Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Co to za złącze ?

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko z cyklu co to za złącze?

Auto było u machanika - wymiana rozrządu - nie wiem czy coś nie zostało podpięte czy tylko wyciągnął na wierzch złącze które wcześniej gdzieś sobie wisiało nie podłączone.

282117057-DSC06430a.jpg

post-32999-14352500776524_thumb.jpg

Napisano

> Mam pytanko z cyklu co to za złącze?

> Auto było u machanika - wymiana rozrządu - nie wiem czy coś nie

> zostało podpięte czy tylko wyciągnął na wierzch złącze które

> wcześniej gdzieś sobie wisiało nie podłączone.

Strzelam że jest to zbiorniczek płynu od spryskiwaczy a to złącze to zapewne czujnik poziomu płynu. Mogę się mylić nigdy takiego w oplu jeszcze nie widziałem ale dużo czytałem i słyszałem. PZDR.

Napisano
  • Autor

> Strzelam że jest to zbiorniczek płynu od spryskiwaczy a to złącze to

> zapewne czujnik poziomu płynu.

Też tak myślałem ale do czujnika poziomu wg schematu dochodzą brązowo-żółty i brązowy, a przy tym złączu są oba przewody dwukolorowe zawierające jasny kolor - nie sprawdziłem jeszcze dokładnie jakie bo po ciemku trudno było. Ale jutro zrobie dokładne rozpoznanie z jakiej wiązki i jakie barwy.

Napisano

> Strzelam że jest to zbiorniczek płynu od spryskiwaczy a to złącze to

> zapewne czujnik poziomu płynu.

Zły "szczał" wink.gif Wtyczka od czujnika poziomu płynu jest płaska. Gniazdo wygląda tak:

282117820-silikon.jpg

> nigdy takiego w oplu jeszcze nie widziałem

A zobacz wink.gif : KLIK. albo tu: KLIK

Voytec: Masz boczne kierunkowskazy?

Pozdroofka

post-36940-14352500778946_thumb.jpg

Napisano

> Zły "szczał" Wtyczka od czujnika poziomu płynu jest płaska. Gniazdo

> wygląda tak:

> A zobacz : KLIK. albo tu: KLIK

> Voytec: Masz boczne kierunkowskazy?

> Pozdroofka

fakt nie przyjrzałem się dokładnie. Ale ja mam kierunkowskazy boczne (w błotnikach) i nie posiadam takiego złącza, przynajmniej na wierzchu.

Napisano
  • Autor

Bocznych kierunkowskazów nie mam, ale ten wtyk raczej by do nich nie dostał, a poza tym wg. schematu kolory do kierunku to czarno-zielony i brązowy.

Napisano

Jest to wtyczka do czujnika zużycia klocków ham.

Masz gotową instalację.

Do tej wtyczki wpina się coś takiego:

282117931-czujnklock.JPG

Każdy zestaw klocków ham. jest dostosowany do takiego czujnika.

post-79818-14352500780419_thumb.jpg

Napisano

> Auto było u machanika - wymiana rozrządu - nie wiem czy coś nie

> zostało podpięte czy tylko wyciągnął na wierzch złącze które

> wcześniej gdzieś sobie wisiało nie podłączone.

Zdecydowanie czujniki zużycia klocków hamulcowych

40cc796d33b9c869m.jpg

Napisano

> Jest to wtyczka do czujnika zużycia klocków ham.

> Masz gotową instalację.

> Do tej wtyczki wpina się coś takiego:

> Każdy zestaw klocków ham. jest dostosowany do takiego czujnika.

a u mnie jest na odwrót confused.gif

po obu stronach auta mam takie wtyczki jak u kolegi na zdjeciu a nie mam nigdzie takiej jak u autora wątku...

a podejrzewam ze to co jest na zdjeciu to idzie do klocków hamulcowych do czujnika a u mnie nic takiego nie ma... yikes.gifbiglaugh.gif

282118109-100_8123.JPG

post-76805-14352500781131_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Zanim zobaczyłem posty, byłem jeszcze raz obejrzeć kolory (czerwono-żółty) oraz skąd i dokąd idzie ten przewód, ponieważ oba kolory są takie same więc uznałem że to składnik jakiegoś szeregowego obwodu potem schemat i wszystko jasne - czujniki klocków są połączone szeregowo (MID - prawe koło - lewe koło - MASA)

I właśnie miałem prosić jakiegoś posiadacza o potwierdzenie, a tu taka niespodzianka i to z fotkami smile.gif. Niestety z obwodu mam tylko przewody frown.gif

Wielkie dzięki bow.gif

Napisano

> Jest to wtyczka do czujnika zużycia klocków ham.

