Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Osłona zimowa na grill

Featured Replies

Napisano

Jak myślicie, zakładać takie coś? czy nie bedzie za mało powietrza wpadało do gaźnika bo za grilem jest wlot.. jakieś opinie smile.gif

Napisano

> Jak myślicie, zakładać takie coś? czy nie bedzie za mało powietrza

> wpadało do gaźnika bo za grilem jest wlot.. jakieś opinie

myślę że nie powinno być problemu, osłonkę miałem w niszczanie i nagrzewało się faktycznie szybciej

Napisano

Chodzi Ci o takie poziome osłony montowane od środka na grillu? Ja je miałem zamontowane do lata zeby.GIF Potem zdemontowałem by poprawić chłodzenie ale teraz na powrót je będe montował - niech się Strucel szybciej grzeje serduszka.gifzlosnik.gifgrinser006.gifhehe.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Chodzi Ci o takie poziome osłony montowane od środka na grillu? Ja je

> miałem zamontowane do lata Potem zdemontowałem by poprawić

> chłodzenie ale teraz na powrót je będe montował - niech się

> Strucel szybciej grzeje

http://moto.allegro.pl/item489572241_oslona_zimowa_team_heko_do_fiata_uno_okazja.html o takie cuś chodzi

Napisano

a nie taniej kawałek tektury na chłodnice wrzucić? efekt chyba będzie lepszy

Napisano

Szkoda kasy na takie pierdoły. Jeżeli termostat jest sprawny to nie puszcza w początkowej fazie plynu przez chłodnice, wiec nie wiem w czym to ma pomagać... Dodatkowo, dla mnie, przeciwko tego typu metodom przemawia fakt ze moj wujek posiadał takie coś w Seicento az 1 sezon , po czym pękła chłodnica. Jedyny argument to duza zima, popsuty termostat( otwarty) a trzeba autem jeździć.

Napisano

Brzydkie to sick.gif ale pewnie nagrzeje się szybciej waytogo.gif Ja będę jeździł teraz trzecią zimę bez takich osłon i nie mam żadnych problemów 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Brzydkie to ale pewnie nagrzeje się szybciej Ja będę jeździł

> teraz trzecią zimę bez takich osłon i nie mam żadnych problemów

To sram na to grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Szkoda kasy na takie pierdoły. Jeżeli termostat jest sprawny to nie

> puszcza w początkowej fazie plynu przez chłodnice, wiec nie wiem

> w czym to ma pomagać... Dodatkowo, dla mnie, przeciwko tego

> typu metodom przemawia fakt ze moj wujek posiadał takie coś w

> Seicento az 1 sezon , po czym pękła chłodnica. Jedyny argument

> to duza zima, popsuty termostat( otwarty) a trzeba autem

> jeździć.

termostat funkel nówka zlosnik.gif

Napisano

> http://moto.allegro.pl/item489572241_oslona_zimowa_team_heko_do_fiata_uno_okazja.html

> o takie cuś chodzi

mam to TO założone i jest niewielka poprawa i nawet źe nie wygląda zeby.GIF poprzedni właściciel to kupił i przed zimą jeszcze dał mi to w prezencie, bo mu się przypomniało

Napisano

Ja to zakładam(znaczy jeszcze wcześniej to ojciec zakładał)i nic złego się nie działo,auto szybciej się nagrzewa!!!!Polecam taki gadżet ok.gif

Napisano

nie kupuje tej osłonki, pamiętam że jak ojciec jeździł uniaczem to zakładał tekturkę, ale zbytniej różnicy nie było w czasie nagrzewania się. Osobiście zobaczę, ale jak już to jakąś tekturkę założę smile.gif

Napisano

> nie kupuje tej osłonki, pamiętam że jak ojciec jeździł uniaczem to

> zakładał tekturkę, ale zbytniej różnicy nie było w czasie

> nagrzewania się. Osobiście zobaczę, ale jak już to jakąś

> tekturkę założę

Założyć można bo zimne powietrze nie wpada do komory silnika przez co minimalnie szybciej nagrzewa się silnik.Przy sprawnym termostacie silnik grzeje się minimalnie szybciej ale tekturka daje to samo a jest za darmo:)

Napisano

> termostat funkel nówka

ciekawe ile będzie sprawny -bo teraz to dużo szmelcu na rynku(mój pół roku i przepuszcza)

Napisano
  • Autor

> ciekawe ile będzie sprawny -bo teraz to dużo szmelcu na rynku(mój pół

> roku i przepuszcza)

Oryginalen Fiatowsken tajlen grinser006.gif

Napisano

Miałem osłonę w Uno, mam teraz w Lanosie. Piękne to nie jest, ale z pewnością nie powoduje jakichś niekorzystnych efektów. Jeśli miałbym mieć dzięki temu szybciej rozgrzany silnik czy wnętrze, to czemu nie. Poza tym udało mi się zawsze dostawać osłony po poprzednim właścicielu, więc nie martwiłem się kosztem zakupu.

