Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chcę wyrzucić gaźnik i założyć wtrysk

Featured Replies

Napisano

Mam Uno tak jak w stopce. Jestem jego właścicielem od lipca zeszłego roku i stwierdzam, że mechaniczne ssanie DOPROWADZA MNIE DO SZEWSKIEJ PASJI, NERWICY I MORDERCZYCH SKŁONNOŚCI!!! mlot.gifangryfire.gifwrrr.gifangryfire.gifwrrr.gif Tak sobie pomyślałem czy nie dałoby się założyć wtrysku zamiast gaźnika. Czy taka zabawa jest warta zachodu? Jak będzie wyglądać sprawa z elektryką? To tyle na początek, czekam na opinie i rady.

Napisano

Nowa elektryka a więc co z tym idzie musisz kupić kompa,sonda , i wiele innych czujników. Tak więc nie wiem czy Ci się to opłaca

Napisano

Moim zdaniem to by było chyba za dużo roboty elektryka zbiornik paliwa by trzeba było zmienić bo przy wtrysku pompka paliwa jest w baku a przy gaźniku jest pompka membranowa i zresztą nie wiem czy kolektor z wtryskiem by pasował do gaźnikowej głowicy. pozdr.

Napisano

Lepiej kup drugie uno z wtryskiem 270751858-jezyk.gif

Nie ma sensu no.gif

Napisano
  • Autor

A co, jeśli jestem upartym "osiołem" i będę się trzymał tego pomysłu? Rozumiem, komputer, wtrysk, rozdzielacz zapłonu, bak paliwa, elektryka, czujniki. Czy ktoś mógłby wypunktować różnice pomiędzy silnikami wtrysk/gaźnik? Co do kupna drugiego samochodu to nie wchodzi to w grę. W ten już zainwestowałem ponad 2tys. i samochodzik zostanie ze mną do końca.

Napisano

> A co, jeśli jestem upartym "osiołem" i będę się trzymał tego pomysłu?

To znaczy ze jestes nie tylko upartym ale i bezmyslnym oslem. Za zmiana systemu zasilania paliwem z gaznikowego na wtryskowe nie przemawia doslownie zaden logiczny argument icon_rolleyes.gif.

Napisano

> Rozumiem, komputer, wtrysk, rozdzielacz zapłonu, bak paliwa,

> elektryka, czujniki. Czy ktoś mógłby wypunktować różnice

> pomiędzy silnikami wtrysk/gaźnik? Co do kupna drugiego samochodu

> to nie wchodzi to w grę. W ten już zainwestowałem ponad 2tys. i

> samochodzik zostanie ze mną do końca.

Mechaniczne ssanie jest jednym z lepszych wynalazków, zwłaszcza w połączeniu z względnie prostym gaźnikiem.

Uwierz na słowo że wtrysk w uno potrafi być o wiele bardziej upierdliwy niż gaźnik , do tego zawiera o wiele wiecej elementów awariogennych ( właściwie gdyby nie wymogi ekologiczne do tej pory jeździlibyśmy samochodami gaźnikowymi)

napisz może jaki masz problem z tym ssaniem to może coś ktoś sensownego napisze.

pozdr

Napisano

Masz chęć i kase - cuduj - nie moja brocha - ale zainwestujesz i sie rozczarujesz 270751858-jezyk.gif

Generalnie układy wtryskowe w Uniakach są bardziej awaryjne i paliwochłonne niż te gaźnikowe.

co do wymiany podzespołów to niestety nie pomogę, bo pamięc juz nie ta old.gif

Ale może koledzy coś doradzą - choc wątpię biglaugh.gif

a te dwa tysie - to rotfl.gif - sorry -ale rotfl.gif

Napisano

> Rozumiem, komputer, wtrysk, rozdzielacz zapłonu, bak paliwa,

> elektryka, czujniki. Czy ktoś mógłby wypunktować różnice

> pomiędzy silnikami wtrysk/gaźnik? Co do kupna drugiego samochodu

> to nie wchodzi to w grę. W ten już zainwestowałem ponad 2tys. i

> samochodzik zostanie ze mną do końca.

a jaki przebieg auta? bo może lepiej cały silnik zmienić.. hmm.gif

Napisano

Sorry , co da zmiana całego silnika, jeśli osprzęt zostaje taki jak był grinser006.gif

Napisano

> Sorry , co da zmiana całego silnika, jeśli osprzęt zostaje taki jak

> był

chodziło mi o silnik z bebechem całym cool.gif

Napisano

> napisz może jaki masz problem z tym ssaniem to może coś ktoś

> sensownego napisze.

