Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wielosezonowe czy letnie i zimowe?

Featured Replies

Napisano

Oponki... Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Mam okazje kupic po cenie netto nowe opony wielosezonowe. Rozumiem, ze jak takie kupie, to moge jezdzic na nich w lato i zime.

Jesli kupie osobno uzywane zimowe (bo letnie jeszcze mam), to bede musial je przekladac i bede musial sie liczyc, ze letnie mi sie np za rok skoncza i znow wydatek.

Czy lepiej kupic nowe wielosezonowe i jezdzic na nich az padna, czy lepiej skakac na uzywanych letnich i zimowych? smile.gif

Napisano

> Czy lepiej kupic nowe wielosezonowe i jezdzic na nich az padna, czy

> lepiej skakac na uzywanych letnich i zimowych?

Jak dobre wielosezonowe, to dadzą radę i zimą i latem. Miałem w poprzedniej Astrze jakeiś zwykłe Firestony i bardzo dobrze się sprawowały zimą.

Napisano

Coś co jest do wszystkiego to jest do niczego takie jest moje zdanie.Osobiście mam dwa komplety z felgami i zmieniam całe kółka. cool.gif

Napisano

IMHO wielu mówi, że jak coś jest do wszystkiego to jest do .....

I ja się raczej z nimi zgadzam - choć na wielosezonowych oponach to jeździłem tylko duzym fiatem i polonezem, więc doświadczenia za bardzo nie mam hehe.gif

Napisano

jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego

.

.

.

hehehe wlasnie odswiezylem i koledzy maja podobne zdanie do mnie 275123014-zielony.gif

Napisano

Niepolecam

lepiej zaoszczędzić i kupić coś dedykowanego. Wielosezonówki w zimie sprawują się tylko nieco lepiej niż letnie, a latem też nie pogonisz na nich , a o takich wynalazkach jak aquaplaning...;) to chyba można zapomnieć.

Napisano

Witam

W lipcu nabyłem właśnie nasze wielosezonówki - nawigator 2. Od tej pory jeździłem w różnych warunkach i spokojnie można na nich śmigać. Oczywiście nigdy nie będą tak dobre jak zimówki zimą, czy letnie latem.

Jeździłem po deszczu (głębokiej wodzie) było ok., na mocno rozgrzanym też jest ok (nie piszczą bardziej niż letnie). Zobacze co będzie zimą. Ja mam tylko na tyle (przód będe zmieniał).

IMHO do spokojnej jazdy są OK, ale jak ktoś lubi np ostrą jazde w zakrętach to nie polecam.

Pozdr.

Napisano

W terenie górskim np. wielosezonowe wogóle nie zdają egzaminu.

Tylko zimówka zapewnia wystarczającą przyczepność na śniegu i lodzie i czasem jest ona niezbędna żeby wogóle dalo się przejechać, wyjechać pod góre czy z zaspy.

Awięc TYLKO ZIMÓWKI !

Nie warto oszczędzać na oponach !

Jedna stłuczka w zimie i cała oszędność na oponach idźie w łep ! 30.GIF

Napisano

Miałem sporo dylematów kupując nawigatory, ale ...

Jeszcze kilkanaście lat temu parwie 100% autek śmigało na zwykłych d124 i jakoś jeździli, nawet po górach. Z resztą nadal po zakopcu nawet taryfiarze nie zmieniaja opon i chyba jakoś się przemieszczają.

Ja w zeszłym roku może ze 2 razy jechałem w trudnych warunkach tzn było naprawde ślisko. Reszte zimy w okolicach kraka był spokój tzn czarne drogi. Miałem przyjemność jeździć tego feralnego dnia kiedy miasto staneło. Miałem wtedy na przodzie włoskie bieżniki i z tyłu 4 letnie frigo.

Do tej pory w domu wszystkie autka mieliśmy na polskich oponkach, gdzie sporo z kol. na forum twierdzi że nie można na nich jeździć.

Analizując wszystkie za i przeciw oraz to, że mój bolid ma tylko 60kucy, więc do szaleństwa się nie nadaje. IMHO do autka średniej klasy ze słabym silnikiem takie opony są wystarczajace, ważne żeby pamiętać co jest na kołach.

Może na wiosne zmienie zdanie wink.gif zobaczymy.

Pozdr

Napisano

Najlepiej jest miec zimowki i letnie osobno. Jezeli malo jezdzisz i niezbyt szybko to wielosezonowe tez mogą byc.