> Masz gotową instalację.

> Do tej wtyczki wpina się coś takiego:

> Każdy zestaw klocków ham. jest dostosowany do takiego czujnika.

A ja mam jeszcze takie pytanko. Identyczna wtyczka u mnie sobie wisi po stronie kierowcy. Jak będę miał chwilę to zerknę i pod zbiorniczek od spryskiwaczy hmm.gif widocznie ja też mam ta instalacje hmm.gif A pytanie moje dotyczy podłaczenia. Skoro jest gotowa instalacja to czy żeby zadziałała to wystarczy tylko dołożyć ten kabelek co pokazałeś na fotce? Nic więcej nie potrzeba? I czy musi być do tego MID czy jest kontrolka na zegarach?

Napisano

Temat tych wtyczek był już poruszany kilka razy na forum.

Sapphire, to się podłącza pod MID-a, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić sobie takie coś na diodach (kontrolce).

Napisano

> Temat tych wtyczek był już poruszany kilka razy na forum.

> Sapphire, to się podłącza pod MID-a, ale nic nie stoi na

> przeszkodzie, żeby zrobić sobie takie coś na diodach

> (kontrolce).

Przejrzałem auto, ale drugiej wtyczki nie znalazłem zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif pewnie bym musiał odkręcić zbiorniczek na płyn do spryskiwaczy hmm.gif ale obejrzałem sobie dokładnie zegary i tam mam kontrolke mniej więcej taką

Quote:

(P)

i wydaje mi się, że to może być właśnie od okładzin hmm.gif pytanie czy mam racje i jak to podłączyć hmm.gif Tylko kurcze czujnika nie znalazłem. Na Allegro jest jeden do 16V i wygląda trochę inaczej niż na zdjęciu Kolegi Zielika, a do 8V nie ma tongue.gif Zaraz przejrze manuale nt. zegarów i zobaczę co dam radę wykombnować zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> mam kontrolke mniej więcej taką

> (P)

> i wydaje mi się, że to może być właśnie od okładzin

To zaciągnij hamulec ręczny wink.gif

Od okładzin sygnał idzie do MID'a, nie ma kontrolki.

Pozdroofka

Napisano

> To zaciągnij hamulec ręczny

> Od okładzin sygnał idzie do MID'a, nie ma kontrolki.

> Pozdroofka

No właśnie nie wink.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Od ręcznego mam taką

Quote:

(!)

a pytam o taką

Quote:

(P)

wink.gif

Napisano

> No właśnie nie Od ręcznego mam taką

> Quote:

> (!)

> a pytam o taką

> Quote:

> (P)

Czyli masz wersję ze wspólną kontrolką dla ręcznego i poziomu płynu hamulcowego. W związku z tym kontrolkę (P) masz niewykorzystaną.

Napisano

> Czyli masz wersję ze wspólną kontrolką dla ręcznego i poziomu płynu > hamulcowego.

To sprawdziłem sam przed chwilą zlosnik.gif przy okazji wyszło, że trzeba było styki w czujniku poziomu płynu przeczyścić, bo sie kontrolka nie włączała, ale teraz już ładnie świeci jak sie wyjmie czujnik ze zbiorniczka.

> W związku z tym kontrolkę (P) masz niewykorzystaną.

Aha hmm.gif a jakbym chciał zrobić instalację do kontroli zużycia okładzin i wykorzystać np. rzeczone (P) to jak ona miałaby wyglądać hmm.gif

Napisano

> Aha a jakbym chciał zrobić instalację do kontroli zużycia okładzin i

> wykorzystać np. rzeczone (P) to jak ona miałaby wyglądać

Kiedy klocek się wytrze na tym przewodzie od czujnika pojawia się masa.

