Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie

Featured Replies

Napisano

Jest akurat taki wątek na AK o ubezpieczeniach. Wszedłem sobie na stronę CU i policzyłem składkę, jaka wyszłaby mi gdybym u nich ubezpieczał. Prawie 6 tys. Horror jakiś.

Stąd pytanie: ile płacicie za ubezpieczenie auta?

U mnie jest tak:

Lacetti 2,0 TCDi

Rok prod.: 2007

Rejestracja w Katowicach

Auto w leasingu

OC+AC+NW+Assistance+Ubezp. od utraty wartości

Auto ubezpieczone w PZU, ale płacę przez Masterlease

1 drobna szkoda z AC w 2008

Składka roczna: 2 570zł

EDIT: Zakładam przy wyliczeniach brak zniżek, ponieważ przy kupnie i ubezpieczaniu auta nikt się mnie o żadne zniżki nie pytał.

Napisano

> U mnie jest tak:

> Lacetti 2,0 TCDi

> Rok prod.: 2007

> Rejestracja w Bedzinie

> OC+AC+NW+Assistance

Hestia

> 1 drobna szkoda z AC w 2008

> Składka roczna: 1 370zł

Napisano
  • Autor

> Sprawdź więcej ubezpieczycieli, w tym tych ubezpieczających "direct"

> Ja obecnie przy full zniżkach, ubepieczyłem w pakiecie poprzez mBank

> za 1000zł na kwotę 28000zł.

Ja tylko tak z ciekawości sprawdziłem - z mojego ubezpieczenia jestem zadowolony. Ubezpiecza firma leasingowa, ja tylko raz na rok dostaję fakturę. Wygodnie i łatwo. W razie szkody też oni się martwią.

Jak wyżej napisałem, miałem jedną małą szkodę w zeszłym roku (spotkanie z małym murkiem, trochę wyższym niż krawężnik - ale dostało się chłodnicy). Likwidacja wyglądała tak, że skontaktowałem się z leasingodawcą i nic więcej mnie praktycznie nie obchodziło.

Oni wezwali assistance, które zabrało auto do ASO. W ASO zostawiłem dokumenty i kluczyki, a jak auto było gotowe to je odebrałem. Całą resztę załatwiali sobie sami. To jest chyba największy plus leasingu.

Napisano

Warszawa, AXA w wersji prawie max, 5 lat bezszkodowych, 1520 chyba

Wg kalkulatora AXA wychodzi taniej, ale jak sie uwzględni dodatkowe ryzyka koszt wzrasta.

Napisano
  • Autor

> Warszawa, AXA w wersji prawie max, 5 lat bezszkodowych, 1520 chyba

> Wg kalkulatora AXA wychodzi taniej, ale jak sie uwzględni dodatkowe

> ryzyka koszt wzrasta.

Wg kalkulatora AXA wyszło mi 6375zł!

Napisano

> Ja tylko tak z ciekawości sprawdziłem - z mojego ubezpieczenia jestem

> zadowolony. Ubezpiecza firma leasingowa, ja tylko raz na rok

> dostaję fakturę.

Firma leasingowa ma zupełnie inne warunki w TU niż klient indywidualny ok.gif

Napisano
  • Autor

> Firma leasingowa ma zupełnie inne warunki w TU niż klient

> indywidualny

Wiem, dlatego chciałem porównac o ile lepsze/gorsze.

Napisano

Przez mBank i w AXA wychodzi mi pełen pakiet ~2k pln (suma ubezpieczenia 35k pln, zniżka w OC 30%, AC liczę bez), Generali 2700, AllianzDirect - jakaś chora stawka prawie 4tys. Pewnie skończy się na kontynuacji w Hestii - za nowe auto z full opcją 'komfort' (pełen Assistance) płaciłem 2200, więc mam nadzieję, że nie wzrośnie.

• 4 miesiące później...
Napisano

Witam....

