Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Umiejscowienie nalepki PL na samochodzie.

Featured Replies

Napisano

Siemka.

Jak w temacie czy istnieje jakieś rozporządzenie dotyczące miejsca na samochodzie osobowym w którym powinna zostać umieszczona nalepka PL, oraz jakich wymiarów powinna być.

Za odpowiedzi thx wink.gif

pozdrofki

Napisano

> Siemka.

> Jak w temacie czy istnieje jakieś rozporządzenie dotyczące miejsca na > samochodzie osobowym w którym powinna zostać umieszczona nalepka > PL, oraz jakich wymiarów powinna być.

To chyba juz nie obowiazuje.Jest PL na tablicy rejestracyjnej.

Napisano

> Jak w temacie czy istnieje jakieś rozporządzenie dotyczące miejsca na

> samochodzie osobowym w którym powinna zostać umieszczona nalepka

> PL, oraz jakich wymiarów powinna być.

Tak. Istnieje. Zarówno kształt, wymiary jak i umiejscowienie na aucie są w nim dokładnie opisane. Puntomas dawał tu linka do tego już nie raz, lecz ja, niestety, mimo kilku prób z Góglem, nie jestem w stanie tego odnaleźć. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

jeżeli dobrze pamietam to lewy dolny róg tylnej szyby...

Napisano

> Siemka.

> Za odpowiedzi thx

> pozdrofki

naklejka nie jest obowiązkowa ale cieszę się razem z Tobą z braku innych problemów z autem zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> naklejka nie jest obowiązkowa

Mylisz się. Znaczy - częściowo się mylisz.

mar00ha

Napisano

> Mylisz się. Znaczy - częściowo się mylisz.

> mar00ha

chodzi pewnie o czarne tablice...

Napisano

> chodzi pewnie o czarne tablice...

Oczywiście.

Mogą też się za granicą zdarzyć problemy przy tablicy z flagą.

mar00ha

Napisano

> Oczywiście.

> Mogą też się za granicą zdarzyć problemy przy tablicy z flagą.

> mar00ha

nie do końca wink.gif

Quote:

Art. 59. 1. Pojazd zarejestrowany w Rzeczypospolitej Polskiej, który ma być używany w ruchu międzynarodowym, powinien być oznaczony znakiem z literami "PL".

2. Pojazd zarejestrowany za granicą uczestniczący w ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej powinien być oznaczony znakiem określającym państwo, w którym jest zarejestrowany.

3. Obowiązek, o którym mowa w ust. 1 i 2, uważa się za spełniony, jeżeli na tablicy rejestracyjnej jest umieszczony znak określający państwo, w którym pojazd został zarejestrowany.

żródło: USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (tekst jednolity)

Napisano

> 3. Obowiązek, o którym mowa w ust. 1 i 2, uważa się za spełniony,

> jeżeli na tablicy rejestracyjnej jest umieszczony znak

> określający państwo, w którym pojazd został zarejestrowany.

Czyli wg tego punktu jeli mamy tablice unijne to i tak trzeba nakliec PL'a hmm.gif

Napisano

> nie do końca

> [...]

> żródło: USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (tekst jednolity)

Ta... To pojedź do Niemiec, Czech, Francji, czy gdzie tam i powiedz im, że mają przestrzegać polskiej ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. smirk.gif

mar00ha

Napisano

> Czyli wg tego punktu jeli mamy tablice unijne to i tak trzeba nakliec PL'a

Wręcz przeciwnie.

mar00ha

Napisano

> Czyli wg tego punktu jeli mamy tablice unijne to i tak trzeba nakliec

> PL'a

przecież na tablicy unijnej masz pl-ke, nawet na tablicy z flagą masz pl-ke, problem dotyczy tylko czarnych tablic

Napisano

a tam mnie jeszcze nie było biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

sory byłem w Czechach autem z czarnymi tablicami i bez naklejki i nie było problemu wink.gif może miałem fart wink.gif

dużo w 3miescie widzę Czechów czy Niemców którzy nie maja naklejek hmm.gif

zreszta jak faktycznie ma być problem za granicą i tłumaczenie się, to zakup takiej lepki za zeta czy toche więcej złociszy nie powinien stanowić problemu

Napisano
  • Autor

> Tak. Istnieje. Zarówno kształt, wymiary jak i umiejscowienie na aucie

> są w nim dokładnie opisane. Puntomas dawał tu linka do tego już

> nie raz, lecz ja, niestety, mimo kilku prób z Góglem, nie jestem

> w stanie tego odnaleźć.

właśnie też mi nie poszło z gogielkiem tongue.gif dlatego tu pytam zlosnik.gif

> mar00ha

Dz. U. z dnia 21 sierpnia 2002 r

Quote:

§ 33. 1. Na pojeździe zarejestrowanym w Rzeczypospolitej Polskiej, który ma być używany w ruchu międzynarodowym, umieszcza się z tyłu na nadwoziu pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 2, znak z literami "PL".

