Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ucieka PB..

Featured Replies

Napisano

Mam wrazenie, ze mi benzyna "ucieka" jak jezdze na LPG..

Co moze byc przyczyna ? Jak ewentualnie to sprawdzic ?

Napisano

> Mam wrazenie, ze mi benzyna "ucieka" jak jezdze na LPG..

> Co moze byc przyczyna ? Jak ewentualnie to sprawdzic ?

po czym to stwierdziles ze ci ucieka ?

Napisano
  • Autor

> po czym to stwierdziles ze ci ucieka ?

Patrzac na wskaznik ilosci benzyny.

Zatankowalem za 50 zl jakis tydzien temu i mam jedna kreske...

Napisano

> Patrzac na wskaznik ilosci benzyny.

> Zatankowalem za 50 zl jakis tydzien temu i mam jedna kreske...

Wskaźnikiem szczerze mówiąc to się nie sugeruj za bardzo a na pewno nie traktuj go 100% poważnie jego wskazanie nie jest kluczowe w tej sprawie wink.gif

Napisano

dokladnie wskazania wskaznika mozesz sobie tratkowac z przymrozeniem oka.

auto najwiecej paliwa bierze na rozruch wiec tez cos spali zanim sie przelaczy na LPG

Napisano

Otóż to podczas rozruchu i przez te chwile jak jedziesz na zimnym silniku na PB to na pewno nie pali Ci powiedzmy upraszczając te 7 litrów średnio tylko znacznie więcej. Choć i tak myślę, że zbytnio zasugerowałeś się wskaźnikiem.

Napisano
  • Autor

Ano zasugerowalem sie wskaznikiem... ale w tydzien by mi spadlo 1/4 baku na jedna kreske ?

Napisano

> Wskaźnikiem szczerze mówiąc to się nie sugeruj za bardzo a na pewno

> nie traktuj go 100% poważnie jego wskazanie nie jest kluczowe w

> tej sprawie

Dlaczego się nie sugerować wskaźnikiem? U mnie właśnie ze wskazań tegoż wynalazku i kontrolki rezerwy ile km przejadę z bardzo dużą jak dla mnie dokładnością. wink.gif

Napisano

> Dlaczego się nie sugerować wskaźnikiem? U mnie właśnie ze wskazań

> tegoż wynalazku i kontrolki rezerwy ile km przejadę z bardzo

> dużą jak dla mnie dokładnością.

Dlategóż, iż w BBMach moim zdaniem wskaźnik ilości paliwa jest mało dokładny krótko mówiąc. Często zmienia swoje położenie..np pokazuje ileś tam wyłączy sie silnik włączy ponownie i pokazuje już inaczej, wrażliwy bardzo na zmiany pochylenia całego samochodu i ogólnie niezbyt wiarygodny jak dla mnie wink.gif

Napisano

ja mam dokladnie ten sam motyw co ty, poprostu zasysa mi paliwo jakbym mial conajmniej 3 litrowy silnik. niestety sprawy jeszcze nie rozwiazalem dlatego nic wiecej nie moge powiedziec

Napisano

Kiedyś (jeszcze w Corsie) miałem podobny problem. Nie było widać żadnych wycieków, jeździłem na LPG, a wahy dużo ubywało. Okazało się, że pękł wężyk od pompy paliwa i uciekało jak silnik był włączony. Sprawdź.

Napisano

Jeżeli masz sekwencyjny wtrysk to samochód do czasu rozgrzania pali benzynę. Pomyśl jakby wygladało twoje spalanie benzyny gdybys ciągle jeździł na ssaniu i na zimnym silniku?

Boa

Napisano

> Jeżeli masz sekwencyjny wtrysk to samochód do czasu rozgrzania pali

> benzynę. Pomyśl jakby wygladało twoje spalanie benzyny gdybys

> ciągle jeździł na ssaniu i na zimnym silniku?

> Boa

No dobra to rozumiem, że silnik startuje na benzynie i przy odpowiedznich parametrach przełącza na gaz. Mam sekwencję i tak właśnie jest.

Ale jak wytłumaczyć sytuację, gdzie odpalam auto- benzyna na 1 kresce, silnik się rozgrzał przełączył na LPG-dalej benzyna1 kreska. I po przejechaniu 25 km na LPG nagle świeci mi rezerwa benzyny... niewiem.gif wycieków żadnych nie odnotowałem , więc wygląda na to że coś jest nie tak...tylko co... niewiem.gif

Napisano

mam tak samo zlosnik.gif kiedyś szukałem czy podczas jazdy na lpg nie bierze benzyny, po odcięciu lpg silnik jednak gasł, żadnych wycieków paliwa nie stwierdzono

postawiono na cieknące wtryskiwacze i na tym zostało bo mechanik kręcił nosem na czyszczenie a zakup nowych nie ma już sensu

teraz jeżdżę i zwracam uwagę na styl i wychodzi że niestety na tym ssaniu nie ma zbyt oszczędnej jazdy (mam inst. II gen i rzeczywiście czekam z przełączeniem aż się rozgrzeje) i to często jest 50% trasy którą robię, a jak już jade na PB to po to żeby przeczyścicć układy i też z oszczędnością nie ma to wiele wspólnego

Napisano

Masz silnik dwupaliwowyzlosnik.gif (bi-coś tam). Pojedź na diagnostykę, zbadaj parametry silnika i spaliny na różnych wariantach zasilania.

