Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samodzielna naprawa odprysku szyby

Featured Replies

Napisano

Mam mały odprysk na przedniej szybie, dosłownie wielkości połowy główki od szpilki.

Odprysk nie jest głęboki, nie dotarł do folii pomiędzy warstwami szyby przedniej.

Pytanie: zabezpieczać to jakoś czy zostawić w spokoju tak małe uszkodzenie?

Myślałem o samodzielnej naprawie polegającej na zapuszczeniu w odprysk uniwersalnej, przeźroczystej żywicy 2-składnikowej (np. UHU), tak aby wycieraczka nie zostawiała smugi w tym miejscu i żeby zabezpieczyć to przed zimą.

Do specjalisty nie pojadę, bo oni zabezpieczają tylko świeże, czyste odpryski, a w tym pewnie już trochę brudu siedzi.

Napisano

> Pytanie: zabezpieczać to jakoś czy zostawić w spokoju tak małe

> uszkodzenie?

Zostawić w spokoju.

> Do specjalisty nie pojadę, bo oni zabezpieczają tylko świeże, czyste

> odpryski, a w tym pewnie już trochę brudu siedzi.

Przy okazji odpowiedz sobie na pytanie: dlaczego specjaliści robią tylko świeże i czyste uszkodzenia?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Do specjalisty nie pojadę, bo oni zabezpieczają tylko świeże, czyste

> odpryski, a w tym pewnie już trochę brudu siedzi.

Pierwsze słyszę icon_eek.gif

Znam 2 technologie:

1.Wycięcie kółka i wklejenie okrągłego szkiełka

2.Przyssawka z wysokim podciśnieniem i mycie specjalnym detergentem, a następnie wypełnienie ubytku kompozytem.

Ani w jednym ani w drugim przypadku nie słyszałem o jakimś terminie przydatności do naprawy oink.gif

Napisano
  • Autor

> Ani w jednym ani w drugim przypadku nie słyszałem o jakimś terminie

> przydatności do naprawy

Nie wiem, nie znam się - słyszałem, że w przypadku odprysku, trzeba zabezpieczyć dziurkę przed brudem naklejając choćby plasterek. Ba, nawet chyba w Motorze kiedyś reklamowali zestaw pierwszej pomocy w takich wypadkach - czyli żywica+plasterek hmm.gif

Napisano

Ja też się nie znam, ale parę razy miałem doczynienia z warsztatami naprawy szyb(doświadczenia zawsze pozytywne) i wiem, że tak naprawiają.Ograniczenie to miejsce uszkodzenia - nie może być zbyt blisko krawędzi.Podobno nie wolno jeździć z odpryskami bo idą od nich karby i potem pajęczynka. U mnie jest mnóstwo b. drobnych odprysków ale nic sobie z tego nie robię - mam szybę tzw. pływającą(nie stanowi częsci nośnej karoserii - nie jest klejona).

Napisano

miałem podobnej wielkości odprysk... nawet nie wiem kiedy go "otrzymałem" i jadąc do firmy specjalizującej się w szybach, tylko powiedzieli aby nakleić na to taśmę przeźroczystą i za tydzień (bo takie był pierwszy termin) podjechać... podjechali, wyczyścili co w środku, podłączyli jakąś swoją dziwną maszynkę (trójnóg na przyssawkach), zalali i wszystko ok.

Koszt 40 zł,

czas 1h.

Napisano

Przerabiałem to ostatnio. Dostałem kamyczkiem skutkiem czego jest drobna dziura w szybie. Pojechałem do warsztatu, a oni na to, że nie zrobią bo odprysk jest blisko krawędzi i że jest duże ryzyko, że szyba pójdzie. Pokazał mi fachman kartkę, na której było napisane, że odpryski, które są bliżej niż 10cm od krawędzi naprawiają tylko na odpowiedzialność kierowcy. Podobno 10 - 20% takich przypadków kończy się pajęczynką. Wolałem nie ryzykować zlosnik.gif Technika następująca: najpierw następuje rozwiercenie, potem pod ciśnieniem jakiś klej dają.

Napisano

> Technika następująca: najpierw następuje rozwiercenie, potem pod

> ciśnieniem jakiś klej dają.

a potem przystawiają trojnóg i suszą klej ultrafioletem czy czyms co daje podobny kolor

Napisano

Jako praktyk dość częsty w tej materii :-) powiem tak:

Jeżeli odprysk ma "wąsiki" na boki, choćby minimalne, to nie podejmą Ci się naprawy - z dużym prawdopodobieństwem nastąpi pęknięcie szyby w jej trakcie.

Miałem już 2 takie przypadki - za 1 razem szybiarz podjął się roboty, ale coś-tam sp... i szyba zrobiła BRZDĘK - wymienili szybę w cenie naprawy.

Za drugim razem powiedział jasno, że absolutnie nie ruszy tematu, więc robił łataninę na moją odpowiedzialność (bo i tak szyba do wymiany), szyba oczywiście zrobiła BRZDĘK - wymiana na mój koszt.

