Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gaz+turbo

Featured Replies

Napisano

czy mozna zalozyc gaz do silnika z turbina ?? nic sie nie zniszczy i czy jakos da sie to wystroic ??

Napisano

> czy mozna zalozyc gaz do silnika z turbina ?? nic sie nie zniszczy i

> czy jakos da sie to wystroic ??

Trochę takich aut jeździ, więc pewnie na Twoje pytania można odpowiedzieć twierdząco. smile.gif

Napisano

Tak, chodź prawdopodbnie niektóre silniki zniosą to bardzo dobrze, inne nieco gorzej.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

Możesz tylko jeśli chcesz żeby to działało musisz dać elementy z najwyższej półki.

Napisano

> Możesz tylko jeśli chcesz żeby to działało musisz dać elementy z

> najwyższej półki.

a i tak nie bedziesz w pelni zadowolony

Napisano

> a i tak nie bedziesz w pelni zadowolony

Jeśli dobrze zrobią to będzie to chodziło. Tylko pod znakiem zapytania jest sam sens takiej operacji. Bo na ile tego gazu starczy przy ostrej jeździe? Do tego trzeba bardzo dbać o silnik. Ale to już wybór użytkownika. Skoro chce - jego sprawa.

Napisano

> Jeśli dobrze zrobią to będzie to chodziło. Tylko pod znakiem

> zapytania jest sam sens takiej operacji. Bo na ile tego gazu

> starczy przy ostrej jeździe? Do tego trzeba bardzo dbać o

> silnik. Ale to już wybór użytkownika. Skoro chce - jego sprawa.

i tak nie bedzie zadowolony

Napisano

> zobaczymy co z tgeo wyjdzie

bedzie kolega pol kraju zjezdzal zeby znalezc kogos kto bedzie umial to z glowa wyregulowac...

Napisano

> bedzie kolega pol kraju zjezdzal zeby znalezc kogos kto bedzie umial

> to z glowa wyregulowac...

gadacie głupoty, bo nigdy nie mieliśmy benzyny w turbo i gazu... a ja mam bravę 1.4 t-jet 120 km. w gazie tartarinii i chodzi wyśmienicie. zakładana w serwisie fiata, na gwarancji, sam fiat ja poleca do tego typu silnika i nie widzi żadnego problemu. Auto chodzi bez zadnej różnicy na obu paliwach. pali ok. 10 litrów lpg na setkę. polecam.

Napisano

> gadacie głupoty, bo nigdy nie mieliśmy benzyny w turbo i gazu... a ja

> mam bravę 1.4 t-jet 120 km. w gazie tartarinii i chodzi

> wyśmienicie. zakładana w serwisie fiata, na gwarancji, sam fiat

> ja poleca do tego typu silnika i nie widzi żadnego problemu.

> Auto chodzi bez zadnej różnicy na obu paliwach. pali ok. 10

> litrów lpg na setkę. polecam.

a masz gwarancje na auto po zalozeniu gazu? pytam z ciekawosci

Napisano

> a masz gwarancje na auto po zalozeniu gazu? pytam z ciekawosci

"zakładana w serwisie" waytogo.gif

Napisano

oczywiście. fiat zakładał w swoim serwisie. na wszystko jest gwarancja. smile.gif

Napisano

> oczywiście. fiat zakładał w swoim serwisie. na wszystko jest

> gwarancja.

ale pytanie zasadnicze czy ma gwarancje tylko w tym serwisie czy ogólnie w każdym biglaugh.gif

Napisano

> ale pytanie zasadnicze czy ma gwarancje tylko w tym serwisie czy

> ogólnie w każdym

w kazym. nie ma zadnych ograniczeń. fiat dedykuje instalki taratarinii do swoich samochodów i w serwisie tylko taką instalke można założyć. z gwarancją nie ma problemu...

Napisano

> Do tego trzeba bardzo dbać o

> silnik.

A możesz napisać o co w tym chodzi? A nie można normalnie eksploatować, tak jak bez gazu?

Napisano

> w kazym. nie ma zadnych ograniczeń. fiat dedykuje instalki

> taratarinii do swoich samochodów i w serwisie tylko taką

> instalke można założyć. z gwarancją nie ma problemu...

Jesli mozna sie spytać, to ile kosztuje taka instalacja?

Przy jakim przebiegu zakładałeś instalke?

Ostatnie pytanie to czy te 10 litrów to srednie czy moze po miescie albo trasie?

drive.gif

Napisano

> Jesli mozna sie spytać, to ile kosztuje taka instalacja?

