Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawory w Lacetti

Featured Replies

Napisano

Możecie dokładnie napisac na czym polegają problemy z zaworami w Lacetti. Jakich silników dotyczą ? Czy są objęte akcją serwisową ? Koszty naprawy ?

Pzdr

Napisano

> Możecie dokładnie napisac na czym polegają problemy z zaworami w

> Lacetti. Jakich silników dotyczą ? Czy są objęte akcją serwisową

> ? Koszty naprawy ?

> Pzdr

1.4 i 1.6 co do rocznika nie sprawdzila sie regula iec kwestia przypadku

problem polega na zawieszaniu sie zawaorow wydechowych

same zawory po za ASO kosztuja ~28-30pln/szt ale z robocizna moze byc kosztowna

czesto pomaga przegonienie ostrzej samochodu

poki co mam 46000km i auto z 2006r i nie mialem z tym problemu

Napisano

> 1.4 i 1.6 co do rocznika nie sprawdzila sie regula iec kwestia

> przypadku

> problem polega na zawieszaniu sie zawaorow wydechowych

> same zawory po za ASO kosztuja ~28-30pln/szt ale z robocizna moze byc

> kosztowna

> czesto pomaga przegonienie ostrzej samochodu

> poki co mam 46000km i auto z 2006r i nie mialem z tym problemu

Zawory jeśli już dają o sobie znać to chyba raczej na poczatku eksploatacji. do 20-30 tys. km.

Więc problem jeśli już wystąpił, to powinien być usunięty w ramach gwarancji ok.gif

Napisano

> Możecie dokładnie napisac na czym polegają problemy z zaworami w

> Lacetti. Jakich silników dotyczą ? Czy są objęte akcją serwisową

> ? Koszty naprawy ?

> Pzdr

Ja miałem problem (włączanie Check Engine, szarpanie silnika). Nie serwisowałem. "Żyłowałem silnik" najpierw na 98, później na VPower. Powiem szczerze, że od tego czasu nie mam problemów. Minęło już pełne 2 lata od pojawienia się problemu i jest spoko.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Zawory jeśli już dają o sobie znać to chyba raczej na poczatku

> eksploatacji. do 20-30 tys. km.

> Więc problem jeśli już wystąpił, to powinien być usunięty w ramach

> gwarancji

Mojego Lucyfera dopadly po 37kkm czekam na telefon z serwisu odnosnie terminu naprawy

Napisano

Właśnie pojawił mi się na blacie 'check' angryfire.gif (przejechane 17kkm). Innych objawów złej pracy silnika brak.

Napisano

> Właśnie pojawił mi się na blacie 'check' (przejechane 17kkm).

> Innych objawów złej pracy silnika brak.

nie ma co sie bac grinser006.gif

tym co wymienili to jezdza i nie narzekaja ok.gif

Napisano

> nie ma co sie bac

> tym co wymienili to jezdza i nie narzekaja

Ale, ja się wcale nie boję biglaugh.gif

Mam jeszcze 2 lata gwarancji.

Napisano

> Ale, ja się wcale nie boję

> Mam jeszcze 2 lata gwarancji.

Z drugiej strony patrząc na problemy z zaworami warto by tą sprawą zainteresować UOKiK Jakby nie patrzył jest to raczej wada fabryczna i zawory powinny być wymieniana w każdym samochodzie, a nie tylko na gwarancji.

Napisano

> Z drugiej strony patrząc na problemy z zaworami warto by tą sprawą

> zainteresować UOKiK Jakby nie patrzył jest to raczej wada

> fabryczna i zawory powinny być wymieniana w każdym samochodzie,

> a nie tylko na gwarancji.

Zawsze mozna smarnac emaila do UOKiK powiadmialaj ich o tym i opisujac problem

Napisano

> Zawsze mozna smarnac emaila do UOKiK powiadmialaj ich o tym i

> opisujac problem

Wszystko po kolei, na razie nawet nie wiem co jest przyczyną 'checka' cool.gif. Może po prostu zatankowałem gorszy gaz...