2. Znak z literami "PL" może być umieszczony na tylnej szybie samochodu w prawym dolnym rogu, pod warunkiem że będzie zapewniona wystarczająca widoczność znaku i czytelność liter.

318777232_0.gif

Napisano

> Siemka.

> Za odpowiedzi thx

> pozdrofki

Ja swoją umieściłem w schowku i póki co nikt się nie czepia zlosnik.gif

Napisano

Jak chcesz podstaw - szukaj w archeo, bo było nie raz.

Naklejka ma być spora i na nadwoziu (zderzak odpada).

Naklejki można nie mieć, na terenie EU gdy masz tablice UE (z gwiazdkami). Z flagą nie zwalnia z naklejki nawet w UE.

Napisano

> Ta... To pojedź do Niemiec, Czech, Francji, czy gdzie tam i powiedz

> im, że mają przestrzegać polskiej ustawy z dnia 20 czerwca 1997

> r.

> mar00ha

byłem w Berlinie kilka dni i nawet podczas kontroli policyjnej nie czepiali sie braku naklejki a tablice sa z flagą...

Napisano

Sej w przeciagu ostatnich paru lat byl w anglii, francji, austrii, niemczech, hiszpanii... pomimo czarnych tablic i braku naklejki PL (a wielu innych z tylu) nigdy zadnych problemow.

Napisano

> nie do końca

> Quote:

> Art. 59. 1. Pojazd zarejestrowany w Rzeczypospolitej Polskiej, który

> ma być używany w ruchu międzynarodowym, powinien być oznaczony

> znakiem z literami "PL".

> 2. Pojazd zarejestrowany za granicą uczestniczący w ruchu na

> terytorium Rzeczypospolitej Polskiej powinien być oznaczony

> znakiem określającym państwo, w którym jest zarejestrowany.

> 3. Obowiązek, o którym mowa w ust. 1 i 2, uważa się za spełniony,

> jeżeli na tablicy rejestracyjnej jest umieszczony znak

> określający państwo, w którym pojazd został zarejestrowany.

> żródło: USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym

> (tekst jednolity)

Czyli w mysl tego artykulu jesli sobie nakleje literki "PL" na moich czarnych tablicach, to jestem wolny? zeby.GIF

Napisano

> jeżeli dobrze pamietam to lewy dolny róg tylnej szyby...

prawy grinser006.gifok.gif

Napisano

> Naklejki można nie mieć, na terenie EU gdy masz tablice UE (z

> gwiazdkami). Z flagą nie zwalnia z naklejki nawet w UE.

chyba jeszcze na wschod jak sie jedzie to obowiakowo trzeba miec naklejke, bez wzgledu na rodzaj tablic

Napisano

> chyba jeszcze na wschod jak sie jedzie to obowiakowo trzeba miec

> naklejke, bez wzgledu na rodzaj tablic

Bo to jest tak

1. Nasza ustawa (zacytowana) obowiązuje na terytorium RP. Więc u nas zagraniczne autka nie muszą mieć naklejech przy eurotablicach. Policjant w Czechach czy Niemczech Cię wyśmiejeje, jak mu powiesz, że wg polskich przepisów nie musisz mieć naklejki (i będzie miał rację).

2. Na terenie UE obowiązują dyrektywy - jedna z nich mówi, że tablica z gwiazdkami (nie z flagą) zwalnia z obowiązku naklejki. Rozporządzenie Rady Unii Europejskiej 2411/98

3. Na całym świecie obowiązuje konwencja genewska, która mówi, że naklejka ma być.

Napisano

> Bo to jest tak

jak było w wątku związanym z osławionymi apteczkami u niemiaszków, którzy walili mandatami za krótsze nożyczki i inny wymiar koca termicznego...... i wyszło koniec końców, że auto ma odpowiadać warunkom w kraju zarejestrowania. a może się mylę.... hmm.gif

> 3. Na całym świecie obowiązuje konwencja genewska, która mówi

o traktowaniu jeńców wojennych i ochronie ludności cywilnej - tak, masz rację, ale to nie ten kącik cfaniaczek.gif

Napisano

> o traktowaniu jeńców wojennych i ochronie ludności cywilnej - tak,

> masz rację, ale to nie ten kącik

Ooops.

