Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termostat JTD i jego praca

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie!

Nie wiem czy temat już był wcześniej poruszany i jeśli tak, to przepraszam za zaśmiecanie, ale chciałby tylko o coś zapytać. Nie użytkowałem jeszcze diesla zimą więc powoli zaczyna mnie martwić to, że przy temperaturze w okolicach +2 stopnie C nagrzewa się on dopiero po conajmniej 10 km i czasem więcej i wskaźnik jest tam, gdzie być powinien, czyli po środku. W cieplejesze dni oczywiście odbywa się to znacznie szybciej. Co będzie, gdy będą duże mrozy? Wolę nawet nie myśleć. Czy rzeczywiście 1.9 JTD tak długo się nagrzewa czy to zwyczajnie wina termostatu i nadaje się do wymiany? Będę wdzięczny za jakieś rady.

Pozdrawiam serdecznie

Napisano

wymień teromostat- wątek był, tasiemcowo długi

jts stilo grzeje się po wymianie max 3 km przy 0 st

Napisano

wymień termostat...na pewno nie zaszkodzi...

ale u mnie na nowym w temperaturach ok. 0 nagrzewa się w pełni po ok. 6-7km w korkach...wcześniej było duuużo, duuuuuuużo gorzej...

Napisano
  • Autor

Dziękuję Panowie! Wymieniam termostat, bo nie chce marznąć w zimie. Ile może orientacyjnie wynosić koszt takiego termostatu + robocizna?

Pozdrawiam

Napisano

Termostat ok 250zl, robocizna roznie.

Ja dalem 50zl.

Ciezko jest sie dobrac do niego, szczegolnie ze mozesz miec blache zaslaniajaca dostep do srob.

Trzeba obaczyc

Aha, nie kupuj podrobek, tylko orginalny.

Napisano

> wymień teromostat- wątek był, tasiemcowo długi

> jts stilo grzeje się po wymianie max 3 km przy 0 st

3 km szans nie ma musiałbyś chyba ostro pałować żeby taką temp osiągnąć

Napisano

> wymień termostat...na pewno nie zaszkodzi...

> ale u mnie na nowym w temperaturach ok. 0 nagrzewa się w pełni po ok.

> 6-7km w korkach...wcześniej było duuużo, duuuuuuużo gorzej...

przy spokojnej jeździe do 80 km na godzine w granicach 2000 obrotow moj nie rozgrzeje sie do pionu przez 12 km a termostat jest nowy gdy jest ciepło w ciągu 3-4 km jest pion

Napisano

> Termostat ok 250zl, robocizna roznie.

w intercarsie na wstepie bez rabatow to złupią cie na 380 pln wiec wcale nie jest tak rozowo vernet sie wycfanił i zdaje sobie sprawe ze zamienniki praktycznie nie istnieja

Napisano

na allegro akuki sprzedaje termostaty z orzesza oryginal behr za niecale 200zl

Napisano

> na allegro akuki sprzedaje termostaty z orzesza oryginal behr za

> niecale 200zl

zgada sie i chce za niego 240 + koszt przesyłki 14pln w necie można też dostac verneta i gatesa w cenie 280 i to sa praktycznie ceny minimalne ponizej nikt nie zejdzie

Napisano

zgadza sie, i tez sie wkurzalem ale za to jak go zobaczylem....jak zastawka jakas sercowa, no coz uwazam ze drogi glownie dlatego ze nie ma konkurencji:), oryginal warto brac bo podobno ma najlepsza jakos, oraz nie trzeba wykrecac/wkrecac czujnika

Napisano

> Witam serdecznie!

Jesli termostat jest sprawny to wskazówka powinna stanąć po nagzaniu idealnie w pionie i w trakcie jazdy nie może sobie pływać....

Co do czasu/dystansu nagzewania to sie nie wypowiadam, bo mam wspomaganie w postaci grzałki 650 Wat w nagrzewnicy. Ale jeśli te 10 km masz z górki to całkiem możliwe, że silnik nie będzie się nagrzewał szybko wink.gif

Napisano

Witam!

> Jesli termostat jest sprawny to wskazówka powinna stanąć po nagzaniu

> idealnie w pionie i w trakcie jazdy nie może sobie pływać....

W duze mrozy, zauwazylem jedna rzecz.

Jesli pozwolisz na nagrzanie sie auta i otwarcie termostatu i dopiero wlaczy sie ogrzewanie na normalna szybkosc, wskazowka nie spada.

