Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Technika pokonywania hop.

Featured Replies

Napisano

Jak prawidlowo pokonywac tzw hopy, czyli miejsca gdzie samochod moze oderwac sie od jezdnii.

Po drodze do pracy mam okolo 5 takich miejsc ze auto przy predkosciach rzedu 80 - 100 km/h na chwile wyskakuje w powietrze.

Zwykle takie cos pokonuje w ten sposob ze na szczycie hopy utrzymywalem caly czas gaz wcisniety tak samo ale dodatkowo dociskalem na moment hamulec lewa noga. Wydaje mi sie ze w ten sposob mozna przez taka hope przejechac szybciej bez odrywania sie od drogi niz normalnie. Podobnie gdy sie jedzie wolniej tak ze auto i tak by sie nie oderwalo od ziemii to tym sposobem jakos mniej czuc przeciazenie podczas przejezdzania przez hope.

Ale to mozliwe ze tylko mi sie wydaje.

Opiszcie wiec wy jaka macie technike jazdy na hopach.

Napisano

ydaje.

> Opiszcie wiec wy jaka macie technike jazdy na hopach.

taaaa zwalniam

Napisano

to nie tor wyscigowy

jak wiem ze jest jakas nierownosc to zwalniam...

taka technika

Napisano

Nie wiem jaki widzisz problem.

Skoro wiem, że zbliżam się do takiego miejsca to najnormalniej w świecie wcześniej odpowiednio zwalniam.

coś nie tak z Twoją techniką jazdy chyba.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jaki widzisz problem.

> Skoro wiem, że zbliżam się do takiego miejsca to najnormalniej w

> świecie wcześniej odpowiednio zwalniam.

> coś nie tak z Twoją techniką jazdy chyba.

Ok wytlumacze inaczej.

Po drodze jest pelno hop. Sa takie przy ktorych sie wylatuje w powietrz juz przy 80. Sa takie ze trzeba jechac i ze 120 zeby poleciec.

Tak czy siak przejezdzajac przez nie nawet 40km/h czuc w samochodzie mocne przeciazenie.

Pytalem co zrobic zeby to przeciazenie zminimalizowac a przy wiekszych predkosciach zapobiec wyskoczeniu lub jesli juz sie wyskoczy to lepiej wyladowac.

Oczywiscie ze moge cala droge jechac 20km/h i uniknac problemu ale to nie o to chodzi.

Wiem ze na kaciku sa osoby jezdzace w kjsach czy nawet w PZMocie lub mistrzostwach polski i napewno beda umialy pomoc.

O tym ze mozna jezdzic wolniej to juz wiem. Jesli ktos wiec nie ma zadnej innej rady to nie ma potrzeby odpowiadac

Napisano

No dobra, może i masz rację ale droga publiczna to droga publiczna i takie eksperymenty lepiej robić gdzie indziej.

Musisz pamiętać, że podczas wypróbowywania ewentualnych wskazówek udzielonych przez Kolegów forumowiczów może Ci coś nie wyjść i będzie kłopot.

Napisano

> No dobra, może i masz rację ale droga publiczna to droga publiczna i

> takie eksperymenty lepiej robić gdzie indziej.

> Musisz pamiętać, że podczas wypróbowywania ewentualnych wskazówek

> udzielonych przez Kolegów forumowiczów może Ci coś nie wyjść i

> będzie kłopot.

a gdzie on napisal ze jedzie wtedy droga publiczna? moze akurat ten odcinek jest prywatny? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a gdzie on napisal ze jedzie wtedy droga publiczna? moze akurat ten

> odcinek jest prywatny?

No nie...

Droga akurat jest publiczna.

Tylko ze o tej porze roku ruch tam jest minimalny. Na odcinku 20km spotyka sie max 2 moze 3 samochody.

Dodatkowo na wiekszosci odcinkow widac juz z kilkuset metrow lub nawet kilku kilometrow czy cos jedzie, wiec ryzyko zderzenia sie z innym samochodem odpada.

Pozatym jezdze po tej drodze juz od dosc dawna i to czesto po kilkanascie razy dziennie wiec znam ja idealnie.

Rzecz w tym ze hopy tam zawsze byly i naprawde stosowalem juz rozne patenty zeby moc zwiekszyc predkosc przejazdu przez taka hope bez odrywania sie od asfaltu ale i tak ciezko ocenic jak jest lepiej.

Dlatego chcialem zeby ktos doswiadczony cos napisal na ten temat.

