Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik 1.4 twinport opinie

Featured Replies

Napisano

witam.

znajoma ma zamiar kupić ma corsę i znalazła jedną z silnikiem 1,4 twinport. czy to dobry silnik, ma jakieś wady? z góry dzięki za opinie.

Napisano

nie pamietam dobrz czy to akurat 1.4 ale chyba na kaciku astry bylo ze system twinport czasem lubi sie psuc. poza tym mamy taki w astrze II czyli G. Szczerze powiem ze mimo iz samochod nowszy to wole 1.6 16v w mojej sienie. SIlnik mulowaty jak dla mnie i tak srednio jedzie. poza tym calkiem sporo zlopie, aczkolwiek glownie jezdze nim po miescie. w trasie nie testowalem ale podejrzewam ze przy wyprzedzaniu bez rewelacji patrzac na zachowanie przy roznych rpm na pierwszych trzech biegach. osobiscie bym sie na niego nie zdecydowal.

Pozdr

Paweł

Napisano

> witam.

> znajoma ma zamiar kupić ma corsę i znalazła jedną z silnikiem 1,4

> twinport. czy to dobry silnik, ma jakieś wady? z góry dzięki za

> opinie.

ni kuniecznie do LPG slabo wspolpracuje, tak jest w 1.2 twinporcie mojej tesciowej muwiaz ze lubryfikator pomaga niewiem.gif nie mam doswiadczenia z tym

pozdro

Napisano

> witam.

> znajoma ma zamiar kupić ma corsę i znalazła jedną z silnikiem 1,4

> twinport. czy to dobry silnik, ma jakieś wady? z góry dzięki za

> opinie.

elo, ojciec ma Astrze G ten silnik, przebieg 65 i nie ma jak narazie z tym żadnych problemów, silnik dopiero zaczyna byc żywszy od 4tys, spalanie przy jeżdzie emeryta po miescie do 7l w zimie do 9 trasa 6,2 bez wariowania, ale do corsy powinien być ten silnik idealny bo wkońcu corsa jest lżejsza.

Napisano

Ja mam taki silnik w Astrze G.Początkowo się trochę męczyłem(przesiadłem się na Astrę w tym roku, z pojemności 2,0 i 133 KM),ale po półrocznej eksploatacji mogę stwierdzić iż nie jest zle ok.gif...sportowej dynamiki nie ma co oczekiwać,ale to tylko 90KM w nielekkiej budzie ,więc co się dziwić.Niemniej jednak po odpowiedniej redukcji można dość sprawnie wyprzedzać.Przez te pół roku Astra zaliczyła -Danię,Niemcy,Czechy,Austrię i Włochy i...dało się jechać nawet po niemieckich autostradach bez specjalnego stressu(pod warunkiem wzmożonej uwagi podczas chwilowego zajmowania lewego skrajnego pasa zlosnik.gif).O poruszaniu się po miescie nie ma co mówić,te 90KM wystarcza w zupełności.Co do spalania...średnie spalanie nigdy nie przekroczyło u mnie 7,5 litra,można przyjąć że miasto to ok. 8 litrów a w trasie zejście do poziomu 6,5litra/100km nie stanowi żadnego problemu.Silnk ten posiada bezobsługowy łańcuch rozrządu , hydrauliczną kompensację luzu zaworowego(1,6 twinport tego nie posiada)i nadaje się pod LPG(choć ja bym tam gazu nie zakładał).Reasumując.. .moim zdaniem w sporo lżejszej Corsie bedzie sie sprawował wiecej niż poprawnie i jeszcze mniej palił.

PS. a co do tego że system twinport "lubi się psuć",to na kąciku Astry był jak do tej pory jeden taki przypadek i to w 1,6 a nie w 1,4

Napisano

Posiadam ten silnik w Combo

Jak dla mnie bez zarzutu.Przed zagazowaniem palil okolo 7l/100 km

Caly czas z klamotami na pace - wersja van.

Po zagazowaniu pali okolo 8 l/100 km

W zasadzie tylko tankuje i jade - no ale autko ma dopiero 30.000 km.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam ten silnik w AII i uważam, że jest ok. Mało pali, oleju nie bierze i jest bezawaryjny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.