Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ELM327 v.1.5A OBD2 + CAN NOWA WERSJA 1.5a

Featured Replies

Napisano

http://allegro.pl/item790250599_elm_327_euroscan_2009_sam_napraw_auto_najtaniej.html

Takie cudo pojawiło się na allegro. Widzę że w bardzo dobrej cenie. Czy ktoś ma ? Ktoś testował? Interesuje mnie czy w pełni działa z naszymi 1.9 JTD rok 2002? Poczytałem inne fora i koledzy pisali że nie do końca dobrze działa, błędnie odczytuje dane, itp. Czy wersja 1.5 będzie ok. Czy opowiednie oprogramowanie rozwiąże problem.

Wyczytałem ze program ItaliaCheck będzie działał poprawnie.

Proszę o info i podzielenie się opinią

Napisano

> Wyczytałem ze program ItaliaCheck będzie działał poprawnie.

> Proszę o info i podzielenie się opinią

ciekawa opcja, całkiem przyjemna cena.

A co to za program ten italiacheck?

Napisano

Przyznam, że mnie zaintrygowałeś, rozmawiałem ze sprzedającym(bardzo szybka odpowiedź).

Uwaga poniżej treść korespondencji, jest to moja korespondencja z przedsiębiorcą, który sprzedaje to na allegro:

Code:

Treść wiadomości:

Czy ten interfejs umożliwia kasowanie "inspekcji" w stilo 1,6 3d 2005r?

Pozdrawiam BAS 

Code:

Witam!

niestetu nie wiemy

Pozdrawiamy, firma MAREC!!

Cena w sumie atrakcyjna, więc ryzyk-fizyk.

Pozdrawiam BAS

Napisano

.. nalezy ich zrozumiec, ze nie maja przetestowanych wszystkich aut,ale umieszczajac tekst

"Przedmiotem aukcji jest interfejs diagnostyczny ELM 327 wersji 1.5a.

TYLKO U NAS OPROGRAMOWANIE PO POLSKU!!!

1. Wszystkie auta Europejskie od 2001 r. benzynowe i od 2004 r. diesle

2. Niektore auta Europejskie juz od 1996 r. benzynowe i diesle.

3. Wszystkie auta Amerykanskie od 1996 r.

4. Wiekszosc aut Japonskich od 1996 r.

(wszystkie auta zgodne ze specyfikacja OBD2 lub EOBD)"

nalezalo by sie tego spodziewac i jakies rozwiazanie w przypadku jak ie bedzie dzialac, a miesci sie w ramach powyzszego tekstu

P.S.

jak widac tego jest pelno http://allegro.pl/show_item.php?item=808...t;.<%2Fi>

Napisano

Ta wersja działa w 3D 1.6, mam ten interfejs. Wersja 1.3a i 1.5a działają na naszych stilonach 1.6 bez problemu.

A tak swoją drogą bo komp mi szaleje mam prośbę do Ciebie BAS - ile po wlaniu całego baku paliwa wskazuje Ci opcja przejechania ilości kilometrów ? Bo mi ostatnio pokazał 900 km

Napisano

Nie ma wersji 1.5 jeśli chodzi o ELM. Najnowsza wersja to 1.3a . Jeśli ktoś twierdzi, że ma 1.5 to albo kłamie sam i ludzie się na to łapią myśląc, że to nowość, albo chiński dostawca go robi w balona.

Inspekcja serwisowa jest możliwa to skasowania interfejsem ELM, ale jak na razie żaden program nie realizuje tego poprzez po prostu kliknięcie na przycisk. Tzn żaden ogólnodostępny, bo zawsze znajdą się zapaleńcy, którzy napiszą coś takiego sami (i jest taki, ale nie udostępnia). Obecnie inspekcję można skasować wysyłając odpowiednie komendy po CAN w terminalu. Ale jeszcze tego nie testowałem.

Napisano

Być może, ja kupiłem od tego co się ogłasza na allegro gdzie wstawiony jest link i tam jak byk pisze 1.5a, a różnicy nie widać co do działania samego interfejsu i jakiś jego nowych możliwości też nie ma.

Sprzedaje go facet spod Gdyni - bodajże z Koleczkowa

Napisano

> A tak swoją drogą bo komp mi szaleje mam prośbę do Ciebie BAS - ile

> po wlaniu całego baku paliwa wskazuje Ci opcja przejechania

> ilości kilometrów ? Bo mi ostatnio pokazał 900 km

~600km.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Witam!

Mam takie cudo smile.gif niestety nie podlaczylem do kompa bo Stiloncio samo sie naprawilo, przestal swiecic "check engine" i moge go wkrecic powyzej 3tys. obrotow znaczy sie jest ok smile.gif a ze i tak idzie silnik do remontu to zostawiam to mechanikom niech sprawdzaja co i jak wink.gif

Pozdrawiam

Art

Napisano
  • Autor

> Nie ma wersji 1.5 jeśli chodzi o ELM. Najnowsza wersja to 1.3a .

