Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chevrolet Aveo II - super jazda

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich....

Muszę się Wam pochwalić. Gdy kupowalem 2 miesiące temu nowe auto miałem kilka jazd testowych różnymi markami.

Jadąc np. nową Fabią bałem się jechać powyżej 100 km/h. Jakies dziwne uczucie, ale za diabła nie mogłem sie odważyć docisnąć pedał ponad 100. Wykonałem dwie takie jazdy próbne i efekt był podobny. Rumsterem było całkowicie inaczej.

Dzisiaj moim nowym Aveo docisnąłem 165 km/h i powiem wam szczerze - autko płynie i mogło jechać jeszcze szybciej. Nie wiem jak by się sprawowało ponad 170 (to max wd producenta) - niestety dobra droga sie skończyła, a jechałem z rodzinką i żona nakazała zwolnić. Musze kiedyś wybrać się na autostradę i sprawdzic ile ono może pociągnąć.

Napisano

brzmi jak reklama, jeśli faktycznie jesteś zadowolonym użytkownikiem chevy gratuluje ok.gif

Napisano

> Witam wszystkich....

> Muszę się Wam pochwalić. Gdy kupowalem 2 miesiące temu nowe auto

> miałem kilka jazd testowych różnymi markami.

> Jadąc np. nową Fabią bałem się jechać powyżej 100 km/h. Jakies dziwne

> uczucie, ale za diabła nie mogłem sie odważyć docisnąć pedał

> ponad 100. Wykonałem dwie takie jazdy próbne i efekt był

> podobny. Rumsterem było całkowicie inaczej.

> Dzisiaj moim nowym Aveo docisnąłem 165 km/h i powiem wam szczerze -

> autko płynie i mogło jechać jeszcze szybciej. Nie wiem jak by

> się sprawowało ponad 170 (to max wd producenta) - niestety dobra

> droga sie skończyła, a jechałem z rodzinką i żona nakazała

> zwolnić. Musze kiedyś wybrać się na autostradę i sprawdzic ile

> ono może pociągnąć.

20.GIF kosiarkowy 1.2 tak polecial? Ile on ma teraz koni? I najwazniejsze czy sprzeglo jest nadal na linke czy juz hydrauliczne?

Napisano

> kosiarkowy 1.2 tak polecial?

Moja kosiarka pierwszej generacji 1,2 jak ma dobry dzień to na autostradzie do Konina z Łodzi też do 165 się bujnie. Ale nie prowadzi się niestety tak pewnie jak choćby Lanos. Ale ogólnie nie jest najgorzej - nawet da się rozmawiać nie krzycząc.

Napisano

> Moja kosiarka pierwszej generacji 1,2 jak ma dobry dzień to na

> autostradzie do Konina z Łodzi też do 165 się bujnie. Ale nie

> prowadzi się niestety tak pewnie jak choćby Lanos. Ale ogólnie

> nie jest najgorzej - nawet da się rozmawiać nie krzycząc.

W Lanosie powyżej 150 miałem wrażenie, że unosi się przód a auto zaczynało być nerwowe i pływać po autostradzie. Lacetti też nie wydaje mi się dobrym autem do bicia rekordów prędkości, do np. Mondeo II mu bardzo daleko. W środku robi się bardzo głośno, a nie-progresywne wspomaganie potęguje wrażenie mniejszej kontroli nad kołami.

Napisano

> W Lanosie powyżej 150 miałem wrażenie, że unosi się przód

Też miałem takie wrażenie, ale i tak myślę, że jest lepiej niż w Aveo.

Napisano
  • Autor

> Też miałem takie wrażenie, ale i tak myślę, że jest lepiej niż w

> Aveo.

Lanos jest cięższym autem, więc powinno sie mieć uczucie większej stabilności. Te 165 km to nie jest prędkość, którą powinno się w miarę dobrej drogi jeździć. Ale powiem wam szczerze - w środku jest naprawdę cichutko.

