Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cofanie sie paliwa do zbiornika Brava 1.2

Featured Replies

Napisano

Czesc.Mam problem z porannym odpaleniem samochodu.Musze dlugo krecic zanim zapali.Problem dzieje sie zawsze po dluzszym postoju.Bylem dzisiaj na sprawdzeniu pompy paliwa.Wydajnosc pompy -ok.Cisnienie na listwie 3.5 bara.Stwierdzono ,ze paliwo cofa sie do zbiornika ,cisnienie po okolo 30 minutach spadlo do 2.5 bara .Pytanie do Was czy jest to normalne,czy czasami nie jest to wina uszkodzonego regulatora cisnienia w pompie.Chce miec pewnosc zanim wymienie pompe(cena orginalnej pompy okolo 500 pln),regulator jest niewymienny-jako calosc w pompie.Przychodzi mi na mysl wstawienie zaworu jedokierunkowego na wyjsciu z pompy.Czy to dobry pomysl.Pozdrawiam Wszystkich Kacikowiczow.Jezeli znacie temat to poradzcie w rozwiazaniu problemu.

Napisano

> Czesc.Mam problem z porannym odpaleniem samochodu.Musze dlugo krecic

> zanim zapali.Problem dzieje sie zawsze po dluzszym postoju.Bylem

> dzisiaj na sprawdzeniu pompy paliwa.Wydajnosc pompy

> -ok.Cisnienie na listwie 3.5 bara.Stwierdzono ,ze paliwo cofa

> sie do zbiornika ,cisnienie po okolo 30 minutach spadlo do 2.5

> bara .Pytanie do Was czy jest to normalne,czy czasami nie jest

> to wina uszkodzonego regulatora cisnienia w pompie.Chce miec

> pewnosc zanim wymienie pompe(cena orginalnej pompy okolo 500

> pln),regulator jest niewymienny-jako calosc w pompie.Przychodzi

> mi na mysl wstawienie zaworu jedokierunkowego na wyjsciu z

> pompy.Czy to dobry pomysl.Pozdrawiam Wszystkich

> Kacikowiczow.Jezeli znacie temat to poradzcie w rozwiazaniu

> problemu.

IMO bzdura do kwadratu......ciśnienie ma być jak pompa pracuje a 30minut od wyłączenia może nawet nie być ciśnienia...ważne że jest jak pracuje.

Pozatym co ma piernik do wiatraka?? przecież przed zapaleniem auta pracuje pompa wytwarzając ciśnienie.

Napisano

Włącz zapłon, posłuchaj kiedy pompa skończy buczeć i zobacz co się będzie działo.

Jeśli nadal nie będzie zapałał to nie ma to związku z cofaniem się paliwa, gdyż pompa po włączeniu zapłonu tłoczy paliwo do zadanego ciśnienia i się wyłącza, więc ciśnienie jest.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Włącz zapłon, posłuchaj kiedy pompa skończy buczeć i zobacz co się będzie działo.

Pompa się wyłącza, bo tak kontroluje to ECU. Ma zaprogramowany czas, jaki ma działać pompa po włączeniu zapłonu, a moment wyłaczenia nie ma związku z ciśnieniem paliwa, bo w układzie nie ma czujnika ciśnienia paliwa!

> Jeśli nadal nie będzie zapałał to nie ma to związku z cofaniem się paliwa, gdyż pompa po włączeniu zapłonu tłoczy paliwo do

> zadanego ciśnienia i się wyłącza, więc ciśnienie jest.

Mylisz się. Patrz wyżej.

Napisano

> Wydajnosc pompy ok.

> Cisnienie na listwie 3.5 bara.Stwierdzono ,ze paliwo cofa sie do zbiornika ,cisnienie po okolo 30 minutach spadlo do 2.5 bara.

> Pytanie do Was czy jest to normalne,czy czasami nie jest to wina uszkodzonego regulatora cisnienia w pompie.

Regulator masz dobry - trzyma przecież 3.5 bara. Może puszczać zawór wrotny.

A zaraz po włączeniu zapłonu jakie jest ciśnienie?

> Chce miec pewnosc zanim wymienie pompe(cena orginalnej pompy okolo 500 pln)

Używek nie ma?

Osobiście bardziej obstawiałbym czujnik temp. silnika.

Napisano
  • Autor

Zaworu zwrotnego w 1,2 chyba nie ma .Czujnik temperatury wymieniony-Brak poprawy.Cisnienia po dlugim postoju nie moge sprawdzic .Musial bym miec manometr wpiety w uklad

Napisano

Chyba każdy użytkownik komarka się z tym boryka,ja poprostu przytrzymuję dłużej rozrusznik. tongue.gifUżyj szukajki,już kiedyś ten temat był omawiany i z tego co pamiętam wspólnie doszliśmy do wniosku ,że TTTM.

Napisano

Za pompe 500zł ?? Potrzebujesz oryginalnej ?? sam wymienialem u siebie i dawalem 55zł chodzi juz okolo roku biglaugh.gif

Napisano

Przychylam się do możliwości z czujnikiem temperatury.

Ciśnienie jest jeszcze znośne.

Zresztą jeśli byłoby nie takie, to w ogóle by dziwnie się zachowywał w czasie jazdy (dławienie się na rozgrzanym silniku po dodaniu gazu).

Poza tym - długo kręcisz... Jak długo? 30s?

Napisano

Istotne jest to w jakim czasie po dłuższym postoju pompa uzyska wymagane ciśnienie i jak się to ma do czasu kręcenia rozrusznikiem - więc taki pomiar by się przydał .

Poza tym warto auto podpiąć pod kompa i sprawdzić prawidłowość odczytów z czujników .

PS.

Wypełnij profil - jesteś prawie 2 lata na forum i nie miałeś kiedy ? wink.gif

Napisano

> Chyba każdy użytkownik komarka się z tym boryka,ja poprostu

> przytrzymuję dłużej rozrusznik. Użyj szukajki,już kiedyś ten

> temat był omawiany i z tego co pamiętam wspólnie doszliśmy do

> wniosku ,że TTTM.

Ja w punto II miałem to samo a jak wiadomo to praktycznie te same silniki.

Napisano

Nadal podtrzymuje diagnozę że paliwo cofa się do zbiornika. A zamontowanie zaworka zwrotnego w miejscu w którym badałem ciśnienie nie jest złym pomysłem. Pozdrawiam właściciela Bravki.

Napisano

a co to za diagnoza?

na pracującej pompie masz 0,5 ponad normę...

a po jaką cholerę trzymać takie samo ciśnienie w układzie na wyłączonym silniku?

gdyby spadło do zera to też byłoby prawidłowo...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.