Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima po nabiciu załącza się, rozłącza, załącza, rozłącza...

Featured Replies

Napisano

Cześć

Byłem dziś na serwisie klimy, gdyż ostatni był 3 lata temu. Czynnika było za mało, został wymieniony. Ale teraz klima zaczęła działać dziwnie - na biegu jałowym pracuje normalnie, ale na podwyższonych obrotach wyłącza się i po chwili załącza, trochę popracuje (kilka sekund) i znów przerwa kilka sekund i tak w kółko. Generalnie chłodzi, jest 6-7 stopni na wyjściu nawiewu.

O co chodzi, to normalne, czy może za duzo czynnika i jakiś zawór rozłącza, inne pomysły ??? Pewnie musze wrócić do człowieka...

Pacjent to Fusion.

Pzdr cool.gif

Napisano

> to normalne,

Poszukaj sobie moich postów nt. zasady pracy klimatyzatora.

Pozdrawiam BAS

Napisano

sprezarka pracuje cyklicznie - załącza się, chłodzi parownik az osiagnie daną temperature, po czym sie wyłącza żeby nie zamrozic parownika. jak parownik ogrzeje sie powyzej pewnej temperatury znowu sie załącza i tak dalej i tak dalej...

Napisano
  • Autor

Znaczy że jest OK? To że ona sie może samoczynnie włączać/wyłączać to rozumiem, podobnie jak lodówka. Zdziwiło mnie jednak, że dzieje się to tak często, przed serwisem tego efektu w ogóle nie było, a teraz zaczęło pracować prawie z taką częstotliwością jak miganie kierunkowskazów wink.gif

A w innych samochodach, którymi czasem jeżdże nie zaobserwowałem takiego efektu.

Poczekam na cieplejsze dni, może dziś za chłodno na eksperymenty, no ale wątpliwości mnie naszły:)

Thx koledzy za info cool.gif

Napisano

To zależy jaki jest układ, może być tak jak być powinno czyli cykliczne włączanie i rozłączanie sprężarki, lub może być za dużo czynnika i po nabiciu ciśnienia przez kompresor czujnik rozłącza układ

Napisano

> Znaczy że jest OK? To że ona sie może samoczynnie włączać/wyłączać to

> rozumiem, podobnie jak lodówka. Zdziwiło mnie jednak, że dzieje

> się to tak często, przed serwisem tego efektu w ogóle nie było,

> a teraz zaczęło pracować prawie z taką częstotliwością jak

> miganie kierunkowskazów

> A w innych samochodach, którymi czasem jeżdże nie zaobserwowałem

> takiego efektu.

> Poczekam na cieplejsze dni, może dziś za chłodno na eksperymenty, no

> ale wątpliwości mnie naszły:)

> Thx koledzy za info

Pytanie jak często ? równie dobrze może być to typowy problem w fordach nie załanczania sie wentylatora , ciśnienie idzie wtedy na maxa i sprzęgiełko wali dośc często waytogo.gif zerknij czy chodzi wentylator na skraplaczu waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Pytanie jak często ?

Częstotliwość jest taka, że włącza się na 4-5 sekund i tyle samo przerwy.

> zerknij czy chodzi wentylator na skraplaczu

Wiatrak działa ok.gif

Napisano
  • Autor

> lub może być za dużo czynnika i po nabiciu ciśnienia

> przez kompresor czujnik

> rozłącza układ

Właśnie ta opcja mi chodzi po głowie, zwłaszcza że serwisant nabijał z dwóch butli, bo jedna mu się skończyła i dobijał z drugiej i może przedobrzył. Mam też wrażenie, że bardziej słyszę pracującą sprężarkę, choć z drugiej strony wcześniej nie wsłuchiwałem się, a teraz zmysły się wyczuliły wink.gif

Napisano

Ja miałem takie objawy, jak pomyłkowo załadowałem do klimy za dużo czynnika. Po ponownym, tym razem juz prawidłowym napełnieniu wszystko było OK

Napisano

> Częstotliwość jest taka, że włącza się na 4-5 sekund i tyle samo

> przerwy.

> Wiatrak działa

czyli nie jest to dobry objaw, trzeba by manometry podłaczyć i zerknąc co sie dzieje ale podejrzewam ze cisnienie idzie pod max a wentylator chodzi na 2 biegi i pierwszego brak

Napisano

> czyli nie jest to dobry objaw, trzeba by manometry podłaczyć i

> zerknąc co sie dzieje ale podejrzewam ze cisnienie idzie pod max

> a wentylator chodzi na 2 biegi i pierwszego brak

Pewnie za dużo czynnika.

