Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zimno i wskazówka temperatury

Featured Replies

Napisano

Przy temperaturze około 0 i niżej zauważyłem, że wskazówka temperatury nie przekracza w czasie jazdy 1/4 skali, a często jest na pierwszej kresce. W aucie jest dość zimno. Ciepło się robi tylko jak skieruję wyloty na twarz. Jak są na szybę lub szybę i nogi to ciepła nie czuć.

Czy to normalne czy może coś padło? Jak to sprawdzić?

Napisano

wpisz sobie w wyszukiwarce termostat waytogo.gif

Jest do wymiany.

Napisano

no wymien termosa, ja tez cierpie ale zmienie w przyszlym miesiacu dopiero frown.gif

Napisano
  • Autor

> wpisz sobie w wyszukiwarce termostat

> Jest do wymiany.

Na pewno? Jak długo w korku stoję, to się nagrzeje do połowy wskaźnika, albo jak jest ciepło, latem też jest ok.

Napisano

> Na pewno? Jak długo w korku stoję, to się nagrzeje do połowy

> wskaźnika, albo jak jest ciepło, latem też jest ok.

A poczytałeś w ogóle starsze posty n/t temat ?

Napisano
  • Autor

> A poczytałeś w ogóle starsze posty n/t temat ?

Poczytałem i jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem. A nie chcę wymieniać pół samochodu.

Napisano

wystarczy wymienic termostat nie trzeba wymieniac polowy auta.

poczytaj stare posty tak jak pisze Iron to znajdziesz odpowiedz na Twoja zagadke

Napisano

> Poczytałem i jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem. A nie chcę

> wymieniać pół samochodu.

te pół samochodu kosztuję około 40 zeta a wymiana zajmuje ze wszystkim około godziny icon_rolleyes.gif

Napisano

> te pół samochodu kosztuję około 40 zeta a wymiana zajmuje ze

> wszystkim około godziny

Czyli to jest wymiana samego tego grzybka tak, bo całość kosztuje dużo więcej.

Pytanie czy 1,6 z przed FL można wymienić samą tą wkladkę w termostacie czy trzeba cały wymienić bo mam taki sam problem.

Napisano

> Czyli to jest wymiana samego tego grzybka tak, bo całość kosztuje

> dużo więcej.

> Pytanie czy 1,6 z przed FL można wymienić samą tą wkladkę w

> termostacie czy trzeba cały wymienić bo mam taki sam problem.

w oryginalnym termo się dało.....sprawdź organoleptycznie

Napisano

> w oryginalnym termo się dało.....sprawdź organoleptycznie

Czyli.?? musze go wyciągnąc i wtedy sprawdzic czy sie da tak>??

Napisano

> Czyli.?? musze go wyciągnąc i wtedy sprawdzic czy sie da tak>??

ano

• 1 rok później...
Napisano

> ano

aby nie zakładać nowego tematu odkopałem stary zlosnik.gif

Poczytałem troczę na forum i mam prośbę do tych którzy wymieniali termostat aby w skrócie opisali co i jak. Widzę że jest tam dosyć ciasno. Będę wymieniał sam wkład, bo z tego co zauważyłem jest rozbieralny. Odkręcacie komputer do tej czynności ? Proszę o krótki manual jesli to możliwe

pozdrawiam

Napisano

> Kiepsko szukałeś ...

> Poczytaj TEN WĄTEK

A mam pytanko: termostat wpelni sprawny jest minimalnie otwarty?? Wydaje mi sie ze jak kupowalem do hgtki termostat to szlo dmuchnac w ta plastikowa rure term wychodzaca do chlodnicy...

Napisano

> A mam pytanko: termostat wpelni sprawny jest minimalnie otwarty?? Wydaje mi sie ze jak kupowalem do

> hgtki termostat to szlo dmuchnac w ta plastikowa rure term wychodzaca do chlodnicy...

ja wiem czy można to nazwać minimalnym otwarciem.... ja bym powiedziął, że po prostu nie jest w pełni szczelny. ot tyle i aż tyle. Nie ma tam przecież żadnej gumy, tylko metal przylega do metalu.

