Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

automat wymiana oleju z filtrem

Featured Replies

Napisano

Witam

jakas specjalna procedura wymiany oleju razem z filtrem obowiazuje w automatach??

Napisano

Najlepiej zleć wymianę sprawdzonemu skrzyniarzowi od automatów, ponieważ przy małej znajomosci tematu możesz sobie zrobić niezłe qq ...

Napisano
  • Autor

> Najlepiej zleć wymianę sprawdzonemu skrzyniarzowi od automatów,

> ponieważ przy małej znajomosci tematu możesz sobie zrobić niezłe

> qq ...

po pierwsze odpowiedz nie na temat

po drugie 'szeczjalisci' to umarli razem z dinozaurami... a komus kogo nie znam w zyciu nie powierze swojego samochodu... wole sie sam nauczyc niz komus zaplacic za to ze sie uczy na moim samochodzie

Napisano

> po pierwsze odpowiedz nie na temat

> po drugie 'szeczjalisci' to umarli razem z dinozaurami... a komus

> kogo nie znam w zyciu nie powierze swojego samochodu... wole sie

> sam nauczyc niz komus zaplacic za to ze sie uczy na moim

> samochodzie

Wymienia sie polowe oleju tylko i filtr (ewentualnie czysci jezeli jest taka mozliwosc)

Napisano
  • Autor

> Wymienia sie polowe oleju tylko i filtr (ewentualnie czysci jezeli

> jest taka mozliwosc)

tzn?? zlewam przez korek ile zejdzie czy odmierzam polowe tego co powinno wejsc??

Napisano

> Wymienia sie polowe oleju tylko i filtr (ewentualnie czysci jezeli

> jest taka mozliwosc)

Połowę?? A to niby dlaczego? Może jakąś instrukcję serwisową Kolega przytoczy, gdzie coś takiego piszą?

Napisano

> Witam

> jakas specjalna procedura wymiany oleju razem z filtrem obowiazuje w

> automatach??

To zależy jakie masz auto, np w audi tych starszych wymieniasz to co ci ze skrzyni zleci, a w mercedesach dodatkowo spuszcza sie jeszcze olej z bańki. Bankowo nowy wiltr i uszczelka. Ale tych skrzyń jest tyle rodzaji żeby Ci dokładnie powiedzieć co jak i ile to przykro mi bardzo, nie pomoge

Napisano
  • Autor

> To zależy jakie masz auto, np w audi tych starszych wymieniasz to co

> ci ze skrzyni zleci, a w mercedesach dodatkowo spuszcza sie

> jeszcze olej z bańki. Bankowo nowy wiltr i uszczelka. Ale tych

> skrzyń jest tyle rodzaji żeby Ci dokładnie powiedzieć co jak i

> ile to przykro mi bardzo, nie pomoge

w serwisowce nie pisza o zadnej specjalnej metodzie ot: odkrec korek, spusc olej, wymien podkladke, zakrec korek, zalej olej

skrzynia 4biegi subaru

Napisano

> w serwisowce nie pisza o zadnej specjalnej metodzie ot: odkrec korek,

> spusc olej, wymien podkladke, zakrec korek, zalej olej

> skrzynia 4biegi subaru

W wiekszosci skrzyn nie ma korka bo zdejmuje sie cala miske.

Wymienia sie filtr oleju(czasem 2szt).

Taka metoda(wystarczajaca!) wymeinisz polowe albo tylko 1/3 oleju

Sprawa prosta i dla srednio technicznie rozgarnietego czlowieka do zrobienia w garazu z kanalem.

Napisano
  • Autor

> W wiekszosci skrzyn nie ma korka bo zdejmuje sie cala miske.

to wiem, ta akorat ma smile.gif

> Wymienia sie filtr oleju(czasem 2szt).

ma 1 sztuke

> Taka metoda(wystarczajaca!) wymeinisz polowe albo tylko 1/3 oleju

oki o to chodzilo smile.gif

Napisano
  • Autor

> ale filtr jest na zewnatrz???

bajer w tym ze ponoc tak smile.gif

jak dostane auto to zobacze naocznie narazie to tylko moje odczyty srednio czytelnych serwisowek... smile.gif

a gdzies wlasnie czytalem jakeis urban legend ze sie inaczej wymeinia olej w automatach... biglaugh.gif

