Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skąd ten olej?

Featured Replies

Napisano

Podczas zabawy z plynem chlodniczym zauważyłem ze na oslonie silnika mam mokra plame z oleju w okolicach filtra powietrza oslabiony.gif

Na fotce tego nie widac ale ten 'pojemnik' pod filtrem tez jest zaolejony ale zrzucam to na waz odmy.

Natomiast skąd tutaj olej? niewiem.gif

281828656-20090107149.jpg

Poki co przetarlem i zobacze co bedzie jak bede zmienial olej pod koniec miesiaca.

post-109412-14352499422941_thumb.jpg

Napisano

Ja miałem taki sam problem i też miesiąc temu powycierałem. Zobaczę na wiosnę jakie efekty. A póki co to też na ten temat zbieram informacje. Z tego co wiem "Skrzynka" to intercooler.Pozdrawiam. 30.GIF

Napisano

> Ja miałem taki sam problem i też miesiąc temu powycierałem. Zobaczę

> na wiosnę jakie efekty. A póki co to też na ten temat zbieram

> informacje. Z tego co wiem "Skrzynka" to intercooler.Pozdrawiam.

hmm to olej z turbo.turbina puszcza))

Napisano
  • Autor

> Ja miałem taki sam problem i też miesiąc temu powycierałem. Zobaczę

> na wiosnę jakie efekty. A póki co to też na ten temat zbieram

> informacje. Z tego co wiem "Skrzynka" to intercooler.Pozdrawiam.

Nie nie o ta 'skrzynke' mi chodzi zeby.GIF

Raczej o to co stanowi jakby jednosc z filtrem powietrza i jest bezposrednio pod nim. Dochodzi tam wezyk ktory widac na zdjeciu

Napisano
  • Autor

> hmm to olej z turbo.turbina puszcza))

Do turbiny to stąd raczej daleko i zadnego polaczenia wiec chyba to nie to hmm.gif

Napisano

> Do turbiny to stąd raczej daleko i zadnego polaczenia wiec chyba to

> nie to

No nie, no chyba blisko shocked.gif ale raczej to nie to 270751858-jezyk.gif

Ja obstawiam nieszczelność na podłączeniu karbowanego kolanka odmy do rurki filtr->turbo

i że będzie wymiana sparciałego, gumowego pajączka.

Napisano

> Do turbiny to stąd raczej daleko i zadnego polaczenia wiec chyba to

> nie to

Nie no fajnie sie to czyta hehe.gifhahaha.gif

Napisano

> Mnie tez wydaje się, że to nie turbina. /lepiej nie/

Turbina, lub olej z odpowietrzenia karteru. Jeśli oleju w rurach jest wiele, a z silnika nie ubywa to jest nie najgorzej. Ja obstawiam uszczelnienie turbiny.

Napisano

olej jest z turbiny - masz luźne opaski lub przetarte i tamtedy sie sączy wraz z powietrzem.... wymienić kolanko i dac nowe opaski - polecam na klej ok.gif

Napisano

> olej jest z turbiny - masz luźne opaski lub przetarte i tamtedy sie

> sączy wraz z powietrzem....

Pytanie do kol. Liska: Czy jeśli uszczelnimy przewody, to olej nie będzie się wydostawał? Moim zdaniem jeśli wydostaje się z uszczelnienia sprężarki to będzie spływał do tego zbiorniczka pod filtrem. Oczywiście nie wydostając się na zewnątrz, czy tak?

Napisano

> Moim zdaniem jeśli wydostaje się z

> uszczelnienia sprężarki to będzie spływał do tego zbiorniczka

> pod filtrem. Oczywiście nie wydostając się na zewnątrz, czy tak?

moim zdaniem - NIE

Jeśli turbina puszcza olej, to idzie on szczelnymi przedodami do IC a następnie (to co przejdzie, bo część zostanie w IC) do układu dolotowego i do cylindrów....

Ta puszka pod obudową filtra, to nie zbiornik na olej hehe.gif. To rodzaj puszki rezonansowej dla powiertrza z silnika (odmy).

hmm.gif

Napisano

> Ta puszka pod obudową filtra, to nie zbiornik na olej . To rodzaj

Nie wiedziałem o tym. Jeśli można mam jeszcze pytanie: ile oleju w tych przewodach może być? Wielu pisało że mogą być niewielkie ilości. W moim JTD właśnie w tym zbiorniczku było 50, a może 70 gr. Auto mam krótko i nie wiem ile się tam zbierał. Pewnie nikt tam wcześniej często nie zaglądał, bo filtr powietrza był czarny z obu stron.

Napisano

> Nie wiedziałem o tym. Jeśli można mam jeszcze pytanie: ile oleju w

> tych przewodach może być? Wielu pisało że mogą być niewielkie

> ilości.

najlepiej jest jak jest tylko zapocenie się przewodów od środka

W moim JTD właśnie w tym zbiorniczku było 50, a może 70

> gr.

to zależy przez ile czasu tyle się uzbierało. Ja bym (na ile masz warunki)oczyścił przewody, powycierał co się da i porządnie pozakładał opaski. Po kilku dniach/tygodniu sprawdził jak to wygląda, jak wiele się zgromadziło..

Auto mam krótko i nie wiem ile się tam zbierał. Pewnie nikt

> tam wcześniej często nie zaglądał, bo filtr powietrza był czarny

> z obu stron.

Filtr był czarny raczej z brudu. Czy może był w mazi olejowej?? Jeśli tak to może być z turbo 30.GIF

Napisano

Olej zawsze będzie sie wydostawał z turbiny.. ale jeśli nie pali ci auto 0,5 litra na 1000 km oleju tylko 0,2 na 10.000 km to wszystko poleci poprzez IC do kolektora i zostanie spalone...

Zapocenia to przecieki... jak masz rurę z centralnego ogrzewania lub kaloryfer w domu również wolisz aby był/a suchy/a ... wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nie no fajnie sie to czyta

Chyba mialem mylne wyobrazenie o polozeniu turbiny mlot.gif

Bede wymienial olej w najblizszym czasie to porozkrecam to, przeczyszcze i zobaczymy co sie bedzie dzialo confused.gif

Napisano

> najlepiej jest jak jest tylko zapocenie się przewodów od środka

Ja bym (na ile masz

> warunki)oczyścił przewody, powycierał co się da i porządnie

Tak właśnie zrobiłem. Wyczyściłem przewody wewnątrz, ten zbiorniczek, wszystko dobrze skręciłem. Chwilowo nie mogę sprawdzić zużycia oleju,ponieważ jestem unieruchomiony: czekam na garaż z kanałem bo muszę jeszcze wymienić tarczę sprzęgłową. (Mam garaż bez kanału)

> Filtr był czarny raczej z brudu. Czy może był w mazi olejowej??

Nie , oleju w filtrze nie było, ale był bardzo brudny. Wyglądał jakby był dawno wymieniany, dlatego wnioskuję, że olej ten długo się tam zbierał, ale faktycznie było go tam sporo.

Napisano

> Nie nie o ta 'skrzynke' mi chodzi

> Raczej o to co stanowi jakby jednosc z filtrem powietrza i jest

> bezposrednio pod nim. Dochodzi tam wezyk ktory widac na zdjeciu

Ten przewód to od odpowietrzenia skrzyni korbowej, jedna jego część wchodzi do rury od kolektora ssącego(przed turbo) a od jej spodu (z części tej "karbowanej" ) nadmiar skroplonych par oleju ścieka do tej puszki. Sens i cel tego rozwiązania ???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.