Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś sie urwało w przednim zawieszeniu....Co to..?

Featured Replies

Napisano

Czasem ostatnio podczas jazdy po nierównosciach słyszałem jakies pojedyncze stuki dochodzace jakby z tyłu sam. po prawej stronie...Poniewaz nie mam dostepu do kanału, kladąc sie pod autem sprawdzilem, czy cos sie z tyłu nie urwało... mad.gif Ale nic nie zauwazyłem... Sprawdzajac natomiast przod, zauwazyłem, ze urwany jest z prawej strony taki łącznik przegubowy.. i tak sobie dynda... Wprawdzie w czasie jazdy nie odczuwam zadnych nieprawidłowosci w prowadzeniu samochodu, ale przypuszczam, ze jezeli ten drazek byl zamontowany, to zapewne jest tam niezbedny... yikes.gif Z lewej strony jest OK. Do czego to ustrojstwo słuzy, czy wymiana duzo kosztuje, czy sam jestem w stanie to zrobic, i czy po wymianie tej koncówki konieczna jest jakas regulacja...

Napisano

20.GIF

Urwał ci się łącznik stabilizatora. Koszt do 20 zł. Wymienisz sam. Przy zakupie zwróć uwagę jaką masz średnicę pręta stabilizatora, bo są : 18 mm oraz 22 mm. Przy zdejmowaniu najlepiej przeciąc tulejkę starego brzeszczotem lub kątówką. Zakładanie na wcisk, więc można czymś posmarować. Dokręcanie na opuszczonym kole na ziemię. czas 20-30 minut.

Napisano
  • Autor

Dzieki za objasnienie. A czy bez kanału sie obejdzie..? Wystarczy podniesc i sciągnąc koło..? A co on w takim razie stabilizuje, jezeli nic nie wyczuwałem oprócz stuków...?

Napisano

Bez kanału. Ja nawet nie zdejmowałem koła , tylko podniosłem, zdemontowałem, założyłem nowy, opuściłem i dokręciłem . Stabilizuje i ogranicza ruchy wahacza na nierównościach, bez niego koło by zostawało kiedy samochód idzie do góry i potem by mocno dobijało- te stuki właśnie.

Napisano

> A czy bez kanału sie obejdzie..? Wystarczy

> podniesc i sciągnąc koło..?

Doladnie tak. Podnosisz samochod, zdejmujesz koło i wymieniasz.

Zwroć uwagę na prawidłową odleglość pomiedzy podkładkami na wahaczu, bo zbyt mocno dokręcony lubi szybko strzelić.

Niestety nie pamiętam tego wymiaru, może ktoś (lelek:))zaraz napisze:)

Napisano

> Niestety nie pamiętam tego wymiaru, może ktoś (lelek:))zaraz

> napisze:)

37 - 39 mm między podkładkami wink.gif

pozdroofka

Napisano
  • Autor

Wszystkim serd. dziekuję za informacje.. IThankYou.gif. Bede próbował, może nic nie spieprzę.... mlotek.gif

Napisano

masz rocznik '96 więc raczej będzie to taki przykręcany na śrubę i z przegubem (koledzy powyżej opisywali łącznik nanizany na drążek bezpośrednio)

montaż równie prosty...

dokręcenie mocowania tak jak lelek opisał

za SWAG'a dałem coś koło 40pln, ale nie jestem pewien...

Napisano
  • Autor

Chyba [napewno] masz racje.. waytogo.gif. Juz dzis zapozyczyłem sie szlifierki katowej aby dobierac sie jutro do cięcia koncowki, ale po sprawdzeniu okazuje sie, ze chyba nie ma co u mnie ciąc, bo koncowka jest na srubę..Jak w załączniku ... Z tego wynika, ze trzeba zaopatrzyc sie w odpowiednie klucze i do roboty... Ale ciekawe, czy będą do ruszenia... hmm.gif

post-65620-14352496581005_thumb.jpg

Napisano

Ja zawsze ukręcam końcówkę przy odkręcaniu nakrętki wink.gif.

Środek śruby jest zwykle zeżarty przez korozję i ustępuje po przyłożeniu momentu obrotowego.

Napisano
  • Autor

> Ja zawsze ukręcam końcówkę przy odkręcaniu nakrętki .

> Środek śruby jest zwykle zeżarty przez korozję i ustępuje po

> przyłożeniu momentu obrotowego.

To znaczy, ze nakretka moze sie ukrecic, a co z resztą sruby, która zostala w srodku..? Idzie to czyms "wybić"? Bo tam chyba za duzo miejsca do "operacji" nie ma... mad.gif

Napisano
  • Autor

> Ja zawsze ukręcam końcówkę przy odkręcaniu nakrętki .

> Środek śruby jest zwykle zeżarty przez korozję i ustępuje po

> przyłożeniu momentu obrotowego.

montaż równie prosty...

dokręcenie mocowania tak jak lelek opisał....