Napisano

> Najlepiej jest miec zimowki i letnie osobno. Jezeli malo jezdzisz i

> niezbyt szybko to wielosezonowe tez mogą byc.

zgadzam się w 100%

i dodam że ważne są przede wszystkim umiejętności.

ps

zobaczcie kto w górach jeździ na łańcuchach wink.gif

Napisano

pewnie...

Wielosezonowki sa super...

Identycznie wnioskujac:

Kapielowki zaslaniaja genitalia, ale nie znaczy to, ze mozna w samych kapielowkach latac po sniegu!

Jestem zdecydowanym zwolennikiem ZIMOWEK w zimie!

A chociazby dlatego, ze chocby nie wiem jakimi umiejetnosciami sie taki delikwent chwalil, to janie chcialbym zeby na zasniezonej drodze mi zaparkowal w du... mojego auta, ani cwiczyl piruety po wszystkich pasach podczas hamowania.

To moje zdanie i napewno wielu z Was sie z nim zgadza.

pozdrawiam

deniZ

Napisano

> Jestem zdecydowanym zwolennikiem ZIMOWEK w zimie!

> A chociazby dlatego, ze chocby nie wiem jakimi umiejetnosciami sie

> taki delikwent chwalil, to janie chcialbym zeby na zasniezonej

> drodze mi zaparkowal w du... mojego auta, ani cwiczyl piruety po

> wszystkich pasach podczas hamowania.

> To moje zdanie i napewno wielu z Was sie z nim zgadza.

> pozdrawiam

> deniZ

Widzisz ja mam troche inne zdanie, bo co z tego że będziesz miał super hiper nie wiadomo jakie opony jak pustka w głowie, założe się że taki delikwent szybciej zapakuje Ci w d... niż ten co jedzie na wielosezonowych czy nawet letnich, ale z rozwagą.

Jak było by jak piszesz to wszyscy co nie zmieniają opon mieli by już autka porozbijane, a ja znam co najmniej kilka osób co ostrożnie zime na letnich zrobiły.

Nie twierdze że wielosezonowe są super, ale można na nich bezpiecznie jeździć.

Pozdr

Napisano

> Coś co jest do wszystkiego to jest do niczego takie jest moje

> zdanie.Osobiście mam dwa komplety z felgami i zmieniam całe

> kółka.

Nic dodać nic ująć... ok.gifok.gifok.gif

To jest optymalne rozwiązanie... osobiście mam opony letnie i zimowe ale tylko 1 komplet felg.

Co do samych opon to często się okazuje że nawet najlepsze uniwersałki często przegrywają z najtańszymi oponkami dedykowanymi do danego sezonu (zależnie od warunków pogodowych)...

W cieplejszą porę kulam się na michelin'kach (były jak kupowałem auto... spokojnie wytrzymają jeszcze 1-2 sezony)... Na zimę kupowałem w ub. roku nowe Savy Eskimo S3 takie - jestem z nich bardzo zadowolony.

Napisano

> Widzisz ja mam troche inne zdanie, bo co z tego że będziesz miał

> super hiper nie wiadomo jakie opony jak pustka w głowie, założe

> się że taki delikwent szybciej zapakuje Ci w d...

A to ze niektorzy traca instyknt samozachowawczy jadac na zimowkach i myslac, ze sie zatrzymaja w miejscu to juz zupelnie inna bajka. Jak ktos ma nierowno pod sufitem to sie nawet na rowerze w lecie zabije.

Ja mialem na mysli kierowcow rozsadnych, potrafiacych dostosowac styl jazdy do warunkow na dordze oraz trzezwo ocenic wlasne umiejetnosci.

deniZ

Napisano

> Widzisz ja mam troche inne zdanie, bo co z tego że będziesz miał

> super hiper nie wiadomo jakie opony jak pustka w głowie, założe

> się że taki delikwent szybciej zapakuje Ci w d... niż ten co

> jedzie na wielosezonowych czy nawet letnich, ale z rozwagą.

> Jak było by jak piszesz to wszyscy co nie zmieniają opon mieli by już

> autka porozbijane, a ja znam co najmniej kilka osób co ostrożnie

> zime na letnich zrobiły.

> Nie twierdze że wielosezonowe są super, ale można na nich bezpiecznie

> jeździć.

