Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Fabryczne głośniki Astra G

Featured Replies

Napisano

Tweetery i tył.

Czy ktoś fachowym okiem mógłby potwierdzić, że to są faktycznie orginalne fabryczne głośniki? Pewien nasz kącikowy sprzedawca twierdzi że to nie możliwe bo cena za niska i wogóle. zeby.GIF

Napisano

> Tweetery i tył.

> Czy ktoś fachowym okiem mógłby potwierdzić, że to są faktycznie

> orginalne fabryczne głośniki? Pewien nasz kącikowy sprzedawca

> twierdzi że to nie możliwe bo cena za niska i wogóle.

Wyglądają na oryginał, przynajmniej na moje oko.

Tyły nie są drogie bo i nie są rewelacyjne, po prostu kiepski głośnik tylko z ramka na stałe zamocowaną.

Ja do swojej F kupowałem ramki i głośniki blaupunkta oddzielnie z aluminiową membraną + zwrotnica i na radiu blaupunkta dźwięk jest naprawdę smaczny.

Co do tweeterów to do F płaciłem chyba po 20zł, tak więc ta cena nie jest taka niska.

Napisano

Tylne wygladaja na dedykowane tzn nie oryginalne z sklepu Opel czy tez wymontowane z auta. GM nigdy nie opisuje marki producenta czesci, lub zdarza sie to bardzo rzadko i na pewno nie na głosnikach.

Jak bedziesz przejezdzal przez Katowice to moge ci takie tyly sprezentowac. Leza u mnie na polce, stanu ich w 100% nie znam a zal wyrzucic.

Napisano
  • Autor

> Wyglądają na oryginał, przynajmniej na moje oko.

No właśnie chyba tylko na oko, miałem nadzieje że tanim kosztem skompletuje sobie głośniki w Astrze a to chyba się tak nie da. frown.gif Chyba że ktoś ma na pozbyciu to na priv. zeby.GIF

> Tyły nie są drogie bo i nie są rewelacyjne, po prostu kiepski głośnik

> tylko z ramka na stałe zamocowaną.

Co do jakosci to zdania sa podzielone, moj znajomy ma fabryczne 8 glosnikow i bardzo sobie chwali. Ja tez audiofilem nie jestem i wydaje mi sie ze moje 2 oryginalne glosniki graja calkiem OK, tzn akceptowalnie. zeby.GIF Brakuje mi glownie tweeterow, tyl jest zbedny ale jak by sie udalo skompletowac tanio to dlaczego nie.

> Co do tweeterów to do F płaciłem chyba po 20zł, tak więc ta cena nie

> jest taka niska.

Ale to niby nowe, a nie jakies kilkunastoletnie... Nie wiem, nie znam sie ale chyba glosniki traca z wiekiem swoje wlasciwosci.

Napisano

Dość często na Allegro pojawiaja się oryginały, nie wiem skąd oni to biorą ale niedawno kupiłem takie nowe po ~15zł/sztukę. Efekt moim zdaniem bardzo dobry, tył gra dużo lepiej.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Dość często na Allegro pojawiaja się oryginały, nie wiem skąd oni to

> biorą ale niedawno kupiłem takie nowe po ~15zł/sztukę. Efekt

> moim zdaniem bardzo dobry, tył gra dużo lepiej.

Celem uzupełnienia tematu pochwalę się że kupiłem używki tweetery 90520836 (zielone), w połączeniu z fajnym radyjkiem Alpine 101RM powalają zeby.GIF Ja więcej niczego nie potrzebuje i mam nadzieję że pozostane w tym przekonaniu na dłużej. zeby.GIF

Na tył też mam kupione używki (90520838) + tweetery jw., ale założe chyba dopiero na wiosne, za zimno by targać plastiki. W sumie na tył potrzebuje tylko po to by śwagrowi powiedzieć że też mam. zeby.GIF

Może jeszcze rozpiska tweeterów którą udało mi się zebrać:

Stare (dostępne używki na allegro):

90379282 (czarne)

90520836 (podobno lepsze zielone)

Nowe (nry z EPC, nie spotkałem na allegro):

90510072 - system 4-6 głośników - 49PLN/szt w hurtowni

90543453 - system 8 głośnikowy - 83PLN/szt w hurtowni

13236020 - jw, widziałem podróbke na allegro.

