Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

reczny-jak poprawic skutecznosc?

Featured Replies

Napisano

witam!

sprawa wyglada nastepujaco-w/g instrukcji obslugi max.skutecznosc ham.recznego jest po zaciagnieciu na 8 zabek.po podniesieniu auta na podnosniku i po podciagnieciu na 2 zabek kola bardzo trudno przekrecic.na 4 zabku nie da sie ich juz przekrecic wiec niby wszystko jest OK.niestety nawet po maksymalnym zaciagnieciu reczny jest slabiutki ...podczas hamowania tylko recznym przy predkosci ok.30-40 km/h nie ma uczucia[jak np.w atosie] ze tylne kola chca wryc sie w asfalt.podczas zatrzymania na sporym wzniesieniu przy komplecie pasazerow trzeba na max zaciagnac reczny,aby sie nie stoczyc[do przodu-bo do tylu jest duzo lepsza skutecznosc].

w/g historii serwisowej auta klocki hamulcowe byly wymieniane 2 lata temu[maja jakies 50% grubosci],tarcze prawie jak nowe[zuzycie jakis ulamek mm],nie zaolejone,bez rys itp.

jak poprawic skutecznosc hamowania-dla mnie jest wystarczajaca,ale w styczniu mam przeglad i beda z pewnoscia klopoty czerwona.gif

Napisano

po pierwsze dobrze by było jakbyś określił auto ...

jeśli chodzi o Elantrę ... to ustal po pierwsze jak jest realizowany ręczny w tym aucie czy przypadkiem nie występują tzw. tarczobębny wink.gif to po pierwsze zlosnik.gif

edit.

oto co znalazłem

Quote:

Natomiast do minusów auta można zaliczyć zaparowane podczas deszczu szyby, mało skuteczny hamulec ręczny i słabe światła mijania. Dużym plusem Hyundaia jest za to niskie spalanie - na trasie samochód potrzebował średnio 6,2 l/100 km. _n

tak więc TTTM skromny.gif

Napisano
  • Autor

> po pierwsze dobrze by było jakbyś określił auto ...

oczywiscie elantra bow.gif

> jeśli chodzi o Elantrę ... to ustal po pierwsze jak jest realizowany

> ręczny w tym aucie czy przypadkiem nie występują tzw.

> tarczobębny to po pierwsze

tez z poczatku tak myslalem-ale nie,sa zwykle tarcze

> edit.

> oto co znalazłem

mało skuteczny hamulec ręczny i słabe światła mijania.

> tak więc TTTM

tylko jak to wytlumaczyc na przegladzie hehe.gif

czuje,ze skroja mnie niezle za "naprawe" no.gif

a jakies dorazne metody sa-wystarczajace na czas przegladu?

Napisano

> oczywiscie elantra

> tez z poczatku tak myslalem-ale nie,sa zwykle tarcze

> mało skuteczny hamulec ręczny i słabe światła mijania.

> tylko jak to wytlumaczyc na przegladzie

> czuje,ze skroja mnie niezle za "naprawe"

Ale przeciez chyba nie masz obowiazku naprawiac w tym warsztacie co robisz przeglad. Zle mowie?

> a jakies dorazne metody sa-wystarczajace na czas przegladu?

A nie wystarczy poprostu bardziej podciagnac linki?

Napisano
  • Autor

> Ale przeciez chyba nie masz obowiazku naprawiac w tym warsztacie co

> robisz przeglad. Zle mowie?

nie mam -ale wtedy drugi raz bede placil za przeglad sciana.gif

> A nie wystarczy poprostu bardziej podciagnac linki?

nie da sie-juz na pierwszym zabku dosc mocno trzyma.

Napisano

> a jakies dorazne metody sa-wystarczajace na czas przegladu?

Czytajac Twoj opis dochodze do wniosku, ze moj Lanos zachowuje sie z recznym podobnie, a na przegladach (niekombinowanych) w normie sie miesci.

2 mechanikow i 2 diagnostow kazalo dac se siana z mymi odczuciami do momentu, az naprawde problem bede mial hehe.gif

Napisano

> Czytajac Twoj opis dochodze do wniosku, ze moj Lanos zachowuje sie z

> recznym podobnie, a na przegladach (niekombinowanych) w normie

> sie miesci.

Tylko ze twoje przeglady sa w PL. A jego w UK.

I to jest wlasnie ta roznica.

