Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dwa pytania - ASR i eketrycznie składane lusterka?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

mam dwa pytania:

1. czy można w jakiś sposób auktywnić/zamontować ASR do auta w którym go wcześniej nie było? Tak jest właśnie w moim aucie - nie mam ASRu i o ile do tej pory nie był mi specjalnie potrzebny, to teraz myślę nad zawirusowaniem go i w tej sytuacji mógłby być już przydatny.

2. czy była kiedykolwiek w Stilo opcja automatycznego/elektrycznego składania lusterek? A jeśli nie, to czy ktoś kiedyś słyszał o podobnym pomyśle zrealizowanym, bądź nie?:)

Z góry dzięki za info w obydwu tematch.

Napisano

Ad.1. Pewnie by się i dało założyć, ale to raczej nieopłacalna zabawa.

Ad.2. W Stilo nie było takiej opcji.

Napisano
  • Autor

Ad.1. No właśnie ciekawy jestem jakie to były by koszty i co trzeba by było zmieniać/dokładać? Bo jeśli mi sie dobrze wydaje to sama funkcja ASRu jest realizowana z komputera albo hamulcami albo elektronicznie cięciem obrotów... (i tu pytanie do tych co mają, jak to jest w Stilonach realizowane?) dlatego też nie wydaje mi się, żeby trzeba było dokładać dużo jakichś instalacji fizycznych... ale szczerze mówiąc nie mam o tym aż takiego pojęcia, żeby się wypowiadać, dlatego właśnie prosiłbym o wypowiedzi osoby, które mogą coś konkretnego w tym temacie powiedziać... będę bardzo wdzięczny.

Ad.2. Tak myślałem, ale dla pewności wolałem zapytać jak się sprawy mają, bo podoba mi się taki gadżet... no ale cóż, trzeba będzie się bez niego obejśc... buu.gif

Napisano
  • Autor

> A po co Ci ASR ??? Tak z ciekawości pytam ??

Bo tak jak pisałem na początku - planuję zawirusować trochę swoje auto, więc może się ta opcja przydać... już teraz planując dynamiczny skręt w lewo np na mokrej nawierzchni trzeba być baaardzo ostrożnym z pedałem gazu, a po dodaniu kolejnych Nm i KM sytuacja będzie bardziej uciązliwa... w ogóle o ile na suchej nawierzchni ASR rzadko się przydaje, to na mokrym czasami nie jest fajnie wciskać gaz i czuć jak koła mielą w miejscu, a czasami (w zakrętach) może to powodować dodatkowe niebezpieczeństwo...

Dlatego własnie chciałbym mieć ASR... waytogo.gif

Napisano

Nikt tego nie przerabiał tu.... ale myślę że w przypadku przejścia z układu: ABS na ABS+ASR nie było by większego problemu.... na pewno wymienić trzeba cały blok hamulcowy Boscha ABS / ASR + wyłącznik na kolumnie środkowej hehe.gif

Tak naprawde nalezy wziąść schemacik elektryczny ABS i ABS+ASR i to porównać ..... ja tego nie wiem

Napisano

Nie zapomnij że elektronika nie wyleczy głupoty , dlatego sam trenowałem auto bez ASR aby zobaczyć jak się zachowuje w deszczu .

Napisano
  • Autor

Quote:

na pewno wymienić trzeba cały blok hamulcowy Boscha ABS / ASR + wyłącznik na kolumnie środkowej
hehe.gif

no ten przycisk, to myśle, że była by najtrudniejsza sprawa boje_sie.gif

Quote:

Tak naprawde nalezy wziąść schemacik elektryczny ABS i ABS+ASR i to porównać.....

a skąd wziąć taki schemat? I rozumiem, że dwa różne bloki hamulcowe to już jest jest pewnik, czy właśnie porównanie schematów eletrycznych da odpowiedź na to pytanie?

Napisano

> dynamiczny skręt w lewo np na mokrej nawierzchni trzeba być

> baaardzo ostrożnym z pedałem gazu, a po dodaniu kolejnych Nm i

Coś mi mówi, że przydałoby Ci się ESP.

Do ESP musisz mieć czujnik położenia kierownicy(~4500zł w ASO), czujnik zmiany kierunku i pewnie wiele wiele więcej, pomijam takie niuanse jak nowa pompa abs+asr+esp...

Zarówno ASR jak i ESP ingerują w pracę silnika, więc pewnie trzeba by wiązkę wyrzeźbić pomiędzy ECU a centralą ASR/ESP.

Na 100% wpina się to w can'a, więc dochodzi jeszcze kombinacja z body-komputerem.