Ludzie..! Masakra..! Miało byc 30 min, a było 3,5 godz.. sciana.gif

Zakupiłem łącznik stabilizatora, taki jak potrzeba, tzn. na śrubę [25 zł] , przygotowałem odpowiednie klucze[ kilka zestawów] , małą kątówke z mała tarczą [tak jak mi sugerowano,-brak miejsca], dzien wczesniej potraktowałem WD-40 kilka razyi i do roboty...Po zciagnieciu kola wszystko sie ukazało...Dolna sruba urwana, wiec zabrałem sie do odkrecenia tej duzej, M19 klucz nie ruszył, jeden sie urwał, drugi obrobił [nasadowy i oczkowy]... Sruba zaczeła sie krecic razem z nakretką... Zblokowałem z drugiej strony i ani nie "pierdnie"...Probowałem ja naciąc pilarką, ale tarcza nia siegneła... Załozyłem wieksza, ale wystarczajaco zdartą, ze sie zmiesciła... Nacinałem w kilku miejscach, traktowałem przecinaczkiem i ...nic...

po wielu takich probach... poddałasie... yay.gif Uffff... Sam montaz, to juz bułka z masłem...5 min... Gdyby nie półoska i wahacz, to dostep byłby dosc dobry...Ciekaw jestem, jak w takich przypadkach zachowują sie rasowi mechanicy..? Moze usuwaja na czas demontazu łącznika stabilizat. półoske, lub opuszczają wahacz... frown.gif

Naj....em sie, choc dysponowałem dosc porecznymi narzedziami...

Powiedzcie mi kochani.., - ile przecietnie biorą mechanicy za samą wymiane takiego łącznika..? Ale sie na......m.. pad.gif...

Napisano

Witam

Koszt wymiany takiego łącznika, przynajmniej w warsztacie, w którym pracuje to 20 PLN, osobiście wole wymieniać łączniki "z kulką", czyli takie , jak w Twoim pojezdzie, niż ten drugi typ...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam

> Koszt wymiany takiego łącznika, przynajmniej w warsztacie, w którym

> pracuje to 20 PLN, osobiście wole wymieniać łączniki "z kulką",

> czyli takie , jak w Twoim pojezdzie, niż ten drugi typ...

> Pozdrawiam

Zebym wiedział, ze tyle kłopotu sobie przysporze, to z pewnoscia dałbym te dwie dychy... tongue.gif Ale czym sobie radzicie..? Jakiimi narzedziami..? Szlifierka..? Moze demontujecie dotkowo jakis element, aby miec lepszy dostęp...? Na drugi chyba sam sie nie zdecyduje... Jeszcze trzyma... A ja miałem wrazenie, ze ten drugi rodzaj łącznika jest łatwiejszy... crazy.gif

Napisano

Ja proponowałbym wymianę obu od razu, nie będziesz musiał drugi raz organizować "sprzętu", czasu i nerwów, ... no i pomału zbliża się jesień-zima. Jak się urwie drugi łacznik to będzie Ci się chciało grzebać przy zimnym i mokrym aucie?. Ja ten temat przerabiałem ok. pół roku temu. Nie mając pojęcia co mi stuka-puka pojechałem do znajomego mechanika-fanatyka który po zerknięciu pod nadkole stwierdził "łącznik stabilizatora" sugerując od razu wymianę obu, ale okazało się ze i drugi łącznik również był urwany wiec nie miałem żadnych dylematów. Mam takie same mocowanie jak u Ciebie i w moim przypadku za cholerę nie chciały puścić śruby i z tego co pamiętam skończyło się to na zdjęciu kół i kilkuminutowym szarpaniu się z kluczem - żadnych ostrych narzędzi. U mnie robiła to osoba która na co dzień grzebie się przy autkach i ma trochę narzędzi i zna praktyczne "myki" na takie przypadku. Podejrzewam że w moim wykonaniu zajęłoby to tyle czasu co Tobie (albo i więcej) i pewnie sporo bym się na kur....

Napisano

> Zebym wiedział, ze tyle kłopotu sobie przysporze, to z pewnoscia

> dałbym te dwie dychy... Ale czym sobie radzicie..? Jakiimi

> narzedziami..? Szlifierka..? Moze demontujecie dotkowo jakis

> element, aby miec lepszy dostęp...? Na drugi chyba sam sie nie

> zdecyduje... Jeszcze trzyma... A ja miałem wrazenie, ze ten

> drugi rodzaj łącznika jest łatwiejszy...

Witam

Jesli nakrętka nie puszcza, przecina sie ja specjalnym bitem na szlifierce pneumatycznej, co trwa ok. 1 minuty, lub też (w przypadku, gdy sruba z nakretka sie obraca, ale nie puszcza) mozna zerwać obudowe kulki, kulke złapać kluczem Morse'a i odkręcić kluczem nasadowym na długim pokrętle. Łącznik drugieo rodzaju jest o tyle wredny, ze trzeba nieraz bardzo mocno sie naszarpac przy nakladaniu go na drązek...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.