Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po co jest mata do komory silnika w G?

Featured Replies

Napisano

Do czego to niby służy?

Wyszukiwarka jest tak badziewna, że nic przez nią nie można znaleźć i dlatego pytam.

Napisano

> Do czego to niby służy?

do wygłuszania?

> Wyszukiwarka jest tak badziewna, że nic przez nią nie można znaleźć i

> dlatego pytam.

Zaraz Ci azja udowodni ze wszystko mozna. zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> do wygłuszania?

I cokolwiek to daje? Od konstruktora samochodów wiem, że w samochodzie najbardziej hałasują opony. Przy większych prędkościach słychać już praktycznie tylko opony. Rozpędź auto do 160 - 200 na autostradzie (niemieckiej wink.gif) i wyłącz silnik, a potem włącz. Jest praktycznie bez różnicy, bo to nie on powoduje ogromny hałas. Dlatego zawsze mnie dziwią takie wynalazki jak jakieś dodatkowe maty do silnika, które niby wygłuszają. hehe.gif

Napisano

> Rozpędź auto do 160 - 200 (na niemieckiej autostradzie ) i wyłącz silnik, a

> potem włącz. Jest praktycznie bez różnicy, bo to nie on powoduje

> ogromny hałas.

I to jest prawda. Ale czy chcesz powiedzieć, że Twoje codzienne użytkowanie auta polega na jeżdzeniu 160-200 km/h na niemieckich autostradach? grinser006.gif

Na codzień jeździ się dwa razy wolniej, a są tacy, którzy przemieszczają się niemal wyłacznie po mieście, im też powiesz ze słychac tylko opony? wink.gif

> Dlatego zawsze mnie dziwią takie wynalazki jak

> jakieś dodatkowe maty do silnika, które niby wygłuszają.

Taka sama wypowiedź jak tego co nigdy nie jeździł na LPG i mówi, że gaz to zło...

Napisano

To nie jest "dodatkowa" mata. Przewidział ją producent, tylko w niektórych samochodach ("bieda edition") z niej zrezygnowano wyłącznie ze względów oszczędnościowych.

Napisano

czy ty wiesz wogole o czym piszesz?? jaka dodatkowa mata?? czy ten konstruktor samochodów powiedział ci ze sie montuje dodatkowe maty do komory silnika?? tuk.gif

Napisano

> Do czego to niby służy?

> Wyszukiwarka jest tak badziewna, że nic przez nią nie można znaleźć i

> dlatego pytam.

Pierwszy raz sie spotykam z takim pytaniem i nie dziwie sie ze nie ma nic na ten temat w archiwum. Dla mnie cel montazu takich mat jest prosty - aby bylo ciszej.

Napisano

> Pierwszy raz sie spotykam z takim pytaniem i nie dziwie sie ze nie ma

> nic na ten temat w archiwum. Dla mnie cel montazu takich mat

> jest prosty - aby bylo ciszej.

W archiwum jest całkiem sporo na ten temat! Pierwszy z brzegu link z szukajki (akurat o Astrze F, ale to wszystko jedno): klik

k.

Napisano

> (akurat o Astrze F, ale to wszystko jedno): klik

no dla mnie wg. tematu watku to raczej jest o Astrze H a nie F wink.gif

Napisano

> no dla mnie wg. tematu watku to raczej jest o Astrze H a nie F

Wg. tematu faktycznie, ale tam akurat sporo pisał kol. Lelek o wrażeniach z montażu w F.

Napisano

o wrazeniach z montazu oczywiscie jest, ale pytanie po co jest mata to przedszkolaki zadaja zlosnik2.gif

Napisano

..." Rozpędź auto do 160 - 200 na autostradzie (niemieckiej ) i wyłącz silnik,..."..

Oj mistrzu... Ja bym nie ryzykował tej operacji przy takiej predkosci... nono.gif... A jak włączasz ponownie silnik przy tej predkosci..? hmm.gif

Może na "popych"..? screwy.gif

Napisano

ta wylacz silnik i wlacz....a raczej wlaczyc niezdazysz bo przy 200km/h po wylaczeniu silnika przestanie dzialac wspomaganie abs itd. wiec raczej juz nienapiszasz nam czy to opony chalasuja czy silnik ')

Napisano

Bez przesady. Dziś w samochodach są rozruszniki. Nie trzeba wysiadać i palić z korby grinser006.gif

Napisano

> Bez przesady. Dziś w samochodach są rozruszniki. Nie trzeba wysiadać

> i palić z korby

...200 km/h i rozrusznik... confused.gif..Bałbym się... A na biegu... z rozrządu chyba strzępy... frown.gif

Napisano
  • Autor

> To nie jest "dodatkowa" mata. Przewidział ją producent, tylko w

> niektórych samochodach ("bieda edition") z niej zrezygnowano

> wyłącznie ze względów oszczędnościowych.