Napisano
  • Autor

> Czytajac Twoj opis dochodze do wniosku, ze moj Lanos zachowuje sie z

> recznym podobnie, a na przegladach (niekombinowanych) w normie

> sie miesci.

> 2 mechanikow i 2 diagnostow kazalo dac se siana z mymi odczuciami do

> momentu, az naprawde problem bede mial

tak naprawde to sam nie wiem,jak to z tym jest .majac accenta[i lepszy reczny niz w elantrze ale gorszy niz w atosie]nie mialem przez 2 lata problemow z przegladem.z kolei w atosie w tegorocznym przegladzie napisano,ze reczny jest juz na granicy tolerancji-a jest to najlepszy reczny,jaki kiedykolwiek mialem w aucie hmm.gifpo jego zaciagnieciu mozna wybic zeby o przednia szybe.byc moze badanie jest robione przy okreslonym zaciagnieciu hamulca,a nie przy maksymalnym?

Napisano

w bravach "wyciagaly" sie linki-robily sie po latach elastyczne i to oslabialo reczny.zmien linki jak masz chec palacz.gif moze pomoze.

Napisano

> Tylko ze twoje przeglady sa w PL. A jego w UK.

> I to jest wlasnie ta roznica.

Nie znam sie na wynikach, ktore powinien osiagnac samochod na rolkach w trakcie badania, diagnosci twierdza, ze jest w normie.

Czyli twierdzisz, ze macie tam ostrzejsze normy czy, ze mi podaja naciagane wyniki? Dodam, ze sam pytalem sie o ten reczny (zarowno obceego jak i znajomego diagnosty), bo jak kolega chcialem cos w nim poprawic, a nie dostac jedynie pieczatke badania w DR.

Napisano
  • Autor

> w bravach "wyciagaly" sie linki-robily sie po latach elastyczne i to

> oslabialo reczny.zmien linki jak masz chec moze pomoze.

ale tutaj raczej linki sa dobre-przy wspomnianym 8-9 zabku juz nie ma sil,aby pociagnac bardziej.poza tym jak juz wspomnialem zastanawiajace jest to,ze przy jezdzie do tylu jest duzo wieksza skutecznosc recznego-nie wiem,czy to norma czy nie.

Napisano

> ale tutaj raczej linki sa dobre-przy wspomnianym 8-9 zabku juz nie ma

> sil,aby pociagnac bardziej.poza tym jak juz wspomnialem

> zastanawiajace jest to,ze przy jezdzie do tylu jest duzo wieksza

> skutecznosc recznego-nie wiem,czy to norma czy nie.

ale oczywiście przeczytałes mojego posta skromny.gif

Quote:

jeśli chodzi o Elantrę ... to ustal po pierwsze jak jest realizowany ręczny w tym aucie czy przypadkiem nie występują tzw. tarczobębny to po pierwsze

bo jesli piszesz że do tyłu jest lepszy to duża szansa że masz tarczobębny smile.gif

Napisano

> ale tutaj raczej linki sa dobre-przy wspomnianym 8-9 zabku juz nie ma

> sil,aby pociagnac bardziej.

bo być może wspomniany 8~9 ząbek to już kres ruchu dźwigni i opiera się ona o jakiś element nadwozia... hmm.gif ale 9 ząbek to i tak dość "wysoko".

Napisano
  • Autor

> ale oczywiście przeczytałes mojego posta

offkors zlosnik.gif

linka od recznego dochodzi do zacisku hamulcowego.

Napisano

> offkors

> linka od recznego dochodzi do zacisku hamulcowego.

to jedyne co możesz zrobić oprócz wymiany klocków i tarcz to przeczyszczenie i nasmarowanie pracujących części zacisków hamulcowych

ps. no i możesz sprawdzić czy przypadkiem linka nie jest gdzies uszkodzona i nie "pracuje" podczas zaciągania ręcznego wink.gif

ps. tzw. ręczny to jest jak definicja wskazuje hamulec pomocniczy i ma zadziałać w momencie gdy auto stoi a nie zatrzymać auto w ruchu

więc jeśli po zaciągnięciu go auto nie stacza sie z dużej górki załóżmy na 3/4 gwizdka to aby sprawdzić czy działa na oba koła i zostawić

skromny.gif

Napisano
  • Autor

> bo być może wspomniany 8~9 ząbek to już kres ruchu dźwigni i opiera

> się ona o jakiś element nadwozia... ale 9 ząbek to i tak dość

> "wysoko".

raczej nie,bo w instrukcji obslugi pisze ze na 8 zabku kola powinny byc zablokowane-co sugerowaloby,ze jest jakis zapas.z ciekawosci sprawdze pozniej,czy da sie dalej pociagnac.