W poniedziałek będę robił następną szybę :-)

O kwestiach odmowy łatania przy brzegach nie słyszałem, ale zapewne w poniedziałek się dowiem, bo dziura jest dość blisko słupka A.

Co do brudu - w każdym przypadku da się załatać, tylko jak będzie brudne wnętrze dziury, to będą (większe) ślady łatania.

Napisano

Fajny temat wink.gif Mam aż trzy "dziurki" w przedniej szybie, ale że całą jest w drobnych "kropeczkach" to zastanawiam się, czy z tym walczyć. Czy takie małe "kropeczki" pokrywające całą szybę można jakoś usunąć? Polerowanie przedniej szyby nie wchodzi w grę. A jeśli nie i jeśli mam wymieniać całą szybę - muszę jeszcze z obecną trochę pojeździć, czy mogę sam jakoś zabezpieczyć te dziurki? Są w takim miejscu że nie wpływają na widoczność, więc może je wyczyścić i zakleić żywicą?

Napisano
  • Autor

> Jako praktyk dość częsty w tej materii :-) powiem tak:

Mam odprysk na wysokości oczu. Odprysk tak jak napisałem - niewielki, wielkości połowy główki od szpilki, bez pęknięć promienistych, płytki, nie doszedł do folii między taflami szkła, ale...dmucham na zimne, no i wycieraczka zostawia mi smugę w tym miejscu crazy.gif

Napisano

W firmie Jaan dostałęm gwarancję na naprawę i jak po naprawie od miejsca zaczął rozchodzić się pajączek to wymienili mi bez zająknięcia szybę na nową!

Napisano

> W firmie Jaan dostałęm gwarancję na naprawę i jak po naprawie od

> miejsca zaczął rozchodzić się pajączek to wymienili mi bez

> zająknięcia szybę na nową!

Za free szyba i usługa? Jak tak to tylko pogratulować.Mi jak uszczelkę wymieniali to zaznaczyli, że wrazie niepowodzenia wprawdzie zrobiął za darmo w ramach gwarancji, ale za uszczelniacz(materiał) będę musiał zapłacić. Na szęście nie było potrzeby...

Napisano

> Za free szyba i usługa? Jak tak to tylko pogratulować.Mi jak

> uszczelkę wymieniali to zaznaczyli, że wrazie niepowodzenia

> wprawdzie zrobiął za darmo w ramach gwarancji, ale za

> uszczelniacz(materiał) będę musiał zapłacić. Na szęście nie było

> potrzeby...

Dodam, że za naprawę pęknięcia zapłaciłem 100zł!

Napisano

> Jak również na wysokości oczu kierowcy.

Też tak słyszałem. A co, gdy uszkodzenie wygląda tak:

282305393-P1000418.JPG

Niedawno było u mnie tylko jedno takie, po stronie pasażera; ostatnio, podczas mijania TIRa coś stuknęło i ujrzałem taką oto soczewę przed oczami. I, przyznam szczerze, jakoś niezbyt mi się to podoba. 275123014-zielony.gif

post-119058-14352501778864_thumb.jpg

Napisano

w Jaan Glass uszkodzenia bliżej niż 10 cm od krawędzi jest traktowana jako nie nadająca sie do naprawy.

Tak jak Wujek napisał, jeśli odprysk ma wąsiki albo jeśli jest złożony z dwóch odprysków jeden tuż obok drugiego to już nie zrobią.

Napisano

> w Jaan Glass uszkodzenia bliżej niż 10 cm od krawędzi jest traktowana

> jako nie nadająca sie do naprawy.

O to dziwne, bo nie dalej jak przedwczoraj odbierałem od nich sprzęta po naprawie i uszkodzenie było jakieś 5 cm od lewej krawędzi szyby.

Trochę się pyrgali, że "w strefie widzenia A" i w ogóle "na odpowiedzialność użytkownika", ale cudów nie oczekiwałem (i takoż bez cudów dostałem ;-) )

Napisano

> O to dziwne, bo nie dalej jak przedwczoraj odbierałem od nich sprzęta

> po naprawie i uszkodzenie było jakieś 5 cm od lewej krawędzi

> szyby.

> Trochę się pyrgali, że "w strefie widzenia A" i w ogóle "na

> odpowiedzialność użytkownika", ale cudów nie oczekiwałem (i

> takoż bez cudów dostałem ;-) )

Zakład w Łodzi bliżej niż 10 cm nie robi, może w innych jest inaczej

Napisano

> Też tak słyszałem. A co, gdy uszkodzenie wygląda tak:

> Niedawno było u mnie tylko jedno takie, po stronie pasażera;

> ostatnio, podczas mijania TIRa coś stuknęło i ujrzałem taką oto

> soczewę przed oczami. I, przyznam szczerze, jakoś niezbyt mi się

> to podoba.

w sumie punktu odniesienie nie widac ( wie wiadomo jakie to wielkie) ale wydaje mi sie ze nic poza wymiana szyby nie pozostaje frown.gif

• 5 tygodni później...
Napisano

> w sumie punktu odniesienie nie widac

Większa średnica tego czegoś wynosi ok 15 mm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.