Napisano

>bajer w tym ze ponoc tak

>jak dostane auto to zobacze naocznie narazie to tylko moje >odczyty srednio czytelnych serwisowek...

wiec moga byc wlasnie dwa filtry (wew i zew)

> a gdzies wlasnie czytalem jakeis urban legend ze sie inaczej wymeinia

> olej w automatach...

bo jak by nie patrzec jest troche inaczej a z dynamiczna(calasciowa)wymiana to juz w ogole nie porownywalna akcja

Napisano

np.w chrysler voyager, wyleci po odkręceniu dekla od skrzyni tylko połowa oleju, druga połowa pozostanie w konwerterze ,jeśli chciałbyś wymienić cały olej to trzeba wyciągać całą skrzynie, jeśli w instrukcji jest napisane ze olej wymienia się co 50 tys. km, to pierwsza wymianę robi się po 25 tys. i następną znowuż za 25tys. czyli po przejechaniu 50 tys. masz wymieniony cały olej, to jest jedna szkoła zlosnik.gif druga szkoła mówi żeby w ogóle nie wymieniać oleju ,( nawet w pewnym serwisie tak powiedzieli) hmm.gif, do wymiany potrzebny będzie nowy filtr skrzyni , uszczelka lub nawet porządny silikon, wielu znajomych stosuje właśnie silikon bo jest lepszy od uszczelek

Napisano

> Witam

> automatach??

Najważniejsza rzecz, to czystość przy obsłudze. Nawet szmata do sprawdzania poziomu powinna być z materiału niepylnego.

Napisano

> np.w chrysler voyager, wyleci po odkręceniu dekla od skrzyni tylko

> połowa oleju, druga połowa pozostanie w konwerterze ,jeśli

> chciałbyś wymienić cały olej to trzeba wyciągać całą skrzynie,

o ku.... skad ludzie biora takie banialuki spineyes.gif

> jeśli w instrukcji jest napisane ze olej wymienia się co 50 tys.

> km, to pierwsza wymianę robi się po 25 tys. i następną znowuż za

> 25tys. czyli po przejechaniu 50 tys. masz wymieniony cały olej,

spineyes.gif tez ciekawa teoria....

> to jest jedna szkoła druga szkoła mówi żeby w ogóle nie

> wymieniać oleju ,( nawet w pewnym serwisie tak powiedzieli) ,

oslabiony.gif

> do wymiany potrzebny będzie nowy filtr skrzyni , uszczelka lub

> nawet porządny silikon, wielu znajomych stosuje właśnie silikon

> bo jest lepszy od uszczelek

icon_eek.gif

uszczelka dobrze uszczelnia i nie ma potrzeby smarowac silikonem!!!

ja na Twoim miejscu bym nie sluchal tych znajomych ktorzy silikon laduja zamiast uszczelki do ASB.

Napisano

!

> ja na Twoim miejscu bym nie sluchal tych znajomych ktorzy silikon

> laduja zamiast uszczelki do ASB.

robią tak i nic się nie dzieje,

nawet w serwisie stosują taka metodę

Napisano

> !

> robią tak i nic się nie dzieje,

a jak wpadnie kawalek silikonu do skrzyni?

wala silikon bo pewnie zal bylo na uszczelke hehe.gif z tym ze jest w komplecie z filtrem no ale czy wymienili filtr......

> nawet w serwisie stosują taka metodę

dobrze ze nie jestem skazany na taki "serwis"

Napisano

> a jak wpadnie kawalek silikonu do skrzyni?

> wala silikon bo pewnie zal bylo na uszczelke z tym ze jest w

> komplecie z filtrem no ale czy wymienili filtr......

> dobrze ze nie jestem skazany na taki "serwis"

kolego, zapewniam ze sa skrzynie w ktorych miski fabrycznie sa przykrecane na silikon, filtr przychodzi bez uszczelki i nie da jej sie zamowic, a po wymianie oleju zaklada sie miske oczywiscie na silikonie ok.gif i nigdy nie ma z tym problemow zlosnik.gif

a kolega ktory pisze o wymianie polowy oleju, badz tez zdejmowaniu skrzyni zeby spuscic olej z konwertera - kolege chyba fantazja ponosi biglaugh.gif

sa tez skrzynie w ktorych oleju sie nie wymiania, z regoly jest na nich naklejka "Life Time Oil" ok.gif

pozdr.

Napisano

> Witam

> automatach??