Napisano

Mi na przeglądzie zawsze mówią że juz od 3 ząbka powinien ręczny łapać zdecydowanie, co nie zmienia faktu że jak Ci trzyma na 8 ząbku to się nie będą czepiać, problem by był gdyby w ogóle prawie nie działał. U mnie oprócz regulacji przy bębnie jest jeszcze mechanizm przy gałce ręcznego i tam można też sporo wyregulować.

Napisano

> Czyli twierdzisz, ze macie tam ostrzejsze normy czy, ze mi podaja

> naciagane wyniki?

Niewiem. Ja nie mieszkam w UK. Ale slyszalem, ze przeglady sa bardzo rygorystyczne.

A wiem zato, ze w Polsce przeglady to fikcja. Duzo samochodow juz zabieralem na przeglad w PL i jeszcze nigdy nie zdazylo mi sie, zeby nie przeszedl przegladu. Normy mozliwe ze sa takie same, ale w Polsce sie do nich tak nie przywiazuje wagi. Gdyby dzialalo to tak samo jak w UK, to wiekszosc samochodow starszych niz 10 lat (a nawet i mlodszych) wogole nie mialoby prawa przejsc przegladu ze wzgledu na zly sklad spalin.

Napisano
  • Autor

> Może wystarczy podciągnąć linkę ... powinno się dać gdzieś przy

> dźwigni

probowalem-zanim jeszcze dzwignia osiagnie 1 zabek[1 zabek jest w wiekszej odleglosci od pozycji spoczynkowej niz zazwyczaj],juz jest wyczuwalne hamowanie.tak wiec nie da sie-chyba ze podciagnac bezposrednio przed badaniem technicznym.ale to chyba nic tak naprawde nie da,bo bedzie to do wykrycia z_lol1.gif

Napisano

> to jedyne co możesz zrobić oprócz wymiany klocków i tarcz to

> przeczyszczenie i nasmarowanie pracujących części zacisków

> hamulcowych

> ps. no i możesz sprawdzić czy przypadkiem linka nie jest gdzies

> uszkodzona i nie "pracuje" podczas zaciągania ręcznego

> ps. tzw. ręczny to jest jak definicja wskazuje hamulec pomocniczy i

> ma zadziałać w momencie gdy auto stoi a nie zatrzymać auto w

> ruchu

icon_eek.gif

a to nie jest hamulec awaryny ?

Quote:

Samochód zgodnie z przepisami musi być wyposażony w dwa układy hamulcowe:

* podstawowy (roboczy) - uruchamiany nogą poprzez naciśnięcie pedału hamulca. Hamowanie odbywa się tylko w czasie gdy hamulec jest naciskany (układ monostabilny)

* dodatkowy (awaryjny) - W razie awarii hamulca podstawowego ma on za zadanie awaryjne wyhamowanie pojazdu. Hamulec awaryjny jest aktywowany, w zależności od rozwiązania, ręką lub nogą. Działa on od momentu włączenia aż do momentu jego wyłączenia (układ bistabilny)

Napisano

> tylko jak to wytlumaczyc na przegladzie

Nic nie tłumaczyć.

Diagnosta też człowiek i wie, że są pewne sprzęty, w których ręczny służy do ozdoby bardziej, niż w celu spowalniania sprzętu (chyba, że liczymy dodatkową masę jako spowalniacz).

W starych pryszczolonezach ręczny był właśnie taki "ozdobny" bardziej i nikt nigdy się nie przypiep... czepiał.

Tak więc lusssss... ;-)

Napisano

może jakiś tunig z ręcznym hydraulicznym jak do driftu cfaniaczek.gif

BTw w nubirach też koledzy kombinowali jak zmieniłem cały zestaw na nowy i chodzi jak żyletka, a też wyglądał na dobry.

Napisano
  • Autor

> Nic nie tłumaczyć.

> Diagnosta też człowiek i wie, że są pewne sprzęty, w których ręczny

> służy do ozdoby bardziej, niż w celu spowalniania sprzętu

dzis bylem na rzeczonym MOT-reczny przeszedl bez problemow.natomiast tarcze z przodu do wymiany beksa.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.