15.07.2008 r. 3600 zł brutto

> Przy jakim przebiegu zakładałeś instalke?

6500 km

> Ostatnie pytanie to czy te 10 litrów to srednie czy moze po miescie

> albo trasie?

nie to jest średnie spalanie. no, powiedzmy 10-11 litrów gazu. nigdy nie zjadł wiecej jak 11, ale wtedy miałem ochote go sprawdzić ile pojdzie na autostradzie, wiec go pogoniłem sporo kilometów z prędkosciami 150-200 km/h...

klasycznej trasy jeszcze nie miałem, a i też tylko po samym mieście nie sprawdziłem.

Napisano

> 15.07.2008 r. 3600 zł brutto

> 6500 km

> nie to jest średnie spalanie. no, powiedzmy 10-11 litrów gazu. nigdy

> nie zjadł wiecej jak 11, ale wtedy miałem ochote go sprawdzić

> ile pojdzie na autostradzie, wiec go pogoniłem sporo kilometów z

> prędkosciami 150-200 km/h...

> klasycznej trasy jeszcze nie miałem, a i też tylko po samym mieście

> nie sprawdziłem.

to w ktorym aso tak malo zaplaciles w carservisie w warszawie za sekwencje do pandy wolaja 4200!!!

Napisano

> to w ktorym aso tak malo zaplaciles w carservisie w warszawie za

> sekwencje do pandy wolaja 4200!!!

jak mało? 3600 to jest mało? normalnie tego typu instalka brc24 kosztuje 2500-2700... może poprzedni włąściciel miał jakąś znizkę, rabat - tego nie wiem. ale mam fakturę na isnatlkę i jak wół stoi 3600 zł.. ASO Pabianice.

Napisano

> 15.07.2008 r. 3600 zł brutto

> 6500 km

> nie to jest średnie spalanie. no, powiedzmy 10-11 litrów gazu. nigdy

> nie zjadł wiecej jak 11, ale wtedy miałem ochote go sprawdzić

> ile pojdzie na autostradzie, wiec go pogoniłem sporo kilometów z

> prędkosciami 150-200 km/h...

> klasycznej trasy jeszcze nie miałem, a i też tylko po samym mieście

> nie sprawdziłem.

no to życze wielu bezproblemowych kilometrów drive.gif, ja uważam ze jeśli instalka była dobrze dobrana pod silnik a w ASO raczej powinni dobrze dobrać to nie powinno być problemów drive.gif

Napisano

> jak mało? 3600 to jest mało? normalnie tego typu instalka brc24

> kosztuje 2500-2700... może poprzedni włąściciel miał jakąś

> znizkę, rabat - tego nie wiem. ale mam fakturę na isnatlkę i jak

> wół stoi 3600 zł.. ASO Pabianice.

smile.gif mało jak na ASO prawde mówiąć spodziewałem sie kwoty pod 5 tyś zlosnik.gif

Swoją drogą to ktoś nieźle zainwestował przed sprzedaniem samochodu

Napisano

> mało jak na ASO prawde mówiąć spodziewałem sie kwoty pod 5 tyś

> Swoją drogą to ktoś nieźle zainwestował przed sprzedaniem samochodu

to faktycznie specyficzna sytuacja, sam byłempodejrzliwy, ale chodziło tu o to, że ten samochód był kupiony na firmę w ostatnim dniu 2007 r., żeby sobie Vat odliczyć, facet chciał nim jeżdzić, ale sięokazało, że może go po pół roku sprzedać z firmy jako uzywany, wiec nie będzie musiał zwracać Vat do Us, sprzredał go mi, a sam dostał dobry upust na najbardziej wypasionego multijeta 150 km i znowu sobie odliczył Vat. skoro ode mnie otrzymał netto 45 tysi, a za to wcale tak dużo do multijeta nie musiał dokładać, zwłaszcza, że znowu oddali mu Vat, bo auto znowu poszło na firmę. fakt, przyznał, że gdyby w lipcu wiedział, że w grudniu dostanie taką ceneę na nowe bravo to juz nie montowałby gazu, ale - jak to ujął - polak mądry po szkodzie... a ja się z tego ciesze, bo autko jest cacy i wszystko gra tak jak należy. i on i ja bylismy zadowoloeni z transkacji.

Napisano

> wszystko gra tak jak należy. i on i ja bylismy zadowoloeni z

> transkacji.

no i to najważniejsze eh jak fajnie by było pojeździć takim t-jet'em drive.gif

Napisano

> jak mało? 3600 to jest mało?

