Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana oleju

Featured Replies

Napisano

Witam. Panowie mam mały problemik , a mianowicie zbliża mi sie coroczna wymiana oleju. Do tej pory lałem cały czas Castrola Magnatec 10W40 ,autko osiągnęło przebieg 190000 i od wymiany do wymiany muszę dolewać ok 1,5l (na 10000) poza tym mam odczucie że kontrolka ciśnienia oleju zaczyna gasnąć troszkę później. Czasami z rana jak odpalam zimnego to usłyszę delikatny stukot panewek (oczywiście to są tylko moje przypuszczenia i wcale nie muszą to być panewki) niestety nie jestem w stanie określić tego dokładniej co to za stukot bo po odpaleniu nie zdążam nawet drzwi otworzyć a stukot ustaje , równie dobrze ten chwilowy dźwięk może być związany z zaworami i ich samoregulatorami. I tu moje pytanko czy już czas zmienić na minerała ?

Ogólnie kondycja silnika nie jest zła nie odczułem spadku mocy i innych takich. Czy pomiar ciśnienia w cylindrach pomoże mi w doborze lepkości oleju , jeśli tak to jakie wartości ciśnienia będą kwalifikować się na minerała?

Napisano

> Witam. Panowie mam mały problemik

...jak byś jeszcze napisał co to za auto, wersja, silnik, rok produkcji itd. i uzupełnij profil...

pzdr

Napisano
  • Autor

> ...jak byś jeszcze napisał co to za auto, wersja, silnik, rok

> produkcji itd. i uzupełnij profil...

> pzdr

wszystkie dane są wystarczy kliknąć w login. Pozdro.

Napisano

Ja bym nie zmieniał. W moim Bravo 1.6 nadaj jeżdżę na 10W40 przy 216.000 przebiegu smile.gif

Napisano

> I tu

> moje pytanko czy już czas zmienić na minerała ?

Ja od zakupu (styczeń 2005) jeżdżę na Lotosie 5W/40 do GASu. Olej wymieniam co roku na wiosnę (czyli też po ok. 10 tyś. km) i jeszcze nie zdarzyło mi się dolewać między wymianami. Ciągle, odpukać, trzyma się w połowie bagnetu.

Ja z kolei w związku z postukiwaniem myślę o przesiadce na 10W/40, ale też Lotosa.

Napisano

> Do tej pory lałem cały czas Castrola

> Magnatec 10W40 ,autko osiągnęło przebieg 190000 i od wymiany do

> wymiany muszę dolewać ok 1,5l (na 10000) poza tym mam odczucie

> że kontrolka ciśnienia oleju zaczyna gasnąć troszkę później.

> I tu moje pytanko czy już czas zmienić na minerała ?

> Ogólnie kondycja silnika nie jest zła nie odczułem spadku mocy i

> innych takich.

Jeśli wydatek związany z dolewką dotychczasowego oleju jest dla ciebie do przyjęcia to zmiana na mineralny jest dyskusyjna .

> Czy pomiar ciśnienia w cylindrach pomoże mi w

> doborze lepkości oleju , jeśli tak to jakie wartości ciśnienia

> będą kwalifikować się na minerała?

Akurat w tej sytuacji więcej powie pomiar ciśnienie oleju po wkręceniu w m-ce czujnika manometru ok.gif

Napisano

> Ja od zakupu (styczeń 2005) jeżdżę na Lotosie 5W/40 do GASu. Olej

> wymieniam co roku na wiosnę (czyli też po ok. 10 tyś. km) i

> jeszcze nie zdarzyło mi się dolewać między wymianami. Ciągle,

> odpukać, trzyma się w połowie bagnetu.

> Ja z kolei w związku z postukiwaniem myślę o przesiadce na 10W/40,

> ale też Lotosa.

Jeździłem 70tys km na Mobil1 5W50 (od 95000 do 165000). Potem zmieniłem na CATROL MAGNATEC 10W40 i nie zauważam żadnych różnic. Do dziś praktycznie NIE DOLEWAM oleju między wymianami.

Napisano

pozostań na semi.

jak ci castrol za drogi na dolewki, to przejdź na lotosa.

samo przejscie na mineralny niewiele da (bo jego lepkość zmieni się tylko w niskiej temperaturze, natomiast jak się rozgrzeje, to będzie taki sam jak ten semi).

Napisano

a ja mam inny dylemat, poprzedni właściciel zalał minerala, auto nie ma wycieków, nie wydaje mi sie zeby tez spalał olej ( no moze śladowe ilosci) auto ma --> teoretycznie 135 tys przebiegu ( na zegarze, a ile w rzeczywistości ...hmm !? ) chce teraz zmienic olej ale czy moge wrócic do semi ? nic sie nie rozszczelni ? przyznam ze mam obawy, na mineralu przejechane jakies 12 tys km.

Napisano

> a ja mam inny dylemat, poprzedni właściciel zalał minerala, auto nie

> ma wycieków, nie wydaje mi sie zeby tez spalał olej ( no moze

> śladowe ilosci) auto ma --> teoretycznie 135 tys przebiegu ( na

> zegarze, a ile w rzeczywistości ...hmm !? ) chce teraz zmienic

> olej ale czy moge wrócic do semi ? nic sie nie rozszczelni ?

> przyznam ze mam obawy, na mineralu przejechane jakies 12 tys km.

Śmiało.

