Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uwaga na BILSTEIN'y !

Featured Replies

Napisano

To na kąciku zabrzmi jak herezja,.. bo tu KYB'y to obciach, a BILSTEIN to prestiż, ale niestety ja jestem rozczarowany. Dwa tygodnie temu, uwzględniając też nieco tutejsze opinie, zakupiłem dwa BILSTEIN'y na tył do swojego auta. Wkrótce po wymianie zaczęło mi coś z tyłu z prawej strony stukać,... najpierw bardzo cicho,.. potem nieco głośniej i coraz bardziej upierdliwie. Najpierw liczyłem, ze to może jakiś przedmiot gdzieś pod fotelem, w bagażniku, gdzieś przy kole zapasowym. Ale nic nie znalazłem. W końcu wygrzebałem ze sterty złomu swoje stare amortyzatory i na prawej stronie założyłem stary amortyzator ( oryginalny ). I cisza ! Jak zniknęły stuki z prawej to teraz słyszę, że również cichutko stuka z lewej ( BILSTEIN ). Podejrzewam, ze to może stukać plastikowa osłona amortyzatora. W Fiatowskim amorku jest zrobiona z grubszego i sztywniejszego plastiku. Ponad to zamocowana jest na sztywno do metalowego stożkowego kołnierza. A w BILSTEInie cała osłona razem z kołnierzem zrobiona jest z cieniszego plastiku i dosyć luźno zamocowana do amortyzatora. Jak w "denko" tej osłony postukam paznokciem to stukanie jest głośne jakbym stukał w pudło gitary. I wydaje mi się, ze to własnie ten dźwięk. Poza tym w oryginale osłona mocowana jest na stożku, a więc "zaczyna" się nieco dalej od śruby mocującej amortyzator do nadwozia. W BILSTENie jest bliżej i możliwe, ze czegoś tam w czasie jazdy po nierównościach dotyka przy nadwoziu i stąd te stuki. W każdym razie dla mnie to porażka. Żeby tak renomowana firma "dawała ciała" z takimi drobiazgami. jak więc widać w amortyzatorze nie tylko jest ważne co jest w środku ale i to co jest na zewnątrz. Tu oryginał wygląda zdecydowanie solidniej.

P.S. Niech ktoś łaskawie wklei moj załącznik,..bo jam mam z tym jakieś problemy. Dzięki smile.gif

281406613-amory.JPG

post-47445-14352497404866_thumb.jpg

Napisano

A kto powiedział że zamienniki są lepsze od fabrycznych?tylko sportowe amory są lepsze reszta to tandeta

Napisano

> A kto powiedział że zamienniki są lepsze od fabrycznych?tylko

> sportowe amory są lepsze reszta to tandeta

Spokojnie ,skąd ty masz takie newsy?

Ja wymieniłem na Monroe gazowo/olejowe i jestem bardzo zadowolony ! ok.gifcfaniak.gif

Napisano

Mnie kiedys stukalo jak mialem niedokrecony amor , tak samo stuk byl jak opona tarla o nadkole , tak wiec nie ma co gadac , pozatym po co brac bilsteina b4 , jesli to taki amor jak seryjny confused.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

To co jest na zdjęciu to nie jest amortyzator bilsteina na tył auta do stilo. Ja wymieniałem w swoim stilo tył i przód -spisują się bardzo dobrze. Bilsteiny inie mają żadnej plastikowej osłony. Może Kolega uszczegółowi o co chodzi z tą osłoną.

Napisano
  • Autor

> Może Kolega uszczegółowi o co chodzi z tą osłoną.

Bardziej szczegółowo niż w swoim wątku napisać nie moge,.. zresztą szkoda gadania. Nie jestm na 100% czy te stuki są od osłon, ale napewno z amortyzatorów ( dokręcone były mocno ). I nie wiem jakie to inne amortyzatory BILSTEIN przewidział na tył do Stilo MW ale zakupione były zgodnie z ich katalogiem,.. można wejść na strone B. i sprawdzić. Swoją drogą sam sie dziwiłem, że przewidują jedn model na tył do wszystkich kombi ( od 1,4 benz. do 1,9 mtj ) ?! A zakupiłem BILSTEINY bo generanie do dobra firma, a cena p 100,- zł. tansza na sztuce od oryginału.

