Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Termostat (uszkodzony)

Featured Replies

Napisano

Hej;) Czy są mogą wystąpić jakieś konsekwencje uszkodzonego termostatu?

Silnik nabiera max temperaturę ok 91 - 92* (w korkach)

a tak przeważnie to jest przed 90tką, tak... 88 - 89*

(kupiłem auto mało używane, robię teraz nim kilometrów tyle w miesiącu ile poprzednik w pół roku i nie wiem czy nie zaszkodzi silniczkowi jak przez ok 20dni nie usunę tej usterki)

Napisano

u mnie w korkach dochodzi 98 stopni dopiero wentylator zaczyna dzialac zlosnik.gifteż byłem w szoku

Napisano

> 88* a 92* to tylko 4* różnicy

Jest jeszcze kwestia dokładności wskazań - ten miernik raczej nie jest super precyzyjny. W mojej AII od nowości w trasie pokazuje temp. lekko poniżej 90C.

Napisano
  • Autor

> Jest jeszcze kwestia dokładności wskazań - ten miernik raczej nie

> jest super precyzyjny. W mojej AII od nowości w trasie pokazuje

> temp. lekko poniżej 90C.

A właśnie mi się przypomniało że w niektórych Fkach były wstawiane zegary lekko oszukujące wskazanie (te do 110*) może tu w G też coś ze skalą pokiełbasili...

W trasie to się zgadza, bo jest jeszcze chłodzący wiatr, prawie zawsze, przynajmniej mi czy to G czy F wskazuje ciut poniżej 90*, ale w Fce jazda po mieście to było zawsze powyżej 90*, korki 95* a tu w korkach zaledwie temperatura otwarcia termostatu.

Auto mam od niedawna więc ciężko coś więcej powiedzieć, zaniepokoiło mnie to widząc że temperatura poniżej 90* ciut ale jednak(jeżdżąc po mieście), ale skoro to w sumie nie odbiega wiele od normy lub też działa jak należy to będę spać spokojnie...a za 3 tyg i tak zmienię ten termostat, przekonam się czy ten mój silniczek / zegar tak ma, czy może rzeczywiście termostat lekko jest otwarty lub za szybko się otwiera, bo 92* to od zakupu (2 miesiące - raz widziałem - stałem w korku palacz.gif )

szpiegus to chyba w normie, już sam nie wiem, w Fce miałem do 98* właśnie i był git ok.gif Przy 92* otwierał się termostat (wskazówka spadła lekko) a później przy 97-98* wiatrak się włączał i wskazanie spadało do ok 93*

P.S.

Po wymianie dam znać co i czy wogóle coś się zmieniło

P.S.2:

No w sumie patrząc na to co było u kumpla to generalnie mógłbym sam sobie odpowiedzieć na swoje główne pytanie - "nie powinno" się nic stać, uwaga: po półrocznej jeździe bez termostatu brawo.gif zupełnie nic się nie stało, mrugał tylko "check engine" i silnikiem lekko szarpało. Wogóle na autach się nie zna, kupił od mechanika samochód boje_sie.gif Nie było mnie przy tym, po pół roku się spotkaliśmy, blablabla... myślał że wskazówka od temp ma właśnie nic nie wskazywać hehe, przy wymianie termostatu okazało się że jest tam tylko pusta rurka spineyes.gif (historia prawdziwa, koleś - polak, mechanik-angol)

Napisano

P.S.

> Po wymianie dam znać co i czy wogóle coś się zmieniło

Po wymianie może sie okazać że jest jeszcze gorzej ponieważ termostaty mają różne charakterystyki.

Napisano
  • Autor

> P.S.

> Po wymianie może sie okazać że jest jeszcze gorzej ponieważ

> termostaty mają różne charakterystyki.

Co ty opowiadasz hehe.gif

Jeżeli wymieniasz termostat, na termostat dedykowany konkretnie do danego samochodu i nie jest żadnym chińskim zamiennikiem, to temp otwierania, zamknięcia (charakterystyka) NIE może być przecież inna od podanej przez producenta auta i nie może być przecież gorzej (poprawcie mnie jeżeli się mylę)

Jeżeli kupię WAHLERa (pierwszy montaż) który ma otwarcie 92* to gorzej być nie może, chyba że trafię na uszkodzony egzemplarz, ale to we wrzątku idzie sprawdzić

Napisano

W zeszlym roku kupilem nowy termostat wahlera razem z czujnikiem.Temperature mialem 89,wkazowka dokladnie stala milimetry przed 90.Po poltorej roku jest coraz gorzej,teraz trzyma sie w okolicy 85.W eFce tez mialem problemy z termostatami.

Napisano

> ale to we wrzątku idzie sprawdzić

We wrzątek bym tak do końca nie wierzył. Mój zepsuty termostat ładnie się we wrzątku otwiera i zamyka po wyciągnięciu, a w silniku nie dawał rady i był cały czas otwarty...

A co to sprawności termostatu: zrób test Macajewa aby sprawdzić czy chłodnica rozgrzewa się równomiernie czy też gwałtownie przy pewnej temperaturze.

Napisano

> A co to sprawności termostatu: zrób test Macajewa aby sprawdzić czy

> chłodnica rozgrzewa się równomiernie czy też gwałtownie przy

> pewnej temperaturze.

Można też poobserwować wskaźnik temperatury. Przejechać trasę 5-6 km i przed zgaszeniem silnika zapamiętać położenie wskazówki. Po kilku minutach postoju płyn "zaciągnie" temperaturę od silnika

i wskaźnik pokaże wyższą niż przed zgaszeniem.

Tak przynajmniej było u mnie .

pzdr

Napisano

> Co ty opowiadasz

Jest tak jak napisałem. Teraz mam termostat Wahlera który zachowuje sie inaczej niż ten Wahler z pierwszego montażu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.