Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie chce zapalić...

Featured Replies

Napisano

Witam

Rano wyjechałem z garażu swoim stilo, postał trochę na polu i dupa nie chce zapalić. Podłączyłem kablami pod inny aku (bo myślałem że może aku padł) i dalej nic, z wydechu czarna chmura i za cholere nie zapala... Był kumpel mechanik i mówi że na pierwszy rzut oka to nic nie widać dziwnego i że może to być świeca, lub jakiś czujnik paliwa, ew. filter, a na warsztat to dopiero w poniedziałek go weźmie. Może wy wiecie co się mogło stać, bo samochód 3 miesiąc mam i troche sie postresowałem. frown.gif

HELP!!!

A zapomniałem nie mam żadnych "failurów"

Napisano

JTD nie potrzebuje świec.... nawet na mrozie zapali bez świec

- powiadasz dymi na czarno .... a oleju nie ubywało? może masz zatkany dolot powietrza ( olej w intercoolerze ) lub zaklinowała sie na wlocie do kolektora przepustnica.....

mi to wygląda na brak powietrza

Napisano
  • Autor

.... a oleju nie ubywało? może masz

Olej sprawdzałem i stan jest ale czy ubyło to trudno mi powiedzieć, w każdym razie w poniedziałek miałem jechać na wymianę i się stało...

Najdziwniejsze jest to, że rano bez problemu z garażu wyjechał, a o 15 padaka. Przypomniałem sobie że kiedyś na trasie też mi zdechł w czasie jazdy i przez chwilę nie chciał zapalić, ale po 3 zapłonie wróciło wszystko do normy.

I dzięki za radę, podpowiem mechanikowi w poniedziałek :-) i tak na marginesie te usterki o których wspomniałeś to ile mogą kosztować w naprawie?

Napisano

> JTD nie potrzebuje świec.... nawet na mrozie zapali bez świec

Jak to nie potrzebuje?

Napisano

nie wiem jak JTD ( moze juz technologia i komputery robia swoje ) ale starego klasycznego diesla wystarczylo porzadnie kopnac w d* i auto jechalo.

Napisano

> nie wiem jak JTD ( moze juz technologia i komputery robia swoje )

> ale starego klasycznego diesla wystarczylo porzadnie kopnac w d*

> i auto jechalo.

to do czego w takim razie podgrzewanie świec skoro zapala lepiej od benzyniaka?

Napisano

> to do czego w takim razie podgrzewanie świec skoro zapala lepiej od

> benzyniaka?

dla wygody użyszkodnika smile.gif

Napisano

> to do czego w takim razie podgrzewanie świec skoro zapala lepiej od

> benzyniaka?

Dla ekologi..... wink.gif

Przy cisnieniu paliwa w JTD (maksymalnie do 1350 bar dal 115KM ) świece nie pełnia juz takiej roli jak w starych Dislach z komorami wstępnego spalania.... te bez świec nie zapalały

Napisano
  • Autor

Tak w ogole jeśli znajomy mechanik by mi nie naprawił, to jaki warsztat polecacie w krakowie (tak żeby mnie nie okrolili na grube pieniądze, czymś czego nie muszę naprawiać)

Napisano
  • Autor

A jescze jedno czy mogły pójść wtryski, lub zepsuć się układ Common rail, lub coś z tym związanego??

Napisano

z cyklu glupie pytania. Ktos sympatyczny nie wsadzil ci szmaty do wydechu ?

Napisano
  • Autor

> z cyklu glupie pytania. Ktos sympatyczny nie wsadzil ci szmaty do

> wydechu ?

Hehe niestety to nie to, samochód stał przed domem, a na zewnątrz ojciec był cały czas, a on raczej tego by nie zrobił smile.gif

Napisano

a jak niemoznosc zapalenia wygloada ? rozrusznik hebluje czy wogole cisza pod maska ? a i co z paliwem ? jakies nowe zalane ? rezerwa i syfu pociaglo ?

Napisano
  • Autor

> a jak niemoznosc zapalenia wygloada ? rozrusznik hebluje czy wogole

> cisza pod maska ?

Tak jakby nie mógł załapać, na samym początku awarii zapalał na sekundę, i zaraz gasnął, teraz w ogóle nie zapala.

Napisano

> Hehe niestety to nie to

No znam pewny przypadek, ze mały gryzoń stwierdził, ze tłumik to idealne miejsce na legowisko.... hehe.gifok.gif

Tak jest to możliwe, ze Common padł... u mnie tak było...