Napisano
  • Autor

. Bilsteiny inie mają żadnej plastikowej osłony.

Może do 5D nie mają,.. do MW mają.

Napisano

Pytanie czy to są oryginalne Bilsteiny - sądząc po cenie to chyba nie.

Napisano
  • Autor

> Pytanie czy to są oryginalne Bilsteiny - sądząc po cenie to chyba

> nie.

Hmmm,... Chodzi o to, że niby nielegalna podróba? Czy legalnie produkowany towar sprzedawany pod szyldem B. tyle, że niskiej jakości? Kupione u "normalnego" dystrybutora w firmowych pudełkach,.. zbyt szczegółowo ich nie badałem,.. nie mam na to czasu. Ale może,... kto wie...

Napisano

> Hmmm,...

Jakieś dziwne... jak mam inne hmm.gif

link

Nie miałem tej osłłony i inne mocowania... to pewnie tylko w "kombi" sa takie hmm.gif

A spawdzałes czy przypadkiem to nie tylna belka stuka ? usztywnione amorki spowodowac mogły, ze odczuwasz stuki na belce na tulejach....

Napisano
  • Autor

> Jakieś dziwne... jak mam inne

> link

> Nie miałem tej osłłony i inne mocowania... to pewnie tylko w "kombi"

> sa takie

> A spawdzałes czy przypadkiem to nie tylna belka stuka ? usztywnione

> amorki spowodowac mogły, ze odczuwasz stuki na belce na

> tulejach....

Nie podejrzewam tulei,.. chyba jeszcze za wczesnie. Mam 60kkm. Stare amortyzatory w sumie działały,.. tyle, że jeden był mokry więc postanowiłem zmienić. Dźwięk wypracowanej tulei jest nieco inny,... znam z poprzedniego auta. Tuleja będzie stukała bez względu na stan amortyzatora.

Napisano

> Hmmm,... Chodzi o to, że niby nielegalna podróba? Czy legalnie

> produkowany towar sprzedawany pod szyldem B. tyle, że niskiej

> jakości? Kupione u "normalnego" dystrybutora w firmowych

> pudełkach,.. zbyt szczegółowo ich nie badałem,.. nie mam na to

> czasu. Ale może,... kto wie...

Najlepiej zwrócić się do sprzedawcy z reklamacją - jeżeli stukają, to coś jest nie tak. Podróbka, czy nie sprzedawca odpowiada za zgodność towaru z umową.

Napisano

Panowie tnijcie cytaty w swoich wypowiedziach ok.gif

Narazie proszę i proszę i proszę !!! wink.gif

Ale zaczynam tracić cierpliwość , nono.gifstarzy userzy i taki przykład dla mlodzieży !! zolta.gif

Napisano

W tym przypadku cytat był potrzebny. A poprzednie wpisy bez cytatów.

Pozdrawiam

Napisano

to ja tak OT, czemu to niby Kyaba to obciach.

Ktoś tak się wypowiadał na początku wątku.

Czy jeśli je zainstalowałem, to:

A. nie powinienem przekraczać dozwolonej prędkości

B. przemieszczać się bocznymi ulicami udając że to nie ja

C. sprzedać pojazd jako niekoniecznie godny zaufania, po byle jakiej cenie ?

Napisano

> to ja tak OT, czemu to niby Kyaba to obciach.

Kyaby były bardzo dobre jeszcze kilka lat temu ale od czasu rozpoczęcia produkcji w Hiszpanii jakość bardzo spadła oslabiony.gif

Napisano

jestem załamany po takich newsach

co robić ? jak dalej żyć ?

Napisano

Mam co prawda 5D.

Amortyzator u góry ma gwintowany trzpień wchodzacy w górną cześć nadkola i mocowany tam poprzez gumowe poduszki jest dociśniety do nadwozia, u dołu mocowanie poprzez śrube wchodzącą w tuleję tak jak na obrazku.

Nie wiem jak jest w MW mocowany.

