Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płyn chłodniczy-można mieszać?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Czy płyn chłodzący można mieszać,nic się nie stanie jeśli dojemy nowego gdy starego zostało już niewiele czy tez jest to niewskazane??

Napisano

Jeśli starego zostało niewiele, to nie lepiej wymienić?

Napisano

>gdy starego zostało już niewiele

Witam

A co się stało ze starym płynem?

Napisano
  • Autor

> Witam

> A co się stało ze starym płynem?

Płyn jest ten sam odkąd autko było kupione.Czyli "chlupie" sobie od przynajmniej 2 i pół roku.Teraz w zbiorniczku jest go tak mniej/więcej 1cm.

No i nie wiem czy już wymieniać czy czekać nie wiadomo dokąd....

Napisano

> jeśłi plyny są na tej samej bazie, to możesz mieszać do woli

Prowokacyjnie zapytam wink.gif : co masz na mysli mówiąc "ta sama baza" ? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Witam

> A co się stało ze starym płynem?

To może ja się podczepię skoro takie pytanie już się pojaiwło: zauważyłem ubytek około 0.5L płynu (tyle dolałem wody destylowanej), na pierwszy rzut oka wycieków nie widać. Gdzie zacząć węszyć?

Napisano

W okolicach połączeń węży, boków chłodnicy i obudowy pompy cieczy.

Szukaj wycieku, lub białego nalotu podobnego do utlenionego aluminium.

Napisano

Tak sie podłaczę do wątku z pytaniem-jaki w Astrach G stosuje się płyn chłodzący?,bo ja rozróżniam je tylko po kolorach zlosnik.gif,w moich poprzednich autkach stosowano zielony,a w nowym nabytku jest jakiś różowy hmm.gif.

Napisano

> Prowokacyjnie zapytam : co masz na mysli mówiąc "ta sama baza" ?

> Pozdroofka

Jeśli przykładowo głównym składnikiem płynu w aucie będzie glikol etylenowy, to można dolewać każdego innego płynu opartego na owym glikolu. racja?

Napisano

> Jeśli przykładowo głównym składnikiem płynu w aucie będzie glikol

> etylenowy, to można dolewać każdego innego płynu opartego na

> owym glikolu. racja?

Celowo zapytałem prowokacyjnie coby temat się rozwinał wink.gif

Nie baza jest problemem, bo oba glikole, etylenowy i propylenowy mieszają się ze soba. Niestety płyny chłodnicze zawierają dodatki antykorozyjne, antykamieniowe, antykoncepcyjne i jakieśtam jeszcze iine ulepszacze grinser006.gif No i w tych dodatkach problem. Trudno przewidzieć jakie substancje dana firma używa jako te dodatki anty... a zmieszanie ich ze sobą może powodowac reakcje w których powstają inne substancje mogące zezreć aluminium, wytrącić osady, które zalepią rurki itp.

Pozdroofka

Napisano

OK.

Powiedz tylko proszę dlaczego producent napisał na bańce płynu KULER, że jest mieszalny ze wszystkimi innymi płynami opartymi na glikolu?

Napisano

> Powiedz tylko proszę dlaczego producent napisał na bańce płynu KULER,

> że jest mieszalny ze wszystkimi innymi płynami opartymi na

> glikolu?

Na którym glikolu? wink.gif

Taki sam napis widziałem na Dynagelu. Ale jako chemik nie ryzykowałbym dolewek tylko awaryjnie dolał wody a przy najblizszej okazji wymieniłbym i wiedział potem jaki dolewać wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Na którym glikolu?

no właśnie już nie pamiętam na jakim. W każym razie takim samym jak wewnątrz bańki.

> Taki sam napis widziałem na Dynagelu. Ale jako chemik nie

> ryzykowałbym dolewek

no o to też mi chodzi. Wydaje mi się dziwne, że producent, świadom potencjalnych zagrożeń, takie co wypisuje na opakowaniu.

Napisano

> no o to też mi chodzi. Wydaje mi się dziwne, że producent, świadom

> potencjalnych zagrożeń, takie co wypisuje na opakowaniu.

Prywatnie wink.gif powiem Ci tak: w 90% przypadków zmieszanie różnych płynów nie będzie miało krótkotrwałych negatywnych skutków. Byłem swiadkiem dolania 2 litrów Petrygo do układu zalanego Borygo a potem jeszcze 1 litr jakiegos wynalazku wygladajacego jak płyn fluoroscencyjny. Trza było dolewac i brało się to co akurat było na kolejnej stacji benzynowej smile.gif Powstała jakaś zupa nieokreslonego koloru, trochę mętnawa ale nic się nie działo z temperaturą. Oczywiście potem naprawa wycieku i zalanie nowym płynem.