Napisano

> No dobra to rozumiem, że silnik startuje na benzynie i przy

> odpowiedznich parametrach przełącza na gaz. Mam sekwencję i tak

> właśnie jest.

> Ale jak wytłumaczyć sytuację, gdzie odpalam auto- benzyna na 1

> kresce, silnik się rozgrzał przełączył na LPG-dalej benzyna1

> kreska. I po przejechaniu 25 km na LPG nagle świeci mi rezerwa

> benzyny... wycieków żadnych nie odnotowałem , więc wygląda na

> to że coś jest nie tak...tylko co...

Eeetam, stań wtedy autem na równym poziomie, zgaś silnik, poczekaj dwie minuty, aż benzyna w baku się uspokoi i odpal silnik. Poczekaj jeszcze pół minuty i zobaczysz, że wskazówka wróci do pierwszej kreski.

Napisano

> Eeetam, stań wtedy autem na równym poziomie, zgaś silnik, poczekaj

> dwie minuty, aż benzyna w baku się uspokoi i odpal silnik.

> Poczekaj jeszcze pół minuty i zobaczysz, że wskazówka wróci do

> pierwszej kreski.

Jestem dokładnie tegoż samego zdania 20.GIF Choć nikomu nie każe się z Nami zgadzać wink.gif

Napisano

> Eeetam, stań wtedy autem na równym poziomie, zgaś silnik, poczekaj

> dwie minuty, aż benzyna w baku się uspokoi i odpal silnik.

> Poczekaj jeszcze pół minuty i zobaczysz, że wskazówka wróci do

> pierwszej kreski.

To co benzyna sie nagrzeje i pływak zanurza się bardziej confused.gif Bo podobna jest sytuacja jak tej benzyny jest więcej, np 3 kreski... niewiem.gif No nic w piątek mam przegląd gazu to może coś będą wiedzieli gazownicy...

Napisano

> To co benzyna sie nagrzeje i pływak zanurza się bardziej Bo podobna

> jest sytuacja jak tej benzyny jest więcej, np 3 kreski... No

> nic w piątek mam przegląd gazu to może coś będą wiedzieli

> gazownicy...

Problem jest raczej w stabilizacji napięcia w zegarach. Po prostu wskaźnik szybciej opada niż rośnie w zależności od położenia pływaka. Jak jeżdżę po mieście i ciągle buja paliwem, to też spada mi o jedną kreskę, jak jadę w trasę to trzyma równo.

Napisano
  • Autor

A ja poprostu mysle, ze auto mi pali ogromne ilosci paliwa... Kurde... no nie wiem zaraz sprawdze czy nie ma zadnego wycieku...

Moze byc przyczyna zatkany katalizator ? Dzis rano mialem jedna kreske paliwa... Zrobilem jakies 50 km od rana... Niech sie ustatkuje i zobaczymy ile tam jest...

Zmienilem sonde na taka porzadna od audi, VW (wtyczke przerobilem) Mialem zwykla uniwersalana...

Ja mam intalacje gazowa I generacji, od 2100 mi przelacza na gaz.. Zawsze na zimnym silniku przejade te 2- 3 km.

Podczas pracy silnika odpialem waz paliwa i paliwa sie nie lalo, tylko auto mi udusilo wiec pompa nie pompuje sila rzeczy.

Po obiedzie zobacze jak wskaznik pokazuje... smile.gif pozdrawiam.

Napisano

Masz dwa rozwiązania problemu:

- pierwsze to dokładnie sprawdzić czy nie ma wycieku.

- drugie rozwiązanie to napełnić zbiornik do pełna i po przejechaniu kole stówki znów dolać i zobaczyć.

Sam wiem z mojego doświadczenia, że te wskaźniki są mało dokładne, zwłaszcza gdy jest w zbiorniku mało wahy. Bardzo ważne też jest jakie odcinki pokonujesz codziennie swoim samochodem. W przypadku sekwencji zużycie wahy bardzo wzrasta gdy eksploatujesz samochód na krótkich dystansach a kolejne odpalenie silnika jest znów na całkowicie zimnym silniku.

Boa

Napisano
  • Autor

Tak myslalem wlasnie zeby zalac do pelna.. Tylko wiesz monety nie ma...

Przesledze dokladnie czy nie ma wycieku... Sa moze gdzie sjakies takie nietypowe zalamanie gdzie waz mogl uledz uszkodzeniu ? Bo pod podloga to raczej wszystko ok.

A robie codziennie po 20 km... do szkoly i ze szkoly.. zawsze te 2-3 km na pb...

Napisano

> To co benzyna sie nagrzeje i pływak zanurza się bardziej Bo podobna

> jest sytuacja jak tej benzyny jest więcej, np 3 kreski... No

> nic w piątek mam przegląd gazu to może coś będą wiedzieli

> gazownicy...

Ja mam tak samo. Odpalę auto na benzynie mam 3 kreski benzyny, przeżucę sobie na LPG dalej 3 kreski, dojadę do pracy (25 km) i mam 2,5 kreski benzyny... Auto postoi sobie z 8h i znowu sa 3 kreski wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.