Wyguglaj sobie wymiana dynamiczna oleju w ASB...

Napisano

> kolego, zapewniam ze sa skrzynie w ktorych miski fabrycznie sa

> przykrecane na silikon, filtr przychodzi bez uszczelki i nie da

> jej sie zamowic, a po wymianie oleju zaklada sie miske

> oczywiscie na silikonie i nigdy nie ma z tym problemow

> a kolega ktory pisze o wymianie polowy oleju, badz tez zdejmowaniu

> skrzyni zeby spuscic olej z konwertera - kolege chyba fantazja

> ponosi

> sa tez skrzynie w ktorych oleju sie nie wymiania, z regoly jest na

> nich naklejka "Life Time Oil"

> pozdr.

słyszałem o automatach w BMW, gdzie producent nie widzi potrzeby wymiany oleju w skrzyni automatycznej co jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe

Napisano
  • Autor

> słyszałem o automatach w BMW, gdzie producent nie widzi potrzeby

> wymiany oleju w skrzyni automatycznej co jest dla mnie

> kompletnie niezrozumiałe

bo zazwyczaj sie wymeinia olej po gwarancji... dlatego serwisy mowia ze sie tego nie robi... sciana.gif

Napisano

> bo zazwyczaj sie wymeinia olej po gwarancji... dlatego serwisy mowia

> ze sie tego nie robi...

no niezupełnie, tak jest wyrażnie napisane Life Time Oil a nie, żeby wymienić po 5 latach, zeby na tym zarobić. A nie wierze w kosmiczną technologie, która pozwala na brak wymiany oleju w automacie.

U mnie w skrzyni biegów (manual) i w tylnym moście też jest Life Time Oil ale z tego co wiem to ludzie raz na ruski rok to wolą wymienić.

Napisano
  • Autor

> no niezupełnie, tak jest wyrażnie napisane Life Time Oil a nie, żeby

> wymienić po 5 latach, zeby na tym zarobić. A nie wierze w

> kosmiczną technologie, która pozwala na brak wymiany oleju w

> automacie.

> U mnie w skrzyni biegów (manual) i w tylnym moście też jest Life Time

> Oil ale z tego co wiem to ludzie raz na ruski rok to wolą

> wymienić.

waytogo.gif mowie ogolnie... taka czytalem gdzies wypowiedz jakiegos pracownika serwisu...

Napisano

> Połowę?? A to niby dlaczego? Może jakąś instrukcję serwisową Kolega

> przytoczy, gdzie coś takiego piszą?

Dlatego, ze tak powiedzieli w serwisie od skrzyn automatycznym (nie pan miecio) i tak robia zawsze... podobno bezpieczne dla skrzyni...

Napisano

- zalecenia producenta by nie wymieniać oleju należy traktować z przymrużeniem oka bo wynikają z ekologii i korporacyjnych umów, że z auta jest mało odpadów w czasie eksplolatacji

- w mojej skrzyni (PSA-Siemens AL4) Citroen nie zaleca wymiany, ale w ASO sami nieoficjalnie mówią, że co 100tys km należy wymienić. Jedyny dopuszczalny olej to syntetyk Esso LT 71141. Powszechnie stosowany mineralny ATF zabije nowoczesne skrzynie. W wielu nowych skrzyniach jest tak samo.

- ze stosowaniem silikonu bardzo ostrożnie, bo częste są przypadki, że odrywa się silikonowy glut, i robi w środku skrzyni bałagan

- im nowsza skrzynia tym większa szansa, że nie ma wymiennego filtra. Jest owszem filtr w środku skrzyni, ale jego wyczyszczenie jest możliwe tylko po rozłożeniu skrzyni. Dzieje się tak dlatego, że producenci zakładają, że syntetyczne oleje nie zostawiają tak wiele produktów zużycia.

- tylko dynamiczna wymiana oleju powoduje wymianę całości, tak jak pisali przedmówcy, zwykłe odkręcenie korka, powoduje, że zleci tylko ok. 50%. Do dynamicznej wymiany trzeba mieć sprzęt i wiedzę.

- w Polsce jest wciąż ogromne niedouczenie serwisów ASB. W Poznaniu nie mogłem znaleźć serwisu który zrobi dynamiczną wymianę oleju i ma Esso 71141 na stanie. Chcieli lać mineralny ATF yikes.gif. W końcu musiałem jechać prawie 300 km do p. Olczaka do Nadarzyna pod Wawą, którego serwis bardzo polecam.