Ale jesli nie pozwolisz na nagrzanie sie i od razu grzeje w aucie (przewaznie po podniesieniu sie wskazowki wentylator od nawiewu startuje szybciej), to wskazowka ma tendencje do odadania o jedna kreske...

Wystarczy w miescie by spadla, w trasie nie zauwazylem.

Pozdrawiam

Napisano

> przy spokojnej jeździe do 80 km na godzine w granicach 2000 obrotow

> moj nie rozgrzeje sie do pionu przez 12 km a termostat jest nowy

> gdy jest ciepło w ciągu 3-4 km jest pion

Ja w mieście w zimę potrzebuję około 10 km, żeby wskazówka była w pionie. Trochę to można przyspieszyć nie od razu włączając ogrzewanie. Jak otworzy już duży obieg i temp. jest optymalna, strzałka nie pływa, stoi w pionie tak jak powinna oink.gif

Napisano
  • Autor

Po tych wszystkich Waszych postach Panowie dopadła mnie taka konsternacja, że może mój termostat jest jednak dobry. Zrobie eksperyment i spróbuję jechać z wyłączonym ogrzewaniem pare kilometrów do momentu aż uzyska optymalną temperaturę. Rzeczywiście zauważyłem, że gdy po 3 km włącze ogrzewanie to grzeje się zdecydowanie wolniej. Gdy się już jednak zagrzeje do pionu, to rzyma temperaturkę niewiem.gif Nie mam żadnych dodatkowych grzałek, więc jak będzie ostra zima, to będzie zimno sciana.gif

Napisano

WItam!

Cos za cos.

Albo szybko nagrzewamy silnik, a potem kabine, lub najpierw kabine pozniej silnik.

Na krutkie trasy zawsze wlaczam webasto, na dluzsze nie ma potrzeby.

Przy conajmniej 10km silnik sie nagrzeje, nawet przy grzaniu wewnatrz.

Taki urok:)

Napisano

opieszałość w ogrzewaniu wnętrza w silnikach JTD wynika z wysokiej sprawności silników, czyli znikomego "tracenia" energii wytwarzanej przez silnik, stąd dobre wyniki ekonomicze podczas eksploatacji- małe spalanie.

Producent planując sprzedawać auto w różnych warunkach klimatycznych, oferował opcję 205 - dodatkowe ogrzewanie wnętrza dla silników JTD, to czy masz tę opcję lub nie; sprawdzisz w wykazie opcji na fakturze od dealera (tego co spzredawał auto jako nowe), lub na wkładce ksiązki gwarancyjnej. Ale pewno opcji tej nie masz, bo rzadko kto wiedział, rzadko kto zamawiał a na pewno nie delerzy którzy mieli auta na stoku.

Opcja ta była bazą do rozszerzenia ogrzewania pojstojowego webasto lub eberspracher za znacznie niższe koszty.

Koszt opcji bodaj 500 czy 600 pln, czyli tyle co niepełny zestaw DEFA.

Napisano

Mam do sprzedania nagrzewnice dodatkowa (ELEKTRYCZNA GRZALKE NIE MYLIC Z WEBASTO!!!) do Stilo oryginal z kabelkami i przekaznikami jesli kogos interesuje..:)

Napisano

Zrobie

> eksperyment i spróbuję jechać z wyłączonym ogrzewaniem pare

> kilometrów do momentu aż uzyska optymalną temperaturę.

> Rzeczywiście zauważyłem, że gdy po 3 km włącze ogrzewanie to

> grzeje się zdecydowanie wolniej. Gdy się już jednak zagrzeje do

> pionu, to rzyma temperaturkę

Jak zrobisz ten "eksperyment" to się przekonasz, że diesel wcale aż tak wolno się nie nagrzewa. Jeżdżąc w taki sposób, że od razu ustawimy dmuchawę na grzanie pomimo zimnego silnika to zagrzanie silnika/wnętrza bedzie trwało dłużej niż gdy pierwsze pozwolimy zagrzać się silnikowi a potem kabinie.

Jak ktoś myśli, że jeżdżąc klekotem 5km do pracy będzie miał ciepło w samochodzie to jest niepoprawnym optymistą zlosnik.gif

Napisano

> Opcja ta była bazą do rozszerzenia ogrzewania pojstojowego webasto

> lub eberspracher za znacznie niższe koszty.

> Koszt opcji bodaj 500 czy 600 pln, czyli tyle co niepełny zestaw

> DEFA.

a czy ktos z chlopakow w stilonie pyknal sobie taki upgrade tej nagrzewnicy? hmm.gif

Napisano

> a czy ktos z chlopakow w stilonie pyknal sobie taki upgrade tej

> nagrzewnicy?

