Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

t-jet się dotarł ...

Featured Replies

Napisano

... no i uratował mi d..pe. Żona oddała mi auto na głębokiej rezerwie w głębokiej głuszy, no więc postanowiłem sprawdzić ile spali 1,4 T przy eco drivingu. Zrobiłem w sumie trochę ponad 100km na totalnego muła. O tyle mi było łatwo, że większość trasy albo przez wioski/miasteczka albo na remontowanej drodze z ograniczeniem do 50/70 km/h, a i tak nie zawsze jechałem w 100% przepisowo. Efekt jest taki, że na wjeździe do szczecina po ok 90 km komp pokazał mi średnie spalanie 4,1 km/100 km yikes.gif i prawdę mówiąc gdybym się bardzo uparł to pewnie zszedłbym poniżej 4 l/100km bo na początku silnik nie był w pełni rozgrzany (ani ja ;-) ) i zaczynałem od średniej na poziomie 5l/100 km. Ostatecznie zahaczając trochę o Szczecin i zatrzymując się parę razy (w tym na tankowanie :-) ) dojechałem do domu ze średnim spalaniem 4,3 l / 100km, co za chwilę udokumentuję fotką (bo nie sądzę byście mi chcieli wierzyć na słowo grinser006.gif ).

Zasięg komp pokazuje aktualnie 1142 km.

A na koniec ciekawostka. Przy uruchamianiu auta komp pokazuje informację, że już niewiele do przeglądu zostało. claps.gif

Napisano

...

> Zasięg komp pokazuje aktualnie 1142 km.

Zazdraszczamy clown.gif

Napisano

Jedź do ASO masz gwarancję powinni to naprawic hahaha.gif

CZasami sprawdzam na chwilowym spalaniu ile mozna zejśc. Jadąc na 4 tak 1700-1800 obr, nie przyspieszajac komp pokazuje od 4,5 do 5 z hakiem. Ale tak sie nie da jeździć rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Jedź do ASO masz gwarancję powinni to naprawic

Łaski nie robią

> CZasami sprawdzam na chwilowym spalaniu ile mozna zejśc. Jadąc na 4

> tak 1700-1800 obr, nie przyspieszajac komp pokazuje od 4,5 do 5

> z hakiem. Ale tak sie nie da jeździć

Maxa wyciągniesz na szóstce.

Napisano
  • Autor

> no fajnie , ale chyba komputer do spalania podchodzi zbyt

> optymistycznie

Pewnie tak.

Napisano

To jak mój ropniak ze 150km tyle że mogłem wyprzedzać i jechać do 100km/h zeby.GIF ale ładny wynik smile.gif w FAP w trasie to im autka po 12l palą zeby.GIF ale wykorzystują potencjał w pełni 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jedź do ASO masz gwarancję powinni to naprawic

Naprawić to powinni spalanie chwilowe wink.gif

U mnie norma, że w trasie pokazuje od 6 do 8, a średnie potrafi spaść poniżej 6l (oczywiście jadąc delikatnie do stówki wink.gif)

Napisano

ja nie moge te turbo benzyny pala mniej niz moj matiz zeby.GIF

jestes mistrzem zeby.GIF

Napisano

> ja nie moge te turbo benzyny pala mniej niz moj matiz

> jestes mistrzem

koreański szit rotfl.gif

Napisano

> koreański szit

Mysle ,ze gdyby kvm nim jechal to spalilby nawet -4L na 100km 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Mysle ,ze gdyby kvm nim jechal to spalilby nawet -4L na 100km

i srednia predkosc by byla 160 km/h zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> jestes mistrzem

zasbrawo.jpg

dystbravo.jpg

srbravo.jpg

BTW ten zasięg 1142 KM jakby z kamienia był nie ma opcji aby się zwiększył. Trochę to dziwne.

Napisano

> jestes mistrzem

wiesz co? Najciekawsze że to prawda. Mój T-Jet pali mniej więcej tyle samo, czasem nawet mniej niż matiz mojej żony. zlosnik.gif

Pomijam fakt, że robię inne odległości, mniej miasta i jeżdżę bardziej płynnie. smile.gif

A kolega KVM rzeczywiście jest mistrzem w EcoDrivingu. Zajrzyj też na kącik BMW. Tam też mu nie wierzą jakie wyniki osiąga "Jedynką" smile.gif

Napisano

> wiesz co? Najciekawsze że to prawda.

