Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

HDD jako pendrive - które radio to łyknie

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie, powoli dojrzewam do zabudowy CA w moim Toledo 1M. Zacząłem analizować różne rozwiązania, konfiguracje itd i napotkałem na kwestie której odpowiedzi w necie nie znalazłem.

Mianowicie. Pozostał mi po laptopie HDD 20GB 2,5 cala. Szukam radia do 800zł do którego będę mógł podłączyć hdd przez tylny kabel usb. Hdd będzie w kieszeni przenośnej.

Idealnie by było gdyby rozwiązanie nie wymagało niezależnego zasilania, a dysk służył jako duży pendrive.

Druga kwestia to rozbudowana struktura folderów z MP3. Czy tu nie ma żadnych ograniczeń?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i sugestie.

Wskazanie konkretnego modelu radia byłoby już w ogóle idealną informacją.

Napisano

> Idealnie by było gdyby rozwiązanie nie wymagało niezależnego

> zasilania, a dysk służył jako duży pendrive.

W specyfikacji radia trzeba by było sprawdzić czy port jest zgodny z standardem usb 2.0, jeżeli tak powinien obsłużyć dysk zewnętrzny bez zasilania.

> Druga kwestia to rozbudowana struktura folderów z MP3. Czy tu nie ma żadnych ograniczeń?

Raczej nie będzie problemów, nawet w przypadku dużej ilości podfolderów, odtwarzacze dają radę. Może natomiast wariować, gdy nazwy poszczególnych katalogów będą za długie (konkretnej liczby znaków nie jestem w stanie podać)

Dla przykładu takie coś z czymś takim nie działa smile.gif

Napisano

> Pozostał mi po laptopie HDD 20GB 2,5 cala.

Sprawdź, ile pobiera prądu, powinno być napisane na naklejce.

Jeżeli ponad 500 mA to lepiej zastosować dodatkowe zasilanie, specyfikacja portu USB mówi o takim prądzie.

Większość kilkuletnich dysków 20 GB pobierała, niestety, więcej. Lepiej nie ryzykować spalenia portu w radiu.

Napisano

> Większość kilkuletnich dysków 20 GB pobierała, niestety, więcej.

> Lepiej nie ryzykować spalenia portu w radiu.

Dokładnie.

A przy 20 GB to się IMO nie warto bawić w dysk. Dosyć prawdopodobne, że zasilanie nie wyrobi.

Jak kupowałem radyjko, to chciałem z wejściem USB, żeby pendrive, i dysk, i iPoda podłączać, z line-in, jakby iPod czy iRiver nie poszły jako USB, i odtwarzacz DVD z obsługą MP3 i WMA itd.

I owszem, radyjko ma to wszystko - tylko line-in użyłem raz, jak testowałem. Płyty DVD z mp3 nagrałem dwie - i jak się porysowały to poszły do kosza.

I teraz używam z 10% radio, 10% cd i 80% karty SD (2x2GB i 1x4 GB).

I uważam, że do auta najlepsze wyjście to CD albo karta max 4GB (ale lepiej mniejsze). Nawigacja między utworami w radiu jest na tyle niewygodna, że praktycznie odpada w czasie jazdy - już łatwiej wymienić kartę i zmienić "płytę" wink.gif

Napisano

> Nawigacja między utworami w radiu jest na tyle

> niewygodna, że praktycznie odpada w czasie jazdy - już łatwiej

> wymienić kartę i zmienić "płytę"

Zmiana plyt przez ich wyciaganie tez jest niewygodna i niebezpieczna podczas jazdy 270751858-jezyk.gif

Dlatego mam zmieniarke 6x CD/MP3 zlosnik.gif

Napisano

Uważam że to zły pomysł. Dysk pracujący nie może być narażony na duże wstrząsy. Mam dysk 2,5 cala 60GB w kieszeni i potrzebuje do pracy 1 usb czyli zadowala się 500mA. Starsze dyski potrzebowały nieraz 2X USB. Moim zdaniem szkoda dysku bo na naszych dziurawych drogach on długo nie pociągnie.

