Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szerokie opony - ten typ tak ma?

Featured Replies

Napisano

Założyłem wczoraj do służbowej Fabi II TDI "fabryczne" letnie ogumienie tj, Dunlopy SP Sport 01. Jak dla mnie to zupełna nowość - szeroka /na moje rozumienie/, asymetryczna oponka 195/55/15 z tzw "wyższej półki". No i pierwsze rozczarowanie.

O ile na "zimówkach" (Fulda Kristal Montero 185/55/15) jeździło się przyjemnie i komfortowo to tu jest zgoła inaczej.

Kierownica zrobiła się bardziej "twarda". W większości pomykam DK-1 na odcinku Cz-wa - Katowice i trudno na tej nawierzchni utrzymać prawidłowy tor jazdy. Po prostu na koleinach i nierównościach wyrywa kierownicę z ręki. Trzeba ją mocniej ściskać i bez przerwy kontrolować jazdę bo prowadza auto po całej jezdni.

Trudno na opisanym odcinku "gierkówki" szukać idealnie prostego odcinka wiec nie mam porównania jak autko prowadzi się na autostradzie.

Czy wszystkie szerokie, "specjalistyczne" oponki tak mają?

Napisano

> Założyłem wczoraj do służbowej Fabi II TDI "fabryczne" letnie

> ogumienie tj, Dunlopy SP Sport 01. Jak dla mnie to zupełna

> nowość - szeroka /na moje rozumienie/, asymetryczna oponka

> 195/55/15 z tzw "wyższej półki". /ciach

Generalnie im szersza opona tym bardziej wrażliwa na nierówności drogi takie jak koleiny, ja po założeniu pierwszy raz 175/50/13 nie mogłem uwierzyć że tak auto się zachowuje, każda fałda powodowała samoczynny ruch kierownicą (auto bez wspomagania) - sprawdzenie zbieżności upewniło mnie że to nic z geometrią.

Za to przez zwykłe dziury zauważam że im szersza opona tym łatwiej dziure "przeskoczyć".

Niestety niski profil powoduje, że te same dziury jak się ich nie ominie nijak, dają popalić bardziej kręgosłupowi

Napisano

Mam takie same opony w Xsarze.

Wrażenia z jazdy po koleinach...bezcenne rotfl.gif

To jest w sumie szeroka i niska opona. Na równej drodze jest miodzio...natomiast dziur i kolein nie lubi.

Jesli jestes pewny stany tech. auta (zbieznosc, zawieszenie) to musisz sie do tego przyzwyczaic zlosnik.gif

Ja na poczatku tez mialem wrazenie ze cos jest nei tak, bo rzeczywiscie potrafilo mocno szarpnac kierownica.

Teraz zblizajac sie do kolein po prostu zwalniam i staram sie brac je "okrakiem" cool.gif

Napisano

W fabii I mam założone letnie continentale 205/60/15 i nigdy nie zauważyłem takich objawów.

uważam że auto prowadzi się lepiej niż na fabryvznym rozmiarze.

Napisano

coż, taka kolej rzeczy... letnia opona prowadzi się bardziej twardo i precyzyjnie...

ja mam 205/45R16 w Fabii i Michelin Pilot Exalto PE2

czuć dokładnie każdy fałd, każde pochylenie drogi, każdą najmniejszą koleinę. ale spokojnie, do tego sięmożna przyzwyczaić...

co ciekawe zimówki mam 195/55R15 Continentale TS810 i różnica, choć obecna, aż tak drastyczna nie była po wymianie ogumienia na letnie

Napisano

> W fabii I mam założone letnie continentale 205/60/15 i nigdy nie

> zauważyłem takich objawów.

> uważam że auto prowadzi się lepiej niż na fabryvznym rozmiarze.

to dlatego że masz wysoki bieżnik, więc opona sama też może jeszcze na feldze pracować. Przy mniejszych profilach i szerokich oponach niestety na koleinach jest niefajnie. Trza się przywyczaić icon_rolleyes.gif

Napisano

>...Czy wszystkie szerokie, "specjalistyczne" oponki tak mają?