Wcześniej wyczytałem w Auto swiecie czy gdzieś tam... podobne pisemko, że np. fotele są niewygodne. Wracałem w sierpniu z wakacji - jazda z przerwami na kawę w CPN - przez 20 godzin. Powiem szczerze - czasem jak czyta się te opinie to aż złość bierze. Do domu zajechałem o 4 rano. Żadnych bóli pleców itp. Wogóle nie miałem wrażenia, że wogóle mnie coś boli. Naprawde wygodne autko. To co podoba sie mojej żonie - wysoko się siedzi. Dla niej jest to duży atut.

Napisano

> Moja kosiarka pierwszej generacji 1,2 jak ma dobry dzień to na

> autostradzie do Konina z Łodzi też do 165 się bujnie. Ale nie

> prowadzi się niestety tak pewnie jak choćby Lanos. Ale ogólnie

> nie jest najgorzej - nawet da się rozmawiać nie krzycząc.

Ten nowy jaki inny jest ma wiecej koni. Moze nowy kolega wstawi zdjecia to ocenimy.

Moje 1.4 8V do 140km/h rozpedza sie przyzwoicie, ale powyzej juz dosc ciezko.

Napisano

> W Lanosie powyżej 150 miałem wrażenie, że unosi się przód a auto

> zaczynało być nerwowe i pływać po autostradzie. Lacetti też nie

> wydaje mi się dobrym autem do bicia rekordów prędkości, do np.

> Mondeo II mu bardzo daleko. W środku robi się bardzo głośno, a

> nie-progresywne wspomaganie potęguje wrażenie mniejszej kontroli

> nad kołami.

Mondeo 2 to inna bajka w porownaniu do lacetti. Lanosem do 140 bez problemu mozna bylo smigac. Przy 160 bylo glosno ale dzielnie trzymal sie drogi.

Napisano

> Lanos jest cięższym autem, więc powinno sie mieć uczucie większej

> stabilności. Te 165 km to nie jest prędkość, którą powinno się w

> miarę dobrej drogi jeździć. Ale powiem wam szczerze - w środku

> jest naprawdę cichutko.

> Wcześniej wyczytałem w Auto swiecie czy gdzieś tam... podobne

> pisemko, że np. fotele są niewygodne. Wracałem w sierpniu z

> wakacji - jazda z przerwami na kawę w CPN - przez 20 godzin.

> Powiem szczerze - czasem jak czyta się te opinie to aż złość

> bierze. Do domu zajechałem o 4 rano. Żadnych bóli pleców itp.

> Wogóle nie miałem wrażenia, że wogóle mnie coś boli. Naprawde

> wygodne autko. To co podoba sie mojej żonie - wysoko się siedzi.

> Dla niej jest to duży atut.

T250 to na prawde przyzwoity samochod. ok.gif Moze koelga zdjecia silnika wstawic? Chcialbym porwownac do mojej generacji. Moze zdjecia srodka? I strasznie ciekaw jestem czy sprzeglo hydrauliczne. Czy moze to jest dalej rozwiniety model z matiza hmm.gif

Napisano
  • Autor

W nim jest całkowicie nowy silnik:

-1,2 DOHC 16 zaworowy

- 84,4 KM

- 114/3800-4400 - moment obrotowy - mógłyby być wyższy.

Dobrego "kopa" dostaje niestety w okolicach 3000.

post-126551-14352497067693_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> T250 to na prawde przyzwoity samochod. Moze koelga zdjecia silnika

> wstawic? Chcialbym porwownac do mojej generacji. Moze zdjecia

> srodka? I strasznie ciekaw jestem czy sprzeglo hydrauliczne. Czy

> moze to jest dalej rozwiniety model z matiza

Zdjęcie środka już wstawiam, a silnika wrzucę jak zrobię.

Nie jestem fachowcem samochodowym, więc o sprzęgle przeczytam w instrukcji (niestety jest w aucie) i odpiszę.

post-126551-14352497068245_thumb.jpg

Napisano

> W nim jest całkowicie nowy silnik:

> -1,2 DOHC 16 zaworowy

> - 84,4 KM

> - 114/3800-4400 - moment obrotowy - mógłyby być wyższy.