Da się to zrobić tysiąc razy taniej na używkach, ale pamiętaj, że jest to spora i nietania ingerencja w układy decydujące o bezpieczeństwie.

O ile mogę zrozumieć montaż tempomatu to to co chcesz zrobić uważam za kiepski pomysł. Zmień lepiej auto.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> O ile mogę zrozumieć montaż tempomatu to to co chcesz zrobić uważam

> za kiepski pomysł. Zmień lepiej auto.

Dobrze mówi ok.gif

Zabawa ta jest po prostu nieopłacalna z różnych względów.

Napisano

Jeśli chodzi o trakcję w zakrętach a co za tym idzie frajdę z jazdy to zdecydowanie polecam szperę. Odradzam ASR a już zdecydowanie w połączeniu z ESP. Chyba ze z opcja pełnej dezaktywacji systemu. Nie jestem pewien czy da się znaleźć szperę do stilo mjet ale skoro do alf występują (nawet u nas ktoś kiedyś oferował) to pewnie tak. Na pewno niższe koszty.

Napisano

> Ad.1. No właśnie ciekawy jestem jakie to były by koszty i co trzeba

> by było zmieniać/dokładać? Bo jeśli mi sie dobrze wydaje to sama

> funkcja ASRu jest realizowana z komputera albo hamulcami albo

> elektronicznie cięciem obrotów...

gdzieś czytałem (nie wiem, czy dotyczy to stiolo) że jak jest ESP, to ASR hamuje koło i dodatkowo zdejmuje mocy, a jak nie ma ESP, to tylko zdejmuje moc z silnika.

Wynika to z faktu, że potrzebny jest "akumulator" nadciśnienia w układzie hamulcowym, który powoduje przyhamowanie koła. Przy systemie ESP taki "akumulator" jest, a przy jego braku wiadomo, że go nie ma smile.gif

Napisano

> z dupnymi oponami to Ci ASR nic nie da

zgadza się, ale z super oponami bez ASR tez nie musi się udać smile.gif

Dębica Frigo 2

wcześnij auto bez ASR (nowe opony) nie dawało rady

teraz z ASR (nowe opony) jedzie....

Chyba, że debica, to nie z dupy opony zeby.GIF

Napisano

FRIGO 2 śnieg OK , deszcz tragedia , przetestowane na SC 90KM , jednak do FRIGO 1 jeszcze im daleko crazy.gif

Napisano
  • Autor

Quote:

Jeśli chodzi o trakcję w zakrętach a co za tym idzie frajdę z jazdy to zdecydowanie polecam szperę. Odradzam ASR a już zdecydowanie w połączeniu z ESP.

Nie no nad montażem ESP to już się w ogóle nie zastanawiałem, bo tu już zdaję sobie sprawę, że koszty były by bardzo bardzo wysokie i rzeźba była by to wręcz niesamowita.

Quote:

Nie jestem pewien czy da się znaleźć szperę do stilo mjet ale skoro do alf występują (nawet u nas ktoś kiedyś oferował) to pewnie tak. Na pewno niższe koszty.

No i to już brzmi bardzo ciekawie... na aukcji widzę, że da się to kupić za 1,6k PLN, ale postaram się dowiedzieć w swoich źródłach jaka jest możliwośc zakupienia tego i za ile. Jeszcze tylko musze poszukać w eperze numerków tego. I myślicie, że to rzeczywiście da się ot tak zamnotować bez problemów mając taki komplet? Ciekawe czy ktoś już kiedyś taki układ u siebie montował i czy ma jakieś doświadczenia... no i czy sam ten układ jest awaryjny, bo to też ważna sprawa...

Napisano

> rzeczywiście da się ot tak zamnotować bez problemów mając taki

> komplet? Ciekawe czy ktoś już kiedyś taki układ u siebie

> montował i czy ma jakieś doświadczenia... no i czy sam ten układ

> jest awaryjny, bo to też ważna sprawa...

Nie wiem czy w Stilo ktoś u nas montował, jednak robili to ludzie poza granicami i udało się. Sam mam na to ochotę w przypadku przypływu znacznych środków pieniężnych chociaż z drugiej strony to może lepiej wtedy zmienić auto...

Napiszę tak. ASR jak dla mnie ma nikły wpływ na bezpieczeństwo (moje bo o sobie piszę). ESP wręcz przeciwnie, ratuje sytuacje kiedy jest już się du*.* w rowie praktycznie. Co prawda nie miałem takich sytuacji ekstremalnych ale kilka lekko wymuszonych by poznać próg zadziałania systemu.