Będę to montował w przyszłym tygodniu, dam znać co i jak.

Napisano

WItam!

> a czy ktos z chlopakow w stilonie pyknal sobie taki upgrade tej

> nagrzewnicy?

Ja mam orginalnie zalozona, chwali sie w zimie.

Szczegolnie jak auto na dworze postalo, w domku pilotem "pach", kawusia, idziesz do autka a tutaj rozmrozone szybki, cieplo...

Ale nie polecam przy slabym aku, czeste wlaczanie webasto ubija akumulator..Szczegolnie jak krotkie trasy

Napisano

>Szczegolnie jak auto na dworze postalo, w domku pilotem "pach

a cyz np. jest mozliwosc zasilania ukladu nie z tylko z aku tylko normalnym prundem hmm.gif

Napisano

> Jak ktoś myśli, że jeżdżąc klekotem 5km do pracy będzie miał ciepło w

> samochodzie to jest niepoprawnym optymistą

no to chyba o mnie wink.gif

ostatnio jeżdżę ja stilonem...rano przy temp. ok. -2/+2 w ciągu całego tygodnia jak dojeżdżałem do pracy - ok. 6km wskazówka stała pionowo (ale to już po zaparkowaniu)...natomiast ciepło się w samochodzi robiło po pokonaniu ok. połowy tego dytansu... smile.gif

nie jest tak źle...chociaż w zimie przy -15 pewnie byłoby gorzej wink.gif

Napisano

> ty piszesz o webasto, a pytanie bylo o elektroniczna nagrzewnice,

> ktora chyba sama auta nie ogrzeje.

kolega czyta dokladniej.. temat byl o rozbudowaniu elektrycznej nagrzewnicy do funkcji mini webasta

Napisano

> kolega czyta dokladniej.. temat byl o rozbudowaniu elektrycznej

> nagrzewnicy do funkcji mini webasta

czytam dokładnie. Napisałeś o upgrade nagrzewnicy na taką z grzałkami. Problem polega na tym, że ona grzeje tylko przy włączonym ogrzewaniu na max. Do webasto jeszcze daleko.

Napisano

> czytam dokładnie. Napisałeś o upgrade nagrzewnicy na taką z

> grzałkami. Problem polega na tym, że ona grzeje tylko przy

> włączonym ogrzewaniu na max. Do webasto jeszcze daleko.

Quote:

Producent planując sprzedawać auto w różnych warunkach klimatycznych, oferował opcję 205 - dodatkowe ogrzewanie wnętrza dla silników JTD, to czy masz tę opcję lub nie; sprawdzisz w wykazie opcji na fakturze od dealera (tego co spzredawał auto jako nowe), lub na wkładce ksiązki gwarancyjnej. Ale pewno opcji tej nie masz, bo rzadko kto wiedział, rzadko kto zamawiał a na pewno nie delerzy którzy mieli auta na stoku.

Opcja ta była bazą do rozszerzenia ogrzewania pojstojowego webasto lub eberspracher za znacznie niższe koszty.

Koszt opcji bodaj 500 czy 600 pln, czyli tyle co niepełny zestaw DEFA.

a czytal to? bo nikt o realnym webasto za 1000usd nie pisal zlosnik.gif

Napisano

chyba jesteś zakręcony z rana. Odpisałem wichpikusowi, że pytałeś o nagrzewnicę (nie da się załączyć jej z pilota będąc w domu), a on odpowiedział na temat webasto. Ty na to, że nie dokładnie czytam, bo pytałeś o webasto, a teraz znowu twierdzisz, że nie pytałeś o webasto. zdecyduj się i sam sobie odpowiedz.

Elektroniczna nagrzewnica działa w momencie uruchomienia samochodu i nastawianie temperatury na max. Zał. się grzałki i podgrzewają powietrze. Webasto działa, jak nie ma nas w samochodzie i silnik nie pracuje. Różnica jest zasadnicza. Sam sobie odpowiedz na jaki temat odpowiedzi oczekujesz

Napisano

dzizas.. a rozumiesz cos kryje sie pod pojeciem mini webasta?

skoro kolega pisal ze odpala z pilota i ciagnie prund z aku to znaczy ze ma rozbudowana grzalke fabryczna ktora jest namiastka webasta ktora nazwalem mini webasto..

przecie logiczne ze nie jest to pelny zestaw webasta ktory zasilany jest paliwem z baku.. a skoro ma rozbudowana nagrzewnice na namiastke webasta to widocznie rozbudowa polega na odpalaniu jej zdalnie pilotem siedzac w domu

w czym tu problem widzisz bo ja nigdzie nie widze 270635636-JUMP2.gif

>nie da się załączyć jej z pilota będąc w domu

widocznie po rozbudowie za 600zl sie da zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dziś w drodze do pracy przy temperaturze -0.5 Celcjuszy na dystansie 4.9 km i przy wyłączonym ogrzewaniu wskazówka osiągnęła nieco ponad połowę drogi do pionu. Też tak macie czy jest to zdecydowanie za wolno?

