to powinno być coś słychać - jeżeli nie będzie żadnych szarpnięć, stuków, a wszystko będzie działać gładko, to są duże szanse, że jest w porządku.

Napisano

ja mam na mechanizmnie róznicowym luz moze duzy ,ale jest ,mam zamiar wymienic dwumas ,czy ten luz nie bedzie powodowal szybszego niszczenia dwumasu hmm.gif bo mechanik mi mówil zeby sie tym nie przejmowac ze tam sie nie ma prawa nic dziac tttm grinser006.gif

Napisano

> Ja już widziałem Stilo JTD z dziurą w korpusie skrzyni. - więc

> wszystko zalezy od tego, ile ma się szczęścia.

albo do konstrukcji skrzyni smile.gif

Napisano
  • Autor

> Podnieść przednią oś do góry, pokręcić kołami -

Oki doki, dzieki wielkie, bede z tym walczyl smile.gif

Kolego tnij cytaty ! zolta.gifwink.gif

Napisano

> Oki doki, dzieki wielkie, bede z tym walczyl

No i daj znać na kąciku co w rezultacie było przyczyną tych stuków, będzie dla potomnych...

pzdr...

/kustosz

Napisano
  • Autor

Ok Jutro jade na "stol chirurgiczny" ale dzis w fiacie sie pytalem kolesia co mi centralke airbagow naprawia o te stuki to nie skonczylem mu nawet mowic ze "przy puszczaniu pedalu gaz..." a koles od razu "kolo dwumasowe"

Napisano

ja tez wlasnie mam takie stuki. U mnie glownie przy ruszaniu. Jak delikatnie ruszysz, to cisza, a przy szybszym puszczeniu sprzegla stuk smile.gif Prawie 160kkm odcisnelo sie na pewno na kole dwumasowym.

Napisano
  • Autor

Po wymianie rozrzadu i drazkow kierowniczych stkuki sa nadal ale troche cichsze, kolesie ktorzy wymieniali rozrzad, pompe rolki itp mowili ze obejrzeli kolo dwumasowe bo niby gdzies w poblizu bylo ale powiedzieli ze nic na nim specjalnie nie widac, mam jeszcze w przyszlym tygodniu przyjechac i niby sprawdza, mowili ze moga to byc poczatki zuzycia i wtedy ciezko wykryc tylko po popatrzeniu na to kolo zamachowe. Bede w przyszlym tygodniu w Serwisie Fiata i tez maja sprawdzic a potem jeszcze do tyhc od Rozrzadu pojade i zobaczymy co z tego wyniknie smile.gif Dodam ze przy puszczaniu sprzegla u mnie nie ma stokow tylko przy takim naglym np puszczeniu gazu przy duzej predkosci jak silnik wchodzi w tryb hamowania silnikiem.

Napisano

może to sa przeguby a moze podpora półosi prawej - łożysko

Napisano

> kolesie ktorzy wymieniali rozrzad, pompe rolki

> itp mowili ze obejrzeli kolo dwumasowe bo niby gdzies w poblizu

> bylo ale powiedzieli ze nic na nim specjalnie nie widac,

screwy.gif Więcej się tam nie pokazuj skoro tak powiedzieli.

Napisano

> może to sa przeguby a moze podpora półosi prawej - łożysko

dolalcze sie do watku po wymianie sprzegla i kola dwumasowego , slysze dziwne dzwieki podczas gaszenia i uruchamiania silnika, jakby takie chrobotanie w okolicach przepustnicy i egr ,wystepuja one jak silnik praktycznie staje i przy samym rozruchu,co tp moze byc ,a moze tak ma byc a ja juz jestem przewrazliwiony hmm.gifgrinser006.gif

Napisano

witam szystkich

ja również się przyłącze z podobnym problemem ponieważ jak dodaję gazu lub go puszczem to mam dziwny dzwiek ale nie stukanie a jakieś dziwne dzwonienie jak by dwie blaszki leżące na sobie i wibruja, to tylko słychać w chwili dodania gazu i puszczenia, a z tego co słyszałem u znajomych w td to nie wychwtciłem czegoś takiego, i lekko sie martwie frown.gif

Napisano

> dolalcze sie do watku po wymianie sprzegla i kola dwumasowego ,

> slysze dziwne dzwieki podczas gaszenia i uruchamiania silnika,

> jakby takie chrobotanie w okolicach przepustnicy i egr

> ,wystepuja one jak silnik praktycznie staje i przy samym

> rozruchu,co tp moze byc ,a moze tak ma byc a ja juz jestem

> przewrazliwiony

W tamtej okolicy jest tylko rozrusznik .... może bendyks nie odbija do końca

Napisano

> W tamtej okolicy jest tylko rozrusznik .... może bendyks nie odbija

> do końca

no nie wiem jutro bede szukal ,a jak nie bede sie musial wybrac znowu do mechanika ,mam nadzieje ze to nie dwumas ,albo sprzeglo angryfire.gif

Napisano

> Dodam ze przy

> puszczaniu sprzegla u mnie nie ma stokow tylko przy takim naglym

> np puszczeniu gazu przy duzej predkosci jak silnik wchodzi w

> tryb hamowania silnikiem.

To dokładnie tak jak u mnie, w zasadzie tylko przy puszczaniu gazu te stuki występują...

No to czekam na diagnoze :-) Pewnie też będę musiał się tym zająć :-(

pzdr...

/kustosz

Napisano
  • Autor

Ewentualna diagnoza dopiero we wtorek, taki termin mam we fiacie smile.gif

Napisano
  • Autor

no i w sumie nic konkretnego nie powiedzieli, ze to jakies poczatki tego kola zamachowego i zeby to zostwic na razie i szerze mam juz dosc zaraz po zakupie ladowania kasy w to stilo, wiec to zostawie

Napisano

> witam szystkich

> ja również się przyłącze z podobnym problemem ponieważ jak dodaję

> gazu lub go puszczem to mam dziwny dzwiek ale nie stukanie a

> jakieś dziwne dzwonienie jak by dwie blaszki leżące na sobie i

> wibruja, to tylko słychać w chwili dodania gazu i puszczenia, a

> z tego co słyszałem u znajomych w td to nie wychwtciłem czegoś

> takiego, i lekko sie martwie

Takie coś miałem w marei JTD, pojeździłem kilka miesięcy aż obrotami zaczęło szarpać, następnie zaczęło świecić ładowanie alternatora. Padło koło dwumasowe pasowe, którego koszt z Allegro oscylował ok. 200zł (Dayco).

Wcześniej podejrzewano sprężarkę klimy, sprzęgło sprężarki, napinacze, rolki itp zlosnik.gif

Jeżeli jesteś pewny rozrządu, cierpliwie czekaj na rozwój sytuacji lub sprawdź dwumasówkę (pasowe).

Doświadczenie mnie nauczyło, że nie opłaca się w ciemno wymieniać pół samochodu wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.