Ja wierzę i zazdraszczam zlosnik.gif

Mnie też na MK Liwek się czepiał, że 7,5-8,0 w mieście i na benzynie to nierealne zlosnik.gif

Najbardziej szkoduję, że jednak nie mam T-jeta i wiem, że za chiny ludowe (bez zbędnych skojarzeń zlosnik.gif) nie pozwoli mi zmienić samochodu conajmniej przed upływem 5 lat frown.gif

hmm.gif Może warto wcześniej zmienić żonę? icon_rolleyes.gif

90KM da się jeździć, ale to samochód na emeryturę buu.gif

Napisano

> Ja wierzę i zazdraszczam

> Mnie też na MK Liwek się czepiał, że 7,5-8,0 w mieście i na benzynie

> to nierealne

> Najbardziej szkoduję, że jednak nie mam T-jeta i wiem, że za chiny

> ludowe (bez zbędnych skojarzeń ) nie pozwoli mi zmienić

> samochodu conajmniej przed upływem 5 lat

> Może warto wcześniej zmienić żonę?

> 90KM da się jeździć, ale to samochód na emeryturę

dlatego ja wiedząc, że planuję zakup auta na parę lat, mimo że jeżdżę raczej spokojnie, zdecydowałem się na t-jeta i nie żałuję. Na codzień do miasta 90KM spokojnie by wystarczył, ale już w trasie, wyprzedzanie tira pod górkę wygląda zupełnie inaczej z mocniejszym silnikiem.

Napisano

> BTW ten zasięg 1142 KM jakby z kamienia był nie ma opcji aby się

> zwiększył. Trochę to dziwne.

bo zasięg wyliczany z tego co wiem jest na podstawie spalania chwilowego może dlatego smile.gif

Napisano

> dlatego ja wiedząc, że planuję zakup auta na parę lat, mimo że jeżdżę

> raczej spokojnie, zdecydowałem się na t-jeta i nie żałuję. Na

> codzień do miasta 90KM spokojnie by wystarczył, ale już w

> trasie, wyprzedzanie tira pod górkę wygląda zupełnie inaczej z

> mocniejszym silnikiem.

Można wyprzedzać albo osobówkę pod górkę albo tira na prostej smile.gif Wyprzedzanie tira pod górkę to inny rozdział, trzeba mieć nerwy ze stali i trochę czasu, bo w grę wchodzi tylko trzeci bieg i pedał w podłogę, ale trzeba mieć świadomość, że ten bieg się kiedyś kończy! I jak się ma trochę czasu to lepiej poczekać, aż będzie z górki.

Generalnie 90KM na miasto jest wystarczający, w trasie trzeba się nakombinować jak się chce "łyknąć" trochę aut...

Wczoraj jechałem w stylu "eko" i po 150km sobie odpuściłem, spalanie zaczęło wahać się w granicach 5,8-5,9l/100km i nie chciało spaść niżej. Tylko prędkość była na poziomie 90-100/110km/h ze zwolnieniami do 70-80km/h w zabudowanych! Może spadłoby jeszcze gdybym jechał wolniej, ale wolniej się nie dało, bo jechałem 7ką i przy tej prędkości i tak byłem zawalidrogą!

Podsumowując: jak ktoś ma $ to niech płaci od razu za minimum 120KM, bo 105KM chyba większej różnicy nie wniesie.

Ja osobiście żałuję, że nie mam mocniejszej wersji, ale żałuję świadomie, bo już w momencie kupna żałowałem, że nie stać mnie na więcej... 270751858-jezyk.gif

A jedyne czego chciałem, to nowy samochód - za dużo naoglądałem się w życiu okazji, do których trzeba ciągle później dokładać...

Napisano

> Może warto wcześniej zmienić żonę?

Zmieniaj na lepszy model hehe.gif

> 90KM da się jeździć, ale to samochód na emeryturę

Po 4 latach doswiadczeń ze stilo 95 KM, więcej nie kupie samochodu dla emeryta rotfl.gif

Napisano

> Zmieniaj na lepszy model

> Po 4 latach doswiadczeń ze stilo 95 KM, więcej nie kupie samochodu

> dla emeryta

Ile kosztuje dokupienie turbinki do tego silnika? rotfl.gif

Napisano

> Ile kosztuje dokupienie turbinki do tego silnika?

zapytaj zone zlosnik2.gif

Napisano

> zapytaj zone

Johnny 2 + Florida też poniżej 400zł się zamknęły (z montażem) zlosnik.gif

Napisano

> Ile kosztuje dokupienie turbinki do tego silnika?