Jak za darmo. Mi, do Sedici krzyknęli 4500zł screwy.gif

Napisano

> Jak za darmo. Mi, do Sedici krzyknęli 4500zł

mam na to fakturę, wiec nic nie sciemniam, ani mnie nie ściamnają, ale jak mówie - facet jest vipowym klientem i mógł dostać jakis fajny upust...

a a instalki kestem zadowlony. nie ma różnicw pracy silnika, jest idealnie wyregulowana.

Napisano

> mam na to fakturę, wiec nic nie sciemniam, ani mnie nie

> ściamnają,

Wierze oczywiście w każde Twoje słowo smile.gif Ta buźka na końcu to do Fiata była, za cenę jaką krzyknęli mi za zwykłą instalację gazową wartą może 2600 max ?

Napisano

> Wierze oczywiście w każde Twoje słowo Ta buźka na końcu to do Fiata

> była, za cenę jaką krzyknęli mi za zwykłą instalację gazową

> wartą może 2600 max ?

chyb asienie do końca zrozumieliśmy wiec wyjaśniam.

MAM auto bravko 120 km t-jet z monotwana w serwisie instalka tartarinii. na fakturze jest 3600 zł brutto i tyle zostało za nia zapłacone.

Wskazywana przeze mnie cena 2500-2700 to cena przywoitej instalacji sekwencyjnej brc24 w zakładzie zewnętrznym, tj. poza ASo. dlatego pisałem, że w aso 3600 zł to sporo. ale jak pisałem: co mnie to? skoro ja za to nie pąłciłęm

Napisano

> ... w ASO raczej powinni dobrze dobrać to nie powinno być problemów

Tu niestety nie mogę sie zgodzić ...

1. źle podłączyli emulację lambdy - pod dodatkowe urzędzenie, a nie pod kompa gazu - efekt - brak możliwości wyboru sposobu emulacji ...

2. źle podłączyli przewód odcięcia wtrysków - brak regulacji czasu nałożenia z komputera gazu,

3. nie wiedzieli, że można regulować czas nałożenia emulatorem wtrysków - powiedzieli, że szarpanie podczas przełączania musi być ...

To tylko kilka błędów montażu instalacji gazowej przez ASO, które powinno to zrobić dobrze ... pad.gif

Napisano

> Tu niestety nie mogę sie zgodzić ...

> 1. źle podłączyli emulację lambdy - pod dodatkowe urzędzenie, a nie

> pod kompa gazu - efekt - brak możliwości wyboru sposobu emulacji

> ...

> 2. źle podłączyli przewód odcięcia wtrysków - brak regulacji czasu

> nałożenia z komputera gazu,

> 3. nie wiedzieli, że można regulować czas nałożenia emulatorem

> wtrysków - powiedzieli, że szarpanie podczas przełączania musi

> być ...

> To tylko kilka błędów montażu instalacji gazowej przez ASO, które

> powinno to zrobić dobrze ...

dlatego zaznaczyłem ze raczej grinser006.gif

Poza tym chodziło mi o dobór komponentów ze ktoś posiedział i zaznaczył zeby montowali w ASO taka instalacje z takim kompem, odpowiednie wtryskiwacze i reduktor. Natomiast ostateczna instalacja i konfikuracja tego to juz jest inna sprawa i co zakład to co innego spartaczy. smile.gif)

Napisano

zaczipowany 1.8T + KME Diego G3 + bardzo dobry stroiciel = zero problemów skromny.gif

Napisano

> zaczipowany 1.8T + KME Diego G3 + bardzo dobry stroiciel = zero

> problemów

ile km przejechane już?

Napisano

> ile km przejechane już?

Mario to niewiele zlosnik.gif

ja w podobnym setupie tylko instalka BRC Sequent przejechałem prawie 120kkm z czego ponad 55kkm "po chipie" grinser006.gif

Napisano

a na ile komp gazowy w sekwencji ma nastawy niezależne od benzynowego i czy może jeździć w samochodzie który ma dołożone turbo a wcześniej był wolnossący i ma nie wystrojony komputer benzynowy pod turbinę???

Napisano

> a na ile komp gazowy w sekwencji ma nastawy niezależne od benzynowego

Ma całkowicie zależne. Wtryskami gazu steruje komputer benzyny, komp gazowy tylko koryguje czas wtrysku w zależności od tzw. mnożnika który trzeba odpowiednio ustawić w oprogramowaniu lpg.