Pozdrawiam

Napisano

przy wylaczonym ogrzewaniu i zamknietym obiegu na mrozie ok -12-13 stopni po dysntansie 6.6km mialem na swoim mj pelny zakres temp normalnej pracy

Napisano

Ale to co zalacza sie pilotem z domu to bylo webasto ciagnace paliwo z baku i bylo to jako opcja do stilo JTD, nagrzewnica PTC nie ma mozliwosci zalaczyc sie pilotem z domu, a jesli nawet to przeca padnie ci aku w kilka minut (650W/12v=54A )

Napisano

> WItam!

> Ja mam orginalnie zalozona, chwali sie w zimie.

> Szczegolnie jak auto na dworze postalo, w domku pilotem "pach",

> kawusia,

tak, ale Ty masz opcję wyższą, pełne webasto które też było dostępne w wydaniu fabrycznym kiela 4,5 kpln jesli dobrze pamiętam, cena też korzystna jesli odjąć rabat procentowo na auto

dziś montaż webasto z pilotem to najmniej 4 kpln i jest to zawsze montaż serwisowy, a nie wydanie fabryczne (z taśmy)

Napisano

> wskazówka osiągnęła nieco ponad połowę drogi do pionu. >Też tak macie czy jest to

identycznie

Napisano

> tak, ale Ty masz opcję wyższą, pełne webasto które też było dostępne

> w wydaniu fabrycznym kiela 4,5 kpln jesli dobrze pamiętam, cena

> też korzystna jesli odjąć rabat procentowo na auto

> dziś montaż webasto z pilotem to najmniej 4 kpln i jest to zawsze

> montaż serwisowy, a nie wydanie fabryczne (z taśmy)

ee to mnie tu ktos w balona zrobil, bo myslalem ze po tej rozbudowie nagrzewnicy mozna pilotem odpalac.. a tu ktos opisuje pelne webasto za 4,5k grinser006.gif

swoja droga bylo mozna zamowic webasto do stilona? w NB oczywiscie nie ma takiej opcji a szkoda bo chetnie bym widzial webasto u siebie w wydaniu fabrycznym

Napisano

> Ale to co zalacza sie pilotem z domu to bylo webasto ciagnace paliwo

> z baku i bylo to jako opcja do stilo JTD, nagrzewnica PTC nie ma

> mozliwosci zalaczyc sie pilotem z domu, a jesli nawet to przeca

> padnie ci aku w kilka minut (650W/12v=54A )

dobra all juz jasne ok.gif zrozumialem wypowiedz kolegi tak ze sobie rozbudowal nagrzewnice i pyka na pilota a tu webasto skubaniec fabryczne ma zlosnik.gif

Napisano

Witam!

> Elektroniczna nagrzewnica działa w momencie uruchomienia samochodu i

> nastawianie temperatury na max

Nie zgodze sie.

Tez mam elektyczna nagrzewince, wlacza sie po uruchomieniu climatronika bez wzgedy na temperature (oczywiscie przy malych temperaturach na zewnatrz.)

Dziala cyklicznie, slychac po przekazniku.

Napisano

Sorry, nagrzewnica czy dogrzewnica?

Dogrzewnice masz w nagrzewnicy, jako w standardzie, nagrzewnicy nie wiedzialem jeszcze

Napisano

> Witam!

> Nie zgodze sie.

> Tez mam elektyczna nagrzewince, wlacza sie po uruchomieniu

> climatronika bez wzgedy na temperature (oczywiscie przy malych

> temperaturach na zewnatrz.)

> Dziala cyklicznie, slychac po przekazniku.

no chodziło mi o to, że taka nagrzewnica nie działa jak webasto (auto stoi pod domem i się grzeje)

Napisano

> dzizas.. a rozumiesz cos kryje sie pod pojeciem mini webasta?

nie

> skoro kolega pisal ze odpala z pilota i ciagnie prund z aku to znaczy

> ze ma rozbudowana grzalke fabryczna ktora jest namiastka webasta

> ktora nazwalem mini webasto..

nic takiego nie napisał. on ma normalne webasto...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.