Wszystkie.

Też przez to przechodziłem. Po 2-3 dniach można się przyzwyczaić.

Napisano

Bo masz wyzszy profil. Niewiele bo niewiele, ale jednak.

Napisano

> Bo masz wyzszy profil. Niewiele bo niewiele, ale jednak.

To się zgadza, ja mam 215/60/16 i koleiny na mnie nie robia wrazenia. Ostatnio jezdzilem alfa 147 na szerokich laczkach i niskim profilu i masakra, ja juz wolę balony smile.gif

Napisano

Przy baloniastych opona po prostu bardziej dostosowuje sie do nierówności (poddaje się).

A przy niskim jak bedziesz jechał brzegiem koleiny to np. pół opony bedzie miało przyczepnośc a reszta w powietrzu.. zlosnik.gif

I wtedy zaczyna się zabawa w trzymanie kierownicy smile.gif

Napisano
  • Autor

"...Jesli jestes pewny stany tech. auta (zbieznosc, zawieszenie) to

musisz sie do tego przyzwyczaic..."

Moja Fabia II ma ledwie 3 m-ce od wyjechania z salonu i niespełna 3 tys. km na liczniku. Zakładam że stan techniczny jest b.dobry, zwłaszcza, że na "zimówkach" Fuldy jeździło się bardzo komfortowo. Swój styl jazdy oceniam na umiarkowany. Do tej pory pomykałem najczęściej autami z oponami z wysokim profilem i w przedziale szerokości 145- max.175, Stąd może ten "szok" i podejrzenie, że coś jest "popsute". Dziękuję za posty - uspokoiłem się trochę.

Napisano

wiesz jak do siebie zalozylem 195/50/15 to komfort jazdy zmalal i to mocno i do tego walka w koleinach z kierownica, ale wyglad i prowadzenie na rownej drodze wybacza te minusy smile.gif

Napisano

> Bo masz wyzszy profil. Niewiele bo niewiele, ale jednak.

Może być również inna felga (szerokość i ET) i wtedy inaczej łapie się w koleinie. U mnie ta sama szerokość i profil opony zachowuje się inaczej na stalówkach 6j15 ET45 a inaczej na alusach 7.5J15 ET30. Co do danych to nie jestem na sto procent pewien, ale pi razy drzwi ok.

Napisano

Zgodzę się.

Opona pomimo 195 szerokosci i profilu 55 inaczej sie "rozłoży" na feldze 6,5 cala a inaczej na 7 itd.

Czym bedzie szersza felga tym jeszcze dodatkowo opona sie "rozkłada"" i bedzie jeszcze nizsza i co za tym idzie sztywniejsza, bardziej podatna na uksztaltowanie asfaltu.

Napisano

> Założyłem wczoraj do służbowej Fabi II TDI "fabryczne" letnie

> ogumienie tj, Dunlopy SP Sport 01. Jak dla mnie to zupełna

> nowość - szeroka /na moje rozumienie/, asymetryczna oponka

> 195/55/15 z tzw "wyższej półki". No i pierwsze rozczarowanie.

> O ile na "zimówkach" (Fulda Kristal Montero 185/55/15) jeździło się

> przyjemnie i komfortowo to tu jest zgoła inaczej.

> Kierownica zrobiła się bardziej "twarda". W większości pomykam DK-1

> na odcinku Cz-wa - Katowice i trudno na tej nawierzchni

> utrzymać prawidłowy tor jazdy. Po prostu na koleinach i

> nierównościach wyrywa kierownicę z ręki. Trzeba ją mocniej

> ściskać i bez przerwy kontrolować jazdę bo prowadza auto po

> całej jezdni.

> Trudno na opisanym odcinku "gierkówki" szukać idealnie prostego

> odcinka wiec nie mam porównania jak autko prowadzi się na

> autostradzie.

