Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przełącznik zespolony

Featured Replies

Napisano

Witam, dzisiaj byłem w serwisie, przyczyna to błąd poduszek oraz brak sygnału klaksonu. Diagnoza przerwana taśma w przełączniku zespolonym, teraz pytanie: taśma jest w elemencie plastikowym, z którego wystają trzy przewody. Mechanik stwierdził, że ten plastik odpowiada wyłącznie za klakson i poduszki i złożył wszystko bez tego elementu. Po złożeniu pojawiły się kolejno failury: ABS, ASR, EBD i świeci się żółty trójkąt w kółku z wykrzknikiem; po podłączeniu do komputera komunikat brak połączenia z tablicą?! Stilo zostało w warsztacie do jutra; nast. pytanie, czy ponowne podłączenie owego plastiku z tymi trzema kablami rozwiąże problem, czy rzeczywiście jest on tylko od klaksonu i poduszek? Poza tym, czy można gdzieś zakupić tylko ten plastik, czy może samą taśmę, czy jedyne wyjście to cały przełącznik zespolony??? Koszt masakryczny! Pozdrawiam i dzięki za ewentualną szybką pomoc, żebym coś wiedział przed jutrzejszą wizytą w warsztacie!

Napisano

na allegro są same taśmy do air bag w kierownicy,koszt ok. 100zł

Napisano
  • Autor

> na allegro są same taśmy do air bag w kierownicy,koszt ok. 100zł

No właśnie zacząłem poszukiwania, tylko czy taka używana nie pęknie mi znowu za chwilę? no ale za ryzyko 1/7 ceny, niby warto.

W serwisie powiedzieli, że kierownicę w stilo można założyć tylko w jednym położeniu, a tę taśmę można zerwać nawet przy źle zrobionej zbieżności... czy to możliwe?

Napisano

> a tę taśmę można zerwać nawet przy źle

> zrobionej zbieżności... czy to możliwe?

Przy złej zbierzności napewno nie

Przecierz taśma nie jest wyliczona do milimetra

Mówią tak bo chcą zarobić

Napisano

W serwisie powiedzieli, że kierownicę w stilo można założyć tylko w

> jednym położeniu, a tę taśmę można zerwać nawet przy źle

> zrobionej zbieżności... czy to możliwe?

tak, kierownicę można zamontować tylko w jednym ustawieniu.

z taśmą trzeba uważać o tyle, że nie widać, czy jest wyśrodkowana, czy nie. brak zbieżności to za mało do jej zerwania

Napisano
  • Autor

No to wróciłem po świętach do domciu; żeby nie było za słodko, to teraz poza brakiem poduszek, klaksonu - to było; po demontażu taśmy doszedł brak ASR, ESP, EBD (jednak taśma też do tego) na postoju wywaliło jeszcze błąd ABS i już świeci się cały czas; ech rok od zakupu nie było nic, a teraz po uruchomieniu palec boli od usuwanie failurów zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> tak, kierownicę można zamontować tylko w jednym ustawieniu.

> z taśmą trzeba uważać o tyle, że nie widać, czy jest wyśrodkowana,

> czy nie. brak zbieżności to za mało do jej zerwania

I jeszcze dot. zbieżności: po wymianie amortyzatorów byłem na badaniu tech. zbieżność wyszła na +1, kierownica była lekka skrzywiona w lewo; mechanik przy lewym kole coś poprawił - dwa ruchy kluczem i kierownica prosto, zbieżność -1; teraz po zdjęciu kierownicy i ponownym założeniu (jedno położenie) kierownica jest skrzywiona lekko w prawo - dlaczego? czy to znaczy, że po zdjęciu i założeniu kierownicy zmieniła się zbieżność???

Napisano

Nie dokońca jestem pewien czy w "taśmie" nie ma czujnika skrętu dla aut z ESP .. taśmy różnią sie w zalezności czy masz sterowanie radiem w kierownicy czy nie...

