Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wahacze

Featured Replies

Napisano

Ostatnio zauważyłem delikatne ściąganie autka w prawo, połączone z uciekaniem w prawo przy gwałtownym przyśpieszaniu.

Po wizycie na szarpakach okazało się, że mam do wymiany tuleje na wahaczach. Mechanik uprzedził, że pewnie sworznie też się będą nadawać do regeneracji -

tu pojawia się pytanie :

tuleja z prasowaniem ok 60-70; regeneracja sworznia ok 100, daje to kwotę 60 pln za wariant optymistyczny do prawie 200 za kpl regeneracje.

Czy może tak ???

Delphi taniej 30pln

kosztów wymiany i geometrii nie liczę, bo będą takie same w obu przypadkach

Osobiście skłaniam się ku wymianie na nowe, a co polecają bardziej doświadczeni stilomaniacy???

Napisano

Kupuj TRW i nie oszczędzaj 30 zł, bo sie nie opłaca. Sam zmieniałem na takie i jestem zadowolony. Jakość b. dobra.

Napisano

posłuchaj rady kolegi Jacka.ja tez mieniałem w tym roku wahaczy i łaczniki i postawiłem naTRW. moim zdaniem nie warto oszczedzac paru złotych jesli na szale stawia sie nawet życie, zapłać wiecej bedzie pewne i dłużej na tym pojeździsz.pozdrawiam

Napisano

zgadzam się z przedmówcami, zmieniałem w lutym ubiegłego roku na TRW (250 za szt.), przejechałem 12 tys.km i jest wszystko OK, osobiście nie polecam regeneracji jeżeli jest to oszczędność 30 zł, 30.GIF

Napisano

> Kupuj TRW i nie oszczędzaj 30 zł, bo sie nie opłaca.

> Jakość b. dobra.

Miałem założoną podróbę wytrzymała ok.roku.Teraz założyłem TRW.

Napisano

Wymieniłem w zeszłym roku w ASO - chyba też TRW ładują? Nawet się nie przyglądałem ale 10kkm pękło i na przeglądzie w zeszłym tygodniu wszystko miodzio. Przed wymianą rozglądałem się za tańszymi opcjami ale nawet sprzedawcy mówili, że nie są w stanie zagwarantować ile na zamiennikach pojeżdżę - może 2 a noże 20 tysięcy ... Co do regeneracji to jeszcze mniej przekonująca opcja icon_rolleyes.gif

Napisano

Mam inne zdanie na temat regenerowanych wahaczy. Wszystko zależy od firmy wykonującej regeneracje. Mam blisko miejsca zamieszkania firmę zajmującą się wymianą i regeneracją elemntów zawieszenia. Nowy wahacz z wymianą kosztuje 260 zł, regenerowany wahacz kosztuje z wymianą 160 zł. Trudno jest liczyć wytrzymałość wahaczy bo zarówno nowe jak i regenerowane ( w tym konkretnym servisie) mogą pracować długo jak i krótko. Moje doświadczenie z wahaczami w Stilowozie to: oba nowe przebieg około 37kkm, regenerowany po prawej stronie wytrzymał około 10kkm, wymieniłem znów na regenerowany i przejechał już 27 kkm, regenerowany po lewej stronie przejechał już 38kkm. Uważam, że po swoim doświadczeniu z regenerowanymi wahaczami i przy podanych różnicach w cenie jednych i drugich dalej będę preferował wahacze regenerowane.

Napisano

Trudno jest liczyć wytrzymałość

> wahaczy bo zarówno nowe jak i regenerowane ( w tym konkretnym

> servisie) mogą pracować długo jak i krótko. Moje doświadczenie

> z wahaczami w Stilowozie to: oba nowe przebieg około 37kkm,

Zgadzam się z tobą,że trudno a raczej niemożliwe jest wyliczenie przebiegu tych elementów.

Mam przebieg ok.145 kkm i lewy wahacz jest oryginalny.