> Dobrego "kopa" dostaje niestety w okolicach 3000.

Moment maly. TO jakos dziwni, ze juz od 3 tys ciagnie hmm.gif Max moment 114 @ 3800-4400 hmm.gif Czyli od 3800 pownien jechac. Moc maksymalna 62/84,4 @ 6000 raczej tych koni nei widac. Trzeba do odciecia jechac. Jaka predkosc jest na 2 i 3 przy tych obrotach.

Napisano

> Zdjęcie środka już wstawiam, a silnika wrzucę jak zrobię.

> Nie jestem fachowcem samochodowym, więc o sprzęgle przeczytam w

> instrukcji (niestety jest w aucie) i odpiszę.

Takie to ja tez w necie znalazlem grinser006.gif

Bardziej mi zalezlao na wlasnych. O to to ok.gif poszukac i powiedziec zlosnik.gif Jestem ciekaw bo poprzedni 1.2 jest rozwinieciem tego z matiza. 1.4 jest zupelnei nowy ciekawe czy ten tez.

Napisano

> W nim jest całkowicie nowy silnik:

> -1,2 DOHC 16 zaworowy

> - 84,4 KM

A taka prędkość z którą da się jechać i auto nie pali jak smok to jaka jest? Zbiornik paliwa na ile starcza? Myślał już kolega o zagazowaniu tego cacka?

Napisano
  • Autor

> A taka prędkość z którą da się jechać i auto nie pali jak smok to

> jaka jest? Zbiornik paliwa na ile starcza? Myślał już kolega o

> zagazowaniu tego cacka?

Powiem szczerze...jeżdżąc na wakacjach w górach, po autostradach cały czas licznik stał na od 100-120.

- przez około 3000 km przeważnie w trasie - 5,5-5,8 (producentowi wyszło 4,5l - chyba w próżni)

- miasto - 7,8 - 8,0 - producent itd 7,2

Chociaż teraz samochód według moich obliczeń pali coraz mniej. Może kiedyś zbliżę się do wartości producenta. Koleżanka kupiła nówkę Scenika i powiedzieli jej, że koniecznie po 1,5 tys km wymienić olej to i spalanie spadnie. Potwierdziła, że faktycznie zauważyła mniejsze zużycie paliwa.

Co do gazu....za mało jeżdżę, średnio 10 tys km rocznie aby kalkulowało mi się gazowanie, chociaż może gdy wszystko jeszcze raz wykalkuluję. Muszę tym autkiem pojeździć parę latek - to może i kalkulacja się zmieni.

W trasie uzupełniałem paliwo po przejechaniu 650-700 km. Powinno według moich obliczeń pozostać gdzieś napewno na 50-70 km do CPN. W nowym AVEO zamontowali taką fajną... wkurw...kontrolkę, która zeruje licznik gdy paliwa starczy na około 50 km. Już 3 razy doprowadzałem celowo do tego stanu i dolewając do full okazywało się, że w baku było około 9 litrów, czyli na ponad 100 km. Może zrobili tak celowo, aby ludzie nie jeździli na fusach.

Napisano

> w trasie - 5,5-5,8 (producentowi wyszło 4,5l

Tak, dane producenta... zawsze ma być pięknie a jest sciana.gif

>, że koniecznie po 1,5 tys km wymienić olej to i spalanie spadnie.

Ponoć te nowe silniki są dotarte na hamowni więc ich nie trzeba docierać i pierwsza zmiana oleju przy przeglądzie (15tys). W lanosie pamiętam przegląd był przy 1000km i zmieniali filtr oleju. Ciekawe czemu teraz od tego odeszli?

> Co do gazu....za mało jeżdżę, średnio 10 tys km rocznie aby

> kalkulowało mi się gazowanie,

Jeśli kolega myśli o dłuższym użytkowaniu auta a mało jeździ, to gaz rzeczywiście chyba nie jest dobrym rozwiązaniem.