Napisano

> Po drodze do pracy mam okolo 5 takich miejsc ze auto przy

> predkosciach rzedu 80 - 100 km/h na chwile wyskakuje w

> powietrze.

hehe.gif Gdzie to takie "skocznie" zbudowali? rotfl.gif Trochę przesadziłeś z tym wyskakiwaniem w powietrze, ale niech będzie, że to dla lepszego zobrazowania sytuacji grinser006.gif. Najlepszy sposób na takie nierówności to po prostu zwolnić do bezpiecznej prędkości lub wskazanej odpowiednim znakiem biglaugh.gif

Napisano

dospawać skrzydła po bokach i przyspieszyć przed hopą do 200km/h

Napisano

> Jak prawidlowo pokonywac tzw hopy, czyli miejsca gdzie samochod moze

> oderwac sie od jezdnii.

Nie testowałem, ale "Sportowa jazda samochodem" Bogdanowa opisuje taką technikę:

Quote:

Na odcinkach takich hamuje się w następujący sposób: gdy samochód z dużą prędkością dojeżdża do

stromego zjazdu, gdzie normalnie nie da się uniknąć lotu, na chwilę przed oderwaniem się przednich kół

trzeba, nie zdejmując prawej nogi z pedału gazu, lewą nogą mocno, niemal uderzając, krótko nacisnąć na

pedał hamulca. Samochód przywiera wtedy do ziemi, a potem przyspiesza.

Zagadnienie zastosowania tej techniki w ruchu publicznym pominę wink.gif

EDIT: pozostaje jeszcze pytanie o profil takiej "hopy". Jeśli jest krótka i "wybijająca" to powyższa technika może nie przynieść skutecznego rozwiązania.

Napisano

tuż przed hopka dodaje sie mocno gazu aby przód auta podniósł sie do góry i przy lądowaniu wrócił praktycznie na czterech kołach a nie na przednich jedynie - to technika rajdowa

na codzień proponuje po prostu porzadnie zwolnić

Napisano

Fizyki nie zmienisz...No, chyba, że jesteś lepszy od Newtona i spółki hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Opiszcie wiec wy jaka macie technike jazdy na hopach.

Ciśnij do oporu, tylko przed hopą tak się ustawiaj, żeby spaść na czarne ok.gifzlosnik.gif

Napisano

Mocny w tym temacie jest młody Ziętarski.

Napisano

> Mocny w tym temacie jest młody Ziętarski.

bardzo [bip] śmieszne.

Napisano

> dospawać skrzydła po bokach i przyspieszyć przed hopą do 200km/h

moze przeleci nad dwiema nastepnymi 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> dospawać skrzydła po bokach i przyspieszyć przed hopą do 200km/h

.. ale muszą być składane, bo nie przejdzie przeglądu hehe.gif

Wracając do tematu, jedyne sensowne rozwiązanie to IMHO zwolnić ok.gif

Napisano

na hopce to zientarski z kolegą zrobił takie hop, że aż na słupie wylądowali, a podobno jechali tylko trochę więcej niż 100 km/h

Napisano

dohamowanie lewą nogą tuż przed szczytem jest prawidłową techniką (rajdy). jest to nic innego jak dociśnięcie przodu. w cywilnej jeździe podobnie będzie jak zdejmiesz nogę z gazu na chwilę przed szczytem (mówimy o normalnej prędkości)

Napisano
  • Autor

> dohamowanie lewą nogą tuż przed szczytem jest prawidłową techniką

> (rajdy). jest to nic innego jak dociśnięcie przodu. w cywilnej

> jeździe podobnie będzie jak zdejmiesz nogę z gazu na chwilę

> przed szczytem (mówimy o normalnej prędkości)

No to mamy sprzeczne opinie bo wczesniej Natek napisal tak:

Quote:

tuż przed hopka dodaje sie mocno gazu aby przód auta podniósł sie do góry i przy lądowaniu wrócił praktycznie na czterech kołach a nie na przednich jedynie - to technika rajdowa

Mi sie wsumie jednak wydaje ze tak jak Ty opisales jest prawidlowo. Tylko pytanie w ktorym dokladnie momencie docisnac ten hamulec i na jak dlugo.

I co robic z gazem? Trzymac caly czas tak samo czy moze jeszcze dodac ?

Napisano

kwestia wyczucia. naciskasz hamulec na ułamek sekundy tuż przed samym szczytem. dociskasz w ten sposób auto do ziemi i cały czas masz/powinieneś mieś kontakt z podłożem. każde oderwanie od ziemi to strata czasu bo auto się nie napędza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.