Napisano

> Właśnie pojawił mi się na blacie 'check' (przejechane 17kkm).

> Innych objawów złej pracy silnika brak.

W moim jak jezdzilem ok miesiaca po samym miescie,odpalanie i gaszenie .podjazdki po 1km do pracy,wystapily check engine i p0300. Wczoraj bylem w wawie i lucek dostal w pupe do 160 odmulil sie i narazie nie zapala sie . Naprawa pod koniec tygodnia.Mam prozbe do tych co mieniali niech powiedza czy pasek i rolki od rozrzadu wymienili w czasie naprawy ? Mi pani z serwisu (doradca ) powiedziala ze pasek wymienia a rolki zostaja czy tak ma byc?

Napisano

> W moim jak jezdzilem ok miesiaca po samym miescie,odpalanie i

> gaszenie .podjazdki po 1km do pracy,wystapily check engine i

> p0300. Wczoraj bylem w wawie i lucek dostal w pupe do 160

> odmulil sie i narazie nie zapala sie . Naprawa pod koniec

> tygodnia.Mam prozbe do tych co mieniali niech powiedza czy pasek

> i rolki od rozrzadu wymienili w czasie naprawy ? Mi pani z

> serwisu (doradca ) powiedziala ze pasek wymienia a rolki zostaja

> czy tak ma byc?

hm... zawsze z rolkami wymiana była coś nowego tworzy chyba pan serwis.

Moje "cudo" trafiło do serwisu w Bydgoszczy - na chwilę obecna do wymiany cały mechanizm wybieraków w skrzyni bo za duże luzy ma - we włocławku twierdzili ze jest cacy a mi na zimnym silniku wskakiwała "1" zamiast "3" - punkt dla nich. Teraz szukają przyczyny spalania 13 l/100 w mieście i około 9 w trasie.

Do wymiany sonda lambda i powinno być ok no cóż serwis i serwis

Napisano

> W moim jak jezdzilem ok miesiaca po samym miescie,odpalanie i

> gaszenie .podjazdki po 1km do pracy,wystapily check engine i

> p0300. Wczoraj bylem w wawie i lucek dostal w pupe do 160

> odmulil sie i narazie nie zapala sie . Naprawa pod koniec

> tygodnia.

Dzisiaj kontrolka zgasła sama z siebie. Zobaczymy czy sytuacja się powtórzy...

Zatankowałem nowy zbiornik LPG, może miałem rację z tym złym gazem... hmm.gif

Czy komputer zapamiętuje kody błędów i można je zczytać później, czy jak się nie świeci to kapota, nie dowiem sie co było confused.gif

Napisano

> Dzisiaj kontrolka zgasła sama z siebie. Zobaczymy czy sytuacja się

> powtórzy...

> Zatankowałem nowy zbiornik LPG, może miałem rację z tym złym gazem...

> Czy komputer zapamiętuje kody błędów i można je zczytać później, czy

> jak się nie świeci to kapota, nie dowiem sie co było

jezeli w ciagu 48h nie pojawi sie ponownie blad to znika z komputera

Napisano

w którymś auto świcie motorze czy innym teog typou piśmie był coś a akcjach serwisowych na UOKiK - opisywali np sprawę pożarów peugotów - i, że UOKiK kazał wycofać jakąś partię ze sprzedaży - no i producnet pękł i wezwał na akcję sewisową

była tylko jedna kwestia towar miał zagrażać zdaje się życiu

czy nasze zwroy pod to podchodzą?

w piątek czy czwartek widziałem jakiegoś lacetti obok kolwal na obwodnicy jak stał - pewnie znowu kogoś dopadły zawory

• 4 miesiące później...
Napisano

witam smile.gif

od czasu do czasu pojawia mi się kontrolka Check - okresowy brak mocy. angryfire.gif W Świdnicy powiedzieli że jest to usterka wypadanie zapłonu. piesc.gif i jak chcę mogą mi to zrobić, ale naprawa będzie mnie kosztowała ok 2000 PLN. Tylko dlaczego mam ponosić jakiekolwiek koszty skoro jest to wada fabryczna angryfire.gif

Jestem 3cim właścicielem, auto nie jest już na gwarancji. Kolega mi doradził abym wymienił świece, kable, filtr paliwa. Ponadto muszę podkreślić że problem pojawił mi się w zimę i wydaje mi się że występuje właśnie (okresowo) tylko gdy jest zimno. Teraz się dowiaduję "od Was" że problem jest i nie tylko u mnie on występuje.