Zobacz czy nie ma gdzieś oznak / zapachu ropy / weżyki pompa,wtryskiwacze.......

Ale na czarno raczej by nie kopcił.... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Zobacz czy nie ma gdzieś oznak / zapachu ropy / weżyki

> pompa,wtryskiwacze.......

W sumie ropy pod maską w ogóle nie czuć, natomiast spaliny(czarna chmura) śmierdzą strasznie ropą, tak jakby jej nie spalał

Napisano

> W sumie ropy pod maską w ogóle nie czuć, natomiast spaliny(czarna

> chmura) śmierdzą strasznie ropą, tak jakby jej nie spalał

Zawsze możesz odkręcić rurke od EGR-a ta która idzie do kolektora ssącego ( raptem 4ry śruby ) i zobaczyć czy odpali... no i sprawdź czy ten siłownik nie zamkną dopływu powietrza- nie zacioł się

Napisano
  • Autor

> Zawsze możesz odkręcić rurke od EGR-a ta która idzie do kolektora

> ssącego ( raptem 4ry śruby ) i zobaczyć czy odpali... no i

> sprawdź czy ten siłownik nie zamkną dopływu powietrza- nie

> zacioł się

Dzięki za rady, ale chyba podsunę je jutro mechanikowi, bo noga w tych sprawach jestem.

P.S o jaki siłownik chodzi?

Napisano

> P.S o jaki siłownik chodzi?

ten na wlocie powietrza do tego nie potrzebujesz mechanika....

Napisano
  • Autor

> ten na wlocie powietrza do tego nie potrzebujesz mechanika....

Sprawdziłem nie zablokowany ...

Napisano

> Sprawdziłem nie zablokowany ...

a może padł czujnik położenia wału??

Bez sygnału z tego czujnika silnik nie odpali..

Napisano
  • Autor

> a może padł czujnik położenia wału??

> Bez sygnału z tego czujnika silnik nie odpali..

Hmm, a nie powinien wyskoczyć żaden "failur"?

Napisano
  • Autor

Witam komputer nic nie wykazał, ale mechanik spóścił paliwo z filtra i zalał go jeszce raz i ruszył strasznie dymiąc. Zostawiłem go do przeglądu bardziej szczegółowego, ale to chyba nic groźnego, chyba lipne paliwo(BP?), jutro będę miał pewność. Dzięki Panowie za rady i pomoc

Napisano

> Witam komputer nic nie wykazał, ale mechanik spóścił paliwo z filtra <....................................>

Miałem taką samą przygodę jakiś miesiąc temu. Tez zalałem na BP do połowy baku a na dodatek mrozy. Mechanik wylał paliwo z filtra i stwierdził że parafina się wytrąciła. Dodam, że filtr był wymieniany miesiąc przed zdarzeniem. Od tamtego momentu zawsze przed zatankowaniem dolewam dodatek, który zapobiega podobnym przygodom oraz tankuje do pełna. Pozdrawiam

pkt 9 FAQ kącikowego! nono.gif

Napisano

Pisalem o tym w czasie mrozow...u mnie bylo podobnie..po przytrzymaniu dluzej lkuczyka i pomeczeniu chwile rozrusznikiem samochod powrocil do zycia - diagnoza...paliwo..od tamtej pory juz nie leje eko-diesla tylko verve i zauwazylem nawet znaczny spadek zuzycia paliwa. Kiedys srednia 5,6...teraz 5.1 na trasie ok 750km.

Napisano

Wczoraj wymieniałem olej /filtry i wymieniłem równiez filtr paliwa po moich przygodach z pompa itr...

Normalnie auto zaczęło znowu palić od dotknięcia nawet jak stało na mrozie -5C i to zaraz bez świec....

niewiem.gifscrewy.gif juz sam nie wiem co mam o tym myślec. parafina by sie tyle na filtrze utrzymywała hmm.gif ale sprawdzałem cisnienie i na pompę szło ponad 2,8 bara z baku... screwy.gif

Napisano

> Witam

> Jednak poszedł regulator ciśnienia paliwa.

coś około 400 zł.... nowy boscha ( gdzies mam taki jeden )

Napisano
  • Autor

Od dzisiaj moja padaka znów jeździ, mechanik ze szkolnej ławy podstwaówki załatwił mi używany regulator po kosztach i po odebraniu samochodu godzinna przejażdżka musiała być obowiąkowo :-)

• 11 miesięcy później...
Napisano

Okej...odgrzeje kotleta bo mi Sitlo też dziś zaniemogło...