Napisano

> aby nie zakładać nowego tematu odkopałem stary

> Poczytałem troczę na forum i mam prośbę do tych którzy wymieniali termostat aby w skrócie opisali

> co i jak. Widzę że jest tam dosyć ciasno. Będę wymieniał sam wkład, bo z tego co zauważyłem

> jest rozbieralny. Odkręcacie komputer do tej czynności ? Proszę o krótki manual jesli to

> możliwe

> pozdrawiam

A wkłady to są dostępne w ogóle jakieś markowe czy chińszczyzna bo nie widziałem nic rozsądnego dlatego w zeszłym roku jak mi padł wymieniłem na cały Wahlera i jest git.

Napisano

> A wkłady to są dostępne w ogóle jakieś markowe czy chińszczyzna bo nie widziałem nic rozsądnego

> dlatego w zeszłym roku jak mi padł wymieniłem na cały Wahlera i jest git.

wkład firmy Mera - posiadam takowy w Vectrze już drugi rok i zastrzeżeń nie mam ok.gif Może mi ktoś w skrócie napisać jak najlepiej zdemontować termostat ?:D

Napisano

> polski i jakość też niczego sobie

no ja to wiem ok.gif

Napisano

> jak najlepiej zdemontować termostat ?:D

1. zlać płyn chłodzący (dolny wąż chłodnicy)

2. zdemontować opaski zaciskowe węży dochodzących do termostatu i zsunąć same węże, może się okazać, że węże są zapieczone na króćcach termostatu i trzeba nimi "poruszyć" (przekręcić)

3. dobrze jest uprzednio zaopatrzyć się w nowe opaski zaciskowe, zwłaszcza jeśli na termostacie sa oryginalne, które będzie trzeba zniszczyć.

4. aby dostęp był łatwiejszy wyjąć cewkę i jeśli to konieczne z uwagi na ilość miejsca (niestety nie pamiętam czy tak) wymontować akumulator, podstawę akumulatora, komputer.

5. odkręcić 3 śruby mocowania termostatu, odpiąć złącze elektryczne czujnika temp.

6. wyjąć termostat.

7. Montaż w odwrotnej kolejności i dodatkowo odpowietrzenie układu chłodzenia, przy okazji dobrze jest wymienić płyn.

chyba tyle

Napisano

> 1. zlać płyn chłodzący (dolny wąż chłodnicy)

> 2. zdemontować opaski zaciskowe węży dochodzących do termostatu i zsunąć same węże, może się

> okazać, że węże są zapieczone na króćcach termostatu i trzeba nimi "poruszyć" (przekręcić)

> 3. dobrze jest uprzednio zaopatrzyć się w nowe opaski zaciskowe, zwłaszcza jeśli na termostacie sa

> oryginalne, które będzie trzeba zniszczyć.

warto wiedzieć waytogo.gif

> 4. aby dostęp był łatwiejszy wyjąć cewkę i jeśli to konieczne z uwagi na ilość miejsca (niestety

> nie pamiętam czy tak) wymontować akumulator, podstawę akumulatora, komputer.

No właśnie tego się obawiam, to jednak jest tam ciasno ale może sam demontaż kompa wystarczy zeby.GIF Trzyma się na dwóch wkrętach od góry czy jeszcze na czymś hmm.gif

> 5. odkręcić 3 śruby mocowania termostatu, odpiąć złącze elektryczne czujnika temp.

> 6. wyjąć termostat.

No myślę że z rozłożeniem samej obudowy może być ciężko aby wymienić wkład frown.gif Pod obudową termostatu jest jakaś uszczelka ?

> 7. Montaż w odwrotnej kolejności i dodatkowo odpowietrzenie układu chłodzenia, przy okazji dobrze

> jest wymienić płyn.

Nowy Prestone już czeka. zlosnik.gif

> chyba tyle

dzięki ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.