Wszelkie "nówki" na allegro w rozsądnych cenach to raczej podróbki... jak brać to tylko używki z miare nowych roczników. Ceny śmieszne, tweeter 10pln, głośnik tył 20pln.

może komuś się przyda. zeby.GIF

Napisano

A jak wygląda montaż tweeterów z przodu w gliwickiej Astrze G? Trzeba coś dłubać i ciąć kable, czy daje się zrobić w cywilizowany sposób?

Napisano
  • Autor

> A jak wygląda montaż tweeterów z przodu w gliwickiej Astrze G? Trzeba

> coś dłubać i ciąć kable, czy daje się zrobić w cywilizowany

> sposób?

Z pozoru banał, ale w tej temperaturze bywa różnie. Zaślepka lusterka jest na 3 spinkach, w sumie z obu stron urwałem 3 sztuki. Może jak bym był delikatniejszy to moze by wyszły... ale nie byłem. Gorzej bo z jednej strony spinka okazała się mocniejsza niż zaślepka, urwało się mocowanie, ale kropelka dała rady. zeby.GIF Spinki w Aso po 1PLN.

Kabelki do tweeterów zwinięte i spięte kawałkiem papierowej taśmy z kabelkiem do lusterka elektrycznego. Trzeba mieć długi palec z ostrym pazurem lub inną pomoc do rozerwania/rozcięcia tej taśmy.

Napisano

nie wiem skąd oni to

> biorą

Najczęściej z anglików chociaż nie koniecznie:

Kumpel kupił Astrę G bez radia i zdawał sobie z tego sprawę ok.gif Jak kupił sobie radio i przyjechał żebym mu podłączył to okazało się że kupił tez i bez głośników icon_eek.gif

Taka promocja ok.gifhehe.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Tweetery i tył.

> Czy ktoś fachowym okiem mógłby potwierdzić, że to są faktycznie

> orginalne fabryczne głośniki? Pewien nasz kącikowy sprzedawca

> twierdzi że to nie możliwe bo cena za niska i wogóle.

Odświeżam wątek, bo kupiłem właśnie od tego sprzedawcy Allegro-3000 parę tweeterów i dziś je zamontowałem w mojej astrze. Grają SUPER, są nowe z zielonymi naklejkami z numerem GM. Idealnie pasują do fabrycznego uchwytu. Wciskasz je wcięciem, którego położenie pokazuje strzałeczka (na obudowie lusterka).

Jestem bardzo zdziwiony jak takie małe gwizdki podnoszą jakość dźwięku w aucie, radio mam fabryczne car400, też kiedyś kupione na Allegro.

PS

Zapytam przy okazji od czego jest drugi drut i kostka przy kablu głośnikowym z PRAWEJ strony? Z lewej był jeden drut do tweetera, a z prawej 2 druty, jeden z małą wtyczką do tweetera a drugi z dużą, brązową kostką.

Napisano

> PS

> Zapytam przy okazji od czego jest drugi drut i kostka przy kablu

> głośnikowym z PRAWEJ strony? Z lewej był jeden drut do tweetera,

> a z prawej 2 druty, jeden z małą wtyczką do tweetera a drugi z

> dużą, brązową kostką.

do elektrycznych lusterek

Napisano

> Jestem bardzo zdziwiony jak takie małe gwizdki podnoszą jakość

> dźwięku w aucie, radio mam fabryczne car400, też kiedyś kupione

> na Allegro.

Kurczę, przekonałeś mnie - też zamówiłem. Przez Ciebie kolejne pieniądze wpakuję w samochód angryfire.gif

Napisano

> Kurczę, przekonałeś mnie - też zamówiłem. Przez Ciebie kolejne

> pieniądze wpakuję w samochód

Naprawdę warto! Tylko zdejmuj plastikowe osłony w nagrzanym aucie, bo łatwo połamać spinki jak wszystko jest sztywne z zimna.

Napisano

> a co powiecie o takim zestawie na przod????

> http://www.allegro.pl/item577335841_blaupunkt_opel_corsa_astra_vectra_omega_zafira.html

> daja rade???? moze ktos ma takie???

> no i jakie najlpiej polecacie zeby wsadzic w oryginalne miejsce???

Mam to - http://www.allegro.pl/item583117957_blaupunkt_gtc_662_mk2_komponent_210w_max_gwar24m.html i jest o wiele lepiej od oryginałów, plus wytłumienie drzwi (maty i taśma ). Tapicerka zaczęła mi trzeszczeć przy głośniejszym słuchaniu, więc troszku taśmą też musiałem lekko okleic. No i radyjko jakieś inne firmowe bo to seryjne to też nie rewelacja.