Odpalił jak zawsze, ale podczas wycofywania z miejsca parkingowego na ulicę zgasł (zmarznięty śnieg i za małe obroty) i już nie chce zapalić...Kręci ładnie, załapuje na ułamek sekundy...nie ma żadnych failurów, żadnego kopcenia...macie jakieś pomysły? Bo skoro kręci to chyba nie ma sensu pożyczać prądu (chociaż po 3 czy 4 próbie kontrolki już gasły)?? Laweta i do serwisu?

Napisano

Jeśli wszystkie kontrolki gasną a auto za pierwszym razem zapaliło to stawiał bym na paliwo - pewnie sie parafina wydzieliła i filtr zawaliła....

Akumulator podładować a auto do ciepłego garażu na przenocowanie wink.gif

Napisano

Z garażem to raczej słabo przed blokiem frown.gif

Paliwko do DieselGold ze Statoila...

Spróbuje jeszcze pożyczyć prądu...

Napisano

> Paliwko do DieselGold ze Statoila...

stawiam na paliwo. dwa tygodnie temu zatankowałem na shelu samochód zgasł w czasie jazdy , zapaliła się ikonka silnika , samochód odpalał na 2 minuty i gasł . Wlałem uszlachetniacza do ON i zatankowałem auto nowym paliwem. Wszystko wróciło do normy.

Napisano

hmm...no więc odpalił...

poczekałem jak kontrolka świec zgaśnie, potem jeszcze z 5 sekund i przekręciłem kluczyk...kontrolki zgasły, zakręcił pare razy i odpalił...tylko obrotomierz nie działał...po paru sekundach ożył i pokazywał 1000obr/min...tak przez 2-3 minuty...w tym czasie strasznie kopcił na biało, ale wręcz mgłę za sobą zrobiłem...

Pojeździłem 30 min, pojechałem na stacje, wlałem mu DieselGold do pełna (wcześniej rezerwa się włączyła). Potem znów pojeździłem z 20 min...

Mam nadzieję że jutro odpalę... 270751858-jezyk.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nie chce robić nowego wątku o tym samym ale u mnie jest trosze inaczej. Przy mrozach poniżej -10 auto załapie tak na 1 sek. i gaśnie.

Musze go zmusić do pracy trzymając go na rozruszniku tak z 4 sek. i po tym okresie odpala. W czasie zmuszanie go do pracy silnik łapie ale nie do końca i po tym okresie 4-5 sek. dopiero załapuje do końca. Miał ktoś taki przypadek?? Aha EGR zaślepiony.

Napisano

> Nie chce robić nowego wątku o tym samym ale u mnie jest trosze

> inaczej. Przy mrozach poniżej -10 auto załapie tak na 1 sek. i

> gaśnie.

<..............................................>

Objaw wskazuje na uszkodzenie w systemie zasilania paliwem ( POMPA, czujnikciśnienia, regulator na pompie ) - a dokładnie stawiał bym na uszczelnienia wtryskiwaczy ( za niskie ciśnienie )

Proponuje zrobić test na przelew wtryskiwaczy....

Lub udac sie do serwisu BOSCHA ....

Napisano

Mam Stilona 1,2 w benzynie. Czy wie ktoś jaka może być przyczyna- zgasł silnik po przejechaniu 5 km i już nie odpalił. W przeddzień była temp. zewnętrzna -23, tego dnia -15. Zepchnąłem go na Parking i nic nie robiłem przez 4 dni. Wczoraj przy temp. -2 odpalił jak gdyby nigdy nic. Trochę boję się nim jeździć, żeby nie było powtórki. Co mogło się stać? Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie.

Napisano

> Mam Stilona 1,2 w benzynie. Czy wie ktoś jaka może być przyczyna-

> zgasł silnik po przejechaniu 5 km i już nie odpalił

<................................>

zamarzła woda w paliwie ???

Napisano

> Mam Stilona 1,2 w benzynie. Czy wie ktoś jaka może być przyczyna-

A ile tej benzynki masz w baku? Może mało i może zamarzła bo woda była???

Napisano
  • Autor

Ja podobnie miałem w jtd a winny był regulator ciśnienia paliwa, ale tak jak mówię to był jtd, nie wiem jak w benzynie

Napisano

> A ile tej benzynki masz w baku? Może mało i może zamarzła bo woda

> była???

Benzynka ostatnio była zatankowana do pełna. Zostało gdzieś pół zbiornika. Chyba że chszczona była i gdzieś przy filtrze paliwa przymarzło sob.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.