Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F, X14XE] To jest linka prędkościomierza?

Featured Replies

Napisano

W załączniku, tylko jej dotknąłem, chyba już była pęknieta wcześniej trochę... Cholerny mróz... To jest linka prędkościomierza? Czyli bardzo złe wieści bo się nie da bez niej jechać i oryginał bardzo drogi?

281831784-linka.jpg

Ona się składa z 2 części? da się rozpiąc w tym miejscu?

EDIT:

W archiwum wyczytalem ze powinna wywalic blad i sajonara... a tu jednak da sie jezdzic, zero bledow, tylko predkosci nie mam. zeby.GIF

post-32077-14352499438371_thumb.jpg

Napisano

> W załączniku, tylko jej dotknąłem, chyba już była pęknieta wcześniej

> trochę... Cholerny mróz... To jest linka prędkościomierza? Czyli

> bardzo złe wieści bo się nie da bez niej jechać i oryginał

> bardzo drogi?

> Ona się składa z 2 części? da się rozpiąc w tym miejscu?

> EDIT:

> W archiwum wyczytalem ze powinna wywalic blad i sajonara... a tu

> jednak da sie jezdzic, zero bledow, tylko predkosci nie mam.

Tak to linka prędkościomierza.

Mi się ostatnio zerwała 1 listopada i tez dało się jechać tylko nie było prędkościomierza no i wywalał błąd silnika - czujnik przebytej drogi.

Napisano
  • Autor

> Mi się ostatnio zerwała 1 listopada i tez dało się jechać tylko nie

> było prędkościomierza no i wywalał błąd silnika - czujnik

> przebytej drogi.

Faktycznie, dopiero po przejechaniu 10km zaczela swirowac. Wywala blad i gasnie po wcisnieciu sprzegla... Nic przyjemnego. frown.gif Ciekawe jak on to sprawdza i po kiego.

Napisano

> Faktycznie, dopiero po przejechaniu 10km zaczela swirowac. Wywala

> blad i gasnie po wcisnieciu sprzegla... Nic przyjemnego.

> Ciekawe jak on to sprawdza i po kiego.

Sprawdza bardzo prosto poprzez impulsator w zegarach. z niego idzie sygnał na kompa i co ciekawe tym kabelkiem jeśli dobrze kojarzę gada też immobilizer ze sterownikiem silnika. Ten sygnał idzie także do radia i na wyświetlacz.

Napisano

> Faktycznie, dopiero po przejechaniu 10km zaczela swirowac. Wywala

> blad i gasnie po wcisnieciu sprzegla... Nic przyjemnego.

> Ciekawe jak on to sprawdza i po kiego.

U mnie silnik nie gasł a musiałem bez linki przejechać prawie 150 km.

Napisano

> U mnie silnik nie gasł a musiałem bez linki przejechać prawie 150 km.

silnik nie gaśnie jeśli nim nie hamujesz, zgaśnie po wciśnieciu sprzęgła jeśli zdjąłeś nogę z gazu podczas jazdy na którymś z biegów i zwalniałeś silnikiem....

Napisano

> silnik nie gaśnie jeśli nim nie hamujesz, zgaśnie po wciśnieciu

> sprzęgła jeśli zdjąłeś nogę z gazu podczas jazdy na którymś z

> biegów i zwalniałeś silnikiem....

A co Ty mi piszesz czy mi gasł ? yikes.gif

Jak pisze że nie gasł to nie gasł. Hamowałem i silnikiem i sprzęgła też musiałem używać bo nie wiem jak bez niego bym przez Poznań przejechał shocked.gif

W dodatku jeździłem jeszcze bez linki przez 10 dni po mieście i nie zgasł ani razu, za to kontrolka paliła się cały czas. Gazować oczywiście nie musiałem, jeździłem tak samo jak by linka była.

Napisano

niekoniecznie... mi gasł na wolnych obrotach na skrzyżowaniach ;-)

musiałem cały czas gazować zlosnik.gif

Napisano

> W załączniku, tylko jej dotknąłem, chyba już była pęknieta wcześniej

> trochę... Cholerny mróz... To jest linka prędkościomierza? Czyli

> bardzo złe wieści bo się nie da bez niej jechać i oryginał

> bardzo drogi?

> Ona się składa z 2 części? da się rozpiąc w tym miejscu?

> EDIT:

> W archiwum wyczytalem ze powinna wywalic blad i sajonara... a tu

> jednak da sie jezdzic, zero bledow, tylko predkosci nie mam.

oryginal jakies 100-120 zeta. Jak nie chcesz tyle dawac kup uzywana, ale oryginlna!! ok.gifcool.gif

Napisano

Rodzicom kiedys tesz szczelila jezdzili z tydzien bez linki nic kompletnie sie niedzialo zadne gasniecie i kontrolki.Musielismy kupic w serwisie bo wszyscy wciskali zamienniki dlugosci okolo 50cm a orginal jest ze trzy razy dluszszy.