Napisano

Osłonka czy tekturka ma taki sam efekt - minimalnie przyspieszy rozgrzanie silnika zimą, co jest korzystne przy krótkich jazdach zimnym autem, więc także wcześniej ruszy ogrzewanie kabiny i szyby, a często reduktora instalacji lpg.

Ale jest minus - przy bylejakiej zimie, jeździe z postojami w korkach silnik może sie przegrzewać, bo chłodnica nie daje rady i wiatrak zbyt często i długo się włącza - wtedy w kolejnym korku czy postoju musisz migiem zjechać na pobocze i demontować zas... osłonę.

Ewentualnie podnieść maskę i wyjąć tekturę ze szczeliny midzy atrapą a chłodnicą, aby dalej spoko jechać lub stać w korkach.

Dlatego ja tylko w warunkach większych mrozów i krótkich przejazdów wkładam tekturkę (jest to raczej tektura z grubszą warstwą folii, co chroni ja przed schlapaniem wodą, rozmięknięciem i deformacją) , a do dłuższych jazd, ewentualnie w miejskich korkach, oraz po mrozach, wczesniej to szczęście wyciągam.

Sens miałoby usuwanie albo otwieranie osłony, (np. rolety jak to ma miejsce w starych ciągnikach) jakimś cięgłem lub silniczkiem z kabiny bez niechlubnego wysiadania na środku drogi, ale uważam, że komplikacja takiego drobiazgu (który może być mocno szkodliwy w czasie upałów!) jest niewarta zachodu.Hej.

Napisano

e tam ale jaki old school by był z klapkami opuszczanymi biglaugh.gif

można by zrobić do tego sterowanie silnikiem elektrycznym i luz zeby.GIF

Napisano

> e tam ale jaki old school by był z klapkami opuszczanymi

> można by zrobić do tego sterowanie silnikiem elektrycznym i luz

moze rozwiazanie z zuka smile.gif roleta przed chlodnica i ciegno do kabiny

Napisano

staram się zakładać osłonę poniżej 0*C,ale już do wiosny nie ściągam-to że wentylator trochę pokręci w korkach,cóż po to właśnie jest,silnik się nie przegrzeje.

Ciekawe jak byś jeździł na południu europy w korkach-ściągniesz maskę?,błotniki?, amoże gasił co 2 metry?

Napisano

A ja sie zastanawiam czy ta cała osłona nie powoduje czasem większego zużycia paliwa

Bo zobaczcie co z tego, że silnik szybciej nagrzeje jak podczas pracy będzie zasilany cieplejszym powietrzem niż gdyby nie miał osłonki?

Bo jednak ta osłona chłodnicy przy okazji przysłania tez trochę wlot... ja wiem, ze w zderzaku na dole też jest niby spory otwór ale... no właśnie? jakie macie zdanie?

Napisano

no mi pali sporo mniej-ale 25% to chyba osłona bo szybciej sie nagrzewa, ma mniejszy opór powietrza

reszta 75% to to że zimą mam normalne opony-155/70 R13

latem 165/65 R13-ale na szerszej feldze,co daje mniejsze koło

Napisano

> no mi pali sporo mniej

No ale to chyba baaaardzo względne pojęcie.... ile to jest sporo?

>-ale 25% to chyba osłona bo szybciej sie

> nagrzewa,

No nie chce gadać ale jakim sposobem to zmierzyłeś? Może to tylko przez te opony?

> ma mniejszy opór powietrza

zlosnik.gif

> reszta 75% to to że zimą mam normalne opony-155/70 R13

> latem 165/65 R13-ale na szerszej feldze,co daje mniejsze koło

Napisano

to nie żart -pomyśl jak wpada powietrze w ślepą komore silnika a jak spływa w górę po przysłonie

a no na tej samej butli gazu 29l robię 50-70 km więcej w zimie

jazda mieszana(1os-5osób, miasto-trasa nawet przy eko do 100 km więcej)

wiesz nie jestem naukowcem ale tak na zdrowy rozsądek-nie musisz wierzyć-wiem że większość to opony ale czy wszystko????