Chyba nie każdy pamięta ale w Stilo często jest też EBD (wspomaganie nagłego hamowania) i to naprawdę jest super system że tak wpadnę w zachwyt smile.gif

Jest jeszcze ABS który też nie jest systemem idealnym.

Z tych wszystkich wynalazków dla mnie najistotniejszy jest ESP i EBD, reszta często im towarzyszy bo są jakby częścią tych nadrzędnych. Ale moim zdaniem łatwo się bez nich obejść.

Faktem jest że dobre opony to zupełnie inna i o wiele ważniejsza sprawa niż te systemy. Sprawa podstawowa.

Napisano

> Napiszę tak. ASR jak dla mnie ma nikły wpływ na bezpieczeństwo (moje

> bo o sobie piszę).

Nie zgodze sie z szanownym kolegą.... ASR robi u mnie za "szpere" hehe.gifwink.gif

Napisano

> Nie zgodze sie z szanownym kolegą.... ASR robi u mnie za "szpere"

Szperę? zeby.GIF Ale w jaki sposób ? smile.gif

Mi mówiąc szczerze przeszkadza czasem bo już kiedy sam wiem że przesadziłem z gazem i dawno odpuściłem to ASR dalej zamula i miga lampkami żebym przypadkiem nie przegapił iż "on zadziałał" 270751858-jezyk.gif

Owszem na mokrej nawierzchni czasem włącza się wtedy kiedy trzeba i robi co trzeba ale ja teraz już wiem że moje opony mi też mogą powiedzieć że "przeginam" i mam odpuścić pedał smile.gif

Wiec jest to jest, cieszę się i jeżdżę z nim włączonym non-stop ale odkąd go poznałem myślę że kierowca w pierwszej kolejności powinien potrafić jeździć bez niego a mieć włączonym na wszelki wypadek biglaugh.gif

Napisano

> Chyba nie każdy pamięta ale w Stilo często jest też EBD (wspomaganie

> nagłego hamowania)

Chyba coś się koledze pomyliło, to o czym piszesz to asystent nagłego hamowania, który w razie bardzo gwałtownego wciśnięcia hamulca podnosi ciśnienie w układzie, dzięki czemu uzyskujemy większą silę docisku klocka...

Natomiast EBD to w dużym uproszczeniu system rozdziału siły hamowania pomiędzy kołami, w starszych samochodach bez abs realizowany przez mechaniczny korektor siły hamowania.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> możesz rozwinąć swoją wypowiedź??

Moja subiektywna opinia dotycząca wyłącznie frajdy z jazdy,rozumianej jako świadomość pełnej kontroli nad autem w każdych warunkach (ale mi się "mądrze" napisało:P). Absolutnie nie neguję bezpieczeństwa które daje ESP ale nie lubię gdy ktoś (coś) trzyma mnie za rękę. Co nie zmienia faktu że swojej drugiej połowie najchętniej kupiłbym auto z ESP. Sobie nie. Capisce?

Napisano

> Chyba coś się koledze pomyliło, to o czym piszesz to asystent nagłego

> hamowania, który w razie bardzo gwałtownego wciśnięcia hamulca

> podnosi ciśnienie w układzie, dzięki czemu uzyskujemy większą

> silę docisku klocka...

Racja waytogo.gif

I Fiat używa skrótu HBA zdaje się. Rozpędziłem się z tymi skrótami. Ale reszta się zgadza smile.gif

Napisano

> trzyma mnie za rękę. Co nie zmienia faktu że swojej drugiej

> połowie najchętniej kupiłbym auto z ESP. Sobie nie. Capisce?

Masz rację. Ale czy zawsze jadąc swoim autem jedziesz dla frajdy ?? I w warunkach w których tylko frajda z tej jazdy może być ? smile.gif

Dla mnie najrozsądniejszym wyjściem jest "switch off" wink.gif

Napisano

Camil - nie wydaje mi się ,żeby Stilo było dobrym autem na szybszą jazdę po zakręcie. Owszem , może na prostej jeszcze jakoś ujdzie ale nie w zakrętach.

Żadna elektronika nie zabezpieczy Cię przed wyleceniem z zakrętu jak dajesz mocno po gazie! ASR nic nie daje , w ulicznych pościgach jedynie Cie spowolni , tak samo ESP - jedyny plus ,że może Ci życie uratować ale też trzeba być czujnym i umieć jeździć - w poślizgu założenie "kontry" z ESP na pokładzie - masz jak w banku rów na masce:)

Lepiej sprzedaj JTD i kup coś innego co daje frajdę z jazdy : tylny napęd lub 4x4 , mocną benzynę lub mocnego diesla. Audi (4x4) , BMW smile.gif

Napisano

> Camil - nie wydaje mi się ,żeby Stilo było dobrym autem na szybszą

> jazdę po zakręcie. Owszem , może na prostej jeszcze jakoś ujdzie

> ale nie w zakrętach.