Obwód jest prosty: 12V "po stacyjce" -- kontrolka -- czujnik klocków

Napisano

> Kiedy klocek się wytrze na tym przewodzie od czujnika pojawia się

> masa.

> Obwód jest prosty: 12V "po stacyjce" -- kontrolka -- czujnik klocków

No rzeczywiście prosty zlosnik.gif to jeszcze ostatnie pytanie. Czy na tych wolnych miejscach na kontroli standardowo jest 12V po stacyjce czy muszę wyciągać zegary żeby sprawdzić czy mam u siebie prąd doprowadzony hmm.gif

Napisano

> Czy na tych

> wolnych miejscach na kontroli standardowo jest 12V po stacyjce

> czy muszę wyciągać zegary żeby sprawdzić czy mam u siebie prąd

> doprowadzony

Na focie poniżej jest widok jednej strony zegarów (to akurat strona, która Cie interesuje, bo tam jest kontrolka (P) ) Nie patrz na strzałki i kółeczka czerwone, bo dotyczą czego innego smile.gif . Jak widzisz niektóre niewykorzystane kontrolki mają scieżki na folii inne nie. Ba... nawet mają tylko okragłe otwory, brakuje im wycięć na "skrzydełka" oprawek żarówek (trzeba samodzielnie dopiłować), porównaj na focie wygląd otwory kontrolki 18 i ten w kółeczku czerwonym.

Nawet jeżeli są ścieżki doprowadzone do kontrolek to czy jest tam masa czy 12V to zależy od kontrolki

Dorabiając kontrolki radziłem sobie tak:

1. jeżeli nie było ścieżek - wypiłowywałem wcięcia na skrzydełka oprawki, wkładałem kontrolkę i lutowałem przewody wprost do blaszek oprawki.

2. jeżeli ścieżki były ale na tej "na stałe" była np. masa a potrzebowałem aby był "+" to zaklejałem ścieżkę taśmą aby blaszka oprawki nie miała styku i lutowałem przewody wprost do oprawki.

3. Jeżeli udało się i na "stałym" styku folii było to co chciałem (np. "+" ) to nic nie podklejałem i nie lutowałem tylko wkładałem kontrolkę i trop za tropem po drugiej scieżce sprawdzałem do którego pinu idzie w gnieździe zegarów i tam podłączałem przewód z czujnika.

fot898.jpg

Napisano

No to teraz już wszystko "gra i bucy" zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Dzięki wielkie za info. Teraz mi tylko zostało przekonanie taty do zabawy przy aucie (bo Astra jest niestety nie moja tylko jego - moje jest Uno) i może coś wymodzimy waytogo.gif

Napisano

> Teraz mi tylko zostało przekonanie taty do zabawy przy aucie

Prawdę mówiąc, kontrolka zużycia klocków nie jest czymś niezbędnym w aucie wink.gif Pomyśl... Jakie masz szanse aby ją kiedykolwiek zobaczyć? Zresztą wystarczy jak przy zmianie opon zimowe-letnie czy odwrotnie rzucisz okiem na stan klocków i już będziesz wiedział ile czasu Ci zostało.

Jak juz chcesz się bawić w kontrolki to zaszalej i...:

282125554-wypas.jpg

Nie wszystkie widac na focie, nie świecą kontrolki poziomu płynów chłodniczego i spryskiwaczy, ABS, długich i kierunkowskazów przyczepki. I jeszcze pewnie jakieś wink.gif

post-36940-14352500845364_thumb.jpg

Napisano

Lelek, kontrolki od pozycyjnych i mijania sa dorabiane wedlug przepisu umieszczonego kiedys na forum czy ikonki pobrales z innego licznika?