> Pozdr

Jak już pisalem jestem zwolennikiem zimowek i uwarzam że powinny być OBOWIĄZKOWE !

Bo np. na drogach jednopasmowych utrzymanych na biało często jest tak że w zimie można na zimówkach jechać bezpiecznie 70-80 km /h.

Ale trafi się co chwile jakaś jedna czarna owca OSZĘDNY INACZEJ co jedzie na letnich oponach przykładowo polonezem (albo na wielosezonówkach). No i jedzie taki z bezpieczną dla siebie prędkością 20/h czasem może 30-40/h i wlecze za sobą 2 kilometrowy ogon samochodów na zimówkach które by mogły szybciej pojechać ale czasem się nie da na jednopasmówce wyprzedzić bo taki ruch. 30.GIF

Napisano

>Na zimę

> kupowałem w ub. roku nowe Savy Eskimo S3 takie - jestem z nich

> bardzo zadowolony.

Wlasnie tez chyba je kupie, a przymierzalem sie do Polaris 2 wink.gif

W zeszlym sezonie jezdzilem na uzywanych zimowkach, ktore dostalem z autem... jedna sie rozleciala przy 40km/h na dziurze - nic dodac nic ujac frown.gif

deniZ

Napisano

> Oponki... Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

> Mam okazje kupic po cenie netto nowe opony wielosezonowe. Rozumiem,

> ze jak takie kupie, to moge jezdzic na nich w lato i zime.

> Jesli kupie osobno uzywane zimowe (bo letnie jeszcze mam), to bede

> musial je przekladac i bede musial sie liczyc, ze letnie mi sie

> np za rok skoncza i znow wydatek.

> Czy lepiej kupic nowe wielosezonowe i jezdzic na nich az padna, czy

> lepiej skakac na uzywanych letnich i zimowych?

Nie kupuj wielosezonowych ponieważ to jest pozorne zaoszczedzenie pieniedzy. Osobiscie doradzałbym zakup zimowek ok.gif

Napisano

> Wlasnie tez chyba je kupie, a przymierzalem sie do Polaris 2

> W zeszlym sezonie jezdzilem na uzywanych zimowkach, ktore dostalem z

> autem... jedna sie rozleciala przy 40km/h na dziurze - nic dodac

> nic ujac

> deniZ

A co sądzicie o DĘBICY FRIGO 2 ?

Ma identyczny bieżnik co GOODYEAR 5 na których obecnie jeżdzę i sobie chwalę !

Napisano

> A co sądzicie o DĘBICY FRIGO 2 ?

> Ma identyczny bieżnik co GOODYEAR 5 na których obecnie jeżdzę i

> sobie chwalę !

Jezdzilem na ULTRA GRIP 5 w civicu, rewelacyjne opony.

Co do polskich zimowek... duzo osob mowi, zeby unikac jak ognia, bo w tej cenie mozna miec duuuuzo lepsze Polaris 2 czy Eskimo 3

deniZ

Napisano

> sobie chwalę !

ja sie przymierzam do tej Debicy wlasnie w rozmiarze 175/70r132 za 143 pln/szt.

mysle ze to dobry wybor bedzie.

oczywiscie w tym momencie doswiadczenia z tym produktem Debicy to nikt nie ma bo ta oponka w tej chwili to nowosc.

Napisano

> sobie chwalę !

Ja mam Debice tylko ze Frigo DIRECTIONAL i jestem bardzo zadowolony z nich ok.gif

Napisano

> Wlasnie tez chyba je kupie, a przymierzalem sie do Polaris 2

Polarisy mniej więcej w tym samym czasie kupiłem do mojego polo... też fajne ale ja tam wolę swoje sava serduszka.gif

Napisano

> Polarisy mniej więcej w tym samym czasie kupiłem do mojego polo...

> też fajne ale ja tam wolę swoje sava

Bardzo podobnie jak ja wink.gif

Moja serce.gif w zeszlym roku namowilem na Polaris 2 do SC a sam teraz wlasnie Save kupie smile.gif

deniZ

Napisano

> Polarisy mniej więcej w tym samym czasie kupiłem do mojego polo...