Dokładnie też tak wyczytałem. Ze ostatnia to 1.3a. NAtomiast można się natknąć na podróbkę w której nie ma chipa ELM tylko inny zamiennik imitujący ELM.

Napisano

> Dokładnie też tak wyczytałem. Ze ostatnia to 1.3a. NAtomiast można

> się natknąć na podróbkę w której nie ma chipa ELM tylko inny

> zamiennik imitujący ELM.

Wystarczy sprawdzać na stronie ELM Electronics. I nie dać się zrobić w jajo.

Napisano

>NAtomiast można się natknąć na podróbkę w której nie ma chipa ELM tylko inny

> zamiennik imitujący ELM.

Nie możesz się natknąć na podróbkę, ponieważ wszystkie w cenie około 100 zł są na procesorze PIC. Na ELM-ie to pewnie są te w cenie powyżej 250zł, chociaż i to nie jest pewne.

Napisano
  • Autor

> 100 zł są na procesorze PIC. Na ELM-ie to pewnie są te w cenie

> powyżej 250zł, chociaż i to nie jest pewne.

A jaka jest różnica między PIC a ELM.

I powracając do pytania czy połączy się w pełni z 1.9 JTD rocznik 2002. Bo jak dla mnie PIC czy ELM to nie ma różnicy. Oby tylko wykasował AIR BAG i ABS ASR. Bo o to głównie mi chodzi. (|Najczęstrze failury Stilka)

Napisano

> A jaka jest różnica między PIC a ELM.

Bo jak dla mnie PIC czy ELM to nie ma różnicy. Oby tylko

> wykasował AIR BAG i ABS ASR. Bo o to głównie mi chodzi.

> (|Najczęstrze failury Stilka)

Nie mam pojęcia, czy ELM to też ten sam procesor PIC programowany i oznaczony przez firmę ELM Elektronics (32,50$), a normalny procesor PIC zaprogramowany zerżniętym programem z ELMa przez Chińczyków w cenie za cały interfejs poniżej ceny oryginalnego scalaka.

Napisałeś że można się natknąć na podróbkę, a teraz piszesz że Ci wsio rawno.

Na pewno tych elementów nie wykasujesz tym interfejsem, to jest tylko do OBD silnika i do tego jest przeznaczony, może za jakiś czas, jak to rozwiążą biegli magicy ze wschodu. Wtedy będzie się nazywał interfejs diagnostyki samochodu, a nie tylko OBD.

Napisano

> Oby tylko

> wykasował AIR BAG i ABS ASR. Bo o to głównie mi chodzi.

> (|Najczęstrze failury Stilka)

to zapomnij o ELM nie zrobisz ani ABS ani AIRBAG

Napisano

Z ELMem jest tylko i wyłacznie komunikacja z silnikiem - z niczym innym typu ABS nie łączy sie

Napisano

> Z ELMem jest tylko i wyłacznie komunikacja z silnikiem - z niczym

> innym typu ABS nie łączy sie

ja o tym wiem wink.gif

więc nie do mnie chyba ta odpowiedź hehe.gif

Napisano

Wiem, wiem pomyłka zaszła, ale nie chciało mi sie już tego zmieniać że to d innego użytkownia smile.gif

Napisano

> http://allegro.pl/item790250599_elm_327_euroscan_2009_sam_napraw_auto_najtaniej.html

Kupiłem na powyższej aukcji, właśnie przyszła przesyłka.

Dostałem takie coś: http://allegro.pl/item828218373_interfejs_elm_327_wersja_1_3a_euroscan_2009_kb3a.html

Już wczoraj pisał do mnie inny kupujący, że jest problem z tym sprzedającym(że wysyła towar zupełnie inny niż jest wystawiony na aukcji).

Zadałem pytanie sprzedającemu, zobaczymy co on na to.

Pozdrawiam BAS

Napisano

jak widac jeden i drugi maja sporo negatywow, chociaz kom. maja stanowczo wiecej

najwazniejsze czy bedzie dzialalo.. no i 8 pln powinien oddac smile.gif

przykra sytuacja na Allegro

Napisano

Z punktu widzenia funkcjonalności to jest to samo tylko w innym opakowaniu.

Napisano

> jak widac jeden i drugi maja sporo negatywow, chociaz kom. maja

> stanowczo wiecej

> najwazniejsze czy bedzie dzialalo.. no i 8 pln powinien oddac

> przykra sytuacja na Allegro

Rozpocząłem spór za pośrednictwem allegro, zobaczymy jak się skończy, coś czuję, że będę musiał pogodzić się negatywem odwetowym smile.gif

Bo jeśli nic nie wskóram to wystawię negatywa.