Napisano
  • Autor

dzięki za wszystkie odpowiedzi, czekam na przesyłkę z Łodzi z AUTOSAM

35-00331 - wahacz lewy TRW - 264,58 zł/szt.

35-00341 - wahacz prawy TRW - 264,58 zł/szt

+ Koszt transportu 15,90 zł.

U mechanika w Katowicach na 19.02 jestem umówiony.

Napisano

> 35-00331 - wahacz lewy TRW - 264,58 zł/szt.

> 35-00341 - wahacz prawy TRW - 264,58 zł/szt

> U mechanika w Katowicach na 19.02 jestem umówiony.

gratuliuje rozsądnego wyboru. a moze ma ktoś jakies namiary na klocki hamulcowe do stilo jtd 115?

Napisano

Polecam połączenie: tarcze brembo+klocki ferodo premier. Od pól roku jeżdżę na takim komplecie i efekty przeszły moje oczekiwania. Po prostu pełna kontrola. Np. wczoraj na szkoleniu bezp.jazdy stilon w gronie kilkunastu aut podczas hamowania ustąpił jedynie nowemu caddy yay.gif Jedynym minusem były irytujące popiskiwania przez pierwsze 1kkm, zużycie natomiast w normie.

Przykladowo: http://www.allegro.pl/item554605900_tarcze_brembo_klocki_ferodo_stilo_jtd_przod.html

Napisano

> Polecam połączenie: tarcze brembo+klocki ferodo premier. Od pól roku

ale to nie ten temat - jest taki o takowych rzeczach i nazywa się

" Co dobry Stiloman kupić powinien" - podwieszony na 1ej stronie

Napisano

> w tym problem bo mi sie jako pierwsze wytarł prawy tylne a nie

> przednie

Wszystko wskazuje na zapieczoną prowadnicę zacisku.

Napisano

> Wszystko wskazuje na zapieczoną prowadnicę zacisku.

rozbierane, czyszczone na wiosnę ,nastepnie przed zimą zasmarowane i sprawdzone, nie było zadnych tarc. no niestety widocznie to był taki urok

Napisano

> Polecam połączenie: tarcze brembo+klocki ferodo premier. Od pól roku

Jedynym minusem były irytujące popiskiwania przez

> pierwsze 1kkm, zużycie natomiast w normie.

Mam ten sam zestaw i też piszczały przez pierwsze 2kkm wkurzało mnie to strasznie smile.gif Ale widocznie taka już ich uroda, Reszta bez uwag świetnie hamują Pozdrawiam

Napisano

> Polecam połączenie: tarcze brembo+klocki ferodo premier. Od

wymieniłem w aso same klocki calosc kostowała 500zl. i narazie nic nie piszczy ale trzeba jeszcze poczekac az klocki sie do tarcz ułożą

Napisano

> wymieniłem w aso same klocki calosc kostowała 500zl.

icon_eek.gif 500 zł za same klocki ? faint.gif

Napisano

> 500 zł za same klocki ?

IMHO normalna cena w ASO za materiały i robociznę.

Sama wymiana tylnych klocków (robocizna) kosztuje 170 złotych. Do tego przód ze 100, klocki 2X130 i mamy 530 zeta. IMHO 500 złotych to dobra cena za komplet usługa + materiały.

Napisano
  • Autor

Sprawa wahaczy zakończona na czas bliżej nieokreślony biglaugh.gif

Oryginalne wahacze TRW okazały się nie pasować do mojego MW.

Moje miały śruby M12 w tulejach met-gum, a nówki TRW ponoć pasujące do wszystkich stilonów i jedyne jakie produkuje TRW są na M10.

Sytuacja ta zmusiła mnie do regeneracji zamiast wymiany wahaczy.

Myliłem się myśląc, że tylko palio w fiacie poskładali z tego co mieli na magazynie. Strach się bać co jeszcze mój italianiec może mieć innego niż jego bardziej polscy bracia.

Czy bardziej doświadczenie/zasłużeni kącikowcy mieli podobne przygody??

ps.