Racja

Miała być Konwencja Wiedeńska

Napisano

> byłem w Berlinie kilka dni i nawet podczas kontroli policyjnej nie

> czepiali sie braku naklejki a tablice sa z flagą...

Wielkie mi coś. Ja notorycznie jeżdżę za granicę (nawet poza UE) bez PL-ki i z tablicami z flagą. I też się nikt nie czepiał. Ale punkt zaczepienia zawsze jest.

mar00ha

Napisano

> jak było w wątku związanym z osławionymi apteczkami u niemiaszków,

> którzy walili mandatami za krótsze nożyczki i inny wymiar koca

> termicznego...... i wyszło koniec końców, że auto ma odpowiadać

> warunkom w kraju zarejestrowania. a może się mylę....

To nieco inne zagadnienie. Niemcy naruszali w ten sposób Konwencję Wiedeńską o Ruchu Drogowym (Wiener Straßenverkehrskonvention).

mar00ha

Napisano

Z tymi PL-kami to jest różnie. Jak jechałem kiedyś na Ukrainę to się doczepili i "piatke" musiałem dać grinser006.gif Tam zresztą wszystkiego się czepiają zlosnik.gif Będąc w Czechach nikt nie zwracał na to uwagi. Myślałem, że to dlatego, że mam model białych tablic jeszcze nie unijnych smile.gif

Co do naklejania PL to ojciec miał z prawej strony szyby tylnej i celnik nic nie gadał że źle czy coś smile.gif

Napisano

> Co do naklejania PL to ojciec miał z prawej strony szyby tylnej i

> celnik nic nie gadał że źle czy coś

A co ma celnik do tego? Celnik jest od poboru cła, a nie od sprawdzania wyposażenia samochodu. Od tego jest straż graniczna i policja.

Napisano

> A co ma celnik do tego? Celnik jest od poboru cła, a nie od

> sprawdzania wyposażenia samochodu. Od tego jest straż graniczna

> i policja.

Moja pomyłka blush.gif. Chodzi oczywiście o straż graniczną. Dzięki mistrzu za poprawę bow.gifclown.gif

Napisano

Temat był wałkowany kilka razy także na forum Turystyka.

W Rozporządzeniu Ministra Transportu I Gospodarki Morskiej z dn. 19 czerwca 1999 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów (Dz U Nr 59 z 01.07.1999 r. poz. 632) były podane wymiary nalepki PL.

281039266-PL4.jpg

Jak widać wymiary nalepki są gigantyczne i jeśli nawet ktoś ją naklejał, to rzadko kiedy przestrzegano tych wymiarów.

Obecnie obowiązuje Rozporządzenie Ministra Transportu I Budownictwa z dnia 20 kwietnia 2006 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów (Dz U z dnia 25 kwietnia 2006 r.) w którym pisze, że:

§ 19 ust. 1. W skrajnej lewej części tablicy umieszcza się dodatkowo, na niebieskim tle, symbol Unii Europejskiej składający się z 12 pięcioramiennych gwiazdek barwy żółtej, ułożonych na obwodzie okręgu, oraz znak z literami "PL" barwy białej. Wymóg ten nie dotyczy tablic (tablicy) dyplomatycznych.

§ 33. 1. Na pojeździe zarejestrowanym w Rzeczypospolitej Polskiej, który ma być używany w ruchu międzynarodowym, umieszcza się z tyłu na nadwoziu pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, znak z literami "PL".

2. Znak "PL" może być umieszczony na tylnej szybie samochodu w prawym dolnym rogu, pod warunkiem że będzie zapewniona wystarczająca widoczność znaku i czytelność liter.

3. Jeżeli na tablicy rejestracyjnej jest umieszczony znak "PL", o którym mowa w § 19 ust. 1, spełnienie wymagań, o których mowa w ust. 1 i 2, nie jest konieczne.

Wynika z tego, że jeśli ktoś ma nowe tablice z gwiazdkami UE i napisem PL, to nie musi naklejać nalepki PL. Jeśli ktoś ma białe tablice z biało czerwoną flagą i napisem PL, lub stare "czarne" tablice, to powinien naklejać nalepkę PL.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.