Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oddałem Bravo do ASO !!

Featured Replies

Napisano

Powitać,

Myślałem, że w życiu nie posunę się do takiego kroku... no ale jednak!! chaja.gif

Przejeździłem tak 15 tysi km i postanowiłem w końcu coś zrobić.. Mianowicie, pływający jałowy, ale nie do końca, raczej szarpanie silnikiem na jałowy. Przy odpalaniu teraz w zimę przez kilka sekund problemy z ustawieniem się na stałe obroty, przy dodawaniu gazu w okolicach 2,5 tyś potrafił się zdusić na dwie trzy sekundy zatrzepań całą budą i dopiero pojechał dalej! Rozłożyłem ręce!! Wymieniłem:

świece, przewody, sonde, kata, wszystkie filtry, dolot założyłem fabryczny, wyczyszczony krokowy, przepustnica i nic, na kompie zero błędów po podpięciu!

Mam nadzieję, że w ASO grinser006.gif odkryją co to może być, osobiście stawiam na cewkę lub wtryskiwacz, no ale się zobaczy. Wszystko zaczęło się dział po wymianie rozrządu... hmm zbieg okoliczności? confused.gif

Czekam na telefon z ASO, ciekawy jestem tylko nad kosztem naprawy jeżeli znajdą przyczynę sciana.gif

Napisano

Czasami nie ma innego wyjścia jak ASO,zwłaszcza jak zależy komuś na czasie,ale dla mnie ASO to zło(czasami konieczne-niestety...) angryfire.gif

Napisano

> Powitać,

> Myślałem, że w życiu nie posunę się do takiego kroku... no ale

> jednak!!

> Przejeździłem tak 15 tysi km i postanowiłem w końcu coś zrobić..

> Mianowicie, pływający jałowy, ale nie do końca, raczej szarpanie

> silnikiem na jałowy. Przy odpalaniu teraz w zimę przez kilka

> sekund problemy z ustawieniem się na stałe obroty, przy

> dodawaniu gazu w okolicach 2,5 tyś potrafił się zdusić na dwie

> trzy sekundy zatrzepań całą budą i dopiero pojechał dalej!

> Rozłożyłem ręce!! Wymieniłem:

> świece, przewody, sonde, kata, wszystkie filtry, dolot założyłem

> fabryczny, wyczyszczony krokowy, przepustnica i nic, na kompie

> zero błędów po podpięciu!

A to czytał wcześniej: http://bbm.wikidot.com/problem-z-obrotami

Napisano
  • Autor

Nie czytałem tego ani nie robiłem nic takiego :/ mogłoby to być rozwiązanie dla jałowego, ale jak jadę na zimnym potrafi zaszarpać na chwilę a na ciepłym przy jeździe noga z gazu jeszcze nim szarpnie jakby chciał jechać i jak gaz do ziemi to także potrafi szarpnąć dwa trzy razy i dopiero ciągnie passed_out.gif

Napisano

diagnoza to : - minimalne przestawienie rozrządu - mam dokladnie takie same objawy, a ze sam skladalem motor to wiem gdzie popelnilem blad

Napisano
  • Autor

> diagnoza to : - minimalne przestawienie rozrządu

Błedna diagnoza wpysk.gif

Wrócił do mnie mój Bravolocik love_4.gif

Wymienione został:

Sonda lambda - 120zł

potencjometr przepustnicy - 110,50zł

czujnik temperatury powietrza - 47zł

Oprócz sondy podejrzewałem te dwa elementy, wszystko plus robocizna 437,50zł sick.gif no ale w końcu fiacik jeździ tak jak ma jeździć yay.gif nic nie trzepie, obroty równe i jest kopytniejszy 275123014-zielony.gif

Napisano

> Sonda lambda - 120zł

> potencjometr przepustnicy - 110,50zł

> czujnik temperatury powietrza - 47zł

Czyli sami nie wiedzieli i wymieniali po kolei. Myślisz, że wszystkie 3 elementy padły?

Napisano
  • Autor

Podłączałem u kolegi pod kompa i faktycznie czujnik temperatury i położenie przepustnicy miał dziwne odczyty, jednak sonde wymieniałem z pół roku temu jak mi się to zaczęło dziać... oslabiony.gif

Napisano

hahaha.gif

spodziewaj się za tydzień tego samego hehe.gif

Napisano

> Podłączałem u kolegi pod kompa i faktycznie czujnik temperatury i

> położenie przepustnicy miał dziwne odczyty, jednak sonde

> wymieniałem z pół roku temu jak mi się to zaczęło dziać...

a na śmietniku jest TAAAAAAAKI artykuł na ten temat sciana.gif

Napisano

Witam serdecznie.