Pozdrawiam BAS

Napisano

kupiłem to: http://allegro.pl/item790250599_elm_327_euroscan_2009_sam_napraw_auto_najtaniej.html

dostałem taki jak na zdjęciu ELM327 1.3a, choć w aukcji 1.5

ale nie mogę się połączyć poprawnie ze Stilko (1.9JTD 2003r) - brak prawidłowych odczytów, w PCMSCAN jestem podłączony, obroty skaczą 200-4000 a auto na luzie, stabilne ~800 obr./min wg. "hałasu" i obrotomierza, inny soft albo się nie łączy wogóle, albo mówi że się łaczy a nic nie pokazuje.

Jedynie ODB2spy się połączył i pokazał że jest 5 błędów, ale nie potrafił ich rozpoznać, żadnego kodu nie dał nic.

Nie działa Finalist 1.0 - po prostu się nie łączy.

Jeśli ktoś mógłby "testowo" podzielić się Italiacheck też mogę sprawdzić czy się połączy i co pokaże.

Napisano
  • Autor

> Jeśli ktoś mógłby "testowo" podzielić się Italiacheck też mogę

> sprawdzić czy się połączy i co pokaże.

A jest jakaś możliwosc ITALIACHECK dostać, zassać?

Napisano

> A scantool.net sprawdzałeś?

scantool.net 1.13 nie działa, taki mam - nie umie "zagadać" z silnikiem.

znalazłem ProScan jeszcze - wersja 5.6 - spróbuję jutro z nim, jak się uda dam znać.

Napisano

> scantool.net 1.13 nie działa, taki mam - nie umie "zagadać" z

> silnikiem.

> znalazłem ProScan jeszcze - wersja 5.6 - spróbuję jutro z nim, jak

> się uda dam znać.

ProScan 5.6 mówi że wersja urządzenia nie jest autoryzowana przez producenta oprogramowania slinka.gif szukam dalej

Napisano

> scantool.net 1.13 nie działa, taki mam - nie umie "zagadać" z

> silnikiem.

Teraz nie wiem jaką ja mam wersję, ale u mnie na postoju działa, a podczas jazdy nie sprawdzałem.

Napisano

> ProScan 5.6 mówi że wersja urządzenia nie jest autoryzowana przez

> producenta oprogramowania szukam dalej

ProScan 5.0 i 5.1 będzie działać

Napisano
  • Autor

> a co kupić zeby działało z MW , JTD 115 , 2003?

Mi działa w JTD 115 FiatEcuScan z kablem KKL. Gada tylko z silnikiem. Bez problemu usuwa niektóre błędy, (w tym ABS) claps.gif pokazuje odczyty z sensorów. Jeżeli ELM327 robi to samo to jaka jest różnica?

A co zakupić żeby gadał z ABS i AirBagiem? W podobnej cenie oczywiście?

Napisano

Tak się składa, że jestem zawodowo związany z tymi problemami dotyczącymi diagnostyki pojazdów, w tym także silnika. To co jest oferowane na allegro są to proste interfejsy diagnostyczne, które pracują na układach np. ELM, które opracowano na potrzeby diagnostyki EOBD/OBD 2. Ten system - czyli EOBD - pozwala na wykonanie podstawowego sprawdzenia silnika o ZI i ZS. Pozwoli wam odczytać kody błędów, wykasować je, obejrzeć niektóre przebiegi parametrów bieżących pracy silnika i w zasadzie to tyle. Nic więcej. Jeśli ktoś myśli, że ruszy tym ABS, poduszki itp to się niestety rozczaruje. System EOBD był wdrażany w Europie od 2001/2 r (benzyniaki) i 2003/4 (diesle). Jeśli ktoś ma diesla z 2002 r. to pewnie nie ma EOBD i taki interfejs mu się nie przyda. Za 88 zł macie bardzo podstawowe narzędzie diagnostyczne. Lepsze to niż nic, ale nie oczekujcie fajerwerków.

Napisano

Lepsze to niż nic, ale nie oczekujcie

> fajerwerków.

mnie dziwi że się bawią tandetnym ELM , podczas gdy można kupić VAG KKL za grosze i wtedy zaczyna się dopiero zabawa

Napisano

Witam

Kolego, czy VAG KKL nie jest sprzętem obsługującym tylko grupę VW/Audi/Seat/Skoda?

Napisano

> Witam

> Kolego, czy VAG KKL nie jest sprzętem obsługującym tylko grupę

> VW/Audi/Seat/Skoda?

oczywiście że ... NIE ,

podawałem nawet linka na allegro co kupić (niebieski kabel VAG KKL)

odpalasz do tego FiatECUScan i wio

tutaj parę info

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=283091150&an=0&page=0#Post283091150

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam

Mam pytanie może ktoś mi jest w stanie odpowiedzieć otóż jaki jest numer protokołu diagnostycznego w stilakuZ 2003r z motorem 1.9 jtd DZIEKI POZDRAWIAM

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.