Nie chce uprzedzac faktow ale czuje ze problemem jest tu lenistwo uzytkownika icon_rolleyes.gif.

Napisano

> roku i stwierdzam, że mechaniczne ssanie DOPROWADZA MNIE DO

> SZEWSKIEJ PASJI, NERWICY I MORDERCZYCH SKŁONNOŚCI!!! Tak

Proponuje w takim razie naprawić ssanie lub nauczyć się go używać.

Wymiana gaźnika na wtrysk jest droga, pracochłonna i dosyć skomplikowana (dużo elementów trzeba wymienić).

Ludzie raczej robią przeróbki w drugą stronę, z wtrysku na gaźnik.

Nie wiem jak to dokładnie przebiega ale musisz mieć np. nowy bak, pompę paliwa, przewody paliwowe, ten taki pojemnik na opary czy co to tam jest, silnik krokowy, przepustnica?, wtryskiwacz, kolektor dolotowy?, komputer, moduł, czujnik wału, czujnik temp, sonda lambda, WIĄZKA, co tam jeszcze... wymieniać dalej?

Napisano

> Generalnie układy wtryskowe w Uniakach są bardziej awaryjne i

> paliwochłonne niż te gaźnikowe.

Popieram-jakby nie te milion czujnikow to ja bym kupy kasy nie stracil na pseudo naprawy sciana.gif A na koniec i tak silnik w koncu zmienilem a usterki nie znalazlem rotfl.gif

> a te dwa tysie - to - sorry -ale

Odczep sie foch.gifwpysk.giftuk.gif

Napisano

mialem kilka aut na gazniku i kilka na wtrysku, jak gaznik zgubil wolne obroty rozebralem wyczyscilem poskladalem i chodzil, jak wtrysk zgubil wolne obroty to niestety pomocy szukalem u mechanika, dodatkowo gaznik sobie podregulowalem na male zuzycie paliwa (co prawda auto bylo mulowate) a z wtryskiem wiele nie zrobisz

Napisano
  • Autor

No nie powiem, pojechaliście po mnie jak, nie przymierzając, po psie. Ale dziękuję. Surowość i dosadność niektórych wypowiedzi, przekonały mnie, że mój pomysł jest chybiony. Jeszcze raz dziękuję.

Uważam jednak, że Wasze opinie mogliście wyrazić bardziej uprzejmie, a zwroty typu "odczep się" ocierają się wręcz o chamstwo. Człowiek pisze w dobrej wierze, a zostaje prawie zmieszany z błotem.

Serdecznie pozdrawiam

Napisano

> No nie powiem, pojechaliście po mnie jak, nie przymierzając, po psie.

> Ale dziękuję. Surowość i dosadność niektórych wypowiedzi,

> przekonały mnie, że mój pomysł jest chybiony. Jeszcze raz

> dziękuję.

Przepraszam za nich, ale surowość wynika z tego, że bez tego upierałbyś się przy swoim pomyśle jak dziecko i na pewno rozczarowałbyś się. A tak unikniesz przykrego doświadczenia.

> Uważam jednak, że Wasze opinie mogliście wyrazić bardziej uprzejmie,

> a zwroty typu "odczep się" ocierają się wręcz o chamstwo.

> Człowiek pisze w dobrej wierze, a zostaje prawie zmieszany z

> błotem.

hmm.gif Hmm , kolego nie wszystkie wypowiedzi dotyczyły się Ciebie samego. Na tym forum więcej ludzi ma ustawiony widok drzewa i odpowiada na post bezpośrednio poprzedzający jego wypowiedź właśnie w widoku drzewa. Przy widoku typu blat możesz prześledzić, kto komu odpowiadał poprzez cytowaną wypowiedź i nick koło tematu. Do nowych userów raczej tak obcesowo się nie odnosimy, tylko raczej do siebie wzajemnie. zlosnik.gif Jesteśmy tu już kilka lat i znamy się w miarę dobrze i pozwalamy sobie względem siebie na małe uszczypliwości zlosnik.gif , a nawet bezpośrednie wyskoki, ocierające się jak słusznie zauważyłeś nieomal o chamstwo, swiety.gifold.gif by zaraz potem wypić wirtualne 20.GIF na zgodę zlosnik.gif

Wybacz jeśli odniosłeś to do siebie, ale jak prześledziłem wątek, to żadna z takich wypowiedzi nie była skierowana bezpośrednio do Ciebie, ale do rozmówcy na którego post była odpowiedzią.