Pozdrawiam

Napisano

To juz widziałem wink.gif bajera brawo.gif zreszta ja Cie podziwiam już od dawna. Widziałem tutaj sporo opisanych rzeczy które zrobiłeś w aucie i po cichu sobie marze, żeby kiedykolwiek móc zobaczyć Twoje autko 893goodvibes.gif

Ja w astrze się raczej, aż tak bawić nie będę, bo tak jak pisałem nie moja, a tata mam małą awersję do takich zabaw. Ale za to w swoim aucie mam już pewne sukcesy. Co prawda daleko mi do Ciebie, ale jakiś początek zawsze jest zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Zegary zrobiłem tak samo jak Ty 270635636-JUMP2.gif tylko kontrolek mam duuuużo mniej mniej zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif (muszę je jeszcze poprawić tak, żeby nie było widać miejsca gdzie są żaróweczki) i lusterko założyłem wybajerzone zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

SapphireDSC00152.jpg

Sapphire278767353-73FI0027.jpg

Napisano

> Lelek, kontrolki od pozycyjnych i mijania sa dorabiane wedlug

> przepisu umieszczonego kiedys na forum

Tak, wszystkie ikonki robione "generatorem ikon" pzajac'a (szkoda ze już link do niego nieaktywny...)

Pozdroofka

Napisano

Lelek, jak masz zapisany generator, to prosze, podeslij mi na priv, mialem zapisany, ale przy reinstalacji systemu nie zachowalo sie, a zalezy mi na kontrolkach do swiatel i innych systemow.

Pozdrawiam

Napisano

> Ale za to w swoim aucie mam już pewne sukcesy.

To jest Uno? icon_eek.gif No ślicznie... waytogo.gif Na jaki kolor świeci?

> lusterko założyłem wybajerzone

A co to jest nad lusterkiem? Nie pamiętam dokładnie jak jest w Uno ale to raczej nie jest standard... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Tak, wszystkie ikonki robione "generatorem ikon" pzajac'a (szkoda ze

> już link do niego nieaktywny...)

> Pozdroofka

Właśnie miałem o ten generator pytać, bo pomyślałem, że może chociaż standardowe kontrolki zamienie na ikonki, bo sie przyzwyczaiłem do swoich delikatnych i jak jezdze Astra w nocy to mnie kierunkowskazy i co tam sie jeszcze swieci troche draznia hmm.gif

Napisano

> Lelek, jak masz zapisany generator

No niestety, generatora nie mam, ale mam za to zestaw ikon z niego. W tym wątku podawałem link do nich. Są 4 linki ze względu na ograniczenie forum do 100 kB załączników. KLIK

Pozdroofka

Napisano

> To jest Uno? No ślicznie... Na jaki kolor świeci?

Dziękuję 893goodvibes.gif Uno, uno zlosnik.gif tylko w starej budzie MkI dlatego zegary inne zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Do podświetlenia się dopiero zabieram. Jak będę wiedział jak to sobie zrobię tarcze podświetlane od spodu. Na razie są fabrycznie podświetlane od góry tyle, że niebieskimi diodami.

> A co to jest nad lusterkiem? Nie pamiętam dokładnie jak jest w Uno

> ale to raczej nie jest standard...

Standardowe było lusterko przykręcane do dachu na dwie śrubki zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Po jakimś czasie od wymiany zegarów, w których miałem zegarek zamiast obrotomierza na te turbiaczowe zaczeło mi brakowac wskazania godziny zlosnik.gif a że w zaprzyjaznionym sklepie trafiło sie takie lusterko to wziąłęm i dopasowałem do Uno. Standardowo to jest lusterko od Fiata Regaty. Ma zegarek, lampke-pilotke i co najważniejsze dużą dodatkową lamkę do oswietlania wnętrza 270635636-JUMP2.gifTutaj masz kilka lepszych fotek.

> Pozdroofka

Wzajemnie smile.gif

Napisano

> Standardowe było lusterko przykręcane do dachu na dwie śrubki

No tak... to był "genialny" pomysł fiata wink.gif

> wziąłęm i dopasowałem do Uno. Standardowo to

> jest lusterko od Fiata Regaty. Ma zegarek, lampke-pilotke i co

> najważniejsze dużą dodatkową lamkę do oswietlania wnętrza

Rewelacyjnie to wygląda. Niestety do mnie nie będzie pasować z powodu szyberdachu. smile.gif A szkoda, bo mam parę pomysłów co by tam można jeszcze było wsadzic grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> No tak... to był "genialny" pomysł fiata