Napisano

> Moim zdaniem szkoda dysku bo na naszych

> dziurawych drogach on długo nie pociągnie.

A i jakość dźwięku przy MP3 pozostawia trochę do życenia ale to kwestia gustu kto co woli

Napisano

> A i jakość dźwięku przy MP3 pozostawia trochę do życenia ale to

> kwestia gustu kto co woli

Dobrze zrobionej MP3 nie odróżnisz na słuch... A już na pewno nie w samochodzie.

Napisano

> Dobrze zrobionej MP3 nie odróżnisz na słuch... A już na pewno nie w

> samochodzie.

dobrze zrobinej czyli min. 160 bitrate

wtedy na "zwykłym" nawet tym lepszym sprzęcie normalny człowiek nie zauważy różnicy między mp3 a cd audio.

OT:

co innego audiofil na high-endowym sprzęciorze zeby.GIF ale oni to ponoć nawet słyszą róznicę nawet gdy podepną kabel z wyższej półki zasilający ich sprzęty ... ale to też tylko gdy wiedzą kiedy na jakim kablu chodzi sprzęt,

gdy testowa grupa nie wiedziała czy sprzęt jest podpięty do standartowego kabla dołączanego ze sprzętem czy high-endowego to zwykle nie potrafili powiedzieć kiedy lepiej gra zeby.GIF tak czytałem kiedyś w gazecie audio . oczywiście sprzęty też były z najwyższej półki .

end OT

Napisano

> Dobrze zrobionej MP3 nie odróżnisz na słuch... A już na pewno nie w

> samochodzie.

Nie do konca masz racje, duzo zalezy od radia. Tak sie sklada, ze oprogramowanie na kompie lepiej dekoduje mp3 niz jakis tam scalaczek w radiu. Jesli masz troche lepsze audio w samochodzie od "podstawowego" to wlacz sobie jakis jeden utwor mp3, a pozniej zrob na kompie z niego CD-audio i tez go posluchaj. W wiekszosci przypadkow da sie zauwazyc roznice w dzwieku.

Napisano

> Mianowicie. Pozostał mi po laptopie HDD 20GB 2,5 cala. Szukam radia

> do 800zł do którego będę mógł podłączyć hdd przez tylny kabel

alpine 9884, dysk powinien mieć 5tyś obrotów max. jedną partycję fat 32 i wszystkie katalogi w folderze głównym bo inaczej nie ma sensu.

Napisano
  • Autor

> alpine 9884, dysk powinien mieć 5tyś obrotów max. jedną partycję fat

> 32 i wszystkie katalogi w folderze głównym bo inaczej nie ma

> sensu.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i podzielenie się przemyśleniami. Widzę że optimum kosztowe i użytkowe to jednak pendrive. Adaptacja hdd jako databanku do muzyki w moim przypadku jest nieuzasadnione ekonomicznie i powoduje zbyt dużo komplikacji technicznych w stosunku do osiągniętego rezultatu,

Napisano

> Widzę że optimum kosztowe i użytkowe to jednak pendrive.

IMHO raczej karta SD,

ten nośnik i jego złącze od początku było projektowane do urządzeń przenośnych i po prostu jest mechanicznie bardziej trwałe, niż złącze USB.

Napisano

O ile sie nie myle są odtwarzacze z wbudowanym dyskiem twardym, wiec pracowac toto na nierównosciach moze - kwestia amortyzacji - co jak napisal pytajacy jest nie uzasadnione ekonomicznie. Sam zastanawialem sie kiedys nad Alpine z serii X (brak CD), jednak co plyta to plyta...

OT: Odnosnie slyszenia jakosci - najlepsi z najlepszych są audiofile kupujacy kable sieciowe ze złota (czy innych przewodnikow) i slyszacy roznice... (oczywiscie w scianie i na słupie idacym do przydomowego trafo i dalej juz kabelki juz raczej nie sa złote...)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.