Polecam firmę AUTOSAM z Łodzi- podeszli ze zrozumieniem i nie robili problemów z zwrotem niepasujących wahaczy biglaugh.gif

paczka zwrotna w drodze mam nadzieję, że się nie rozmyślą do poniedziałku biglaugh.gif

ps'

Dalej mnie chyba lekko może lżej ściąga w prawo, albo mnie już straszy albo geometria za wcześnie zrobiona.

Na dokładną ocenę muszę zaczekać na "lepsze" drogi

Napisano

> Sprawa wahaczy zakończona na czas bliżej nieokreślony

> Oryginalne wahacze TRW okazały się nie pasować do mojego MW.

> Moje miały śruby M12 w tulejach met-gum, a nówki TRW ponoć pasujące

> do wszystkich stilonów i jedyne jakie produkuje TRW są na M10.

"Fajna" sprawa.

Wahacze dobierała przysłowiowa d...

Jak ja wymieniałem wahacze to w magazynie były M12 i czekałem aż sprowadzą M10.Wynika z tego,że produkowane są dwa rodzaje.

Napisano

> Wynika z tego,że produkowane są dwa rodzaje.

Na niektórych aukcjach na alledrogo sprzedawcy piszą, że są różne wersje dla 2001-2003 i 2004-2006. hmm.gif Może to o to chodzi? niewiem.gif

Napisano

> Na niektórych aukcjach na alledrogo sprzedawcy piszą, że są różne

> wersje dla 2001-2003 i 2004-2006. Może to o to chodzi?

Oczywista oczywistość jak mawiał jeden z premierów.

Napisano

tego przód ze 100, klocki 2X130 i mamy 530 zeta. IMHO 500

> złotych to dobra cena za komplet usługa + materiały.

dokładnie to mnie wyniosło 497zl i 30 groszy. tez uważam że to dobra cena. miałem wymieniac sam ale po pierwsze nie mam gdzie a po drugi nie pora na to teraz a juz nity darły tarcze i to ostro.

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

biglaugh.gifbiglaugh.gif

Pół roku minęło jak jeden dzień.... 270635636-JUMP2.gif

I wahacz poszedł w przysłowiowe pi...........

Wczoraj z rana wymieniałem drugi łącznik stabilizatora ( pierwszy miesiąc temu) bo coś mi zaczynało znowu stukać, sytuacja się wyraźnie poprawiła.

Niestety nie do końca bo dziury na dziurę było coraz bardziej metalicznie ( nie żebym specjalnie po dziurach jeździł )

Przy skręconych kołach wyraźnie widać różnicę w zachowaniu prawej i lewej tuleji, lewa znacznie luźniejsza od prawej.

( koła skręcone prawie na max i krótkie gwałtowne ruchy )

No i teraz jazda to dopiero adrenalina - ty mu w gaz - on pit w prawo, noga z gazu on pit w lewo. Teraz to jest jazda- dobrze ze pasy ruchu w miarę szerokie biglaugh.gifbiglaugh.gif

Chyba regeneracja wahacza starcza na 10kkm, teraz pytanie czy po pół roku mogę to reklamować??? czy od razu po potwierdzeniu, że to wahacze zamawiać nowe tym razem właściwe??

ps. w tzw międzyczasie byłem na hamowni, ale chyba bym jej z tym nie łączył - stukanie było wcześniej- dziś apogeum tylko nastąpiło.

Ciekawe jak mocno wybity i co na to moje oponki....

Napisano

Kaj wymieniałeś? i ile dałeś? bo som sie przymierzom do takiej robótki, ale chca wszystko wymienić tzn wachacz drążki i gumki stabilizatora

Napisano
  • Autor

Ja załatwiam wszystko w katowicach w ITALAUTO na Roździeńskiego 188, mogę ich polecić z czystym sumieniem.

U mnie na razie okazało się, że po regeneracji sworznia- kolej na regenerację kolejnej tuleji wahacza. Właśnie jej poszukuję - jak nie znajdę będę musiał szukać wahacza mojego nietypowego z dziurką fi 12 biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.