Dla mnie jak najbardziej genialny, bo nie musiałem się bawić z odklejaniem lusterka i w lecie jak jest gorąco lusterko nie ma szans odkleić się od szyby zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

> Rewelacyjnie to wygląda. Niestety do mnie nie będzie pasować z powodu

> szyberdachu. A szkoda, bo mam parę pomysłów co by tam można

> jeszcze było wsadzic

To podrzuć jakąś ciekawostkę. Może sam zamontuje jak tata będzie w pracy zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Ja dziś znalazłem manual jak założyć kieszonke z Viki B nad lusterkiem i mi sie spodobało. Musze czegoś takiego poszukać po szrotach zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif a jak się jeszcze trafi lampka z "pilotkami" to już wogóle będzie malina zlosnik.gif

> Pozdroofka

Wzajemnie smile.gif

A przy okazji również dobranoc, bo zmykam z kompa 30.GIF

Napisano

> Dla mnie jak najbardziej genialny, bo nie musiałem się bawić z

> odklejaniem lusterka i w lecie jak jest gorąco lusterko nie ma

> szans odkleić się od szyby

Czyli przyoszczędzili na dobrym kleju wink.gif

> To podrzuć jakąś ciekawostkę.

W związku z tym, że niektórzy który są obecni podczas procedury uruchamiania mojego auta mówią, że czują się jak podczas odpalania śmigłowca hahaha.gif mam pomysła, żeby naprawdę zrobić coś w tym stylu zlosnik.gif Zamontowałbym w tym panelu kilka wyłaczników: zasilanie instalacji, pompa paliwa, zasilanie cewki, rozrusznik. Może jeszcze przeniósłbym tam wszelakie wyłączniki: radia, przeciwmgielnych, podgrzewania tylnej szyby, lusterek itp. I wszytkie wyłączniki tzw. lotnicze czyli z klapkami zabezpieczającymi zlosnik.gif Podświetlane! zlosnik.gif

Wyobraź sobie sytuację: siedzę na siedzeniu kierowcy, obok pasazer z listą i rozmowa:

Ja: zasilanie

Pasażer: Check...

J: pompa

P: Check...

hahaha.gif

> Ja dziś znalazłem manual jak założyć kieszonke z Viki B

> nad lusterkiem i mi sie spodobało.

No, zielik zakładał. Byłem u niego w sobotę, widziałem na własne oczy. Rewelacja. Szkoda, że mam szyberdach.

> jak się jeszcze trafi lampka z "pilotkami" to już wogóle będzie malina

Jest na allegro za 15 zł: KLIK.

zielik mi ją wczoraj pokazał, ale nie chcę z jednego powodu: jest problem z zamontowaniem LEDów do bocznych lampek ze względu na sposób załącznie tychże lampek. smile.gif

> zmykam z kompa

Wrócisz... Wszyscy wracają... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Czyli przyoszczędzili na dobrym kleju

Pytanie czy dwie śróbki nie będą droższe niż ta odrobina kleju grinser006.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

> W związku z tym, że niektórzy który są obecni podczas procedury

> uruchamiania mojego auta mówią, że czują się jak podczas

> odpalania śmigłowca mam pomysła, żeby naprawdę zrobić coś w

> tym stylu Zamontowałbym w tym panelu kilka wyłaczników:

> zasilanie instalacji, pompa paliwa, zasilanie cewki, rozrusznik.

> Może jeszcze przeniósłbym tam wszelakie wyłączniki: radia,

> przeciwmgielnych, podgrzewania tylnej szyby, lusterek itp. I

> wszytkie wyłączniki tzw. lotnicze czyli z klapkami

> zabezpieczającymi Podświetlane!

> Wyobraź sobie sytuację: siedzę na siedzeniu kierowcy, obok pasazer z

> listą i rozmowa:

> Ja: zasilanie

> Pasażer: Check...

> J: pompa

> P: Check...

icon_eek.gif Kurde wiedziałem, że Twoje auto nie jest zwyczajne, ale żeby aż tak icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

> No, zielik zakładał. Byłem u niego w sobotę, widziałem na własne

> oczy. Rewelacja. Szkoda, że mam szyberdach.