Na chwilę obecną jest spokój, kontrolka zapaliła mi się jakieś 5 razy, bez żadnych dodatkowych objawów, ale po zakończeniu jazdy i po ponownym uruchomieniu silnika kontrolka sama gaśnie. Boję się jednak że wraz z nadejściem chłodnych dni problem ten może się pojawić ponownie. oslabiony.gif

Auto kupiłem z komisu od dealera,ma już 4 lata.

Pytanie: co radzicie gdy problem się nasili?

Czy ktoś w jakikolwiek sposób interweniował już w tej sprawie??

Napisano

Niestety GM nie zaplaci ci za usuniecie tej usterki. Jedyna szansa to co robilismy tez w ASO to zatankowac na rezerwie 10 litrow Shell V Power Racing 99 i potem z 10 minut trzymac na 5-6 obrotow ciagle. W wiekszosci przypadkow pomagalo przynajmniej na jeden rok uzytkowania. Potem przynajmniej raz na kwartal tankowac dobre paliwo i pobawic sie silnikiem tak prawie pod czerwone pole. Nic mu nie bedzie, a obowiazkowo wylaczyc KAPELUSZ MODE palacz.gif

Napisano

>. Jedyna szansa to

> co robilismy tez w ASO to zatankowac na rezerwie 10 litrow Shell

> V Power Racing 99 i potem z 10 minut trzymac na 5-6 obrotow

> ciagle.

I zabić katalizator czerwona.gif

Napisano

Tym sposobem udało się kiedyś spalić (stopić) dywanik wewnątrz samochodu. Lepiej takie leczenie przeprowadzić w czasie jazdy- na 3-ce jechać przez parę kilometrów z prędkością 90-110.

Napisano

> I zabić katalizator

Przy temperaturze 30 stopni na zewnatrz raczej nie polecam. Wiem tyle ze dziesiatki aut poszly zrobione w ten sposob i moze wrocil 1 na 20. Reszta jezdzi i nie ma problemu. Nie robilismy nigdy tego na hali zawsze na zewnatrz przy dobrym wiaterku i oczywiscie pod kontrola. Katalizator na pewno nie dostaje tak w dupe jak podczas jazdy w KAPELUSZ MODE. Oczywiscie opcja na autostradzie z jazda na 3 biegu jest tez bardzo dobra i tez byla proponowana - tyle ze jak powiedziec to klientowi, ktory wyzywa od najgorszych doradce serwisowego.

Napisano

ASO Ci tego za darmo nie zrobi. Jedyne co moge polecic to przegazowac od czasu do czasu. Czyli na 2 i 3 biegu do odciecia i tak kilka razy.

Napisano

> Katalizator na pewno nie dostaje tak w dupe jak

> podczas jazdy w KAPELUSZ MODE.

A to ciekawe hmm.gif

1. dostaje i wystarczy przeczytać instrukcję

2. wytłumacz mi zatem co wolna jazda zrobi katowi? Tylko proszę pojęcia fachowe a nie np. termin "zamulanie" grinser006.gif

Napisano

> A to ciekawe

> 1. dostaje i wystarczy przeczytać instrukcję

> 2. wytłumacz mi zatem co wolna jazda zrobi katowi? Tylko proszę

> pojęcia fachowe a nie np. termin "zamulanie"

To moze odwrotnie: jak takie traktowanie silnika przez 10-15 minut moze zniszczyc katalizator? Tylko nie domniewania tylko fakty.

Skoro jest to srednia predkosc obrotowa dla samochodu jadacego z predkoscia ponad 140km/h.