> Serdecznie pozdrawiam

Również. 20.GIF

Napisano

Stary-nie obrazaj sie,bo to "Odczep sie" akurat nie bylo do Ciebie 20.GIF

To bylo do Hyska,bo On sie smieje z mojego Bestii, w ktorego wpakowalem w 2 lata juz cos kolo 8-9 tysi i to nie na tuning rotfl.gif

Raczej to "Odczep sie" bylo w Twojej obronie,zeby nie smial sie z wpakowanej kasy,bo sam wiem jak to jest waytogo.gif

Hysek tez wie o co kaman,bo chcial moj samochod juz dawno spalic, zrzucic ze skarpy albo mostu itp. rotfl.gif

Naprawde nie chcialem Cie urazic 20.GIFblagam.gifczerwona.gifnono.gif

W sumie to byla odpowiedz do Hyska, a On sie nie obrazil icon_rolleyes.gif

> błotem.

> Serdecznie pozdrawiam

Sorki jesli tak to zrozumiales oslabiony.gif

Pozdrawiam 20.GIF526.gifprzytul.gif

Napisano

> No nie powiem, pojechaliście po mnie jak, nie przymierzając, po psie.

> Ale dziękuję. Surowość i dosadność niektórych wypowiedzi,

> przekonały mnie, że mój pomysł jest chybiony. Jeszcze raz

> dziękuję.

> błotem.

> Serdecznie pozdrawiam

Moim zdaniem przesadzasz. Jesteś użytkownikiem jeszcze jakiegoś innego forum??

Poza tym prawie każdy post jest skierowany do konkretnego użytkownika.

Nawet gdyby to owe "odczep się" było skierowane do Ciebie to naprawdę nie ma się o co obrażać... Nie można trochę pożartować? Czy wszystko musi być na poważnie?

No młody jesteś stażem, jeszcze się tu zdążysz odnaleźć smile.gif

Pozdro!

Napisano

> Mam Uno tak jak w stopce. Jestem jego właścicielem od lipca zeszłego

> roku i stwierdzam, że mechaniczne ssanie DOPROWADZA MNIE DO

> SZEWSKIEJ PASJI, NERWICY I MORDERCZYCH SKŁONNOŚCI!!! Tak

> sobie pomyślałem czy nie dałoby się założyć wtrysku zamiast

> gaźnika. Czy taka zabawa jest warta zachodu? Jak będzie wyglądać

> sprawa z elektryką? To tyle na początek, czekam na opinie i

> rady.

Kolego opisz co się dzieje z tym ssaniem. smile.gif

Co do zmiany na wtrysk, jest to zupełnie nieopłacalne, ale jak najbardziej wykonalne. wink.gif Tylko pewnie wszystkie szczególiki przy przekładce przyprawią Cię o ból głowy, a i pewnie też opróżnią portfel z gotówki.

Jeśli mimo wszystko jesteś zainteresowany, poszukaj była o tym mowa kilka razy i m.in. ja wypisałem listę części jakie są potrzebne. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Kolego opisz co się dzieje z tym ssaniem.

> Co do zmiany na wtrysk, jest to zupełnie nieopłacalne, ale jak

> najbardziej wykonalne. Tylko pewnie wszystkie szczególiki przy

> przekładce przyprawią Cię o ból głowy, a i pewnie też opróżnią

> portfel z gotówki.

> Jeśli mimo wszystko jesteś zainteresowany, poszukaj była o tym mowa

> kilka razy i m.in. ja wypisałem listę części jakie są potrzebne.

