Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i nie odpalił....

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Dziwna sprawa , skoro robiłeś test na przelewy i było OK , a pompa

> wymieniona na sprawną to nie bardzo rozumiem dlaczego ciśnienie

> na CR miałoby być zbyt niskie ...

> Coś mi jeszcze przyszło do głowy - testy przeprowadzałeś na zimnym

> czy gorącym silniku ?

na dość ciepłym... nie był w optimum

Napisano

> na dość ciepłym...

No właśnie , kiedyś gość na forum diesla opisywał podobną sytuację - miał duży problem z odpaleniem zimnego silnika - na ciepłym było OK .

Próby na przelew wyszły w porządku , reszta osprzętu też w normie .

Ale zasugerowano mu żeby zrobił jeszcze próby na przelew na całkiem zimnym silniku .

I to był strzał w dziesiątkę - okazało się że jednak jeden wtryskiwacz puszczał - ale tylko na zimnym silniku .

Na pewno warto więc sprawdzić tę opcje też u ciebie ok.gif

Napisano
  • Autor

> No właśnie

Ja już tego nie sprawdze a w serwisie własnie zakładają mi moją starą - cieknącą - pompę faint.giffaint.gif

Napisano
  • Autor

No to koniec....

Auto odpala od razu ok.gif bez świec pali tak jak należy ok.gif

Wymieniona pompa - trzecia pompa okazała sie OK. Jak to mówią do trzech razy sztuka wink.gif

Rozrzad wymieniony ( stary miał zaledwie 60.000 ale juz do 80.000 by nie dociągną - poprzedni właściciel nie wymienił pompy wody a ta zaczeła sie zacierać i szlifować paseczek....

Przy okazji został wymieniony pasek alternatora i klimy wraz z napinaczem...

Koszty .... szkoda gadać... prawie 2.000 zł.

Napisano

Quote:

Koszty .... szkoda gadać... prawie 2.000 zł

No przeca na tyle liczyłeś! ok.gif

Ciesz się że przy okazji z rozrządem wyszło !

Teraz to chyba tylko jeździć ! ok.gifok.gif20.GIF

Napisano

> No to koniec....

> Rozrzad wymieniony ( stary miał zaledwie 60.000 ale juz do 80.000 by

> nie dociągną - poprzedni właściciel nie wymienił pompy wody a ta

> zaczeła sie zacierać i szlifować paseczek....

czyli jednak warto wymienić pompę przy wymianie rozrządu co 80kkm.... bokser.gif

> Przy okazji został wymieniony pasek alternatora i klimy wraz z

> napinaczem...

> Koszty .... szkoda gadać... prawie 2.000 zł.

sciana.gif

Napisano

I to wszystko za mniej niż 2000,- ?! Z miesiąc temu kupowałem w BOSCHu pompe do IVECO ( prawie to samo co do JTD ). Cena dla klienta 2.400,- Fabrycznie regenerowana miała kosztować chyba coś koło 1.800,- Jak z rozrządem i nową pompą wyszło poniżej 2.000,-?! Według mnie- niemożliwe!

Napisano
  • Autor

> I to wszystko za mniej niż 2000,- ?! > 2.000,-?! Według mnie- niemożliwe!

Dokładnie 1973,11 zł ale pompa nie jest nowa....ta kosztowała w sumie mnie 700zł ( 500 zł pompa i 200 zł za zawór sterujący w pompie) nową pompę do Stilo moge mieć za około 1750 zł ok.gif

I tak zgłosze sie do ciebie żebyś sprawdził mi stara i wymienił uszczelnienie ..... wink.gif

PS.

Własnie rozkręciłem moją stara pompę - ten jeden segment i okazało się że na 4-ry śruby dwie były luźne a jedna z nich dość moco nie dokręcona... yikes.gif

Wystarczyło pewnie tylko dokręcić icon_eek.gif i autko by śmigało beksa.gif

W środku wszystko piękne, uszczelki całe, tłoczki i cylinder gładkie bez skaz... nie tak jak to z alllegro wink.gif

ścięte sa tylko oringi na zaworze regulacyjnym... jest odkręcony, pewnie mechanicy kombinowali ....

Napisano

> Własnie rozkręciłem moją stara pompę - ten jeden segment i okazało

> się że na 4-ry śruby dwie były luźne a jedna z nich dość moco

> nie dokręcona...

hmm.gif Dlatego też zdziwiła mnie diagnoza że to jednak pompa , skoro potrafiła wytworzyć ciśnienie ponad 1300bar a nie dawała niby rady dać kilka razy mniejszego niezbędnego przy rozruchu .