Napisano

A jeszcze takie pytanie. Ponoć "stare" Aveo z silnikiem 1,2 musiały mieć co przegląd wymieniany olej w skrzyni biegów (w 1,4 tego nie było) pad.gifscrewy.gif

Czy w tym nowym jest tak samo? hmm.gif

Napisano

nowa fabia ma twardy zawias więc może dlatego miałeś dziwne uczucie,że coś jest nie tak

Napisano

Ty mówisz, że leciutkie Aveo dobrze się przy 165 prowadzi? shocked.gif Jest to praktycznie na granicy cudu niestety.

Napisano

> Ty mówisz, że leciutkie Aveo dobrze się przy 165 prowadzi? Jest to

> praktycznie na granicy cudu niestety.

Na rownej drodze to czemu nie.

A tak BTW duzo lepsze czucie samochodu mam w Aveo niz w Kia. Moze to przez roznice w zawieszeniu hmm.gif W Aveo od razu wiem, ze jest na granicy i zaraz bedzie poslizg. W kia niestety tego nei czuje. Jak juz wyleci to jak z procy.

Napisano

>W kia niestety tego nei czuje.

Może po prostu granica przyczepności KIA jest daleko, daleko za Aveo. Aveo pod względem przyczepności zawieszenia może się równać z Polonezem - tam też jest taki tapczan, że wystarczy mocno skręcić koła na zakręcie i już jest na granicy przyczepności wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ty mówisz, że leciutkie Aveo dobrze się przy 165 prowadzi? Jest to

> praktycznie na granicy cudu niestety.

Oj..nie tak. Powiedziałem, że autko płynie, a to cos innego. Nikomu nie polecam ciąglem jazdy z taką prędkością, ale jest to prędkość przy której panujesz nad autem i nie czujesz się niepewnie. Kiedyś tak pociągnąłem Matiza i osiągnąłem wartość przy której nie byłem pewny auta. Nie pamiętam czy było to 135 czy troche więcej. Bylo to już wyżyłowanie auta i niepewność w jego prowadzeniu.

Tak na mariginesie... gdy kupowalem Matiza jedynym, który mi je polecał....to byłem ja sam smile.gif. Jednak poczytałem fora i inne miejsca gdzie wypowiadają się ludzie, którzy te autko użytkują i stwierdziłem, że za te pieniądze to jest wlaśnie to. Najlepszym argumentem na taki dla mnie wybór było to, że gdybym dzisiaj, po tylu latach, miał podjąć decyzję o zakupie - podjąłbym dokładnie taką samą. Silnik był w nim rewelacja. Mam nadzieję, że AVEO będzie takie samo.

Napisano

Kiedyś wrzucałem skany z testu Aveo II w Top Gear - tam napisali, ze zawieszenie zostało poprawione (utwardzone), więc może rzeczywiście jest dużo lepiej. Dla mnie Aveo I mogę porównać pod względem zawieszenia z Tico i Polonezem wśród aut którymi jeździłem i daleko mu do Lanosa (który również ma miękkie zawieszenie) czy do Bravki ojca, którą też mam przyjemność często jeździć. Co do prędkości maks. to na drogach normalnych jadę nim maks 130 i wtedy czuje, że jeszcze mam kontrole przy mijaniu się z autami z przeciwka, powyżej 130 to tylko dwupasmówki, a i tak przy wyprzedzaniu tirów staram się być mocno skoncentrowany. A swoją drogą to dzięki temu, że zawias jest taki miękki i wyciszenie też na niezłym poziomie to przy jeździe miejskiej do której to autko zostało stworzone daje to spore poczucie komfortu.

Napisano

> Może po prostu granica przyczepności KIA jest daleko, daleko za Aveo.