Obawiam sie, ze dwie z tych pozycji to prewencja a tylko potencjometr przepustnicy był przyczyną.

Tak czy siak...najważniejsze, ze wóz jest sprawny.

Nie traktujmy wyników z testerów uniwersalnych czy nawet z samego examinera jako wyroczni.

Prawidłowa interpretacja błedu jest kluczem do sukcesu - nie zawsze wygenerowany błąd jest przyczyną ale jego konsekwencją.

Badanie na urządzeniu u niedoświadczonego pracownika jest dla mnie stratą czasu.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> a na śmietniku jest TAAAAAAAKI artykuł na ten temat

będzie nauczka na przyszłość i dlaczego za tydzień miałbym się spodziewać tego samego?

Napisano

> będzie nauczka na przyszłość i dlaczego za tydzień miałbym się

> spodziewać tego samego?

bo usterka tkwi we wtyczce...

Napisano
  • Autor

Z wtyczką w takim przypadku to już sobie poradzę grinser006.gif ale mam nadzieję, że nie będę musiał tego robić bo będzie ok, ale czas pokaże skromny.gif

Napisano

> Z wtyczką w takim przypadku to już sobie poradzę ale mam nadzieję,

> że nie będę musiał tego robić bo będzie ok, ale czas pokaże

mogłeś zacząć od niej zlosnik.gif

Napisano

> będzie nauczka na przyszłość i dlaczego za tydzień miałbym się

> spodziewać tego samego?

Bo potencjometr przepustnicy, to taka rzecz, która właściwie psuje się w przypadku 1 na 1000, a w silniku 1,6 problem tkwi w przewodach idących do wtyczki tego czujnika i siłą rzeczy trzeba te kable pomerdać, żeby wyjąć czujnik TPS. Dlatego się pewnie naprawiło, na razie. Miałem tak w swoim przy przebiegu 80 kkm i nie mogłem uwierzyć, że padł TPS, na szczęście referat Patre pomógł i przez ponad pół roku jeżdżę tak, że ani razu nie zachwiały się obroty i ani razu nie zgasł.

Napisano
  • Autor

Mogłem, ale nie bylem pewien w czym siedzi problem, bo to nie było falowanie tylko szarpanie silnikiem a czujnik przepustnicy na jałowym pokazywał co chwile inne dane i już nie miałem do tego siły, a kable ruszałem bo czyściłem krokowy, temp. powietrza i przepustnice i nic nawet na chwilkę nie pomogło

Napisano

u mnie 2 razy wychodził na examinerze ten czujnik.

Raz pomogło na chwilkę

Raz okazało się że cewka ;-) to był też ten pierwszy raz.

Pomimo że wiedziałem że nie trzeba wierzyć ślepo komputerowi kupiłem 2 raz czujnik (okazało się dopiero przy cewce że 2 razy niepotrzebnie)

hihihi.

manuale czytał wcześniej, żeby nie było - cewki mierzył i takie tam ;-)

Napisano

Qrde u mnie też są szarpnięcia na wolnych obrotach...czujnik tem pow. wymieniłem, lambde też.....został mi tylko TPS....choć na euroscanie nie specjalnie widać było żeby świrował....czasem minimalnie wartość podskoczyła bez naciskania gazu, ale myślałem że to nie to..................

Napisano

o to ten element występuje oddzielnie, jak masz fakturę to daj nr części ok.gif

Napisano

> o to ten element występuje oddzielnie, jak masz fakturę to daj nr

> części

a dlaczego ma nie występować??

Napisano

> o to ten element występuje oddzielnie, jak masz fakturę to daj nr

> części

Przed liftingiem - oczywiście

Po liftingu - niektóre ASO potrafią wsadzić np. z Pandy 1.2, zaprogramować sterownik i działa dobrze.

Napisano
hmm.gif............odppięcie TPS powinno (jesli to on byłby winny) naprawić problem....u mnie niestety po odpięciu TPS szarpnięcia na wolnych nie ustępują.......

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.