> ... i czy może jeździć w samochodzie który ma dołożone turbo a wcześniej był wolnossący i ma nie wystrojony komputer benzynowy pod turbinę???

To zależy jak jest zrobione turbo.

Jak jest dodawana większa dawka paliwa jak turbo się rozkręci?

1. Jeżeli tymi samymi wtryskami co benzyna to nie powinno być problemu.

2. Jeżeli jest dołożony wtryskiwacz, to już trudniej, bo nie wiem czy przy dołożeniu dodatkowego wtryskiwacza gazu starowanie jest podawane oddzielnie dla każdego wtryskiwacza lpg na podstawie odpowiadającego mu wtryskiwacza benzyny - stag4 tak robi, ale stag 300 i 200 chyba nie ...

Napisano

gaz byłby wtryskiwany normalnie za pomocą 4 wtrysków z listwy jak jest np w stagu 300, tylko właśnie o to chciałem spytać czy istnieje możliwość żeby auto jeździło na sekwencji z turbo ale z kompem benzynowym nie zaprogramowanym pod turbo, ale widze że strasznie sie to komplikuje wszystko. chyba najtańszym i najprostszym rozwiązaniem będzie założenie zwykłej instalki z blosem i parownik z kompensacją, tylko jedyne co mnie od tego powstrzymuje od tego to plastikowy kolektor

Napisano

> gaz byłby wtryskiwany normalnie za pomocą 4 wtrysków z listwy jak jest np w stagu 300

Znaczy chciałeś założyć turbo i podawać więcej paliwa dla turbo jedynia za pomocą wtrysków lpg?

Nie da rady, bo nie ustawisz czasów wtrysków lpg. Czas wtrysku nie jest zależny od obrotów, a od obciążenia silnika i innych parametrów ...

Jest ktoś na grupie kto ma założone turbo w lanosie. Chyba jest tam BLOS z odpowiednim reduktorem. Na benzynie jeździ na małych prędkościach obrotowych żeby nie rozkręcać turbinki bo wtryski by nie wyrobiły ...

Napisano

Sorki, że odgrzebuję...

> to faktycznie specyficzna sytuacja, sam byłempodejrzliwy, ale

> chodziło tu o to, że ten samochód był kupiony na firmę w

> ostatnim dniu 2007 r., żeby sobie Vat odliczyć, facet chciał nim

> jeżdzić, ale sięokazało, że może go po pół roku sprzedać z firmy

> jako uzywany, wiec nie będzie musiał zwracać Vat do Us,

Pojechał na maksa z tym VAT. VATu się nie nalicza przy sprzedaży rzeczy używanej >6 miesięcy pod warunkiem, że podmiot nie miał prawa VATu przy zakupie odliczyć...

(...)

Napisano

dla informacji dodam,ze FIAT w nowych autach na zyczenie zaklada instalke TARTARINI bez utraty gwarancjii.

Mamy takie PUNTO w firmie i gra.

Napisano

> a na ile komp gazowy w sekwencji ma nastawy niezależne od benzynowego

> i czy może jeździć w samochodzie który ma dołożone turbo a

> wcześniej był wolnossący i ma nie wystrojony komputer benzynowy

> pod turbinę???

Jeździ takie jedno punto na gazie. Znaczy jeździło, bo teraz się robi chyba.

Gadaj z sydney_20 albo Felix_Wolomin.

Napisano

> Znaczy chciałeś założyć turbo i podawać więcej paliwa dla turbo

> jedynia za pomocą wtrysków lpg?

> Nie da rady, bo nie ustawisz czasów wtrysków lpg. Czas wtrysku nie

> jest zależny od obrotów, a od obciążenia silnika i innych

> parametrów ...

> Jest ktoś na grupie kto ma założone turbo w lanosie. Chyba jest tam

> BLOS z odpowiednim reduktorem. Na benzynie jeździ na małych

> prędkościach obrotowych żeby nie rozkręcać turbinki bo wtryski

> by nie wyrobiły ...

wiem:) gadałem z nim jest jeszcze drugi gość co ma cinkusia 1.2 turbo z blosem i ponoć chodzi im to genialnie, ja też się do tego przymierzam wink.gif a jeszcze trzeci ma skode felicje ale na zwykłym mikserze i też mu jakoś tam jeździ ale był problem przy gwałtownym wciśnięciu gazu poniżej 2 tys obr bo krokowiec sie przycinał czy coś i zubażało mieszanke... ja osobiście jestem przeciwnikiem mikserów, choć wiem że zaraz znajdą się tacy co się na tym znają i będą ze mną polemizować ale dla mnie albo blos albo sekwencja smile.gif