Napisano

> Właśnie ta opcja mi chodzi po głowie, zwłaszcza że serwisant nabijał

> z dwóch butli, bo jedna mu się skończyła i dobijał z drugiej i

> może przedobrzył. Mam też wrażenie, że bardziej słyszę pracującą

> sprężarkę, choć z drugiej strony wcześniej nie wsłuchiwałem się,

> a teraz zmysły się wyczuliły

Dlatego zadzwoń do ASO lub podjedź i zapytaj jak jest w tym modelu bo może być źle nabite ale nie musi, niektóre klimy tak mają ok.gif

Napisano

U mojego znajomego (oczywiście u ciebie może być inna konstrukcja) też były podobne objawy po wizycie w serwisie. nabili tylko czynnik chlodzący, ale zapomnieli dać czynnik smarujący sprężarkę, po jego wymianie zaczęła chodzić normalnie

Zaznaczam, że w wielu klimatyzacjach nie trzeba tego robić, bo czynnik chłodzący jednocześnie smaruje sprężarkę

Napisano

> Pewnie za dużo czynnika.

ciężko naprawić coś przez internet zlosnik.gif a w przypadku klimy manometry prawde powiedzą grinser006.gif

Napisano

> Właśnie ta opcja mi chodzi po głowie, zwłaszcza że serwisant nabijał

> z dwóch butli, bo jedna mu się skończyła i dobijał z drugiej i

> może przedobrzył. Mam też wrażenie, że bardziej słyszę pracującą

> sprężarkę, choć z drugiej strony wcześniej nie wsłuchiwałem się,

> a teraz zmysły się wyczuliły

Dodam tylko, że miałem identyczne objawy, gdy było za mało czynnika. Ale wtedy na postoju nie chłodziłoby tak, jak należy. Jeśli u Ciebie na postoju jest OK i chłodzi dobrze, to pewnie czynnika jest za dużo, jak już koledzy wspomnieli zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No i wróciłem do serwisu, pan stwierdził że rzeczywiście zachowuje się jakby czynnika było za dużo, ale sprawdził, nabił ponownie, przy czym najpierw mało, potem więcej, ale niestety nie przyniosło to efektu. Wymienił jakiś zawór (rozprężny?) na którym był niepokojący obraz - opiłki metalu. Ale po wymianie tej dyszy czy zaworu również nic sie nie zmieniło. Gość twierdzi że za szybko rośnie ciśnienie po załaczeniu sprężarki, ale czymu tak sie dzieje nie wiadomo. No i kurdesz zaczyna mnie to denerwować. Zero zmian. Na wolnych obrotach ok, na podwyższonych 3 sekundy chodzi, 3 sekundy przerwa i tak dalej. Może te opiłki coś przytkały? I skąd sie wzieły? Gość mówi że może kompresor umiera, no ale ciśnienie daje dobre... Ech chyba mnie dłuższa walka czeka sick.gif

Napisano

> No i wróciłem do serwisu, pan stwierdził że rzeczywiście zachowuje

> się jakby czynnika było za dużo, ale sprawdził, nabił ponownie,

> przy czym najpierw mało, potem więcej, ale niestety nie

> przyniosło to efektu. Wymienił jakiś zawór (rozprężny?) na

> którym był niepokojący obraz - opiłki metalu. Ale po wymianie

> tej dyszy czy zaworu również nic sie nie zmieniło. Gość twierdzi

> że za szybko rośnie ciśnienie po załaczeniu sprężarki, ale czymu

> tak sie dzieje nie wiadomo. No i kurdesz zaczyna mnie to

> denerwować. Zero zmian. Na wolnych obrotach ok, na podwyższonych

> 3 sekundy chodzi, 3 sekundy przerwa i tak dalej. Może te opiłki

> coś przytkały? I skąd sie wzieły? Gość mówi że może kompresor

> umiera, no ale ciśnienie daje dobre... Ech chyba mnie dłuższa

> walka czeka

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif znaczy sie byłes u "nabijacza" jedż do kogoś kto sie na tym zna . przy jakim ciśnieniu włancza ci sie wiatrak??? nadal będe sie upierał ze problem tkwi w schładzaniu skraplacza i braku 1 biegu went. opiłki sa ze sprężarki waytogo.gif pytanie tylko ile ich tam jest. Wpadni do Poznania grinser006.gif

Napisano

Cisnienie rośnie zbyt szybko na przewodzie wysokiego, czy niskiego ciśnienia...???