Taki mam stan wiedzy po 3 latach użytkowania ASB smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jedyny dopuszczalny olej to syntetyk Esso LT 71141. Powszechnie

> stosowany mineralny ATF zabije nowoczesne skrzynie. W wielu

> nowych skrzyniach jest tak samo.

no tu wiem ze olej w serwisie subaru jest niewiele drozszy niz dexronIII ktory moze byc stosowany jako zamiennik dlatego etz temat jaki olej mam zalatwiony bo kupie go po prostu w aso smile.gif

> - im nowsza skrzynia tym większa szansa, że nie ma wymiennego filtra.

tu na szczescie ponoc jest ale jak pisalem wczesniej nie widzialem jeszcze tego na oczy i nie zobacze przed koncem weakendu bo nie mam kanalu pod reka a nie jest to sparawa zycia i smierci bo jeszcze na tym oleju bezpiecznie mozna jezdzic

> - tylko dynamiczna wymiana oleju powoduje wymianę całości, tak jak

> pisali przedmówcy, zwykłe odkręcenie korka, powoduje, że zleci

> tylko ok. 50%. Do dynamicznej wymiany trzeba mieć sprzęt i

> wiedzę.

wiedze po malu gromadze... tylko dziwi mnie fakt ze serwisowka kazde po prostu spuscic stary i zalac nowy

Napisano

z tego co pamietam, to Ty własnie jesteś tym kącikowiczem co troche wie o wymianach oleju w skrzyniach automatycznych.

Podeślij jakiś adres/kontakt do serwisu o którym mówisz.

pzdr

Napisano

> z tego co pamietam, to Ty własnie jesteś tym kącikowiczem co troche

> wie o wymianach oleju w skrzyniach automatycznych.

> Podeślij jakiś adres/kontakt do serwisu o którym mówisz.

> pzdr

jakiś tekst

i badz tu czlowieku madry... icon_rolleyes.gif

Napisano

> jakiś tekst

> i badz tu czlowieku madry...

no, czytałem to ostatnio i sam nie wiem co o tym myśleć, chyba to że nobody's perfect wink.gif i to zarówno serwis jak i klient

w każdym razie u mnie zrobili to, na czym w Poznaniu 5 obdzwonionych serwisów poległo

serwis na pewno nie jest tani, ale nie boją się nowoczesnych elektronicznie sterowanych skrzyń, co widać po przyjeżdzających tam autach.

aha, dane kontaktowe są na stronce www.automat.pl, jest to strona prowadzona przez ten serwis.

Napisano

> jakiś tekst

> i badz tu czlowieku madry...

uuu, grubo

Napisano

> - zalecenia producenta by nie wymieniać oleju należy traktować z

> przymrużeniem oka bo wynikają z ekologii i korporacyjnych umów,

> że z auta jest mało odpadów w czasie eksplolatacji

> - w mojej skrzyni (PSA-Siemens AL4) Citroen nie zaleca wymiany, ale w

> ASO sami nieoficjalnie mówią, że co 100tys km należy wymienić.

> Jedyny dopuszczalny olej to syntetyk Esso LT 71141. Powszechnie

> stosowany mineralny ATF zabije nowoczesne skrzynie. W wielu

> nowych skrzyniach jest tak samo.

Ojciec ma ASB w Signum DTi i przed zakupem orientowaliśmy się m.in. w temacie wymiany oliwy w skrzyni w tym aucie. Napiszę szczerze, że dalej jestem głupi w tym temacie. Producent nie zaleca wymiany (to żaden argument bo w PF 126p również nie zalecał zlosnik.gif)

Zastanawia mnie jednak, że ASO też twierdzi, że nie wymienia się w tej skrzyni oleju a przecież mieliby w tym interes.

Wycztałem też na jakimś www poświęconym ASB, że serwisy Opla w Polsce przesyłają ASB do naprawy do jakiegoś warsztatu pod Poznaniem a ten warsztat twierdzi, że powinno się wymieniać olej w tej skrzyni (tylko metodą dynamiczną).

I bądź tu mądry spineyes.gif

Póki co jeździ bez wymiany już 160 kkm i działa pięknie.