Napisano

Quote:

Sprawdza bardzo prosto poprzez impulsator w zegarach. z niego idzie sygnał na kompa i co ciekawe tym kabelkiem jeśli dobrze kojarzę gada też immobilizer ze sterownikiem silnika. Ten sygnał idzie także do radia i na wyświetlacz.

Ale klimat... Przed świętami robiłem modyfikację zagarów, co się wiązało z ich wyjęciem. W trakcie roboty okazało się, że muszę jechać na chwilę do Świdnicy (15 km od miejsca w którym mieszkam), ale zegarów podłączać mi się nie chciało...

Tak więc poszedłem do auta, odpaliłem i... pojechałem. Z dziurą zamiast licznika. Niepodłączona linka trochę się telepała w tej dziurze i... to była właściwie jedyna niedogodność jakiej doświadczyłem. Nie gasł, pracował równo przez całe 30km. Checka nie wywalił... bo nie miał na czym 270751858-jezyk.gif Tak więc chyba nie zawsze głupieje.

Swoją drogą podepnę się pod temat. Ojcu kiedyś strzeliła ta linka i kazał założyć zamiennik. Do tej pory trochę terkotał, ale znośnie. Po przeróbce zegarów i ponownym podłączeniu to terkotanie jest niestety trudne do zniesienia. W związku z tym mam takie pytanie: wie ktoś gdzie w okolicach Poznania można szukać oryginalnej używki, ewentualnie nówki(jestem zdesperowany, zapłacę te 120 zł 270751858-jezyk.gif)

Silnik ten sam co ma Rafla

Napisano
  • Autor

> mam takie pytanie: wie ktoś gdzie w okolicach Poznania można

> szukać oryginalnej używki, ewentualnie nówki(jestem

> zdesperowany, zapłacę te 120 zł )

> Silnik ten sam co ma Rafla

firma krisba http://www.gsi-goszczynski.pl/ poleca zamiennik za 48PLN ktory ma nie halasowac. Ewentualnie oryginal 115 (- rabat, nie wiem ile). Chyba sie zdecyduje na zamiennik, jak bedzie halasowac to im uszy poobrywam. zeby.GIF W uzywkach na allegro posucha. Aha, oryginal to ten dzielony, mi jak widac na zdjeciu pekla na tym dzieleniu, linka w tym miejscu jest mocno wygieta wiec nie dziwota ze z czasem plastik sie wyrobil. Zamiennik jest w calosci.

Aha, podobno jest 5 rodzai tych linek do X14XE zeby.GIF

Napisano

> Aha, podobno jest 5 rodzai tych linek do X14XE

yikes.gif Ale numer, na to bym nie wpadł...

W http://www.gsi-goszczynski.pl/ kupowałem już zamiennik lusterka i było świetne. Tak się złożyło że w przeciągu miesiąca drugi raz straciłem to samo lusterko i drugi zamiennik kupowałem w opel-shopie. Taki badziew, że szkoda słów. Tak więc do Goszczyńskiego mam zaufanie. Jednocześnie czytałem, że jeśli to tylko możliwe to ta linka powinna być oryginalna.

Na razie specjalnie mi się nie spieszy, wkurza mnie to terkotanie, ale jeszcze z nim wytrzymam. W sumie to nawet jeszcze nie wiem jak tą linkę wymienić, a w Poznaniu nie mam garażu do grzebania w aucie. Na wiosnę jak się trochę cieplej zrobi to będę kombinował, ale linkę chcę kupić już teraz.

Tak więc jeśli kolega kupi ten zamiennik i nie będzie przy nim terkotania i skakania wskazówki to byłbym wdzięczny za stosowną informację smile.gif

Napisano

U mnie ta linka nie jest dzielona i jest zupełnie schowana za serwo hamulcowym. Potrafi się odezwać raz na pół roku jakieś terkotanie ale pomaga poruszanie nią, powyginanie na lewo i prawo i jest cisza

Napisano

Niekoniecznie, u mnie impulsator nie działa już 3 lata, zawsze hamuję silnikiem a silnik nie zgasł ani razu,,,

Napisano

> A co Ty mi piszesz czy mi gasł ?

> Jak pisze że nie gasł to nie gasł. Hamowałem i silnikiem i sprzęgła

> też musiałem używać bo nie wiem jak bez niego bym przez Poznań

> przejechał

> W dodatku jeździłem jeszcze bez linki przez 10 dni po mieście i nie

> zgasł ani razu, za to kontrolka paliła się cały czas. Gazować

> oczywiście nie musiałem, jeździłem tak samo jak by linka była.

nie, poprostu jestem zbyt leniwy żeby machać kółkiem myszki a Twój post był ostatni wink.gif opisałem mój przypadek jak padł mi owy czujnik.....zaobserwowałem też że na lpg błędu nie wywala ale tak czy siak mi zgaśnie przy najbliższej okazji, jak zwolnie silnikiem

Napisano
  • Autor

Z pomocą taśmy klejącej oraz śliny: zeby.GIF

281836659-linka2.jpg

Przejechałem 100km i się trzyma zeby.GIF

Tak z ciekawości, czy kręcąc tą linką w przeciwną stronę da się cofnąć licznik?