Jakby nie było to jednak sporo za wcześnie żeby się zużyła ok.gif

Napisano
  • Autor

> Dlatego też zdziwiła mnie diagnoza

To że wytwarzała cisnienie 300 Bar na biegu jałowym nie oznacza, ze przy 200 obr/min podczas rozruchu było ponad 100 ...

Myślę że przez tą nieszczelność podczas kręcenia było zbyt niskie ciśnienie i auto nie odpalało... a na biegu jałowym oraz gdy było więcej.... (obr/min) spokojnie kilkaset bar uzyskiwała... Niestety nie mierzyłem pod obciążenia wiec nie wiem czy do 1300 dochodziło...

Jedna sekcja składa sie z sprężynki tłoczka oraz zaworka zwrotnego nad tłoczkiem.... jest też kanał o dość małym przekroju którym płynie paliwo z sekcji do wspólnej magistrali

Wystarczy przeciek na jednej sekcji i ciśnienie spada... skok tłoczka nie jest duży

Tak mi sie wydaje jak na to patrzyłem...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Cześć, po uszczelnieniu wtrysków wzrosło mi spalanie o ok 0,5l na 100km. Wydawało mi się że po uszczelnieniu spalanie powinno spaść... Czy jest możliwość regulacji wtrysków aby doprowadzić spalanie do poprzedniego poziomu?

Napisano
  • Autor

Hmm to dziwne...

Zobacz jak sie to ma to faktycznego spalania - na dystrybutorze ok.gif

Napisano

> Hmm to dziwne...

Dziwne i nie dziwne. Uszczelnianie wtrysków to ingerencja w ich dotychczasowy "stan" i nie ma się co dziwić, że mogły nieco zmienić paramtery. Nie jest to reguła bo wiele zależy od stopnia rozszczelnienia. Ale teoretycznie uszczelniając je na przelewach ( bo na tym polega uszczelnienie ) moze to spowodować, że więcej paliwa wtrysk poda do cylindra ( wcześniej tyle nie mógł bo za dużo wracało przez przelew ). To tylko moje dywagacje, bo w różnych przypadkach bywa bardzo różnie. Ale sprawdź dokładnie,.. może to tylko z powodu napływających mrozów smile.gif

Napisano

Poobserwuję jak się będzie zachowywać. Pytanie tylko czy można w jakikolwiek sposób regulować ilość wtryskiwanego paliwa we wtryskiwaczu?

Napisano
  • Autor

> jakikolwiek sposób regulować ilość wtryskiwanego paliwa we

> wtryskiwaczu?

Z tego co wiem to dość dobrym regulatorem jest pedał gazu zlosnik.gif

Ale tak poważnie to w starych konstrukcjach ustawiało sie na "płytki" lub na "srubę" cisnienie przy jakiej miały zacząć wtryskiwać ( np 125 Bar ) ale tu sam jestem ciekawy jak to sie ustawia niewiem.gif

Napisano

Wtrsykiwaczy BOSCH'a się nie reguluje. Fabrycznie grupowane są na pewne grupy o zbliżonych parametrach i montuje się w kompletach z danej grupy. ECU analizuje sobie pracę silnika i odpowiednio steruje wtryskami, żeby praca silnika była prawidłowa. Nawet różnice do 30% w dawkach na wtryskach komputer potrafi wyrównać sterując odpowiednio czasem wtrysku,.. ale to ekstremalna granica. Wprawdzie są zestawy pewnych podkładek Made In Italy ( bo oni mądrzejsi od BOSCH'a smile.gif ) którymi mozna nieco zmieniać parametry wtryskiwacza, ale to troche rzeźba i mało który fachowiec ich używa. We wtryskiwaczu ( BOSCH ) jest 4-5 różnych podkładek, które mniej lub bardziej wpływają na różne parametry wtryskiwacza.

Napisano

Witam, dzisiaj mnie również pokonało humorzaste Stilo. Wczoraj przejechałem 200km po czym samochód stał na dworze na mrozie -10st. Rano wsiadłem odpalił od razu, przejechałem 2km. Auto stało na mrozie -10st 8h. Wsiadam odpalam za pierwszym razem, chodzi normalnie około 10sek po czym obroty spadają i gaśnie. Rozrusznik kręci ładnie.Akumulator, filtr paliwa i powietrza wymieniony jakiś tydzień temu. Błędów na wyświetlaczu brak. 3 dni temu podpiąłem Stilo pod komputer w ASO i wszystkie parametry w normie poza tym że na wyższych obrotach przekłamuje przepływka. Czy to może być wpływ temperatury?? Tankuje na BP. Auto ma przejechane 90tys km.

