Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stukanie/cykanie na zimnym silniku - popychacze?

Featured Replies

Napisano

Siema.

Zastanawiam się czy nie da się usunąć w/w dźwięków silnika (X16SZR) wymieniając popychacze.

Objaw jest taki, że najbardziej na nierozgrzanym silniku słyszalne jest cykanie. Co ciekawe dźwięk znacznie się zmniejsza, gdy silnik samoczynnie schodzi z obrotów np. odpuszczenie gazu/hamowanie silnikiem itp.

Po nagrzaniu silnik pracuje ok - dźwięki są owszem - ale znacznie wyciszone.

O ile dobrze kojarzę wycinek z etzolda to jedno z gniazd popychaczy. Sam popychacz da się łatwo wyjąć, czy niestety głowica do zdjęcia?

281322849-glowica.jpg

Sam popychacz chyba taki:

281322849-popychacz.jpg

post-27080-14352496977164_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Eee tam popychacz. Wtryskiwacz cyka .

Też wtryskiwacze chodzą mi po głowie - ktoś mi jednak zasugerował temat popychaczy hmm.gif

Napisano

> ktoś mi jednak zasugerował

> temat popychaczy

Eeetam... Sam piszesz, że słychać "cykanie". Popychacze raczej stukają, dźwięk jest niższy.

Pozdroofka

Napisano

Przyłóż ucho do chwytu powietrza do wtrysku. Będziesz dobrze słyszał wtryskiwacz. Dodaj gazu i puść. Jak silnik będzie schodził z obrotów to wtryskiwacz na chwilę umilknie.

Napisano

> ktoś mi jednak zasugerował

> temat popychaczy

jam ci to chyba był... zlosnik.gif

lelek, Orochimaru jeszczem nigdy nie słyszał u siebie wtryskiwacza hmm.gifwink.gif

P.S. chyba że faktycznie przyłożę ucho do chwytu powietrza wink.gif

Napisano

> lelek, Orochimaru jeszczem nigdy nie słyszał u siebie wtryskiwacza

Bo może nie masz... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Bo może nie masz...

kurde... a coś tak czułem icon_rolleyes.gif jednak gaźnik beksa.gif

hahaha.gifwaytogo.gif

Napisano

A ja mam pytanie. Czy trzeba ściągać głowice żeby wymienić popychacze??

Napisano

> A ja mam pytanie. Czy trzeba ściągać głowice żeby wymienić

> popychacze??

W 8V nie.

W 16V trzeba wyjąć wałki

Napisano

> W 8V nie.

a czemu nie? hmm.gif

281326926-022.jpg

> W 16V trzeba wyjąć wałki

w 8v też trzeba wyjąć wałek wink.gif

post-100298-1435249698803_thumb.jpg

Napisano

> a czemu nie?

> w 8v też trzeba wyjąć wałek

da się bez ;-)

trza mieć tylko specjalny gadżecik :-D

Napisano

Moja uwaga: momentami bardzo irytujaca czynnosc...

Pozdrawiam

• 3 miesiące później...
Napisano

Mam pytanie odnośnie dziwnego pukania na zimnym silniku (C14NZ). Mianowicie odpalam auto, silnik przez momencik lekko głośniej chodzi, po czym nastaje cisza. Jednak nie na długo - po ok. 10 sekundach zaczyna być słychać lekkie stukanie. Przy ruszaniu wyraźniej to słychać. Podczas jazdy np. na drugim biegu pukanie w kabinie jest minimalnie słyszalne kiedy samochód jedzie równo, tzn. bez przyspieszania. Podczas przyspieszania już prawie nie słychać. Kiedy silnik schodzi z obrotów nie puka. Objaw występuje gdzieś podczas pierwszych dwóch kilometrów jazdy. Potem silniczek pięknie pracuje. Popychacze wymienione na nowe (oryginalne), ale na starych też było podobnie - z tym że czasami któryś klekotał głośno. Martwię się czy to nie sworzeń tłoka. Olej Castrol 10W-40. Miałem wcześniej 15w-40 i też popukiwało, ale przy niższych temp. otoczenia, a teraz słyszę to nawet jak jest ok. +5 stopni.

Za rady z góry dziękuję.

Napisano

> Eee tam popychacz. Wtryskiwacz cyka .

W mojej astrze też cykał dosyć głośno, wyraźnie było słychać.

Napisano

Koledzy a kto zna taki sposób zdiagnozowania pukających kompensatorów, może prymitywny i śmieszny ale skuteczność niemalże 100% smile.gif Bierze się drewniany kij od szczotki i przykłada do obudowy wałka a drugi koniec do ucha, wierzcie mi albo nie ale słychać pracę rozrządu jak przez stetoskop... Kiedyś pojechałem do znajomego mechanika i tym sposobem namierzył bezbłędnie stukający kompensator, po wymianie stukanie ustało smile.gif

Pewnie zapytacie, czemu nie przyłożyć stetoskopu, odp jest prosta - nie każdy posiada, a szczotka na kiju jest w każdym domu smile.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

Odnawiam temat, bo już tracę głowę zastanawiając się co może popukiwać w moim silniku. Dodam, że puka tylko na zimnym silniku, tak przez 2 - 3 minuty jazdy (z czego coraz ciszej). Np. dzisiaj przy temp. ok. 0 stopni jadąc równo na 3-ce z prędkością 40 km/h, zauważyłem że popukiwanie jest przerywane, tzn. sekundę puka, dwie sekundy nie. Kiedy silnik schodzi z obrotów to prawie nie słychać stuku. Popychacze wymienione (na starych było podobnie), wałek dobry, krzywki dobre. Zależne to trochę jest od obciążenia silnika i dlatego martwię się że to sworzeń lub panewka. Na troszkę rozgrzanym silniku nic już nie słychać. Co to może być? Za pomoc z góry dziękuję.

Napisano

> Odnawiam temat, bo już tracę głowę zastanawiając się co może

> popukiwać w moim silniku.

A czy kolega próbował przyrządu typu szczotkofon albo kijoskop? grinser006.gif

Po prostu kawał drewnianego kija od szczotki, jeden koniec w ucho, drugi przytykamy w różne podejrzane miejsca pracującego (zimnego) silnika.

Ktoś nawet kilka tygodni temu przypominał o tym sposobie. Warto spróbować smile.gif

P.S. Ja będę niedługo tropił świerszcza, podejrzewam napinacz paska wielorowkowego albo łożysko któregoś koła pasowego...

Napisano

> A czy kolega próbował przyrządu typu szczotkofon albo kijoskop?

Próbowałem, ale to jest tak dziwny stukocik że nie można wybadać gdzie to stuka. Podczas diagnozy, kiedy silnik już się troszkę rozgrzał i nie było słychać stuku przyłożyłem "kijoskop" do łożysk wałka rozrządu i tam słyszałem stukot (zwłaszcza od strony koła napędzającego). Ale w tym miejscu to podejrzewam że tak musi być. Chyba dam sobie spokój. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.