Napisano

> wiem:) gadałem z nim jest jeszcze drugi gość co ma cinkusia 1.2 turbo

> z blosem i ponoć chodzi im to genialnie, ja też się do tego

> przymierzam a jeszcze trzeci ma skode felicje ale na

> mieszalniku i też mu jakoś tam jeździ ale był problem przy

> gwałtownym wciśnięciu gazu poniżej 2 tys obr bo krokowiec sie

> przycinał czy coś i zubażało mieszanke... ja osobiście jestem

> przeciwnikiem mieszalników, choć wiem że zaraz znajdą się tacy

> co się na tym znają i będą ze mną polemizować ale dla mnie albo

> blos albo sekwencja

Ej, a czy blos to nie mieszalnik?

Napisano

> Ej, a czy blos to nie mieszalnik?

znaczy mo chodziło o zwykły mikser a blos to w sumie można powiedzieć że jest to rodzaj mieszalnika

Napisano

> ... ale dla mnie albo blos albo sekwencja

Dla mnie nie, ale mam i to i to ...

Osobiście uważam, że do aut z Euro3 lub wyższym to tylko sekwencja - kultura pracy silnika jest taka jak powinna być ...

PS. Już się poprawiłem ...

Napisano

> to faktycznie specyficzna sytuacja, sam byłempodejrzliwy, ale

> chodziło tu o to, że ten samochód był kupiony na firmę w

> ostatnim dniu 2007 r., żeby sobie Vat odliczyć, facet chciał nim

> jeżdzić, ale sięokazało, że może go po pół roku sprzedać z firmy

> jako uzywany, wiec nie będzie musiał zwracać Vat do Us,

> sprzredał go mi, a sam dostał dobry upust na najbardziej

> wypasionego multijeta 150 km i znowu sobie odliczył Vat.

Zamiast umowy dostałeś fakturę z 22% Vatem?

Napisano

> Dla mnie nie, ale mam i to i to ...

> Osobiście uważam, że do aut z Euro3 lub wyższym to tylko sekwencja -

> kultura pracy silnika jest taka jak powinna być ...

ja też tak uważam i jak najbardziej się z Tobą zgadzam, mój brat ma stag 300 w lanosie 1.6 16V lanos jest z 2007 pod znaczkiem fso i szczerze to na gazie chodzi lepiej niż na benzynie ale mi uwaliło na punkcie uturbiania i jeżeli chciałbym tego dokonać to musze założyć instalkę z blosem i kompens. i jak bym umiał wystroić benzynę przez remapowanie to tylko bym sekwencję zakładał i dlatego właśnie pytałem o te sekwencje na ile współpracuje z kompem benzynowym bo myślałem że może uda się to wystroić samą sekwencją. a 3 generacja? jak tam jest bo słyszałem o tym ale naocznie nigdy się nie spotkałem?

Napisano

> ... a 3 generacja? jak tam jest bo słyszałem o tym ale naocznie nigdy się nie spotkałem?

Tu pewnie by się dało, bo zasada działania jest taka jak w 2 gen. tylko lpg podawane jest nadciśnieniowo, ale to raczej sztuka dla sztuki bo 3 gen. jest obecnie droższa od 4 i bardziej skomplikowana w strojeniu i obsłudze ...

Napisano

No nie wiem, czy zasada działania jest jak II generacji. Wg mnie to zupełnie inna para kaloszy. Nie ma mieszalnika. Ilość gazu regulowana jest tzw. dozatorem, który sterowany jest wg. całkowicie własnej mapy obciążenie-prędkość obrotowa, z potrzebnymi oczywiście korekcjami.

Sterownik LPG to w tym przypadku w zasadzie "stand-alone", a nie "świnia", jak to ma miejsce w IV gen. Ma co robić.

Problem w tym, że mapa strowanika robiona jest pod konkretny model samochodu, a wątpię, żeby ktokolwiek robił sterownik dla Fiata SC z dołożonym turbo.

Co do ceny i komplikacji - tu się akurat zgodzę.

Napisano

> ... Problem w tym, że mapa strowanika robiona jest pod konkretny model samochodu, a wątpię, żeby ktokolwiek robił sterownik dla Fiata SC z dołożonym turbo ...

Czyli hamownia i można to zrobić smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.