Napisano

witaj w klubie. mam takie same obawy, ale już we wrześniu zmieniam na semi lotosa

Napisano

> witaj w klubie. mam takie same obawy, ale już we wrześniu zmieniam na

> semi lotosa

bez stresu panowie. nic sie nie stanie, i to na 99,999%

Napisano

Bez problemu mozecie zmienic - w poprzednich autach robilem zarowno zmiane z "nie wiadomo czego" na polsyntetyk jak i z mineralnego na pelen syntetyk. Jezeli wszystko jest szczelne to sie nic nie rozszczelni. Przy duzym skoku (mineral -> syntetyk) mozna zrobic szybsza wymiane np po 2000-3000km aby wyplukac "fusy"...

• 2 miesiące później...
Napisano

> Bez problemu mozecie zmienic - w poprzednich autach robilem zarowno

> zmiane z "nie wiadomo czego" na polsyntetyk jak i z mineralnego

> na pelen syntetyk. Jezeli wszystko jest szczelne to sie nic nie

> rozszczelni. Przy duzym skoku (mineral -> syntetyk) mozna zrobic

> szybsza wymiane np po 2000-3000km aby wyplukac "fusy"...

... ale teściówka kupiła Maree Wekeend 1.6. Przebieg tam jest 172000km. Pytałem się gościa jaki olej wlewał, a on mówi: nie wiem. Się pytam czy mineralny, syntetyczny, półsyntetyczny. A on mówi, że nie wie. Zawsze do aut leje elfa i tyle, ale jaki to nie wie heh.

Załóżmy, że był mineralny. Można lać bez obaw semisyntetyk? Toż to prawie 200 000km i nie wiem czy zmiana oleju mu nie zaszkodzi kurde balanas.

Napisano

> Załóżmy, że był mineralny. Można lać bez obaw semisyntetyk? Toż to

> prawie 200 000km i nie wiem czy zmiana oleju mu nie zaszkodzi

> kurde balanas.

A cóż to jest 200kkm? Praktycznie każde auto starsze niż 5 lat z zachodu ma tyle nabite... Najwyżej zacznie odrobinę ssać olej...

Zalewaj dobrego pół-sysntetyka i wio.

Napisano

i jak? jeździsz już na półsyntetyku? Jakie wrażenia?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam w końcu robiłem mały remoncik i wymieniłem ten olej. Pozostałem przy półsyntetyku Castrola. Wszelkie dolegliwości o których pisałem wcześniej zniknęły (kontrolka gaśnie momentalnie po uruchomieniu silnika, bez jakiegokolwiek opóźnienia i żadne stuki nie występują). Niestety wyszła mi kolejna niewiadoma, że tak to nazwę. Mianowicie przed wymianą rozgrzałem silnik aby olej zrobił się rzadszy, odkręciłem korek spustowy i czekałem aż cały olej zleje się do pojemnika. W między czasie montowałem nowe napinacze i paski klinowe także operacja zlewania oleju trwała ok 1 godziny. Wykręciłem filtr i nowy zalałem olejem. Następnie wszystko pozakręcałem i zacząłem napełniać go świeżutkim olejem, łącznie z filtrem wlałem dokładnie 3,6l Castrola i tu moja niewiadoma na bagnecie mam pokazany ponad stan! Z tego co jest napisane w "Zembrowiczu" jest to odpowiednia ilość wlanego oleju. Dlaczego na bagnecie pokazuje mi tak dużo? opcja że nie do końca wylałem stary olej raczej odpada ponieważ był on rzadki samochód stał na równej poziomej powierzchni. I drugie pytanko czy z tym nad stanem mogę jeździć ? Na razie od wymiany zrobiłem jakieś 200km i wszystko jest w porządku.

Napisano

> Dlaczego na bagnecie pokazuje

> mi tak dużo?

Może Ci się olej rozsmarowuje po całej rurce bagnetu hmm.gif. W tym aucie, żeby dokładnie sprawdzić poziom oleju to trzeba po zgaszeniu rozgrzanego silnika, wyjąć i wytrzeć bagnet, odłożyć go na bok a stan sprawdzić najlepiej na drugi dzień jak wszystko ścieknie, wystygnie i zgęstnieje alien.gif. Drugi kontrolny pomiar już może okazać się niemożliwy z powodu jak na początku

Pzdr

Napisano

> Może Ci się olej rozsmarowuje po całej rurce bagnetu . W tym aucie,

> żeby dokładnie sprawdzić poziom oleju to trzeba po zgaszeniu

> rozgrzanego silnika, wyjąć i wytrzeć bagnet, odłożyć go na bok a

> stan sprawdzić najlepiej na drugi dzień jak wszystko ścieknie,

> wystygnie i zgęstnieje . Drugi kontrolny pomiar już może okazać

> się niemożliwy z powodu jak na początku

> Pzdr

Chyba nie do końca tak. Instrukcja nakazuje rozgrzać silnik, zgasić, odczekać 5 minut i sprawdzać poziom. Owszem, podczas czekania warto wyjąć bagnet, żeby z rurki wszystko dobrze sciekło.

Napisano

> łącznie z filtrem wlałem dokładnie 3,6l

> Castrola i tu moja niewiadoma na bagnecie mam pokazany ponad

> stan! Z tego co jest napisane w "Zembrowiczu" jest to

> odpowiednia ilość wlanego oleju.

Nie czasem 3,8l ? Ja zlewam olej około 10 minut, następnie nalewam 3,9 i mam dokładnie na oznaczeniu MAX.

Napisano

Widzisz mi kiedyś panowie zalewali pełne 4 litry ... było max a może mm nad max. Opierniczyłem i już zalewają 3 litry + zawsze pół butelki która zostaje mi z dolewki, kiedyś nie brał oleju, kiedyś nie przekraczałem 4 krpm smirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.