Musiałbyś rzeźbić, bo t-jet to inny silnik. Ale pogadaj z ludźmi z Cento robią cuda za 3000 zł rotfl.gif

Napisano

> Musiałbyś rzeźbić, bo t-jet to inny silnik. Ale pogadaj z ludźmi z

> Cento robią cuda za 3000 zł

Znaczy się bravo na cento przerobią? icon_eek.gifrotfl.gif

Napisano

> BTW ten zasięg 1142 KM jakby z kamienia był nie ma opcji aby się

> zwiększył. Trochę to dziwne.

Jakie masz kapciochy?

Napisano

> Jakie masz kapciochy?

mialem pisac o kapciach na tjecie kvm.. ubiegles mnie..

205/55/16 ma zlosnik.gif

Napisano

> Johnny 2 + Florida też poniżej 400zł się zamknęły (z montażem)

ma byc palacz.gif

Napisano

> mialem pisac o kapciach na tjecie kvm.. ubiegles mnie..

> 205/55/16 ma

Na 195/65/15 mógłby zejść niżej hehe.gif

Na 225 musi wiecej palic, róznica miedzy 195 i 205 w stilo miałem jakieś 0,5 l/100 km zlosnik.gif

Napisano

Heh da rade uturbic tego 1.4 ale koszta conajmniej 10 tys zeby.GIF i mogł by nawet miec wiecej jak 150 Km moj 1.2 8v Fire ma 139 i 190 Nm na 0.8 bara

Napisano

> Heh da rade uturbic tego 1.4 ale koszta conajmniej 10 tys i mogł by

> nawet miec wiecej jak 150 Km moj 1.2 8v Fire ma 139 i 190 Nm na

> 0.8 bara

Teoretycznie wszystko mozna uturbić nie patrzac na koszty takiej operacji zlosnik.gif

p.s. Kolega widze magik od silników zlosnik.gif Orientujesz sie może czy w Polsce mozna chipowac t-jet 150 KM i ile taka operacja kosztuje? Wystarczy program nowy?

Napisano

Przeca wszystko odnosnie chipowania tjeta jest w necie , oczywiscie po ang/wlosku/niemiecku , poki co w PL chyba nikt nie bawil sie , chociaz rozne pogloski chodza , zazwyczaj dodaje sie 0.2b dolewa paliwa i ma sie te 20% wiecej , chociaz gdzies na ang forum czytalem ,ze jakis problem z boostcutem jest , pewnie fiat zabezpiecza cos tam przed popsuciem ,albo ori turbo poprostu nie daje juz rady utrzymac boostu duzego powyzej 5k obr , seryjne turbo jest dosyc male wink.gif

Napisano
  • Autor

> kącik BMW. Tam też mu nie wierzą jakie wyniki osiąga "Jedynką"

Jedynką na tej samej trasie (tylko w przeciwnym kierunku) w podobnym stylu, tyle że nocą i z minimalnie większą średnią zszedłem ze spalaniem na 3,4 litra (wg kompa). Tak więc proporcje spalania diesel/benzyna zostały zachowane.

Prawdę mówiąc to sam bym w to spalanie nie uwierzył gdyby nie fakt że na własne oczy to widziałem. Oczywiście należy pamiętać że rozmawiamy o tym co się wyświetliło na kompie, bo pewnie rzeczywiste spalanie jest jednak trochę większe (podejrzewam że komp zaniża i to raczej we Fiacie bardziej).

A do mistrzostwa to mi chyba jednak sporo brakuje.

Napisano

> A do mistrzostwa to mi chyba jednak sporo brakuje.

Spoko, potrenuj jeszcze trochę i za rok możesz startować w rajdzie o kropelce. zlosnik.gif

Napisano

> Spoko, potrenuj jeszcze trochę i za rok możesz startować w rajdzie o

> kropelce.

myslę, że za rok już bedzie miał własna stacje benzynową hehe.gif

Napisano

> A do mistrzostwa to mi chyba jednak sporo brakuje.

jak osiagniesz 9,5 w miescie jako srednia w mjecie jak u mine to bedziesz mistrzem zeby.GIF

Napisano

> jak osiagniesz 9,5 w miescie jako srednia w mjecie jak u mine to

> bedziesz mistrzem

Pamiętaj miasto miastu nie równe. Ja teraz w Warszawie mam 7,4 smile.gifzlosnik.gif ze średnią prędkością około 35 km/h

Napisano

18 sierpnia w motorze bedzie porownanie brawo.gif 1.6multijet vs 'sprawdzona' mazda 3 1.6 mz-cd -> temat przewodni oszczedzanie.

Napisano

Hmmm...

113km to trochę mała odległość na podawanie wyników, ale i tak wybornie to wygląda.

Ja z sąsiedniego kącika, ale też się pochwalę.

40,6L zużyte i przejechane na tym... 762km, co daje około 5,35 / 100.