• 1 rok później...
Napisano

> A jak wygląda montaż tweeterów z przodu w gliwickiej Astrze G? Trzeba

> coś dłubać i ciąć kable, czy daje się zrobić w cywilizowany

> sposób?

podłączyłeś te twittery ?

i u Ciebie też były przewody wyprowadzone ?

kurde jak zmieniałem lusterko, nie zwróciłem uwagi.

jak by były napewno w każdym gliwickim classicu to kupię bo te przy nogach to kaszana , bleeeeeeeeeeeeeeeeeeee.

pozdrawiam

Napisano

> podłączyłeś te twittery ?

Tak, to już rok temu było smile.gif

> i u Ciebie też były przewody wyprowadzone ?

Tak. Przewody były, cały montaż zajmuje kilka minut, bez użycia narzędzi. Zapewne urwiesz jakąś spinkę albo dwie - można kupić w ASO za 1-2zł.

> kurde jak zmieniałem lusterko, nie zwróciłem uwagi.

> jak by były napewno w każdym gliwickim classicu to kupię bo te przy

> nogach to kaszana , bleeeeeeeeeeeeeeeeeeee.

Faktycznie, po zamontowaniu tweeterów jakość dźwięku znacząco się poprawia.

k.

Napisano

thanks

wpadnę do ASO i zobaczę może mają tam dobre ceny, jak nie to pewnie allegro lub szrocie. cool.gif

Napisano

dostałem rabat 20 % czyli za komplet zapłacę ok 80 zł

nie trzeba tam żadnej zwrotnicy dorzucić ?

Napisano

> nie trzeba tam żadnej zwrotnicy dorzucić ?

Przy głośniku jest kondensator elektrolityczny jako filtr górnoprzepustowy. Nie trzeba nic dokładać.

Pozdroofka

Napisano

> Przy głośniku jest kondensator elektrolityczny jako filtr

> górnoprzepustowy. Nie trzeba nic dokładać.

> Pozdroofka

a to takie buty.. no to jutro zamawiam głośniczki

dzięki

Napisano

plug&play smile.gif

Napisano
  • Autor

> dostałem rabat 20 % czyli za komplet zapłacę ok 80 zł

czarne czy zielone? Ja za zielone (niby lepsiejsze) na allegro dawalem po 10pln... graja miodzio zeby.GIF Chociaz powoli juz mysle nad wymiana glosnikow fabrycznych na cos lepszego... ale to pewnie najwczesniej w wakacje.

Napisano

te mocniejsze chyba 60 W jeszcze nie widziałem - czas realizacji to 3 dni,

Napisano

> te mocniejsze chyba 60 W

Mówisz o głośnikach wysokotonowych? Nie ma znaczenia co na nich jest napisane wink.gif Moc jaka się na nich wydziela, to góra 2W. Będą grały tak samo, a nawet ten "słabszy" lepiej (zakładam, że technologia wykonania taka sama). To wynika z z zasady działania głośnika.

A te napisy 40W, 60W itp., to moc zestawu (kolumny, itp.), w którym mogą być użyte. Najczęściej, jest to moc głośnika niskotonowego, który będzie parą dla tego "syczka".

Pozdroofka

Napisano

> dostałem rabat 20 % czyli za komplet zapłacę ok 80 zł

Przepłacisz. Popatrz:

sznurek

(Nie twierdzę, że akurat ta aukcja to najlepsze miejsce zakupu tych głośników)

Napisano

cena atrakcyjna bo za nowe 40 zł + 8 zł przesyłka, to są te słabsze - ciekawe czy jest jakaś istotna w jakości różnica pomiędzy 40 a 60 W ? (w ASO wycenili mi te mocniejsze)

no i pytanie jak ta firma dotarła do tych nówek (to pytanie tak z czystej ciekawości)

pozdrawiam

Napisano

> cena atrakcyjna bo za nowe 40 zł + 8 zł przesyłka, to są te słabsze - ciekawe czy jest jakaś

> istotna w jakości różnica pomiędzy 40 a 60 W ? (w ASO wycenili mi te mocniejsze)

Przypuszczam, że niewykrywalna przy użyciu ucha. Co więcej, w przypadku wzmacniacza małej mocy, te słabsze mogą grać minimalnie lepiej.

> no i pytanie jak ta firma dotarła do tych nówek (to pytanie tak z czystej ciekawości)

Kto to wie? Ale chyba sprzedają je od dawna - niewykluczone, ze właśnie od tego sprzedawcy kupiłem swoje rok temu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.