Ale weź napisz na forum: "można spokojnie mieszać płyny" i niech ktoś trafi akurat na te 10% albo doleje i potem nie wymieni na swieży, za pół roku zawali mu chłodnicę/ nagrzewnicę albo wyżre dziurę i będzie pisał: "bo napisałeś, że można" smile.gif

Ile to roboty wymienić płyn i wiedzieć co potem dolewać? Koszt też niewielki, że nie wspomnę o tym, ze producenci zalecają wymianę co 3 lata. A swoją drogą ciekawe ile osób na forum wymienia co 3 lata... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> A swoją drogą ciekawe ile osób na forum wymienia co 3 lata

Takich można szukać ze świecą swieca.gif myślę, że podobnie jest z płynem hamulcowym. Dba się o wymianę oleju silnikowego i płynu do spryskiwaczy choć przyznam,że w tym roku nie zdążyłem na czas wymienić na zimowy.Chciałem wykończyć letni i zostałem zaskoczony przymrozkiem.

Napisano

> myślę, że podobnie jest z płynem hamulcowym.

Z tym jest jeszcze gorzej. Chłodniczy ludzie wymieniają niejako przy okazji: wymiany pompy, termostatu (jak jest pod rozrzadem), a to jakaś rura strzeli, opaska pusci, termowłącznik w chłodnicy trza wymienic itp., więc chłodniczy jest wymieniany w miarę regularnie smile.gif Hamulcowy trzeba wymieniać co 2 lata. Ja wymieniam co 3 zlosnik.gif A ilu jest takich co robią icon_eek.gif jak się im powie o wymianie? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Ja przynajmniej wymieniam w terminie. Poa tym nie bede sie wtracal, bo juz setki razy na forum bylo omawiane....

PS. tez jestem chemikiem.

Pozdrawiam

Napisano

> bo juz setki razy na forum bylo omawiane....

ok.gif

> PS. tez jestem chemikiem.

Czyli rozumiesz o czym mówię... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Czyli rozumiesz o czym mówię...

Oczywiscie, wspomne tylko (nie chwalac sie, bo i czym), ze tematem mojej pracy magisterskiej (6 lat temu) bylo "Zastosowanie mieszanin wodno-alkoholowo-glikolowych w eksploatacji obiektow technicznych", wiec jestem uczulony na punkcie wszelkich herezji o tym ukladzie.

Pozdrawiam

Napisano

> "Zastosowanie mieszanin wodno-alkoholowo-glikolowych w eksploatacji obiektow

> technicznych"

No to teraz kto się odwazy zabrać głos na temat płynów chłodzacych? grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Ile to roboty wymienić płyn i wiedzieć co potem dolewać?

Godzina - w raz z wyjeciem i myciem chlodnicy. Plus plukaniem wszystkiego woda.

Koszt też

> niewielki, że nie wspomnę o tym, ze producenci zalecają wymianę

> co 3 lata.

Wymienilem po 7. Nawrócony przez Lelka o Tosha.

To co plywalo w chlodnicy po 7 latach dawno utraciło wlasnosci antykorozyjne (i byc moze rozne inne wlasciwosci tez) i z oryginalnie rozowego koloru zmienilo zabarwienie na lekko rdzwo bury.

Pozdrawiam.

Napisano

> Plus plukaniem wszystkiego woda.

Mogłeś do wody do płukania dolać jakiegoś Cilitu. Ale sama woda też OK. Może nawet i lepiej - nie wypłukałes kamienia, który uszczelnił ewentualne nieszczelnosci wink.gif

> To co plywalo w chlodnicy po 7 latach dawno utraciło wlasnosci antykorozyjne (i byc moze rozne inne wlasciwosci tez)