Przy czym była to trasa Bydgoszcz -> Dziwnów -> Świnoujście -> Dziwnów -> Bydgoszcz.

Detale:

3 osoby dorosłe, 1 dziecko, pełny (dosłownie) bagażnik

Bydgoszcz -> Dziwnów, jazda w czasie wichury pod wiatr (zużycie paliwa rośnie)

3h stania w korku na prom Karsibór - dojeżdżanie po 200m (jak takie coś wpływa na spalanie... wiadomo)

Gdyby nie to czekanie i wichury to raczej zszedłbym do 4,6 - 4,8 / 100 :-)

Napisano

Silnik 1,2 16v jest bardzo oszczedny,więc tak na prawde to nie jest jakas wielka rewelacja Twój wynik wink.gif

Również użytkownikom stilo udawało sie wykręcać takie wyniki, niemniej Brava jest lżejsza od Stilo i mozna więcej oszczedzić smile.gif Przy takiej mocy i "muławotości " samochodu z tym silnikiem jak najbardziej jest sens jechać spokojnie o tzw. "kropelce". Pali jak oszczedny dizel ok.gif

Napisano
  • Autor

> Hmmm...

> 113km to trochę mała odległość na podawanie wyników, ale i tak

> wybornie to wygląda.

No, jeżdżę dalej, tyle, że w trybie mieszanym. Średnia wzrosła do 5,3 litra. Może jednak się uda przejechać 1000 km na jednym baku. Gdy wskazówka dotarła do połowy zbiornika licznik pokazał przejechane 560 km od tankowania. Niestety oddałem auto na 140 km innej osobie i teraz zasięg pokazywany przez komputer to tylko 250 km.

Napisano

> no więc postanowiłem sprawdzić ile spali 1,4

> T przy eco drivingu. Zrobiłem w sumie trochę ponad 100km na

> totalnego muła.

No to szacunek dla Ciebie smile.gif

Pali Ci jak diesel.

Ja ostatnio podliczyłem spalanie swojego majzla i wyszło, mi że w dużym mieście multijet połyka mi 6.3 litra na setkę, przy czym średnią jazdy mam 21 km/h, a test był robiony wg zasady: pod korek - 445 km przejechane i znów pod korek. Połowa czasu jazdy to stanie w korkach. Dodam, że jeżdżę raczej dynamicznie.

W trasie, żebym nie wiem co wyrabiał, nie wychodzę powyżej 5.0. A z reguły poza obszarem zabudowanym mam 110-120 km/h czyli tyle ile wszyscy smile.gif Na ekspresówkach nawet 140 km/h. Gdybym uprawiał ecodriving, szacuje, że średnia by mi wyszał na poziomie 4.4, ale w naszych warunkach i z taką ilością ciężarówek to nierealne.

Osobiście jestem zadowolony. Mój kumpel powiedział, że ten silnik jeździ jak benzyna 1.8.

Przyznam, że chorowałem na takiego t-jeta jak masz Ty, ale jednak względy ekonomiczne wzięły górę i wziąłem mulijeta.

Jestem zachwycony jego ekonomiką smile.gif

Pzdr

Mirek

---------

Fiat Linea

Napisano

> No, jeżdżę dalej, tyle, że w trybie mieszanym. Średnia wzrosła do 5,3

> litra.

Ja również ustanowiłem nowy rekord!

Tylko w trasie na dystansie 910km, osiągnąłem średnie spalanie 6,7l/100km zlosnik.gif

Głównie to chyba zasługa mojego nowego Johnny 2 hehe.gif

Napisano

> a u mnie komputer zawsze spalanie zawyża, wiem dobrze bo zawsze tankuję do pełna i mam łatwo do wyliczenia - zazwyczaj rzeczywiste spalanie to kilka dziesiatych mniej tak ok 0,2 0,3 l na 100

Napisano

> No, jeżdżę dalej, tyle, że w trybie mieszanym. Średnia wzrosła do 5,3

> litra. Może jednak się uda przejechać 1000 km na jednym baku.

> Gdy wskazówka dotarła do połowy zbiornika licznik pokazał

> przejechane 560 km od tankowania. Niestety oddałem auto na 140

> km innej osobie i teraz zasięg pokazywany przez komputer to

> tylko 250 km.

sprawdzaj przyjacielu stan oleju silnikowego bo ja po 2 tygodniach takiego męczenia auta miałem stan oleju wyższy na bagnecie o 5mm , myśle że benzyna miesza się z olejem silnikowym, co dobre dla diesla może Ci w benzyniaku zwłaszcza tak wysilonym przynieść krótkotrwałe oszczędności grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.