> też fajne ale ja tam wolę swoje sava

ja tez slyszalem nienajlepsza opinie mojego kolegi o Polarisie w stosunku do jego poprzedniej Frigo Directional

Napisano

Moim zdaniem to zależy od przebiegu jaki robisz...jeżeli niewielki to wielosezonowe...jeżeli jeździsz więcej...tylko dwa komplety...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem to zależy od przebiegu jaki robisz...jeżeli niewielki to

> wielosezonowe...jeżeli jeździsz więcej...tylko dwa komplety...

Robie ok 30 tys. km / rok.

Ostatnia zime przejezdzilem na oponach letnich 195/60/R14. Dwa razy wylecialem z drogi, ale to byla moja pierwsza zima za kolkiem. Na szczescie nic sie nie stalo, bo byly to drogi boczne zasniezone. Na zwyklym asfalcie wszystko OK. Ta zima nauczyla mnie jezdzic w takich warunkach na oponach letnich. Wiem, ze jezdzi sie FATALNIE i NIEBEZPIECZNIE.

Przymierzam sie do Debica Navigator 2 wielosezonowe. W zime jezdze na prawde ostroznie, ale jak sie gdzies zatrzymam na sniegu, to chcialbym moc ruszyc przynajmniej z miejsca albo sie nie zakopac - bo i tak bywalo. I glownie po to mi sa potrzebne inne niz letnie opony na zime.

Napisano

Jeśli jeździsz tylko po Toruniu to stykną wielosezonowe bo jezdnie przeważnie i tak są przejezdne. Natomiast jeśli wybierasz się poza rejony miejskie szczególnie w góry to daruj sobie i kup zimówki. Ja również jak większość kolegów uważam że uniwersalne opony są gorsze niż przeznaczone na daną porę roku ale z drugiej strony lepsze to niż letnie kapcie w środku zimy. Dodam że w trosce o swoje bezpieczeństwo używam zimówek/letnich co i Tobie polecam.

Czasami te 2 metry krótszej drogi hamowania oznaczają ratunek przed zmarszczeniem bryki czy zwiedzaniem pobocza.

Napisano

> ale jak sie gdzies zatrzymam na sniegu, to

> chcialbym moc ruszyc przynajmniej z miejsca albo sie nie zakopac

> - bo i tak bywalo. I glownie po to mi sa potrzebne inne niz

> letnie opony na zime.

Widzę że dobrze kombinujesz... dodam że na zimówkach bez problemu udawało mi się wyjechać spod przyulicznego parkingu pod blokiem nawet mając muldę po pługu przed kołami... Na letnich o wyjechaniu z takiego miejsca mogłem tylko pomarzyć...

Właśnie choćby dlatego warto założyć zimówki - żeby co 5 minut z łopatą nie śmigać i bezproblemowo zajechać z punktu A do punktu B, gdy "trochę" posypie... ok.gif

Napisano

w tym sezonie letnim chcialem dobic oponki 195/50/15-alufelga z dopiskiem M+S lecz nie udalo mi sie. jeszcze spokojnie 1 sezon letni na nich posmigam a jezdzilo sie wysmienicie wink.gif

Napisano

Wszystko chyba już zostało powiedziane a raczej napisane.

Dodam jeszcze że oszczędzanie na zimówkach to tylko pozorna oszczędność.

Przecież zimówki kosztują tyle samo co letnie czy wielosezonówki.

A jak jeździmy na zimówkach to nie zużywają się letnie awięc bilans wychodzi na zero.

Zwłaszcza jeżeli mamy 2 kpl felg (na szrocie mozna je kupić bez problemu za 50zł szt) i samemu się przeżuca (20 minut roboty i nie trzeba stać u wulkanizatora pół dnia i placić 20 zeta od koła.

Awięc kosztowo w perspektywie lat wcale nie wychodzi drożej jeździć na 2 kompletach opon letnich i zimowych a zysk jest oczywisty.

1. Dużo większe bezpieczeństwo jeżdząc na zimówkach.

2. Nawet jedna stłuczka w zimie i pozorne oszczędnośći na oponach idą w łep.

3. Często jest tak w zimie że atak zimy przerasta służby drogowe i dzięki zimówką wogóle można jeszcze się poruszać czy wyjechać z zaspy ! 30.GIF

Napisano

Wszytko się prawie zgadza w 100%, jest jedno ale

Mianowicie są userzy co robią po pare tys km rocznie i przyjmijmy że zrobią po 5kkm (zimą i latem). Po 4 latach (oponka ze względu na wiek wymaga już wymiany) mają zrobione po ok 20kkm na oponach, myślicie że pójdą one na przemiał ?. Po 8 latach będą miały zrobione 40kkm i pewnie dalej będą w ruchu frown.gif. Dla nich właśnie rozwiązaniem moga być wilosezonówki, bo po ok 40kkm (4 lata) będą mogli je zmienić.