Napisano
  • Autor

beksa.gifNie no to już jakieś fatum... buu.gif

Dzisiaj stwierdziłem, że zatankuję super paliwo bo mrozy -15 C i może czas na zmiane gnojówki z Auchanu na Shell V-Power Diesel

Co mnie podkusiło sciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gif

Auto zapalało fajnie i jeździło fajnie sciana.gifsciana.gif no i zajechałem do stacji Shella w Wejherowie i nalałem pod korek ..... zapłaciłem odpaliłem i odjechałem moja radość trwała dokładnie z 70 metrów .... nagle silnik zaczoł przerywać i trząść się yikes.gifyikes.gif bardzo metaliczny dzwięk wskazywał na detonacyjne spalanie Szybko chwyciłem za rachunek ale nie jest napisane ....Disel .... więc sie dowlekłem do pracy - max 3-ci bieg i 2500 obr.... miałem zamiar je już wyciągać ale po kilku godzinach postoju auto zaczeło jechac na tym paliwie.... to nie znaczy,że jedzie tak jak na gnojówce z Auchanu ... bardzo detonacyjne spalanie i nieprzyjemna praca silnika ... no ale sie zaadaptował do tej gnojówki na tyle na ile potrafił...

oslabiony.gif nie wiem ale bede musiał to wyciągnąc z baku... tyle że tam jest z 45 litrów pad.gif

Napisano

Stare, chińskie przysłowie mówi "...lepsze jest wrogiem dobrego..."

Warto uszanować tą (i nie tylko tą) mądrość. skromny.gif

Pzdr!

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Więc było tak, ze czasami było super a czasami kilka razy pokręcił zanim załapał...

Miałem już tego dość angryfire.gif

Zrobiłem więc ponownie test na przelewy ale na zimnym silniku i okazało sie, ze trzeci wtryskiwacz lał nie miłosiernie yikes.gif pozostałe nic a z tego prawie 100 ml paliwa sie wylało podczas kilku sekund kręcenia rozrusznikiem...

Oddałem więc autko do serwisu Bosch Weber w Wejherowie na wymianę uszczelnień w 3-cim wtryskiwaczu. Po kilku godzinach auto odebrałem w pełni sprawne smile.gif. przy okazji porozmawiałem sobie dość długo z właścicielem zakładu wink.gif

Zdecydowanie przeszli metamorfozę od czasu kiedy ich poznałem po tym jak mi spieprzyli rozrząd w Bravie... teraz do wszystkiego sie przykładaja a on juz nie zatrudnia mechaników z serwisów tylko sam ich szkoli... do niego teraz zgłaszają sie osoby którym inni w tym ASO nie mogą pomóc wink.gif

W każdym razie po wymianie uszczelnień zrobili również test na przelew i nawet pokazał mi zdjęcie menzurek z mojego auta.... wszystkie idealnie ok.gif a i wydruk z błedami jak i skasowali mi "serwis"

Koszt niestety nie mały 300 zł sick.gif ale od tamtego czasu auto pali od dotknięcia za każdym razem ( praktycznie nawet nie zdąży obrócić 1 raz wałem i już odpala...

A dla tych co nie wiedza co to jest test na przelew:

- odkręcamy osłonę na silniku

- odłączmy wtyczki od wtryskiwaczy

- odłączamy przelewy od wtryskiwaczy ( ja powypinałem te zabezpieczenia z góry wtryskiwaczy bo wyciąganie węzyków może sie źle zakończyć )

- Wyciagamy i zatykamy gumowy wężyk idący do zbiorniczka

- podłączmy wężyki do środka wtryskiwaczy - ja użyłem jakiegoś o średnicy 6 mm - idealnie pasowały

- podstawiamy 4 szkalne pojemniki na "ropę" i wkładamy wężyki od poszczególnych wtryskiwaczy ( profesjonaliści używają menzurek - ja użyłem profesjonalnych butelek po Piwie piwo.gifdevil.gif )

- no i kręcimy rozrusznikiem ( nie zapali ) kilaka naście sekund

- sprawdzamy ile "ropy" uzbierało sie w pojemnikach - wszędzie powinno być miej więcej tyle samo.... ( u mnie 3 butelki były suche a 1-dna ta od 3ciego wtryskiwacza tak w 1/5 pełna )

Dobrze jest to zrobić na gorącym silniku a następnie po ostygnięciu na zimnym ( u mnie na goracym było w miare OK... ale na zimnym już nie - ) sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.