Co to znaczy zbyt szybko i ile powinno prawidłowo...??? zlosnik.gif Jakiegoś lepszego magika trafiłeś...

Napisano

Czynnik nie smaruje sprężarki w żadnym samochodzie...

Napewno nie odessali Twojemu znajomemu całego oleju... Zdrza się kilka kropel, ale to nie spowoduje takiego problemu... Ktos mu lipe wcisnął.... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> znaczy sie byłes u "nabijacza" jedż do kogoś kto sie na tym zna .

No właśnie, a pojechałem niby do gościa polecanego na AK czy innym forum, nie pamiętam gdzie szukałem.

> przy jakim ciśnieniu włancza ci sie wiatrak???

Niestety nie wiem...

> nadal będe sie

> upierał ze problem tkwi w schładzaniu skraplacza i braku 1 biegu

> went. opiłki sa ze sprężarki pytanie tylko ile ich tam jest.

Nie wiem czy w tym samochodzie jest coś takiego jak 1 i 2 bieg wentylatora, a poza tym wiatrak pracował, a klima robiła swoje cyk-cyk. Opiłków było mało i zatrzymały się na takiej siateczce, więc nie specjalnie wierze żeby mogły strasznie nabruździć, no i wymiana zaworka nic nie zmieniła. Ale gość mówi że opiłki to zły znak czacha.gif

> Wpadni do Poznania

Chętnie grinser006.gif ale najpierw musze klime zrobić coby sie nie zapocić w drodze wink.gif

Napisano
  • Autor

> To co opisałeś jest całkowicie normalne....

Nie wydaje mi sie. Te cykle to są dosłownie 2-3 sekundy. Sprawdziłem jeszcze temperature z nawiewu i na biegu jałowym - gdy sprężarka pracuje cały czas jest temp. ok. 7*C a już od 1500 obrotów zaczyna sie zabawa z wyłączaniem i temp. wzrasta do 9-10*C.

Napisano

nie wiem własnie czy fusion ma dwa biegi ale podejrzewam że jest tak samo jak w focusie i mondeo smile.gif podjedż do kogos kto ma i maszynke do klimy i tester którym może podejrzeć sobie parametr wentylatora no i głowe na karku grinser006.gif bo 1 bieg załancza sie tam przy ok 11-13 bar u ciebie pewnie jest ok 20 az do wylaczenia i drugi bieg . To norma w focusach i mondkach że pada rezysto lub wypalaja sie w nim styki

Napisano

> Nie wydaje mi sie. Te cykle to są dosłownie 2-3 sekundy. Sprawdziłem

> jeszcze temperature z nawiewu i na biegu jałowym - gdy sprężarka

> pracuje cały czas jest temp. ok. 7*C a już od 1500 obrotów

> zaczyna sie zabawa z wyłączaniem i temp. wzrasta do 9-10*C.

O... i to jest jakis konkret....

1. Jeśli jest do auto niemieckie umyj myjką ciśnienieniową chłodnice klimy... Mają silną tendencje do zabrudzania się.

Może nie mieć wydajności do schłodzenia większej ilości czynnika.

Jakie masz ciśnienia na przewodach???

Napisano

> Pacjent to Fusion.

To wiele tłumaczy.................. biglaugh.gif

Napisano

> Czynnik nie smaruje sprężarki w żadnym samochodzie...

> Napewno nie odessali Twojemu znajomemu całego oleju... Zdrza się

> kilka kropel, ale to nie spowoduje takiego problemu... Ktos mu

> lipe wcisnął....

eee nie znam się na tym oink.gif możliwe, że tak było jak piszesz

Napisano
  • Autor

Umyje, choć nie sądze żeby to pomogło, bo ona wcale specjalnie sie nie nagrzewa, co troche mnie zastanawia, bo chyba po to jest aby odprowadzić ciepło, a tego ciepła tam jakoś niewiele...

Napisano
  • Autor

> nie wiem własnie czy fusion ma dwa biegi ale podejrzewam że jest tak

> samo jak w focusie i mondeo podjedż do kogos kto ma i maszynke

Dwa biegi chyba rzeczywiście są i ten pierwszy na pewno działa - właczam klime i wiatrak startuje.

No cóż, bede walczył ale chyba dopiero po urlopie bo już teraz czasu brak. Póki co jakoś chłodzi wiec może sie nie ugotuje na wakacjach.

Dzięki wszystkim za zainteresowanie, jak już uporam się z problemem dam znać o co chodziło, thx smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.