Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce "na dwa razy"

Featured Replies

Napisano

Panowie, jest problem zlosnik.gif Kiedy naciskam na hamulec, pedał leci mniej więcej do połowy głębokości, następnie delikatnie zaczyna hamować przód, kiedy docisnę mocniej, ciastowato pedał wchodzi do oporu i czuć delikatną poprawę w hamowaniu (jakby dołączył słabo tył). Ale, jak odpuszczę pedał (wystarczy od połowy skoku) i nacisnę jeszcze raz, koła hamują wszystkie i zdecydowanie tak jak przed usterką.

Płynu jest na max, odpowietrzałem tył 2 razy, poprawiałem samoregulatory (po tym poprawieniu jest jeszcze gorzej). Nie wiem już co to może być... Jeden tłoczek (w lewym tylnym kole) trochę się poci, ale bez przesady, nie leje się z niego. Korektor siły hamowania? Mógłby dawać takie objawy?

Pacjent to opel frontera 2.0 sport z 93 roku a więc żadna technika. Proszę jednocześnie o nie przenoszenie na Opla, bo usterka niezbyt charakterystyczna tylko dla tej marki, tu ruch większy a sprawa gardłowa crazy.gif

Napisano

> Panowie, jest problem

Popros porzadny zaklad zeby Ci odpowietrzyl, bo wyraznie nieporzadnie to zrobiles.

Napisano

> Panowie, jest problem

Jak już na prawdę wyeliminujesz powietrze w układzie zlosnik.gif, a problem zostanie, to zabierz się za pompę hamulcową i powymieniaj uszczelnienia na tłokach.

Napisano

ręczy na zero

samoregulatory dokręcasz taż żeby koło stanęło i później luzujesz

cylinderek lepiej daj nowy

zakładając, że wszystko zrobiłeś dobrze a jak się nie poprawia to sprawdź pompę jak już było mówione

Napisano
  • Autor

Panowie, kurde, bez jaj zlosnik.gif Przelałem po 2 razy półlitrową butelkę płynu na każde koło, nie ma bata, żeby jeszcze gdzieś tam powietrze było.

Ja bym, po małej lekturze, poszedł tropem korektora jednak. To dziadostwo jest zamocowane cięgnem do mostu. Ale, ja ten most przeniosłem pod pióra resorów (taki tjun ofrołdowy zlosnik.gif ) po czym przedłużyłem mocowanie cięgna tego korektora do mostu. Tylko teraz zasada działania tego korektora... Jeśli buda jest w górze, czyli cięgno korektora jest napięte, wtedy tył hamuje słabo, tak? Jeżeli buda jest w dole, cięgno poluzowane, wtedy tył bierze mocniej, tak? Właśnie cyrki zaczęły mi się robić po tej zmianie. Z każdym ostrzejszym wypadem w teren (czyli parę skoków i duże wykrzyże) problem zaczął się delikatnie pogłębiać alien.gif Wniosek może być taki, że za którymś razem zwyczajnie rozciągnąłem za bardzo to cięgno i korektor zatrzymał się w pozycji "buda w górze, małe obciążenie, tył nie hamuje zlosnik.gif ". Jestem w bardzo dużym błędzie?

Napisano

> Panowie, kurde, bez jaj Przelałem po 2 razy półlitrową butelkę

> płynu na każde koło, nie ma bata, żeby jeszcze gdzieś tam

> powietrze było.

> Ja bym, po małej lekturze, poszedł tropem korektora jednak. To

> dziadostwo jest zamocowane cięgnem do mostu. Ale, ja ten most

> przeniosłem pod pióra resorów (taki tjun ofrołdowy ) po czym

> przedłużyłem mocowanie cięgna tego korektora do mostu. Tylko

> teraz zasada działania tego korektora... Jeśli buda jest w

> górze, czyli cięgno korektora jest napięte, wtedy tył hamuje

> słabo, tak? Jeżeli buda jest w dole, cięgno poluzowane, wtedy

> tył bierze mocniej, tak? Właśnie cyrki zaczęły mi się robić po

> tej zmianie. Z każdym ostrzejszym wypadem w teren (czyli parę

> skoków i duże wykrzyże) problem zaczął się delikatnie pogłębiać

> Wniosek może być taki, że za którymś razem zwyczajnie

> rozciągnąłem za bardzo to cięgno i korektor zatrzymał się w

> pozycji "buda w górze, małe obciążenie, tył nie hamuje ".

> Jestem w bardzo dużym błędzie?

Odłącz cięgno od mostu zablokuj na korektorze w pozycji max obciążenie. Następnie przetestuj hample. jeżeli sie poprawi to znaczy że coś po............łeś na sterowaniu korektorem.

Napisano

A co ma korektor do "wchodzenia" pedału?

Zobacz czy uszczelniania pompy nie wypłynęły wraz z płynem ok.gif

Napisano
  • Autor

A bo ja wiem co on ma... Może jak nacisnę za pierwszym razem, to przepycham płyn przez leciutko otwarty zaworek w korektorze, pompując drugi raz, może zwiększam ciśnienie i wtedy tył raczy zahamować...

Pompa nie cieknie ani do środka samochodu ani pod maską. Z resztą płynu nie ubywa.

Napisano

> może ciśnienia w sobie nie trzyma i zamiast "przepychac" płyn

> przelewa go pomiędzy semeringami to był czesty przypadek poldka

> i kaszla ale żeby "łopla"?

a w czym on lepszy od polda czy fiata ? nastoletni opel icon_rolleyes.gifskromny.gif

Napisano
  • Autor

> a w czym on lepszy od polda czy fiata ? nastoletni opel

Te, reno... wpysk.gifzlosnik.gif

Napisano

> a w czym on lepszy od polda czy fiata ? nastoletni opel

niewiem.gif

ale nawymieniałem się tych semeringów tylko w tych 2 autach biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif może dlatego, że była możliwość zakupu samych uszczelniaczy.