Mija roczek...trzeba ponownie ubezpieczyć autko. Jak zwykle latanie po stronach i szukanie ...kto chce mniej. Mam kolegę zajmującego się zawodowo ubezpieczeniami. Wynalazł mi jakieś tam Polskie Towarzystwo Ubezpieczeniowe za 1400 zł (OC+AC+NW) ze zniżkami 40% Oc i chyba 10 AC. Myślę sobie chyba nieźle...bo zakładałem coś koło 2tys (chyba nieświadomie). No nic myślę sobie pojadę do salonu Checroleta i podpytam sympatyczną panią od ubezpieczeń (ubezpieczałem u nich - Allianz, gdy kupowałem auto) ile ona zapragnie wyrwać mi z portfela. W duchu myślę sobie ...pewnie coś koło 2 tys., a Pani po naciśnięciu ENTERA mówi...w Allianz mają promocję i chcą tylko 950 zł za taki sam pakiet jaki kupowałem rok temu za 1,8 tys. Patrzę jej w oczy...no nie...nie jest nawalona. Pokazała mi zaraz symulację PZU...oj dużo ..dużo więcej.. około 1900 zł. Jedno mnie tylko zmartwiło...wartość rocznego auta - zakup 45tys - dzisiaj 31 tys - masakra. No ale cóż, mamy kryzys na całego. Może ktoś z Was zna jeszcze tańszego ubezpieczyciela ?

Napisano

> w Allianz

> mają promocję i chcą tylko 950 zł

No i w czym problem? Pakiet dilerski za 3% wartości. Bierz i się ciesz brawo.gif

Napisano

> No i w czym problem? Pakiet dilerski za 3% wartości. Bierz i się

> ciesz

Jaki jest maksymalny wiek samochodu który można ubezpieczyć w pakiecie dealerskim? Jaka będzie stawka w Warszawie - chyba więcej niż 3%?

Napisano

> Wiem, dlatego chciałem porównac o ile lepsze/gorsze.

Mam podobne autko i ubezpieczenie w PZU dealerskie wyniosło mnie 1400zł. To co masz w ubezpieczeniu komunikacyjnym sprzedanym przez firmę leasingową w zakresie ubezpieczenia jest o wiele szersze niż dla klienta indywidualnego. Gdybyś chciał ubezpieczyć indywidualnie auto z podobnym zakresem ubezpieczenia to składka byłaby podobna. Oferta dla leasingobiorców to warunki dla klientów korporacyjnych, czyli brak zwyżki składki za stłuczki i wypadki, brak redukcji sumy ubezpieczenia, stała cena przez cały czas trwania umowy leasingowej. W sumie wszystko zależy co sobie cenisz w ubezpieczeniu. Jeżeli chcesz full wypas, nie martwić się o cenę i zniżki i do tego w przypadku szkód nie tracisz swoich prywatnych zniżek to oferta firmy leasingowej będzie lepsza. Pamiętaj tylko, że jeżeli płacisz ubezpieczenie co miesiąc w czynszu leasingowym to wtedy firma leasingowa dolicza podatek VAT do ubezpieczenia.

Napisano

> Witam....

> Mija roczek...trzeba ponownie ubezpieczyć autko.

Popatrz dobrze od czego się ubezpieczasz i w razie szkody co dostaniesz z powrotem.

Czy wartość auta jest utrzymana do końca czasu ważności polisy, czy auto będzie robione na oryginałach czy zamiennikach, czy nasz udział w szkodzie własnej, czy ac nie masz w wariancie że pani przez telefon powie: masz pan pecha zamiast przysłać pomoc.

Jak w Allianz popytaj o różne zniżki np taką lub wiele innych

Napisano

> No i w czym problem? Pakiet dilerski za 3% wartości. Bierz i się

> ciesz

to owy pakiet 3% takze istnieje w dalszych latach uzytkowania ? ( bo myslalem ze tylko w pierwszym roku zakupu)

Napisano

> to owy pakiet 3% takze istnieje w dalszych latach uzytkowania ? ( bo

> myslalem ze tylko w pierwszym roku zakupu)

3 lata jak zapewniali w Krupnikach.

Napisano

> 3 lata jak zapewniali w Krupnikach.

a mi nic takiegow krupnikach nie mowili jak kupywalem swoje

Napisano

> a mi nic takiegow krupnikach nie mowili jak kupywalem swoje

zadzwoniłem do salonu - w moim przypadku (samochód ma niecałe 5 lat) ubezpieczenie AC + OC wynosi 4,3% wartości auta, ubezpieczyć można samochód do 60 przed zakończeniem polisy

Napisano

> to owy pakiet 3% takze istnieje w dalszych latach uzytkowania ? ( bo

> myslalem ze tylko w pierwszym roku zakupu)

Ubezpieczenia dealerskie ubezpieczyciele oferują najczęściej przez 5 lat od daty rejestracji, czytaj daty kupienia nowego auta w salonie.