Napisano
  • Autor

> Ojciec ma ASB w Signum DTi i przed zakupem orientowaliśmy się m.in. w

> temacie wymiany oliwy w skrzyni w tym aucie. Napiszę szczerze,

> że dalej jestem głupi w tym temacie. Producent nie zaleca

> wymiany (to żaden argument bo w PF 126p również nie zalecał )

> Zastanawia mnie jednak, że ASO też twierdzi, że nie wymienia się w

> tej skrzyni oleju a przecież mieliby w tym interes.

> Wycztałem też na jakimś www poświęconym ASB, że serwisy Opla w Polsce

> przesyłają ASB do naprawy do jakiegoś warsztatu pod Poznaniem a

> ten warsztat twierdzi, że powinno się wymieniać olej w tej

> skrzyni (tylko metodą dynamiczną).

> I bądź tu mądry

> Póki co jeździ bez wymiany już 160 kkm i działa pięknie.

a ja sie przejade do lokalnego serwisu subaru i zapytam ich jak oni to widza... smile.gif

Napisano

> Połowę?? A to niby dlaczego? Może jakąś instrukcję serwisową Kolega

> przytoczy, gdzie coś takiego piszą?

Widać że kolega nie ma zielonego pojęcia o aftomatach smile.gif

Napisano

> Widać że kolega nie ma zielonego pojęcia o aftomatach

No nie mam, dlatego pytam, dlaczego w konstrukcji cokolwiek bardziej skomplikowanej i wrażliwszej na zanieczyszczenia od zwykłej, mechanicznej skrzyni biegów miało by się zostawiać połowę starego oleju. W silniku też połowy starego oleju się nie zostawia...

Napisano

> No nie mam, dlatego pytam, dlaczego w konstrukcji cokolwiek bardziej

> skomplikowanej i wrażliwszej na zanieczyszczenia od zwykłej,

> mechanicznej skrzyni biegów miało by się zostawiać połowę

> starego oleju. W silniku też połowy starego oleju się nie

> zostawia...

bo jak odkręci się korek czy miskę olejową, to zlatuje tylko 50%, a druga połowa zostaje w układach hydraulicznych.

Napisano

> bo jak odkręci się korek czy miskę olejową, to zlatuje tylko 50%, a

> druga połowa zostaje w układach hydraulicznych.

To, że coś zostaje to sprawa oczywista, ale czy to aż 50%? Poza tym, z kontekstu wypowiedzi wynikało, że pozostawia sie CELOWO (a nie, że jest to olej pozostający w układach skrzyni) połowę starego oleju. Dla mnie wymiana=wykręcam korek, ścieka co ma ściec, wymieniam filtry, zalewam nowy olej. to, co pozostaje z przyczyn technologicznych w skrzyni czy silniku nie interesuje mnie.

Napisano

To, że zostaje około 50% nie jest w żaden sposób celowe, wynika z konstrukcji skrzyni. Tak było, jest i będzie w typowych hydraulicznych automatach. Tak jak pisałem ja i inni dyskutanci jest na to sposób - wymiana dynamiczna.

Napisano

Whitefunk tak napisał: "Wymienia sie polowe oleju tylko i filtr (ewentualnie czysci jezeli jest taka mozliwosc) "

Dlatego mnie to tak zaciekawiło. Co innego, gdyby napisał, że połowa(czy tam ile chce) oleju zostaje w skrzyni z przyczyn technologicznych/konstrukcyjnych. Bo, ze coś musi zostać, jak juz napisałem, jest oczywiste.

Napisano

> Ojciec ma ASB w Signum DTi i przed zakupem orientowaliśmy się m.in. w

> temacie wymiany oliwy w skrzyni w tym aucie. Napiszę szczerze,

> że dalej jestem głupi w tym temacie. Producent nie zaleca

> wymiany (to żaden argument bo w PF 126p również nie zalecał )

> Zastanawia mnie jednak, że ASO też twierdzi, że nie wymienia się w

> tej skrzyni oleju a przecież mieliby w tym interes.

> Wycztałem też na jakimś www poświęconym ASB, że serwisy Opla w Polsce

> przesyłają ASB do naprawy do jakiegoś warsztatu pod Poznaniem a

> ten warsztat twierdzi, że powinno się wymieniać olej w tej

> skrzyni (tylko metodą dynamiczną).

> I bądź tu mądry

> Póki co jeździ bez wymiany już 160 kkm i działa pięknie.