> Czy wszystkie szerokie, "specjalistyczne" oponki tak mają?

no to już wiesz , że tak zlosnik.gif pomyśl jak ja się czułem gdy przesiadlem sie z SC 155/65/13 na 195/55/16 w rolce zlosnik.gif myślałem, że mam zwalone całe zawieszenie zlosnik.gif na miękkich zimówkach 15" było OK, a jak założyłem w niedzielę alusy, to znowu szok zlosnik.gif Niesamowicie może ten stan pogorszyć złe ciśnienie w kołach. Miałem niedobór w lewym tylnym i to dośc mocny, samochód ciężko było opanować na nierównościach o koleinach nie wspominając. Mineły dwa dni i juz sie przestawiłem na 'lato' zlosnik.gif no i wrażenia wizualne bezcenne zlosnik.gif dasz radę smile.gif

Napisano

> to dlatego że masz wysoki bieżnik, więc opona sama też może jeszcze

> na feldze pracować. Przy mniejszych profilach i szerokich

> oponach niestety na koleinach jest niefajnie. Trza się

> przywyczaić

a u mnie dodatkowo śladowe ilości bieżnika, więc nie ma już jak się układać zlosnik.gif czuję nosem inwestycję w ogumienie ;-/

Napisano

195 to ja mam jako zimowki u siebie. Tydzien temu jak zmienilem je na letnie (235) to przy pierwszym wyprzedzaniu na jednopasmowej szosie nie wiedzialem czy wyrzuci mnie do lewego czy prawego rowu. icon_rolleyes.gifrotfl.gif

W wielkim skrocie ten typ tak po prostu ma, w koleinach jest to mordega utrzymywac prosty kierunek jazdy crazy.gif

Napisano

> To jest w sumie szeroka i niska opona. Na równej drodze jest

icon_eek.gif 195/55 to ani szeroka , ani niska , taki balon do zimowek , no ale kwestia gustu , ja mam 215/40r17 i wcale nie uwazam ze jest mocno niska , szeroka jakos mocno tez w sumie nie jest - dla mnie szeroka niska to 235/35 badz 235/30 , kwestia gustu

Napisano

> 195/55 to ani szeroka , ani niska , taki balon do zimowek , no ale

> kwestia gustu , ja mam 215/40r17 i wcale nie uwazam ze jest

> mocno niska , szeroka jakos mocno tez w sumie nie jest - dla

> mnie szeroka niska to 235/35 badz 235/30 , kwestia gustu

Moje 185/60/15 grinser006.gif Pewnie bedzie wieksze spalanie, w koleinach fakt dupiata jazda.

Napisano

Przy kapciochach Pirelli P6000 205/50R16 w Focusie specjalnie nie czułem kolein w Polsce. Za to przy obecnych Turanzach 215/55R16 nie mogłem od rodziców szybko się włączyć do ruchu na dosćpofałdowanej i dziurawej drodze, bo auto jechało jak chciało icon_eek.gif. Ale tak to jest. Im szerzej, tym gorzej. Chociaz Kolega swoim X5 pojechał do Polski na 275 (przód) i 285 (tył) i nie narzekał na ciąganie po całej jezdni wink.gif

Napisano

Masz złożenie 3 rzeczy:

1. Większe koło o 12 mmm

2. Twardsze opony - niższy profil pompujesz wyższym ciśnieniem

3. Szerokość 195 jest uważana za graniczną na zachowanie w koleinach.

Ja jeżdże na 195 od początku - potwierdzam, ze jest odczuwalna różnica w koleinach przy pzrejściu ze 185, ja mam w dodatku na zimę 185/65 czyli dokładnie tą samą wielkosć koła lato/zima ale pompuje się ją do niższego ciśnienia.

Gierkówkę na trasie do Katowic mierzę 2 razy dziennie więc wiem o czym mówisz.

Napisano

Chociaz Kolega swoim

> X5 pojechał do Polski na 275 (przód) i 285 (tył) i nie narzekał

> na ciąganie po całej jezdni

bo na BMW prawie żaden użytkownik nie narzeka zlosnik.gif tak jak na VW, nawet jeśli nie jeździ jak by sobie właściciel wymarzył zlosnik.gif

miałem okazję jeździć X5 3.0D z podobnymi kapciami, może nawet szerszymi... na koleinach pływało dość konkretnie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.