Wiem tylko jedno Chevrolet nie odrobil lekcji, ktore wyuczyl sie Opel na swoich sinikach 16v w latach 1997-99. W tych latach byl to problem nagminny. Rozbieralismy kilka glowic w miesiacu i najczesciej to byli taksowkarze lub auta z przebiegiem 3-5000 km rocznie, ale nigdy nie bylo zgloszen od uzytkownikow samochodow sluzbowych, ktorzy nigdy nie oszczedzali swoich samochodow.

Na czym polegal problem. Najczesciej na pasowaniu trzonek zaworowy, a tuleja zaworu. Na jej styku dochodzilo do odkladania sie nagaru, ktory blokowal zawor wydechowy w pozycji lekko otwartej co powodowalo niepelne sprezanie, i co za tym idzie wypadanie. Efekt ten byl potem kaskadowy, czyli brud narastai narastal. Problem ten roziwazane przez bardzie luzne pasowanie, ale to niestety pociagnelo za soba wieksze spalanie oleju.

Takze takie skatowanie silnika na 10-15 minut moze tylko byc z korzyscia dla niego. Oczywiscie nagminne stosowanie nie jest zalecane, ale tez jazda na krotkich odcinakach z KAPELUSZ MODE jest glownym zrodlem takich przypadkow jak ten zglaszany.

Napisano

> To moze odwrotnie: jak takie traktowanie silnika przez 10-15 minut

> moze zniszczyc katalizator? Tylko nie domniewania tylko fakty.

> Skoro jest to srednia predkosc obrotowa dla samochodu jadacego z

> predkoscia ponad 140km/h.

Chyba ze 200 km/h grinser006.gif

Może zniszczyć przez przegrzanie

Odpowiedz na moje pytanie cfaniaczek.gif Bo jakoś zarówno w średniej jak i na studiach nie spotkałem się z taką teorią

Napisano

Na studiach to ucza teorii, ktora nie zawsze sie zgadza z rzeczywistoscia. smirk.gif

Napisano

> Na studiach to ucza teorii, ktora nie zawsze sie zgadza z

> rzeczywistoscia.

Powiedz lepiej, że nie masz argumentów hahaha.gif

Napisano

> Powiedz lepiej, że nie masz argumentów

No tutaj ci nie zrobie wykladu, aczkolwiek wczesniej masz troche praktyki o przyczynach tego problemu.

Napisano

> No tutaj ci nie zrobie wykladu,

Zrób grinser006.gif

> aczkolwiek wczesniej masz troche

> praktyki o przyczynach tego problemu.

Nie wiem co masz na myśli hmm.gif

Napisano

(...) Rozbieralismy kilka glowic w miesiacu i najczesciej to byli taksowkarze lub auta z przebiegiem 3-5000 km rocznie, ale nigdy nie bylo zgloszen od uzytkownikow samochodow sluzbowych, ktorzy nigdy nie oszczedzali swoich samochodow.

Takze takie skatowanie silnika na 10-15 minut moze tylko byc z korzyscia dla niego. Oczywiscie nagminne stosowanie nie jest zalecane, ale tez jazda na krotkich odcinakach z KAPELUSZ MODE

jest glownym zrodlem takich przypadkow jak ten zglaszany.

...również takie słowa usłyszałem w serwisie. Nie mniej jednak po przepałowaniu kontrolka i tak się zaświeciła. Być może tą operację będę musiał przeprowadzić jeszcze, kilka razy więcej.

Nie wiem, być może już będzie wszystko dobrze w okresie jesienno_zimowym i okaże się że tylko "dmuchałem na zimne", i oby tak było.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z autka, bardzo wygodnie się nim podróżuje, również pasażerom z tyłu, i w stosunku do innych marek jest to naprawdę przyzwoity wóz za rozsądną cenę, biorę tu również pod uwagę jego wyposażenie.

Oczywiście jest kilka uwag, m.in. tj nieprecyzyjna zmiana biegów, no ale...