Można za mniej niż 10zł kupić areometr, który pokazuje orientacyjną temperaturę zamarzania płynu chłodzacego. Tzn jak kazdy areometr mierzy gęstość płynu ale skala jest wyskalowana w *C. Gdybyś miał, to mógłbyś zmierzyć i zapodać niedowiarkom wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Co ciekawe, taki plyn moze trzymac temperature zamarzania w odpowiednim przedziale, ale jego zawartosc powoduje przyspieszone (czesto drastycznie przyspieszone) procesy korozyjne. Mozna oczywiscie w warunkach laboratoryjnych wykonac odpowiedni test na plytkach wykonanych z roznych materialow (miedz, alu, stal), po wykonaniu odpowiedniej procedury kolor nalotu na plytkach porownuje sie ze wzorcem. Robilem kiedys taki test (wielokrotnie) stosujac takze zuzyte plyny chlodzace. Wyniki potwierdzaly celowosc przeprowadzania testu (zuzyty plyn przyspiesza znaczenie korozje metalowych elementow ukladu chlodzenia, w tym rowniez i silnika). Tak wiec wymiana plynu chlodzacego co 2-3 lata (plyny oparte na glikolach-rozwazajac Astre F mowimy o takich plynach) jest jak najbardziej uzasadniona. Zainteresowanym moge polecic artykul "Plyny do chlodnic" z "Auto Moto Serwis" numer 11/2008 (mam akurat pod reka), gdzie znajduje sie kwintesencja uzytkowania ukladu chlodzenia, sklad plynow (sa az trzy typy plynow chlodzacych), mieszalnosc, wymiana i td.

Pozdrawiam

Napisano

> Zainteresowanym moge polecic artykul "Plyny do

> chlodnic" z "Auto Moto Serwis" numer 11/2008 (mam akurat pod

> reka)

Masz skaner? wink.gif

> gdzie znajduje sie kwintesencja uzytkowania ukladu chlodzenia

Widzę , że w całym numerze jest kilka ciekawych aktykułów. Co ciekawego piszą o automatycznym włączniku świateł?

Pozdroofka

Napisano

Mam takze kilka innych ciekawych numerow...

Pozdrawiam

Napisano

> ale jego zawartosc powoduje

> przyspieszone (czesto drastycznie przyspieszone) procesy

> korozyjne.

Na konciku skody ktos kiedys skarzyl sie ze po 7 czy 9 latach plyn chlodniczy wyzarl mu dziury w aluminiowej glowicy do faworitki.

Wygladalo to jak by ktos ja wytrawil. Takie nieregularne powylizywane dziury glebokie na kilka mm.

Glowica nie do naprawy.

Myslalem, ze to skutek uzycia niewlasciwego plynu.

Teraz sobie mysle, ze to przez trzymanie tego samego plynu przez ilestam lat.

Napisano

> No to teraz kto się odwazy zabrać głos na temat płynów chłodzacych?

Ja.

Omyłkowo dolałem kiedyś do układu chłodzenia prawie litr... zimowego płynu do spryskiwaczy.

Zorientowałem się zaraz po wlaniu, jak mi coś "inaczej" butelka zapachniała, ale że tak powiem, było już "po ptokach"

Po 3 miesiącach nie zauważyłem żadnych efektów ubocznych. grinser006.giftongue.gifhi

Napisano

Coz, plyn chlodzacy posiada w swoim skladzie rowniez dodatki przeciwpienne, a dolales pieniacego sie detergentu (poza tym oba te plyny roznia sie znacznie skladem, a przede wszystkim baza-akurat alkohole, ale reszta...). Co z tego powstanie, przekonasz sie (lub nie, oby) w przyszlosci.

W starszych silnikach Skody (105 i pochodne-drzewo genealogiczne tej konstrukcji jest dosyc obszerne) byla to czesta awaria spowodowana uzywaniem uwczesnych plynow chlodzacych (mialem kiedys 105l, chodzila na Petrygo, kawiatacja w obsadzeniu tulei 4 cylindra (najwyzsza temperatura) wybrala w bloku dolki glebokie na 2 mm, a glowica w okolicy kanalow chlodzacych byla niezle zmasakrowana. Kiedys zdejmowalem rowniez glowice w Favorit, kanaly chlodzace i czesc plaszczyzny przylegania glowicy byla rowniez wyzarta, na szczescie po planowaniu znacznie sie wyrownala i silnik pracowal pozniej normalnie (jezdzi do tej pory-3 lata)

Pozdrawiam

Napisano

Witam,

Mam małe pytanko, mianowicie ile wchodzi płynu do układu chłodzenia ponieważ jutro przymierzam się do wymiany i nie wiem dokładnie ile kupić. Astra G 1.6 16V ; rok 2002.

Za odpowiedź serdecznie dziękuję.

Napisano

Domyślam się,że masz silnik Z16XE wówczas pojemność ukł. chłodzenia wynosi 6,7 litra. Oczywiście przy całkowitym opróżnieniu układu. Jeśli masz klime,to może wejść troche więcej.

Napisano

> Domyślam się,że masz silnik Z16XE wówczas pojemność ukł. chłodzenia

> wynosi 6,7 litra. Oczywiście przy całkowitym opróżnieniu

> układu.

Witam,

Tak dokładnie mam silnik Z16XE.

Dzięki serdeczne za odpowiedz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.