Obawiam się, że nigdy tej maty nie było seryjnie. Była i jest dostępna jako akcesoria tak samo jak osłona pod silnikiem.

Napisano
  • Autor

> ..." Rozpędź auto do 160 - 200 na autostradzie (niemieckiej ) i

> wyłącz silnik,..."..

> Oj mistrzu... Ja bym nie ryzykował tej operacji przy takiej

> predkosci... ... A jak włączasz ponownie silnik przy tej

> predkosci..?

> Może na "popych"..?

Silnik wyłącza i włącza się na luzie. Myślałem, że to oczywiste i nie napisałem o tym.

Napisano

> Obawiam się, że nigdy tej maty nie było seryjnie.

Była. I to nie tylko w Astrze - kiedyś nawet w Cinquecento miałem fabrycznie zamontowaną shocked.gif

Napisano
  • Autor

> Była. I to nie tylko w Astrze

Masz od nowości tą astrę?

Napisano
  • Autor

> Na codzień jeździ się dwa razy wolniej,

Przy małych prędkościach Astra jest cicha. Wysoki poziom hałasu zaczyna się przy dużych prędkościach. Jakby mi ktoś wyczarował jakąś matę, która wygłuszy auto przy większych prędkościach, to bym był wdzięczny claps.giflove_4.gifbrawo.gif

Napisano

> Przy małych prędkościach Astra jest cicha.

Z matą na grodzi i pod maską jeszcze bardziej cicha.

Napisano

> Przy małych prędkościach Astra jest cicha. Wysoki poziom hałasu

> zaczyna się przy dużych prędkościach. Jakby mi ktoś wyczarował

> jakąś matę, która wygłuszy auto przy większych prędkościach, to

> bym był wdzięczny

co do seryjnie montowanych ma w e-Fkach to wszystkie diesle mają. Benzyniaki z tego co wiem nie miały bo nie przekraczały ilości wytwarzanych decybeli. Zamontuj sobie mate a sam zobaczysz jaka jest różnica. Ja zamontowałem w swoim autku i powiem że jest bajka. Znikneły wszystkie wysokie tony z komory silnika.

Ps. W dodatku zauważyłem że w zimę szybciej sie nagrzewa smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ps. W dodatku zauważyłem że w zimę szybciej sie nagrzewa

O, to mnie przekonuje.

Napisano

> Masz od nowości tą astrę?

Nie mówię o swojej (Gliwice). Produkowane na zachodzie czasem miewały (nie tylko diesle) - oglądałem kiedyś takie Astry u dealera. Z resztą w EPC ta mata figuruje jako standardowa część a nie wyposażenie dodatkowe (np. dolna osłona silnika jest wyposażeniem dodatkowym, chyba w pakiecie na kiepskie drogi),

Napisano
  • Autor

> Nie mówię o swojej (Gliwice). Produkowane na zachodzie czasem miewały

Albo miały, albo nie miały. Nie rozumiem, co to znaczy "czasem miały". Są dwie identayczne astry z tej samej fabryki. I jedna ma, a druga nie ma? Musiały być te maty dostępne jako wyposażenie dodatkowe lub dostępne w ramach akcesoriów dodatkowych.

Napisano

> Jakby mi ktoś wyczarował

> jakąś matę, która wygłuszy auto przy większych prędkościach, to

> bym był wdzięczny

Czary, mary... Wycisz sobie drzwi.

Napisano

Moja wyjechała z matą na grodzi z fabryki. Pod maskę matę dokupiłem. W corsach z x14xe też fabrycznie montowano maty i na gdrodzi i pod maską. W Astrze F z X16SZ były gołe blachy więc zamontowałem na grodzi i pod maską co poprawiło znacznie komfort, przy większych prędkościach również.