> Aveo pod względem przyczepności zawieszenia może się równać z

> Polonezem - tam też jest taki tapczan, że wystarczy mocno

> skręcić koła na zakręcie i już jest na granicy przyczepności

ale trudniej wyczuc kiedy to nastapi.

Napisano

> Kiedyś wrzucałem skany z testu Aveo II w Top Gear - tam napisali, ze

> zawieszenie zostało poprawione (utwardzone), więc może

> rzeczywiście jest dużo lepiej.

Jest o niebo lepiej.

Dla mnie Aveo I mogę porównać pod

> względem zawieszenia z Tico i Polonezem wśród aut którymi

> jeździłem i daleko mu do Lanosa (który również ma miękkie

> zawieszenie) czy do Bravki ojca, którą też mam przyjemność

> często jeździć.

No chyba zartujesz porownywac do poloneza to mozna wartburga nei aveo hehe.gif IMO jest znacznie twardsze od lanosa.

Co do prędkości maks. to na drogach normalnych

> jadę nim maks 130 i wtedy czuje, że jeszcze mam kontrole przy

> mijaniu się z autami z przeciwka, powyżej 130 to tylko

> dwupasmówki, a i tak przy wyprzedzaniu tirów staram się być

> mocno skoncentrowany. A swoją drogą to dzięki temu, że zawias

> jest taki miękki i wyciszenie też na niezłym poziomie to przy

> jeździe miejskiej do której to autko zostało stworzone daje to

> spore poczucie komfortu.

Jakos wogole sie z tym nei zgadzam. Ja mam 1.4 8V i bez problemu lykam tiry. I spokojnie do 150 km/h nic sie nei dzieje dopiero pozniej trzeba sie skoncentrowac.

Napisano

> A jeszcze takie pytanie. Ponoć "stare" Aveo z silnikiem 1,2 musiały

> mieć co przegląd wymieniany olej w skrzyni biegów (w 1,4 tego

> nie było)

> Czy w tym nowym jest tak samo?

Wg Instrukcji należy wymienić po 15 tys km. i później co 30 tys km.

Napisano

> A taka prędkość z którą da się jechać i auto nie pali jak smok to

> jaka jest? Zbiornik paliwa na ile starcza? Myślał już kolega o

> zagazowaniu tego cacka?

Przy moim stylu jazdy i drogach którymi jeżdżę zużycie wychodzi w granicach min. 6,4 - max. 7,4 l/100km. Prędkość ekonomiczna to niestety 80-90 km/h. Przy 100km/h na piątce silnik kręci się 3000obr/min i zużycie paliwka szybko rośnie.

Napisano

> Dzisiaj moim nowym Aveo docisnąłem 165 km/h i powiem wam szczerze -

> autko płynie i mogło jechać jeszcze szybciej. Nie wiem jak by

> się sprawowało ponad 170 (to max wd producenta) - niestety dobra

> droga sie skończyła, a jechałem z rodzinką i żona nakazała

> zwolnić. Musze kiedyś wybrać się na autostradę i sprawdzic ile

> ono może pociągnąć.

Wydaje mi się, że po wymianie w moim felg na alusy i minimalnym zwiększeniu rozstawu kół i szerokości felg na 6Jx14" ET 35 jest lepiej. Niestety opony Kumho są gorsze nawet od Dębicy beksa.gif, muszę poczekać aż się zużyją i kupić coś lepszego. Mój na obwodnicy Garwolina nie chciał osiągnąć maxa podawanego przez producenta. Matiz wkręcał się dużo łatwiej i bez problemu przekraczał deklarowaną Vmax.

Napisano

No to lepszy zawias plus układ kierowniczy, należy się + dla producenta. waytogo.gif

Przy 160km/h to dobrze może się prowadzić Audi A6,Mercedes E czy Omega. zlosnik.gif

Napisano

> No to lepszy zawias plus układ kierowniczy, należy się + dla

> producenta.

> Przy 160km/h to dobrze może się prowadzić Audi A6,Mercedes E czy

> Omega.

Niekonicznie wystarczy dobry kompakt np corolla i bez problemu mozna 160 latac.