post-32077-14352499492627_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Tak więc jeśli kolega kupi ten zamiennik i nie będzie przy nim

> terkotania i skakania wskazówki to byłbym wdzięczny za stosowną

> informację

klnie.gif i tyle... napiernicza że ucho więdnie. Równie dobrze mogłem kupić taką za kilkanaście PLN, zobaczymy co sprzedawca powie. Do tego sam nie mogłem wymienić bo zupełnie nie miałem dostępu od góry (węże od gazu) i musiałem oddać mechanikowi... sciana.gif

Napisano

Mi kiedys linka strzeliłą przy samej skrzyni. Wymontowałem stara z pancerza, pamiętam że akurat miałem od żuka samą linkę, była długa, więc ją skróciłem i zamontowałem. Zadnego terkotania, cisza. Do dzisiaj obecny użytkownik Astry, pomyka na tej lince beż zadnego problemu i hałasu waytogo.gif

Napisano

> od żuka

Brawo za inwencję. Moja linka pękła dokładnie tak jak kolegi Rafla. Zdjąłem ten kawałek blaszki, dorobiłem tulejkę z erthalonu (taki twardszy poliamid) skleiłem to poxipolem do kupy i jeżdżę tak już dwa lata - bez terkotania - to tak a`propos inwencji i cen, nie terkoczących linek. ok.gif

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Odkopie stary wątek, jak już pisałem pierwsza nie oryginalna linka strasznie terkotała, wymieniłem na oryginalną za kupę kasy... (czego się nie robi dla żonki) Na początku było nawet cicho (lekko słyszalna), z czasem coraz głośniej. Zmiana ułożenia/prowadzenia linki wpływa na głośność terkotania jednak przestać zupełnie nie chce. Linka jest napewno oryginalna, wygląda identycznie jak stara...

Macie pomysł co z tym zrobić? Bo zaczynam wątpić by była to wina linki? W liczniku coś? A może ślimak skacze?

Napisano

> Zmiana

> ułożenia/prowadzenia linki wpływa na głośność terkotania jednak

> przestać zupełnie nie chce. Linka jest napewno oryginalna,

> wygląda identycznie jak stara...

> Macie pomysł co z tym zrobić? Bo zaczynam wątpić by była to wina

> linki? W liczniku coś? A może ślimak skacze?

zwróć uwagę, żeby na odcinku zegary-gródź linka była prosta ok.gif

wg mnie nawet niewielkie zagięcie jej w tym miejscu powoduje powstawanie niepożądanych dźwięków

Napisano
  • Autor

> zwróć uwagę, żeby na odcinku zegary-gródź linka była prosta

> wg mnie nawet niewielkie zagięcie jej w tym miejscu powoduje

> powstawanie niepożądanych dźwięków

Testowane na milion sposobow... frown.gif

Przy pierwszej lince facet zarzekal sie ze jestem pierwszy ktory sie na nia skarzy, moze sciema ale raczej czlowiek godny zaufania. A tu jeszcze oryginalna tez sie tlucze... stad zaczynam watpic czy to wina linki.

Napisano

> Testowane na milion sposobow...

> Przy pierwszej lince facet zarzekal sie ze jestem pierwszy ktory sie

> na nia skarzy, moze sciema ale raczej czlowiek godny zaufania. A

> tu jeszcze oryginalna tez sie tlucze... stad zaczynam watpic czy

> to wina linki.

no to dla spokoju wymień ślimak, choć wątpię, że to on jest przyczyną

koszt ~12zł ;-)

Napisano
  • Autor

> koszt ~12zł ;-)

Uff przynajmniej jedno tanie zeby.GIF Tyle moge jeszcze zainwestowac.

• 3 miesiące później...
Napisano

Odkopuję.

Czy możliwe jest rozebranie i ponowne zmontowanie tej cholernej linki na odcinku od zegarów do łączenia?

Myślę nad posmarowaniem jej czymś, bo przecież terkocze jakby jej zimno było.

Próbowałem ją inaczej ustawiać, po obu stronach kolumny, ale niestety zrobiło się jeszcze gorzej.

Wcześniej terkotała powyżej 80-90, teraz zaczyna już od 50.

Chyba że ktoś poleci sprawdzony zamiennik.

Jedyne co mi przychodzi do głowy, żeby przy montowaniu uważać i nie wyginać jej zbytnio, może jak się linka trwale odkształci wewnątrz pancerza, to potem daje po uszach.

Wracając do pytania, oglądałem oba końce i nie znalazłem metody na wyjęcie linki z pancerza.

Napisano
  • Autor

> Wracając do pytania, oglądałem oba końce i nie znalazłem metody na

> wyjęcie linki z pancerza.

Chyba sie nie da, jak znajde stara polamana to powiem dokladniej co i jak.

Moja ciagle terkocze, na chwile, moze na dzien dwa pomoglo jak jej oleju do srodka nalalem zeby.GIF Moze faktycznie masz racje, ze jak na dzien dobry za mocno byla zgieta to cos sie w niej "popsulo". Aha, teorie ze jest za dluga i jest scisnieta tez wykluczylem...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.