No mi się też podoba, ale na Allegro są minimum po 50zł. Trzeba będzie się na jakiś szrot wybrać hmm.gif

> Jest na allegro za 15 zł: KLIK.

> zielik mi ją wczoraj pokazał, ale nie chcę z jednego powodu: jest

> problem z zamontowaniem LEDów do bocznych lampek ze względu na

> sposób załącznie tychże lampek.

A ja muszę pokazać tacie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

> Wrócisz... Wszyscy wracają...

Hehe. Pewnie, że wrócę zlosnik.gif ja już bez AK nie potrafię żyć zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif uzależnienie jak diabli zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

> Pozdroofka

Wzajemnie smile.gif

Napisano

.

> Jest na allegro za 15 zł: KLIK.

Ja kupiłem taniej na szrocie chyba za 10 zeta ale brałem jeszcze półkę zamiast uchwytów na kubki i zamek tylni do viki biglaugh.gif Lampeczka fajna nawet jak ma żarówki biglaugh.gif

> zielik mi ją wczoraj pokazał,

kusiciel z niego wink.gif

Napisano

> ale brałem jeszcze półkę zamiast uchwytów na kubki

a co zrobiłeś z uchwytami? smile.gif

Napisano

> a co zrobiłeś z uchwytami?

Na razie leżą w garażu biglaugh.gif Chcesz zmienić półeczkę na nie biglaugh.gif Ja odradzam taki zabieg bo są niepraktyczne frown.gif Kupiłem uchwyt na allegro taki montowany w razie potrzeby na drzwiach i się lepiej sprawuje od tego oryginalnego waytogo.gif

Napisano

> Na razie leżą w garażu Chcesz zmienić półeczkę na nie

kiedyś się zastanawiałem...

> Ja odradzam

> taki zabieg bo są niepraktyczne

skoro tak twierdzisz, to chyba zrezygnuję ;-)

w półeczce przyzwyczaiłem się trzymać różne drobiazgi, np. telefon, fajanki ;-)

> Kupiłem uchwyt na allegro taki

> montowany w razie potrzeby na drzwiach i się lepiej sprawuje od

> tego oryginalnego

jaki, jaki? food.gif

Napisano

>skoro tak twierdzisz, to chyba zrezygnuję ;-)

>w półeczce przyzwyczaiłem się trzymać różne drobiazgi, np. telefon, >fajanki ;-)

Do uchwytów puszki wchodziły na wcisk sick.gif

Kubkli z Mc Donalda nie pasują wcale sick.gif

Ponadto w viki nie ma zbyt wielu schowków więc ta półeczka jest bardzo wskazana ja tam trzymam tel i tic-tac'i zlosnik.gif

> jaki, jaki?

Nic specjalnego zlosnik.gif

podobny do takiego

tylko mój jest trochę solidniejszy biglaugh.gif Nie pamiętam u kogo kupowałem jak znajdę w skrzynce to ci podeślę nazwę sprzedawcy ok.gif

Napisano

> Dla mnie jak najbardziej genialny, bo nie musiałem się bawić z

> odklejaniem lusterka i w lecie jak jest gorąco lusterko nie ma

> szans odkleić się od szyby

> To podrzuć jakąś ciekawostkę. Może sam zamontuje jak tata będzie w

> pracy Ja dziś znalazłem manual jak założyć kieszonke z Viki B

> nad lusterkiem i mi sie spodobało. Musze czegoś takiego poszukać

> po szrotach a jak się jeszcze trafi lampka z "pilotkami" to

> już wogóle będzie malina

> Wzajemnie

> A przy okazji również dobranoc, bo zmykam z kompa

Wtrącając się do półki od Viki B to polecam w ASO kupić kompletną razem ze stelarzem. Ostatnio jak się pytałem komplet był w cenie jakoś 100 PLN, także sam oceń gdzie warto zakupić.

Napisano

> jakoś 100 PLN, także sam oceń gdzie warto zakupić.

tu jest taniej wink.gif

Napisano

> tu jest taniej

Pod warunkiem że się za przesyłkę nie płaci zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.