Mam już 3 sezon i nic nie stuka ani nie puka, czego nie mogę powiedzieć o serii którą wymieniłem na B4 po 2 i 1/2 roku eksploatacji. dało sie od razu zauawżyc wyraźnie cichszą prace zawieszenia i sztwniejsze nadwozie w zakrętach oraz przy wybieraniu nierówności, auto mniej się buja.

Napisano

> jestem załamany po takich newsach

> co robić ? jak dalej żyć ?

Sprawdzać czy nie ciekną wink.gif ja w Bravie miałem Kayaby 2 x wymieniałem ..... ale na dystansie 300.000 km wink.gif pierwsze były Suuuuuuuper ale 2-gie mało mnie nie zabiły... wylał olej z jednego po 2000 km oslabiony.gif reklamacja została przyjęta, wymieniono .....

Tak więc KYB już nie kupowałem do Stilo tylko Bilsteiny B-4 ... zrobiłem na nich jakieś 30000 km i sa na razie ok.gif

Napisano

> jestem załamany po takich newsach

> co robić ? jak dalej żyć ? witaj. jeśli chcesz sobie dobrze radzić z takimi kłopotami to zapisz się proszę na "amortyzatorologię" na polibudzie. zresztą chcąc być mądrzejszym od przysłowiowego telewizora trzeba jeśli chodzi o eksploatację nowoczesnych aut sukcesywnie zapisywać się na poszczególne kierunki takie jak: sprężynologia itd.czacha.gifhahaha.gif forum to należy traktować jak szkolenie podyplomowe.Ja już dawno przestałem przejmować się autem nadmiernie. i tak nikt ci więcej nie zapłaci za te lub inne amorki w twoim aucie w przypadku kiedy będziesz je sprzedawał. jak widzisz wcześniej japońskie amorki były ok, a potem Hiszpanie je zepsuli. Uważam że trzeba śledzić tzw. trędy tak ażeby nie wypaźć z obiegu i do przodu. pozdrawiam smile.gif

Napisano

dzięki za rady.

oczywiście, jakiś semestr na suspensologii nie byłby straconym czasem, ale teraz już stało się.

z tego powodu ze mam jakieś japonsko-hiszpańskie kundle nie potne się,

niemniej musze sie borykać z dyskomfortem nie-bycia trendy

Napisano

> ale 2-gie mało mnie nie zabiły... wylał olej z jednego po 2000

> km reklamacja została przyjęta, wymieniono .....

tak to z tymi amorami jest jak maja pasc to na poczatku ekploatacji wink.gif

Napisano

cholera, a mnie tez cos tak stuka z jednej strony i tez mam bilsteiny... hmm.gif

Napisano

rozumiem w pełni twoje obawy

posiadacz Kayab zlosnik.gif

Napisano

> rozumiem w pełni twoje obawy

> posiadacz Kayab

posiadacz Kayab i nie rozumiem zeby.GIF

Napisano

już rozjaśniam:

rozumiem rozterki Pado, majac Kayaby wątpliwej jakosci produkcyjnej też teraz dopatruję się telepania, wycieków, po każdym parkowaniu, ruszam, staję kawałek dalej i patrzę czy nie zostawiam plam zlosnik.gif

Napisano

> cholera, a mnie tez cos tak stuka z jednej strony i tez mam

> bilsteiny...

uważam że ty akurat nie musisz się martwić. Twoja wersja nadwozia to 5D a nie MW. to tylko amorki do MW mają plastikowe dodatki.

Napisano

Nie 5D a 3D ! ok.gifAle fakt nie MW 20.GIFhehe.gif

Napisano

> uważam że ty akurat nie musisz się martwić. Twoja wersja nadwozia to

> 5D a nie MW. to tylko amorki do MW mają plastikowe dodatki.

3D, wiec chyba temat mnie nie dotyczy zlosnik.gif

Napisano

Ale fakt nie MW

No i o to właśnie mi chodziło.smile.gif

Napisano

> 3D

Oj przepraszam ale coś mi się pomyliło. naprawdę myślałem że masz 5D. Tak czy tak to nie do takiego egzęplaża są w tych amortyzatorach te kontrowersyjne plastiki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.