Napisano

> Ubezpieczenia dealerskie ubezpieczyciele oferują najczęściej przez 5

> lat od daty rejestracji, czytaj daty kupienia nowego auta w

> salonie.

Czy owe ubezpeiczenia maja jakies haczyki itp ? w porownaniu jakbym ubezpieczal sam w jakiejs firmie ? (czy na cos trzeba uwazac?)

Napisano

> Czy owe ubezpeiczenia maja jakies haczyki itp ? w porownaniu jakbym

> ubezpieczal sam w jakiejs firmie ? (czy na cos trzeba uwazac?)

Nie, wręcz są lepsze np. Allianz w delaerskim oferuje w standardzie brak redukcji sumy ubezpieczenia w przypadku stłuczki. Na rynku normalnie kosztuje to od 10%-30% więcej podstawy składki. Cały bajer polega na tym, że towarzystwo ubezpieczeniowe zawiera umowę generalną z np. Fordem i ma sprzedaż na wysokim poziomie + małą liczbę szkód na portfelu. Inny też jest system prowizji pomiędzy dealerami a ubezpieczycielem co również wpływa na cenę.

Napisano

Mi najtaniej wyszło w Allianzu przez dealera (2 rok). 200 pln taniej od kontynuacji w Hestii i cos koło 200 taniej od mBankowego.

Napisano

> Mi najtaniej wyszło w Allianzu przez dealera (2 rok). 200 pln taniej

> od kontynuacji w Hestii i cos koło 200 taniej od mBankowego.

893goodvibes.gif

Napisano

a to sie ciesze bo jezeli to jakes 3.3 % wartosci auta to super bo zadnych znizek nie mam a symulujac na roznych kalkulatorach ubezpieczeniowych wychodzilo mi powyzej 2k zl

Teraz mam w PZU ( bo taki pakiet byl tylko dostepny - 3.3%)

Napisano

Byłem i zapłaciłem...........Wybrałem Allianz - 975 zł - 3,2% wartości auta - OC+AC+NW. Nigdzie nie znalazłem taniej. Umówiłem się na rozmowę z LINK4 - facet oddzwonił - porozmawialiśmy, a on mi, że 2300 zł proponuje do zapłaty. Jejku....toć to makabra.

Napisano

> Byłem i zapłaciłem...........Wybrałem Allianz - 975 zł - 3,2%

> wartości auta - OC+AC+NW. Nigdzie nie znalazłem taniej. Umówiłem

> się na rozmowę z LINK4 - facet oddzwonił - porozmawialiśmy, a on

> mi, że 2300 zł proponuje do zapłaty. Jejku....toć to makabra.

ja tez jak wchodzilem na kalkulatory ubezpieczeniowe to cena ubezpieczenia mojego autka wychodzila grubo ponad 2000 zl

Napisano

> ja tez jak wchodzilem na kalkulatory ubezpieczeniowe to cena

> ubezpieczenia mojego autka wychodzila grubo ponad 2000 zl

----------

Tak te kalkulatory internetowe chyba nie do końca uwzględniają wszystkie propocje itp. Babka w salonie ubsługuje także Hestię - a tam propozycja to 1400 zł - cztery stówki więcej - piechotą nie chodzi.

Napisano

> Byłem i zapłaciłem...........Wybrałem Allianz - 975 zł - 3,2%

> wartości auta - OC+AC+NW. Nigdzie nie znalazłem taniej.

No u mnie aż tak tanio nie było (coś koło 4.5%), bo chyba ta promocja jakoś później weszła. Może za rok się załapię... hmm.gif

Napisano

Ubezpieczyłem samochód - pakiet dealerski (z dobrą ochroną, w zeszłym roku miałem szkodę OC) Allianz 1064 zł, wg kalkulatorów on-line najtaniej wychodziło 1700 zł, wg AXA (w zeszłym roku tam było najtaniej 1530 - teraz 2850!)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.