Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy da się tym naładować akumulator ?

Featured Replies

Napisano

Chciałem sobie kupić prostownik z lidla, ale wszystkie mi wykupili więc rozglądam się dalej smile.gif

Czy czymś takim da się naładować akumulator samochodowy:

http://www.allegro.pl/item789390816_zasilacz_serwisowy_led_0_15v_0_3a_kable_f_vat.html

Rozumiem że napięcie ustawiam sobie tam na powiedzmy 14,5V a nateżenie na 3A i napięcie będzie cały czas 14,5V a natężenie wraz z stopniem naładowania akumulatora będzie malało (aż do 0,1A ?) ?

Da się tym naładować akumulator do 100% jego aktualnej maksymalnej pojemności czy to napięcie jest zbyt małe do tego ?

Widze że zabezpieczenie ma w razie zwarcia, ale co jak podłącze na odwrót przewody (plus/minus) rozładuje mi akumulator ? zlosnik.gif

W zeszłą zime pożyczałem prostownik jakiś automatyczny, ale jak akumulator był rozładowany bardzo mocno to prostownik go nie chciał ruszyć w ogóle, rozumiem że z tym zasilaczem nie będzie takiego problemu ?

Napisano

> Rozumiem że napięcie ustawiam sobie tam na powiedzmy 14,5V a nateżenie na 3A i napięcie będzie cały czas 14,5V a natężenie wraz z stopniem naładowania akumulatora będzie malało (aż do 0,1A ?) ?

Dokładnie i będzie to lepsze niż większość popularnych prostowników

Napisano

Nie.

M.

Napisano

> IMO da się.

tym konkretnym zasilaczem sie nie da.

M.

Napisano

> tym konkretnym zasilaczem sie nie da.

OK. ..... ale dlaczego się nie da?

Napisano

Da sie. Masz regulacje pradu jak i napiecia. Zasilacz moze pracowac zarowno jako zrodla napieciowe jak i pradowe. Chociaz 3A to troche malo... (uzywalem podobnego zasilacza z trzema sekcjami i max pradem 30A)

Napisano

ogólnie akumulator da się naladować prawie wszystkim co ma powyżej 13V i daje jakikolwiek prąd hehe.gif

ja ładowalem juz awaryjnie akumulator nawet zasilaczem od golarki czy depilatora[prad wyjściowy jakieś 500mA,a napięcie znamionowe 12V].po nocy ładowania rano mogłem odpalic puga.

Napisano

Quote:

> Rozumiem że napięcie ustawiam sobie tam na powiedzmy 14,5V a nateżenie na 3A i napięcie będzie cały czas 14,5V a natężenie wraz z stopniem naładowania akumulatora będzie malało (aż do 0,1A ?) ?

Dokładnie i będzie to lepsze niż większość popularnych prostowników

Obaj nie macie wielkiego pojęcia ani o akumulatorach ani o zasilaczach.

Po to, żeby na rozładowanym akumulatorze wywołać napięcie 14.5 V będzie potrzebny prąd większy niż te 3A. Więc przypadek 14.5V/przy 3A na pewno się nie pojawi po podłączeniu akumulatora.

Zasilacz opisany parametrami nominalnymi jak podano powyżej ma prawdopodobnie ograniczenie prądowe na poziomie 1.1% pradu znamionowego czyli jakieś 3.3A. I tym pradem bedzie on ładował akumulator do momentu osiągnięcia napięcia 14.5v kiedy ograniczenie przestanie działać a zasilacz zacznie stabilizować napięcie.

Ciągła praca np 24h na ograniczeniu prądowym przy kiepsko projektowanych zasilaczach moze się skończyć jego uszkodzeniem.

Napisano

> I tym pradem bedzie on ładował

> akumulator do momentu osiągnięcia napięcia 14.5v kiedy

> ograniczenie przestanie działać a zasilacz zacznie stabilizować

> napięcie.

nie bedzie. ten zasilacz tnie zsilanie przekaznikiem po przekroczeniu nastawionego pradu.