Denerwuje mnie czekanie, aż silnik się zagrzeje żeby ssanie wyłączyć. Jak jest niedogrzany, to po wyłączeniu ssania strasznie szarpie, ale jak je włączę, to ma strasznie wysokie wolne obroty. Takie błędne koło. Dopiero po odczekaniu około 3-4min. wyłączam ssanie i wszystko jest ok. Dodam jeszcze, że dźwignia ssania nie chowa się do końca (troszeczkę wystaje). To tyle.

Napisano
  • Autor

Przełączyłem na widok drzewka i rzeczywiście, jest tak jak mówisz. Cóż, kolejna nauka wyciągnięta - lepiej jest przeglądać dyskusje w drzewku. Dzięki wielkie.

Napisano

> Przełączyłem na widok drzewka i rzeczywiście, jest tak jak mówisz.

> Cóż, kolejna nauka wyciągnięta - lepiej jest przeglądać dyskusje

> w drzewku. Dzięki wielkie.

Nie ma sprawy waytogo.gif , każdy z nas się uczy czegoś nowego przez całe życie.

Co do Twojego problemu. hmm.gif Czyszczenie gaźnika i jego regulacja, zwłaszcza dyszy wolnych obrotów, poziomu paliwa, regulacji otwarcia przepustnicy. Jak sam nie potrafisz oddaj mechanikom. To dla nich powinien być "pryszcz" do wykonania

Napisano

> Denerwuje mnie czekanie, aż silnik się zagrzeje żeby ssanie wyłączyć.

> Jak jest niedogrzany, to po wyłączeniu ssania strasznie szarpie,

> ale jak je włączę, to ma strasznie wysokie wolne obroty. Takie

> błędne koło. Dopiero po odczekaniu około 3-4min. wyłączam ssanie

> i wszystko jest ok.

Ja mam taka zasade: ssaniem ustawiam obroty najnizsze na jakich samochod nie gasnie. Przy ruszaniu wyciagam zeby nie szarpal a jak nabierze predkosci (po przerzuceniu na dwojke czy trojke) wciskam calkowicie. Przed zatrzymaniem troszke wyciagam, ale tylko tyle zeby nie zgasl (1000-1200 obr.) a gasnac przestaje po osiagnieciu ok. 60 st. C (kapke ponizej 1/4 skali wskaznika) czyli po kilku minutach jazdy. Ot i cala filozofia. Idzie sie przyzwyczaic, a korzysci sa wymierne bo jest sporo mozliwosci obciecia spalania ktorych wtrysk nie daje.

Napisano

> Uwierz na słowo że wtrysk w uno potrafi być o wiele bardziej

> upierdliwy niż gaźnik , do tego zawiera o wiele wiecej elementów

> awariogennych

Jakoś rzadko czytam na tym forum o problemach z wtryskiem w 1.0. O wiele więcej jest tu problemów z UFO, aparatami zap. itd. Osobiście mam prawie 150kkm na wtrysku i jedyna awaria jaka mnie spotkała to przepalony ze starości kabel WN. ok.gif

uzbroj_zlo.gifWTRYSKI brońmy się uzbroj_zlo.gif

Napisano

> Osobiście mam prawie 150kkm na wtrysku i jedyna awaria jaka mnie

> spotkała to przepalony ze starości kabel WN.

> WTRYSKI brońmy się

Mój i.e też ma się dobrze. Co nie znaczy wcale, że kiedyś mnie nie zdenerwuje.

Paweł napisał ogólnie, że wtrysk potrafi przysporzyć kłopotów... chociażby z tego względu, ze jest w nim więcej elementów i jest bardziej skomplikowany.

Z reguły to co jest prostsze jest bardziej nie zawodne a ew. naprawa szybsza, łatwiejsza i tańsza.

Napisano

> Jakoś rzadko czytam na tym forum o problemach z wtryskiem w 1.0. O

> wiele więcej jest tu problemów z UFO, aparatami zap. itd.

> Osobiście mam prawie 150kkm na wtrysku i jedyna awaria jaka mnie

> spotkała to przepalony ze starości kabel WN.

> WTRYSKI brońmy się

ale aparaty zapłonowe , ufa są też we wcześniejszych wersjach wtrysku w 1,0. wink.gif

To tylko się cieszyć i życze dalszej jazdy bez kłopotów.

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.