Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zużycie oleju w JTD 115

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie!

Mam takie pytanie techniczne do wszystkich użytkowników Stilonka z silnikiem JTD. Ile zużywa Wam oleju od wymiany do wymiany, czyli załóżmy, co 10 tys. km. ? U mnie zaobserwowałem, ze na wyświetlaczu ubyła mi jedna kropka po przebiegu 11 tys. km. Czy mieści się to w normie czy są to oznaki czegoś niepokojącego. Chciałbym się upewnić czy wszystko ok, gdyż to dopiero mój pierwszy klekot wink.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Witam serdecznie!

> Mam takie pytanie techniczne

<...................................................>

Mam już trzeci JTD - i na razie (odpukać) - pomiędzy wymianami nie dolewałem. To, że ubywa jedno czy dwa kółeczka - to nie powód do paniki (zakładam, ze uwzględniasz to, że czasem jak krzywo postawisz auto to pokazuje Ci mniej lub więcej oraz że nie masz wycieków). Na 5 lub 6 kółeczek może spokojnie nie swiecić połowa - dopiero wszystkie daja powód do interwencji.

Napisano

Witam.

U m nie też ubyła jedna kropka, ale miałem za słabo dokręcony filtr oleju jak kupiłem furkę i trochę kapało zanim się zorientowałem o co chodzi.

Napisano

> załóżmy, co 10 tys. km. ? U mnie zaobserwowałem, ze na

> wyświetlaczu ubyła mi jedna kropka po przebiegu 11 tys. km.

No to bardzo dobry wynik.... olej i tak radze wymienić wcześniej. Ja wymieniam co 10.000 km ale dla zwykłego 115 bez wirusa polecam max 15.000 km

Napisano

ilość kropek, jest odpowiednikiem min-max na bagnecie, jeśli więc masz np połowę kropek tzn że na bagnecie powinno być 1/2 zakresu.

niemniej warto zerknąć czasem też na bagnet, bo jak wiemy elektronika bywa zawodna

Napisano

u mnie też ubywa jedna kropelka. Zerknij na silnik. U mnie olej chyba wydostaje się przez uszczelniacze w T i na łączeniu silnika ze skrzynią. Spalać, chyba nie spala.

Napisano

Mialem podobnie , po roku przy okolo 11-12tys km przelotu , dzien przed wymiana znikla mi wlasnie 1 kropka wink.gif

Napisano

W normie. Brak 1 kropki to tak ok. 4 - 5 mm od maksimum na bagnecie. U siebie między wymianami dolewam tak z 150ml, moze 200 tylko po to aby było idealnie na max na bagnecie. Generalnie jtd-ki jesli wszystko jest ok i ktoś go nie skatował nie piją oleju (mowa tu o selenia WR 5w-40)

Napisano

> W normie. Brak 1 kropki to tak ok. 4 - 5 mm

w instrukcji chyba jest ze nawet jak nie ma 2 kropek to jest bardzo dobry pozniom oleju

Napisano

i tu masz racje ... obecnie mam przejechne ponad 270 tys ... oleju nie ubywa pomiędzy wymianami ... cały czas syntetyk ... lecz zawsze jest łyżka dziegciu ... żarcie oleju przez silnik nie jest pewnym objawem ... czyli możne wynikać z rożnych przyczyn ..... mi nie pije a wiem ze nie jest w najlepszej kondycji ... możne tez być tak jak u mojego kumpla ... ma Prosiaka 911 cabrio , niedawno zrobil trase 2000 km w Nimcach ..tam i na zad ... przebig samochodu 35000 km ... i zonk , musiał dolać 1,2 l oleju zęby uzyskać ten sam stan co przed wyjazdem ... uprzedzę pytania ... kupiony w salooonie w Opolu , funkiel nowka

Napisano

Wszyscy zawsze sugerują się stanem oleju wg kropek, bagnetu, gwiazdek na niebie itd...

Stan oliwy wg wskaźnika to jedno, a jego skład to drugie. Nie oszukujmy się, każdy motor oliwe pochłania szczególnie jak dostaje w palnik. W klekocie, w którym układ wtryskowy jest wysilony (np po sofcie etc) dodatkowo oliwa się rozrzedza przez paliwo - stan może i jest, pytanie ile w tym właściwego oleju jest tongue.gif

Z tego też powodu zmiany na serii to wg mnie max 15k, auto modowane 7,5-10k

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.