Napisano

> Albo miały, albo nie miały. Nie rozumiem, co to znaczy "czasem

> miały". Są dwie identayczne astry z tej samej fabryki. I jedna

> ma, a druga nie ma?

Za komuny faktycznie mogło zjechać z taśmy 100000 "identycznych" maluchów w tym samym kolorze. Teraz nawet pojazdy schodzące jeden po drugim z taśmy mogą diametralnie różnić się wyposażeniem. Zwykle już w momencie wybijania numeru VIN dokładnie wiadomo co samochód będzie miał w środku oraz dokąd powędruje z fabryki. Uwzględniając możliwe warianty poszczególnych podzespołów można byłoby doliczyć się pewnie około 1000 wersji danego modelu. I naprawdę trudno powiedzieć co to znaczy "standard" a co "wyposażenie dodatkowe". Strategia marketingowa producentów bywa bardzo pokrętna.

> Musiały być te maty dostępne jako

> wyposażenie dodatkowe lub dostępne w ramach akcesoriów

> dodatkowych.

A co powiesz o złączu do podpięcia przekaźnika skandynawskiego albo okablowaniu do podłączenia elektrycznych szyb - standard czy wyposażenie dodatkowe? Użytkownik dopóki nie pogrzebie w samochodzie, nawet nie wie co ma. Obecnie niektóre Astry z Gliwic mają podświetlenie schowka a inne nie - standard czy wyposażenie dodatkowe? Podobnie obieg wewnętrzny powietrza.

Napisano
  • Autor

> Czary, mary... Wycisz sobie drzwi.

Niewiele da. Hałas dostaje się przez szyby.

Napisano
  • Autor

> Za komuny faktycznie mogło zjechać z taśmy 100000 "identycznych"

> maluchów w tym samym kolorze.

Napisałem o dwóch identycznych smaochodach, czyli z tym samym silnikiem i tym samym wyposażeniem, które niby różnią się matą, o czym kupujący nie wie.

> Gliwic mają podświetlenie schowka a inne nie - standard czy

> wyposażenie dodatkowe? Podobnie obieg wewnętrzny powietrza.

Serio? Moja ma obie rzeczy. Nie słyszałem o takiej, która nie ma.

Napisano

> Niewiele da. Hałas dostaje się przez szyby.

Taaaa... Spało się na lekcjach fizyki...

A jak podam sposób na szyby to napiszesz, że hałas idzie przez podłogę.

Co tu z tobą dyskutować... Twój głos w sprawie wyciszenia ma taką samą wartość co zdanie ślepego w dyskusji o kolorach. Nie masz zadnego a juz wiesz, że nic nie daje.

Po ch... zakładałeś "Po co jest mata do komory silnika" skoro negujesz wszystkie odpowiedzi?

Napisano
  • Autor

> Taaaa... Spało się na lekcjach fizyki...

No słucham, co masz do powiedzenia.

> A jak podam sposób na szyby

To podaj.

> to napiszesz, że hałas idzie przez

> podłogę.

> Co tu z tobą dyskutować... Twój głos w sprawie wyciszenia ma taką

> samą wartość co zdanie ślepego w dyskusji o kolorach. Nie masz

> zadnego a juz wiesz, że nic nie daje.

> Po ch... zakładałeś "Po co jest mata do komory silnika" skoro

> negujesz wszystkie odpowiedzi?

Bo przypominają one wczesne wypowiedzi, zachwycających się wzrostem mocy po założeniu magnetyzera. Później testy na hamowniach pokazały, że to tylko sugestia.

Napisano

> No słucham, co masz do powiedzenia.

To nie forum fizyków. Zajrzyj do tabel o rozchodzeniu się dzwięku w róznych materiałach.

> To podaj.

Folia o 95% pochłaniania dzwięku. Nie stać cię więc nie pytaj gdzie kupić.

> Bo przypominają one wczesne wypowiedzi, zachwycających się wzrostem

> mocy po założeniu magnetyzera. Później testy na hamowniach

> pokazały, że to tylko sugestia.

No to po co pytasz? Trzeba było od razu zaczać: "Te maty to tylko pic na wodę i autosugestia". I lepiej byś na tym wyszedł, bo teraz to wygląda następujaco: zadałeś pytanie, uzyskałeś odpowiedź, reszta to spam, koniec tematu.

Bez odbioru.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.