Napisano

> a nie taniej kawałek tektury na chłodnice wrzucić? efekt chyba będzie

> lepszy

Może i tańszy ale słyszałem od nie jednego mechanika że opyłki które się "wytrącają"z tego kartonika leca prawie bezpośrednio na chłodnice,a stamtąd do silnika(chyba że cos pomyliłem)najlepsze podobno jest taki plastik co to jest często w piwnicach"nie dotykać pod wysokim napięciem"

Napisano

U mnie osłona heko od wczoraj na grillu smile.gif Założyłem bo leżała w garażu. Specjalnie na pewno bym nie kupował. IMO niewiele daje jej zastosowanie smile.gif

Napisano

Ja sam też mam osłonkę smile.gif Dostałem z samochodem to zakładam. W każdym razie na pewno silnik się szybciej grzeje.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Szkoda kasy na takie pierdoły. Jeżeli termostat jest sprawny to nie

> puszcza w początkowej fazie plynu przez chłodnice, wiec nie wiem

> w czym to ma pomagać... Dodatkowo, dla mnie, przeciwko tego

> typu metodom przemawia fakt ze moj wujek posiadał takie coś w

> Seicento az 1 sezon , po czym pękła chłodnica. Jedyny argument

> to duza zima, popsuty termostat( otwarty) a trzeba autem

> jeździć.

Jak wiadomo, na temperaturę płynu chłodniczego ma wpływ moc wydzielana przez silnik samochodu oraz efektywność chłodzenia płynu. Jeśli założymy, że jedziemy ze stałą mocą (np. po płaskim, ze stałą prędkością), to temperatura płynu będzie zależała po pierwsze od tego, czy działa mały obieg chłodzenia (w przybliżeniu obejmujący komory wodne silnika i pompę, a także - zależnie od położenia zaworu - nagrzewnicę wnętrza), a po drugie od tego czy termostat włączy jeszcze duży obieg - przez chłodnicę. W lecie działają oba obiegi, a przy dużych temperaturach powietrza włącza się wentylator chłodnicy (a gdy to nie wystarczy, kierowca włącza nagrzewnicę, a jej wentylator na max). W zimie przy dużych mrozach duży obieg w ogóle się nie włącza (zamknięty termostat), ponieważ silnik jest chłodzony bezpośrednio przez powietrze owiewające jego zewnętrzne, nieizolowane cieplnie powierzchnie. To chłodzenie może być tak intensywne, że temperatura płynu będzie niższa, niż optymalna dla silnika - włączona nagrzewnica wnętrza jeszcze sprawę pogorszy. W opisanym przypadku zasłanianie chłodnicy (przy sprawnym termostacie) polega więc w istocie na zmniejszeniu i spowolnieniu opływu silnika przez powietrze wpadające przez atrapę, gdyż chłodnica i tak nie bierze wtedy udziału w chłodzeniu płynu. Technicznie realizuje się to przez różnego typu nakładki na atrapę lub stosowanie zimowych atrap bezotworowych. Przy takich rozwiązaniach w trakcie postoju pojazdu silnik na pewno się nie przegrzeje, gdyż wentylator chłodnicy bez trudu zaciągnie powietrze z dołu pojazdu - zamiast przez atrapę. Opakowanie chłodnicy kartonem już tego nie da!!!

Napisano

> w trakcie postoju pojazdu silnik na pewno się nie przegrzeje, gdyż wentylator chłodnicy bez trudu zaciągnie powietrze z dołu pojazdu - zamiast przez atrapę. Opakowanie chłodnicy kartonem już tego nie da!

Dobrze to ująłeś waytogo.gif -grunt to nie zatykać bezpośrednio chłodnicy kartonem. A gdy zasłoni się przepływ powietrza przez komorę silnika automatem silnik osiąga wyższą temperaturę i nagrzewnica może mocniej oddawać ciepło do wnętrza. wink.gif

Napisano

Bardzo ładnie napisane, logicznie i po polsku. Brawo!

Chciałem dodać, że montując zimową osłonkę i tak jest jeszcze napływ zimnego powietrza bo zderzak ma wycięcie pod grillem.

Dlatego też ja osłonkę w swoim uno mam już od listopada i nie obawiam się o przegrzanie silnika.

Napisano

> Chodzi Ci o takie poziome osłony montowane od środka na grillu? Ja je

> miałem zamontowane do lata Potem zdemontowałem by poprawić

> chłodzenie ale teraz na powrót je będe montował - niech się

> Strucel szybciej grzeje

1) Przy sprawnym termostacie nie powinno byc roznicy

2) Zeby to cokolwiek dawalo w gaznikowcach... 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.