Poza tym Wielkie Dzięki Wszystkim za wszystkie posty smile.gif

Jeśli ktoś jest zainteresowany...

http://fanklub.chevrolet.org.pl/index.php?c=5

...aczkolwiek widzę żę tu jest o wiele ciekawiej smile.gif

Pozdro

Napisano

Forum nie sluzy do przedstawaiania swoich madrosci w formie wykladow, a jedynie przekazywania swojej wiedzy zdobytej w celu sugestii innemu czlonkowi forum. Ten jednak nie ma obowiązku jej wykorzystac, a jedynie wziac pod rozwage, czy sugestie wskazane moze wykorzystac w swoim problemie.

Dlatego czytasz i wierzysz i dzialasz, albo czytasz, usmiechasz sie przed komputerem, podajesz swoj komentarz lub nie.

Takze baw sie dalej.

Napisano

osobiście nie posiadam LPG, nie robię aż tylu km, a także nie wiem ile będę jeszcze jeździł tym autkiem yay.gif, nie mniej jednak cena paliwa w okresie wakacyjnym jest wyjebana w kosmos alien.gifangryfire.gif i daje do myślenia ideia.gif - zobaczymy jak to dalej będzie hmm.gif

Napisano

> Forum nie sluzy do przedstawaiania swoich madrosci w formie wykladow,

> a jedynie przekazywania swojej wiedzy zdobytej w celu sugestii

> innemu czlonkowi forum.

Wiedza to nie "wizja"

> Takze baw sie dalej.

Tak, bawi mnie gdy ktoś idzie w zaparte nie mając wiedzy i bojąc się do tego przyznać

Napisano

> Tam nikt nie ma gazu bo psuje silnik i w instrukcji pisze ,ze jest

> bee a jak ktos chcial odpisac przeciwnikom gazu to zablokowali

> watek

Podoba mi się dział Epica zlosnik2.gifbrawo.gif

Napisano

kiedys sie tam zarejestrowalem i do dnia dzisiejszego nie dostalem na emaila linku aktywacyjnego frown.gif

Napisano

> Tak, bawi mnie gdy ktoś idzie w zaparte nie mając wiedzy i bojąc się

> do tego przyznać

Nie boje sie przyznac NIE ZNAM TEGO ZAKRESU TAK DOKLADNIE ABY PROWADZIC POLEMIKE W TYM TEMACIE,

ale ty masz wciaz szanse na zrobienie wykladu w sprawie przeciwnej do mojej i chetnie poczytam.

• 2 miesiące później...
Napisano

> Nie boje sie przyznac NIE ZNAM TEGO ZAKRESU TAK DOKLADNIE ABY

> PROWADZIC POLEMIKE W TYM TEMACIE,

> ale ty masz wciaz szanse na zrobienie wykladu w sprawie przeciwnej do

> mojej i chetnie poczytam.

Odświeżę temat. Oglądałem samochód (siostra się rozgląda) i trafiał na taki:

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9830960

Przebieg wydaje się rzeczywisty i stan raczej całkiem dobry. Niestety jak był na gwarancji paliła się kontrolka "check" i zawory raczej nie zostały wymienione. Jaki może być koszt wymiany tych nieszczęsnych zaworów? Poza ASO oczywiście, przy okazji wymiany rozrządu?

Napisano

> Odświeżę temat. Oglądałem samochód (siostra się rozgląda) i trafiał

> na taki:

> http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9830960

> Przebieg wydaje się rzeczywisty i stan raczej całkiem dobry. Niestety

> jak był na gwarancji paliła się kontrolka "check" i zawory

> raczej nie zostały wymienione. Jaki może być koszt wymiany tych

> nieszczęsnych zaworów? Poza ASO oczywiście, przy okazji wymiany

> rozrządu?

A teraz check pali się ?

Jeśli nie - to po co zwalać głowiecę ?

Napisano

> A teraz check pali się ?

Teraz się nie pali

> Jeśli nie - to po co zwalać głowiecę ?

Pytanie bardziej z tych teoretycznych

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.