Co prawda taśmę mozna naprawić ale ja tego nie powiedziałem shhh.gif

Napisano
  • Autor

> Nie dokońca jestem pewien czy w "taśmie" nie ma czujnika skrętu dla aut z ESP

tak jak mówisz jest czujnik skrętu; mam ASR ESP ale nie mam sterowania radiem; na allegro są taśmy, ale teraz to już nie wiem czy w modelu bez ESP będzie inna taśma niż w modelu z ESP?!

Napisano

po kiego grzyba zdejmować kiere przy zbieżności ???

auto na stanowisko, aparatura na koła, optymalizacja, auto w góre, zwrotnice pod koła, wstępna kontrola zbierzności,

potem w kabinie ustawia sie kierownicę do jazdy na wprost, blokuje kierownice i znowu pod auto i luzuje kontr nakretki na drążkach kierowniczych, obracając drążkiem ustawiamy zbieżność na 0. nie + 1 czy - 1 jak jest w instrukcji a na 0.

Nie ma potrzeby zdejmowania kierownicy

Napisano

Witam,

Mam problem z moim 1.4 Active; otóż kierunkowskaz nie pozostaje w pozycji po włączeniu bez względu na kierynek syganlizacji. Diagnoza - wymiana przełącznika zespolonego. Na rydygiera w Warszawie dostałem propozycje oryginał nr. 735368247 lub zamiennik 735372962. Oba w gigantycznym koszcie - czy możecie poradzić gdzie można zakupić taki przełącznik w jakiejś rozsądnej cenie?

• 2 miesiące później...
Napisano

Czy możan wymienić sam przełącznik zespolony nie ruszając taśmy we własnym zakresie ?

Czeka mnie wymiana bo padł przekaźnik wycieraczek który znajduje się wewnątrz przełącznika i teraz pracują kiedy chcą i jak chcą .

Jak dobrać odpowiedni na allegro ? wystarczy wizualnie żeby był identyczny (manetki) , czy róznią się na tyle , że musi idealnie zgadzać się nr katalogowy ?

Napisano

> Czy możan wymienić sam przełącznik zespolony nie ruszając taśmy we

> własnym zakresie ?

musisz zdjąć taśmę, żeby zdemontować przełącznik (kolejność ułożenia na ośce - > kierownica > taśma > przełącznik).

różnice w nr katalogowym sprowadzały się do dostosowania przełącznika do czujnika świateł i deszczu, chyba nic poza tym.

jeśli byłbyś zainteresowany, to mam jeden przełącznik zbędny, mogę Ci sprzedać smile.gif

Napisano

przeszukałem allegro i obdzwoniłem "hurtowników" używanych - jak dotąd namierzyłem 8 różnych n-rów katalogowych i żaden nie jest zbieżny z moim (735487091) więc nie wiem co robić a nie chciałbym kupować na ślepo . Moje stilo to golas - bez czujnika zmierzchu , deszczu, multimediów, tempomatu...

Nie wiem gdzie ustalić jaki jeszcze nr katalogowy może pasować do mojego . Jeśli okaże się że Twój pasuje to oczywiście chętnie podejmę temat (priv).

Napisano

Tak jak mówi kolega jeśli nie masz czujnika deszczu i świateł to każdy będzie pasował. Przełączniki po lifcie taśmę mają zintegrowaną z przełącznikiem ale też moż być. Chyba, że masz ESP to musisz szukać takiego ze zdejmowaną taśmą. Natomiast sam czujnik skrętu (od ESP) przełożysz ze swojego przełącznika.

Napisano

> tak jak mówisz jest czujnik skrętu; mam ASR ESP ale nie mam

> sterowania radiem; na allegro są taśmy, ale teraz to już nie

> wiem czy w modelu bez ESP będzie inna taśma niż w modelu z ESP?!

mam ESP i zamówiłem manetki bez taśmy - przełożę swoją. Dzieki za info !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.