Napisano

> No to lepszy zawias plus układ kierowniczy, należy się + dla

> producenta.

> Przy 160km/h to dobrze może się prowadzić Audi A6,Mercedes E czy

> Omega.

Już Astra II super się prowadziła, a Astra III tym bardziej ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Astra, Golf, itp.

Trudnoc zoczekiwac po aucie miejskim takim jakie jest Aveo zeby przy 160 dobrze sie prowadzil.

Ale generalnie wszystkie obecny kompakty osiagaja 160km/h jako predkosc podorozna. Szkdoa tylko, ze w Pl tak malo dobry drog jest.

Napisano
  • Autor

> Trudnoc zoczekiwac po aucie miejskim takim jakie jest Aveo zeby przy

> 160 dobrze sie prowadzil.

> Ale generalnie wszystkie obecny kompakty osiagaja 160km/h jako

> predkosc podorozna. Szkdoa tylko, ze w Pl tak malo dobry drog

> jest.

TAK TAK - drogi - makabra. Jestem ciekawy czy zgadniecie jaki zobaczyłem w Polsce pierwszy znak przejeżdżając szlaban oddzielający Litwę i Polskę...........?

Wiem... wiem... pytanie bardzo proste.....UWAGA NA NIERÓWNOŚCI DROGI (WYBOJE) sciana.gif. Kurcze, na Litwie, nawet do marnej wioski prowadzą drogi tak ekstra, że hej. No cóż, może EURO 2012 nam coś pomoże.

Napisano

> No cóż, może EURO 2012 nam coś pomoże.

Już gdzieś tam czytałem że drogowcy nie zdążą z budową drogi (autostrady) na Ukrainę więc szanse na polepszenie małe.

No ale w końcu całe 4 lata przed nami. Jeszcze pytanie o jakość tych dróg. Co by nie były takie jak słynna autostrada a4 (Katowice - Kraków) furious.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kusi człowieka ....oj kusi.

Nie mogłem sobie darować. Czy to nowe AVEO pojedzie tak jak producent napisał czy nie. Wiecie co wczoraj pociągnąłem nim 180 km/h - niesamowite, max prducenta 170. Przyznam się szczerze, że jazda powyżej 170 staje się niezbyt pewna. Tw wcześniejsze 165 - jechało się miło, ale już ponad 170...cień niepewności. Już nowych rekordów nie chcę bić....bo mam rodzinę na utrzymaniu. Ale autko jest super.

Napisano

> Wiecie co wczoraj pociągnąłem nim 180 km/h -

> niesamowite, max prducenta 170. Przyznam się szczerze, że jazda

> powyżej 170 staje się niezbyt pewna.

180 licznikowe to będzie jakieś 170 km/h właśnie drive.gif

Mam porównanie tego co na blacie z tym co GPS wyświetla i tak: jak jadę licznikowo 150 to GPS pokazuje trochę ponad 140 cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> 180 licznikowe to będzie jakieś 170 km/h właśnie

> Mam porównanie tego co na blacie z tym co GPS wyświetla i tak: jak

> jadę licznikowo 150 to GPS pokazuje trochę ponad 140

Może tak być...kiedyś słyszałem w TV jak spece samochodowi opowiadali, że liczniki trochę przyspieszają. Jest to celowe założenie producenta, aby nie było sytuacji, że kierowca jedzie faktycznie szybciej niż mu to pokazują zegarki.

Napisano

no moje aveo wcyciąga 170 w porywach 180 km/h, czeonie da sie powiedzieć o yarisce tam max to 160 a i tak jest juz tak głosno że nie chce sie tyle jechć

Napisano

> no moje aveo wcyciąga 170 w porywach 180 km/h, czeonie da sie

> powiedzieć o yarisce tam max to 160 a i tak jest juz tak głosno

> że nie chce sie tyle jechć

Moje tak do 160 pozniej to juz bardzo powoli. No ale ja mam 8V.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.