Nie wiem co gorsze 6-7letnia zimówka nawet z przebiegiem 20-30kkm czy 2-3letnia wilosezonowa?

Pozdr

Napisano

> Wszytko się prawie zgadza w 100%, jest jedno ale

> Mianowicie są userzy co robią po pare tys km rocznie i przyjmijmy że

> zrobią po 5kkm (zimą i latem). Po 4 latach (oponka ze względu na

> wiek wymaga już wymiany) mają zrobione po ok 20kkm na oponach,

> myślicie że pójdą one na przemiał ?. Po 8 latach będą miały

> zrobione 40kkm i pewnie dalej będą w ruchu . Dla nich właśnie

> rozwiązaniem moga być wilosezonówki, bo po ok 40kkm (4 lata)

> będą mogli je zmienić.

> Nie wiem co gorsze 6-7letnia zimówka nawet z przebiegiem 20-30kkm czy

> 2-3letnia wilosezonowa?

> Pozdr

Widzę że kolega dalej wierzy w mity.

Te 4 lata przydatności dla opony zimowej to chyba sami producenci wymyślili aby im sprzedasz wzrosła.

Ja mam zimówki z 99r i 5 sezonów na nich przejeździlem i nie zauważyłem spdaku przyczepności, a mieszkam w terenie górskim, oprócz tego z garażu wyjeżdzam pod ostrą górke i mam porównanie. Jak ciągły zimówki na śniegu w 2000r tak ciąhły tej zimy w 2005r i napewno ich nie wymienie dopóki bieżnik nie zejdzie do 4 mm.

A odpowiedź na Twoje pytanie :

>co gorsze 6-7letnia zimówka nawet z przebiegiem 20-30kkm

>czy 2-3letnia wilosezonowa?

może być tylko jedna.

Najtańsza zimówka nawet 7- letnia będzie lepsza od nowej wielozesonówki jeśli tylko ma ponad 4 mm bieżnika. 30.GIF

Napisano

> Wszystko chyba już zostało powiedziane a raczej napisane.

> Dodam jeszcze że oszczędzanie na zimówkach to tylko pozorna

> oszczędność.

> Przecież zimówki kosztują tyle samo co letnie czy wielosezonówki.

> A jak jeździmy na zimówkach to nie zużywają się letnie awięc bilans

> wychodzi na zero.

> Zwłaszcza jeżeli mamy 2 kpl felg (na szrocie mozna je kupić bez

> problemu za 50zł szt) i samemu się przeżuca (20 minut roboty i

> nie trzeba stać u wulkanizatora pół dnia i placić 20 zeta od

> koła.

> Awięc kosztowo w perspektywie lat wcale nie wychodzi drożej jeździć

> na 2 kompletach opon letnich i zimowych a zysk jest oczywisty.

> 1. Dużo większe bezpieczeństwo jeżdząc na zimówkach.

> 2. Nawet jedna stłuczka w zimie i pozorne oszczędnośći na oponach idą

> w łep.

> 3. Często jest tak w zimie że atak zimy przerasta służby drogowe i

> dzięki zimówką wogóle można jeszcze się poruszać czy wyjechać z

> zaspy !

ja z kolei robie 10 tys rocznie jezdze po Poznaniu i niebardzo mysle o zimówkach tym bardziej ze niemam ani felg stalowych ani opon tez mysle nad tym i sie zastanawiam czy warto .

Quote:

grudzien 94r ecotec 1.6 16v

Napisano

> ja z kolei robie 10 tys rocznie jezdze po Poznaniu i niebardzo mysle

> o zimówkach tym bardziej ze niemam ani felg stalowych ani opon

> tez mysle nad tym i sie zastanawiam czy warto .

> Quote:

> grudzien 94r ecotec 1.6 16v

Gdybyś choć jeden sezon jeździł na zimówkach to byś już niewyobrażał sobie jak mozna nie jeździć na zimówkach.

Obyś nie przyszedł po rozum do głowy jak już się przejedziesz w zimie o kilka metrów za daleko w skutek pseudo-oszczędności na zimówkach. 30.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.