Napisano

Jeden tłoczek (w lewym tylnym kole)

> trochę się poci, ale bez przesady, nie leje się z niego.

Lac sie nie leje, ale moze lapac powietrze i robic korektory w wala.Pedal na dwa razy to typowy obiaw powietrza w ukladzie.

Napisano
  • Autor

Tak czy owak, na pewno kupię i zastosuję zestaw naprawczy na ten tłoczek. Nie no, idę do garażu pomyśleć nad tym korektorem, jutro wieczorem samochód już musi być 100% sprawny crazy.gif

Napisano

> Tak czy owak, na pewno kupię i zastosuję zestaw naprawczy na ten

> tłoczek. Nie no, idę do garażu pomyśleć nad tym korektorem,

> jutro wieczorem samochód już musi być 100% sprawny

A tłoczki i prowadnice wszystkie ładnie chodzą, że klocki są dobrze dociskane całą powierzchnią?

Napisano
  • Autor

Tak, sprawdziłem przód najpierw, bo myślałem, że będzie łatwiej zlosnik.gif Zaciski chodzą, klocki równiutko przytarte.

Właśnie z oględzin wróciłem, ten korektor ma skok jakieś 3mm, nie za mało? Co ciekawsze, nie było większej różnicy między wciśniętym i wyciśniętym zaworkiem. Przewód stalowy idący do jednego koła był trochę zagięty przy samym bębnie, rozprostowałem go, ale raczej jego też trzeba będzie wymienić. Co ciekawe, przy odpowietrzaniu tego koła, czuć większy opór pod pedałem, czyżby przez zagięcie na przewodzie? Niby go rozprostowałem, ale nie mam możliwości kontroli, bo zagięcie schowane jest pod śrubą od beczułki.

I teraz nie wiem, zaślepiać powrót z korektora, żeby ten wcale nie działał, czy brać się od razu za pompę...

crazy.gif

Napisano

> Tak, sprawdziłem przód najpierw, bo myślałem, że będzie łatwiej

> Zaciski chodzą, klocki równiutko przytarte.

> Właśnie z oględzin wróciłem, ten korektor ma skok jakieś 3mm, nie za

> mało? Co ciekawsze, nie było większej różnicy między wciśniętym

> i wyciśniętym zaworkiem. Przewód stalowy idący do jednego koła

> był trochę zagięty przy samym bębnie, rozprostowałem go, ale

> raczej jego też trzeba będzie wymienić. Co ciekawe, przy

> odpowietrzaniu tego koła, czuć większy opór pod pedałem, czyżby

> przez zagięcie na przewodzie? Niby go rozprostowałem, ale nie

> mam możliwości kontroli, bo zagięcie schowane jest pod śrubą od

> beczułki.

> I teraz nie wiem, zaślepiać powrót z korektora, żeby ten wcale nie

> działał, czy brać się od razu za pompę...

żeby korektor nie działał to musiałbys podłaczyc przewody hamulcowe bez niego...

co rozumiesz przez "zaślepiać powrót z korektora"? -

poza tym zasada korekora jest taka że im bardziej napieta sprezyna/dźwignia tym mocniej hamuje.

ale na skok pedłau raczej on nie ma wpływu - jedynia taka sprawa że powinno sie auto odpowietrzac przy korektorze w pozycji obciązony (przynajmniej na tyle żeby płyn hamulcowy przepuszczał)

odpowietrz porządnie gada...

ja kiedys 2 lity płynu hamulcowegop przepompowałem przez audicę zanim się pedał hamulca zrobił ...

a o mercedas 124 to juz nawet wspominał nie będę (idiotyczna budowa zbiornika płynu hamulcowego)

pozdr

Napisano
  • Autor

Ten korektor to jakaś pokopana konstrukcja... Kiedy sprężyna jest zwolniona to samochód jest niedociążony, teoretycznie nie hamuje tył mocno. A zaworek/sprężynę wciska pałąk z grubego drutu spineyes.gif Do korektora dochodzą dwa przewody stalowe - obydwa z pompy, jeden bezpośrednio (powrót jak sądzę) drugi przez rozdzielacz od przednich kół. Z korektora wychodzi jeden przewód idący dalej na trójnik do tylnych kół. Tylko, jak czytam i czytam te opinie na necie, to raczej korektor nie ma wpływu na pedał... Jednak jeśli w tym samochodzie jest powrót płynu, to możliwe, że jednak jakoś oddziaływuje na siebie spineyes.gif

Napisano
  • Autor

Ok, dla potomnych:

Wymieniłem uszczelniacze pompy oraz porządnie wyregulowałem samoregulatory z tyłu. Hamulce jak brzytwa zlosnik.gif

Napisano

> Ok, dla potomnych:

> Wymieniłem uszczelniacze pompy

Że tak powiem: a nie mówiłem grinser006.gif

Napisano

> Ok, dla potomnych:

> Wymieniłem uszczelniacze pompy oraz porządnie wyregulowałem

> samoregulatory z tyłu. Hamulce jak brzytwa

czyli jak w Fiacie / Poldzie ...

ps. a co masz do renault icon_eek.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Że tak powiem: a nie mówiłem

Oj tam, cicho wpysk.gifzlosnik.gif

> czyli jak w Fiacie / Poldzie ...

> ps. a co masz do renault

A idź mi z tym francuzem zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.