Mi się jakoś udało pojeździć Stilo w KJS'ach więc nie przesadzaj że się nie da smile.gif ESP można wyłączyć na kilka sposobów ale też nie zawsze przeszkadza. Po asfalcie nie jeździ się pełnymi poślizgami ;P chyba że w zawodach driftowych - tu faktycznie Stilo nie da rady - napęd nie na ta oś co trzeba.

Zaciągnięcie ręcznego np. na nawrocie powoduje że ESP prawdopodobnie nie zdziała - niestety nie zdążyłem tego sprawdzić na 100%

Jeśli chodzi o stabilność w zakręcie to Stilo jest naprawdę niezłe, niestety masa silnika powoduje podsterowność - ale do opanowania.

Nie jest to auto idealne do robienia ekstremalnych wyników ale daje radę i można mieć frajdę oraz dotrzymywać kroku lepszym.

Napisano

> Szperę? Ale w jaki sposób ?

Przyhamowując koło które traci przyczepnośc i "przenosząc" moc na 2-gie - tak naprawdę robi wtedy za elektroniczna "szperę" przenosząc moc..... ( ja czuje to gdy nagle muszę sie włączy do ruchu używając 100% dostępnego momentu obrotowego but.gif na mokrym asfalcie i jest mały łuk - strasznie to czuc - podsterownośc ) ale oczywiście jak oba koła zaczynają buksowac na mokrym asfalcie lub piasku to przytłumi silnik sick.gif i diabli biorą zabawę buu.gif

Napisano

> Zaciągnięcie ręcznego np. na nawrocie powoduje że ESP prawdopodobnie

> nie zdziała - niestety nie zdążyłem tego sprawdzić na 100%

witam koledzy

Zaciągnięcie ręcznego na śniegu i próba zrobienia nawrotki

lipa w moim stilonie się nie udało

może za wolno jechałem ESP działa i nie pozwolił na to> wink.giffrown.gif

Napisano

a czy jak zaciągnąłeś ręczny usłyszałeś sygnał ostrzegawczy(taki przerywany alarm)? hmm.gif

Napisano

jesteś pewny, że poradzisz sobie w awaryjnej sytuacji bez ESP?? Też wolałbym, żeby systemy były wyłączane, bo w końcu to ja jestem kierowcą zeby.GIF

Napisano

Nie rozumiemy się. Nic takiego nie powiedziałem. ESP ogromnie poprawia bezpieczeństwo i to jest fakt. Natomiast w moim odczuciu niweluje subiektywnie postrzeganą frajdę z jazdy. Idealnym połączeniem jest ESP które można w 100% dezaktywować. Spotykane jest jednak coraz rzadziej w nowych autach. To wszystko z mojej strony w tym temacie.pzdr

Napisano

> FRIGO 2 śnieg OK , deszcz tragedia , przetestowane na SC 90KM ,

> jednak do FRIGO 1 jeszcze im daleko

wg. wielu opinii na opony.com frigo 2 jest dużo lepsze od frigo "1" - nie miałem nigdy frigo "1", zawsze zimowe Klebery bądź Firestone, Goodyear, natomiast Stilo kupiłem z nowymi Dębicami Frigo 2 i nie sa takie złe, powiedziałbym, że dałem im szansę zlosnik.gif (plan był taki by wymienić cały komplet).

Na pewno nastepny sezon na nich będę jeździł są lepsze niż opinia o nich, ale też cudów nie oczekujcie.

Napisano
  • Autor

troche się nam off-topic zrobił:)

ogólnie rzecz biorąc znam już odpowiedź na zadane pytania i o ile w sprawie lusterek nie ma co zbytnio dywagować, to w sprawie ASRu wychodzi tak jak w przypadku wielu prób modyfikacji - po prostu się to nie opłaci... natomiast rzeczywiście ciekawa opcja to szpera, to jest temat w który można się zagłębić bardziej devil.gif

no chyba, że tak jak ktoś wyżej zasugerował - wpadnie do głowy pomysł zmiany auta... no i być może okaże się to słuszna sugestia wink.gif nie to, że Stilo złe, bo bardzo je lubię, ale w ciągu ostatnich kilku dni jeden inny samochód mi mocno dziurę w brzuchu i w głowie wierci... no i może wywierci...

tak czy inaczej, dzięki za info w tym temacie 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.