> Ciągła praca np 24h na ograniczeniu prądowym przy kiepsko

> projektowanych zasilaczach moze się skończyć jego uszkodzeniem.

tam jest trafo , ktore wazy z 300 gram. na oko z 10W czacha.gif

M.

Napisano

> nie bedzie. ten zasilacz tnie zsilanie przekaznikiem po przekroczeniu

> nastawionego pradu.

> tam jest trafo , ktore wazy z 300 gram. na oko z 10W

Nie chciało mi się w linka klikać...

Napisano

> nie bedzie. ten zasilacz tnie zsilanie przekaznikiem po przekroczeniu

> nastawionego pradu.

> tam jest trafo , ktore wazy z 300 gram. na oko z 10W

> M.

Dokładnie.

Mój kolega też się naciął na to odcięcie.

Ja za to mam zasilacz, który waży ponad 10 kg i ma pełne utrzymywanie prądu.

http://www.germansurplus.de/stock/1365.html

Widzę, że podobne są na allegro - ale trzeba być przed kupnem pewnym rodzaju zabezpieczenia prądowego - czy odcina prąd całkowicie, czy tylko go ogranicza.

http://www.allegro.pl/item789374081_zasilacz_serwisowy_30v20a_led_f_vat_od_ss.html

Ustawiam mu np 5A i napiecie 14V i najpierw idzie 5 A a jak dojdzie napięcie do 14 V to zaczyna obniżać prąd.

I jakoś się przy tym nie grzeje.

Spokojnie też może służyć do rozładowywania ogniw - ustawiam napięcie rozładowywania, daję prąd na maksa i podłączam baterię i obciążenie - np żarówkę. Póki w ogniwie jest wyższe napięcie niż ustawione, to prąd z zasilacza idzie 0. Jak dojdzie do ustawionego to zasilacz zaczyna dawać prąd i to oznacza, że ogniwo już jest rozładowane do zadanego poziomu.

Napisano

> Chciałem sobie kupić prostownik z lidla, ale wszystkie mi wykupili

> więc rozglądam się dalej

> Czy czymś takim da się naładować akumulator samochodowy:

> http://www.allegro.pl/item789390816_zasilacz_serwisowy_led_0_15v_0_3a_kable_f_vat.html

> Rozumiem że napięcie ustawiam sobie tam na powiedzmy 14,5V a

> nateżenie na 3A i napięcie będzie cały czas 14,5V a natężenie

> wraz z stopniem naładowania akumulatora będzie malało (aż do

> 0,1A ?) ?

Da się naładować , ale nie tak łatwo. Ograniczenie prądu jest najprawdopodobniej tylko ,,od góry" i wyłącza obwód po przekroczeniu maksymalnego dopuszczalnego prądu. Mam podobny zasilacz w domu i jest to chińskie badziewie. Tutaj sądząc z ceny będzie to samo. Transformator mały, a tranzystor mocy w moim sprzęcie nie miał żadnego radiatora. Juz przy 1A po paru chwilach tranzystor sie przegrzewał. Więc teoretycznie naładować sie da, ale bedzie to trwało kilka dni. Trzeba by też zaglądać co parę godzin, może co godzinę i powoli powiększać napięcie ładowania, żeby prąd był jako taki, a jednocześnie nie spalić tranzystora. Gdy dać mu radiator to można jechac na 1-2A tylko wtedy smród idzie z trafa.

Ja tym zasilaczem ładuje sobie baterię od wkrętarki (dedykowany zasilacz się spalił) i to też mocno upierdliwe jest.

Może lepiej kupić dedykowany prostownik?

> Widze że zabezpieczenie ma w razie zwarcia, ale co jak podłącze na

> odwrót przewody (plus/minus) rozładuje mi akumulator ?

Powinno zadziałac zabezpieczenie zwarcia.

> W zeszłą zime pożyczałem prostownik jakiś automatyczny, ale jak

> akumulator był rozładowany bardzo mocno to prostownik go nie

> chciał ruszyć w ogóle, rozumiem że z tym zasilaczem nie będzie

> takiego problemu ?

Może też zadziałało jakies zabezpieczenie zwarciowe?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.