Ja wymieniałem olej w Omedze jakieś 2 tygodnie temu. Producent też nie pisze nic o wymianie oleju! Kupiłem 8l oleju GM do automatów, filtr i uszczelki. Zdjęte zostały obie miski olejowe i wszystko wylane. Oczywiście miarką sprawdzony stan poziomu oleju w miskach. Filterek stary zdjęty i przykręcony nowy. Po umyciu misek zostały zalane świeżym olejem i na nowe uszczelki przykręcone do skrzyni. Następnie zostały odkręcone węże zasilania i powrotu oleju i wsadzone odpowiednio do pustej i pełnej bańki z olejem. Silnik został uruchomiony i zassało świeży olej i wypluło stary (czarny). Silnik zgaszony. Wszystko ładnie poskładane i znów odpalenie silnika, a następnie odkręcenie korka pomiarowego (brak bagnetu). Przez otwór po korku został pompką uzupełniony stan oleju na maksa, aż się przelało przez otworek. Później jazda testowa i powrót na ponowne dolanie oleju. To cała filozofia... Olej został wymieniony chyba w 100%, poszło 7l świeżego oleju. Straty przy dynamicznej wymianie i dolewaniu przez korek było może 0,5l.

Mimo, że nie miałem żadnych problemów z automatem i chodził bardzo ładnie to wymieniłem olej profilaktycznie (przebieg 130kkm). Auto jest nie do poznania! W ogóle nie czuć zmiany biegów tak jakby nie było skrzyni smile.gif

Napisano

> słyszałem o automatach w BMW, gdzie producent nie widzi potrzeby

> wymiany oleju w skrzyni automatycznej co jest dla mnie

> kompletnie niezrozumiałe

no i tak jest, wlasciwie to w wiekszosci ASB BMW ok.gif a argument kogos, kto sugerowal ze robi sie to ale juz po okresie gwarancji - dla ASO to zadna roznica czy auto ma gwarancje czy nie, za olej i wymiane i tak placi klient i to w interesie ASO zeby to robic zlosnik.gif ale skoro producent twierdzi ze nie ma takiej potrzeby to tego nie robimy i skrzynie dzialaja ok.gif

pozdr.

Napisano

Nie wiem czy ktoś napisał, ale na dnie miski jest magnes który łapie opiłki. Warto sie dobrze przyjrzeć temu co sie złapało a potem wyczyścić.

Ja samodzielnie zmienialem płyn w skrzyni raz. Poparzylem łapy, pokaleczylem sie dotkliwie (ostre kanty filtra), upaskudzikem siebie i garaż, ale po zmianie skrzynia chodziła jak nowa.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy ktoś napisał, ale na dnie miski jest magnes który łapie

> opiłki. Warto sie dobrze przyjrzeć temu co sie złapało a potem

> wyczyścić.

z tego co do tej pory wyczytalem to nie zawsze zalezy od skrzyni... smile.gif

> Ja samodzielnie zmienialem płyn w skrzyni raz. Poparzylem łapy,

> pokaleczylem sie dotkliwie (ostre kanty filtra), upaskudzikem

> siebie i garaż, ale po zmianie skrzynia chodziła jak nowa.

gdzies tak zmienial?? w saabie czy luxusie??

Napisano

> z tego co do tej pory wyczytalem to nie zawsze zalezy od skrzyni...

> gdzies tak zmienial?? w saabie czy luxusie??

W Pontiacu. Nie święci garnki lepia - w tym samochodzie zmieniłem też sam płyn hamulcowy, tarcze i klocki, wszelkie paski i naciągacze, podnosnik okna oraz komputer ABSu - psuł sie strasznie ten samochód, ale zona zrobiła nim prawie 180 tys. km w 5 lat.

Napisano

> Ja wymieniałem olej w Omedze jakieś 2 tygodnie temu.

ok.gif fajny opis, ale i tak nie zabrałbym się za to sam. Przynajmniej nie w aucie ojca i tylko po opisie wink.gifzlosnik.gif

> Auto jest nie do poznania! W ogóle nie czuć zmiany biegów tak

> jakby nie było skrzyni

we wspomnianym Signum też jest ok.gif

Tak na marginesie to ZTCW w Omegach jest inna skrzynia (4 biegi hmm.gif) i gdzieś wyczytałem, że tam się wymienia. Źródeł nie jestem w stanie podać (przynajmniej na szybko).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.